Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy

Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Szukacie ciekawego i niebanalnego pomysłu na obiad? Zainspirujcie się wschodnią kuchnią i przygotujcie mięso mielone po rosyjsku. To danie z pewnością oczaruje wszystkich waszych gości!
Anna Borkowska
maj 11, 2021

Lubicie dania z udziałem mięsa mielonego, ale macie już dość gołąbków i kotletów mielonych? Mamy dla was ciekawą inspirację na potrawę prosto z rosyjskiej kuchni. To mięso mielone po rosyjsku. W czym tkwi sekret tego dania?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Mięso mielone po rosyjsku to ciekawa propozycja na tani i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso ma słodko-ostry smak, dzięki dodatkowi ostrej musztardy. Potrawa doskonale smakuje z bagietką czy chrupiącymi grzankami. Świetnie się sprawdzi zarówno na obiad, jak i na kolację.

Jak ją przygotować? To bardzo proste. Wystarczy podsmażyć na patelni mięso, dodać warzywa, musztardę, bulion, koncentrat i całość dusić na wolnym ogniu. Danie na koniec przyprawiamy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Zróbcie tę potrawę swoim bliskim, a na pewno im posmakuje, bo jest naprawdę pyszna!

Zobacz także

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 300 ml bulionu,
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 4 gałązki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • olej do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski.
  2. Cebule kroimy w kostkę, a pora w krążki.
  3. Na oleju smażymy mięso mielone przez 10 minut.
  4. Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy razem 2 minuty.
  5. Kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i gałązki majeranku (bądź suszony) i dusimy pod przykryciem 5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  6. Danie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką do smaku.
  7. Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  8. Tak przygotowane mięso podajemy z bagietką lub makaronem.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
Mielone z groszkiem i marchewką
Kulinarna chwila/gotujmy.pl
Newsy Lubicie mielone z marchewką i groszkiem? Tak podane smakują o niebo lepiej
Ziemniaczane puree, marchewka z groszkiem z zasmażką, no i oczywiście kotlety mielone. To nasz sztandarowy zestaw na drugie danie. Dzisiaj zmodyfikujemy lekko ten standardowy obiad.
Hubert Rój
grudzień 23, 2020

Nie ma chyba nikogo, komu źle kojarzy się to danie. Zwykle przygotowywały je dla wszystkich domowników nasze mamy i babcie. Mamy i babcie wiedziały, co to znaczy dobry i treściwy obiad. Mówi się, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale dzisiaj pomajstrujemy nieco nad tym typowym polskim daniem. Często o sukcesie danego dania decyduje sposób jego podania. Być może nasza propozycja bardziej przypadnie do gustu szczególnie młodszym członkom waszych rodzin. Poza inną kompozycją, warto również zapiec marchewkę i groszek razem z kotletami. Szczególnie można wykorzystać tę opcję wtedy, gdy dysponujemy na przykład mielonymi z poprzedniego dnia. Poza tym wszystko zostanie po staremu. Czyli nie obędzie się bez smacznych tłuczonych ziemniaków z dodatkiem masła lub śmietany. Mielone zapiekane z marchewką i groszkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego (np. z łopatki) 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku (jeżeli nie lubicie czosnkowych kotletów, pomińcie ten składnik) Puszka groszku zielonego (25 dag) 3-4 spore marchewki Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Wyrabiamy mięso na kotlety. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i czosnek. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni. Nie przesmażamy zanadto kotletów – dopieką się w piekarniku razem z marchewką i groszkiem. Marchewkę kroimy drobno i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła. Gdy woda wyparuje, a marchew stanie się dość miękka, dodajemy do środka groszek. Zaprawiamy marchewkę i groszek mąką pszenną. Rozrabiamy mąkę w 2 łyżkach wody i stopniowo dodajemy do warzyw, by je zagęścić. Wlewamy gotowe (ale nie rozgotowane!) warzywa do naczynia żaroodpornego lub tortownicy, na...

Przeczytaj
gulasz wieprzowy przepis
Adobe Stock
Newsy Przepis na oryginalny gulasz. Wyśmienity w smaku. Mięso rozpływa się w ustach
Gulasz wieprzowy to świetny pomysł na rodzinny obiad. W końcu soczyste mięso i aksamitny sos tworzą połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Zaserwowany w towarzystwie najzwyczajniejszej bagietki zachwyci każdego!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Każdy Polak średnio zjada ok. 40 kilogramów mięsa wieprzowego w ciągu roku. To wygrywa nawet z wydawać by się mogło popularnym drobiem. Statystyki mówią same za siebie – wieprzowina jest po prostu najpyszniejsza! A przyrządzony z niej gulasz smakuje wybornie! Przepis na gulasz wieprzowy Będziesz potrzebować  1 kilogram wieprzowiny (najlepiej szynki lub łopatki) 1 marchewka ½ pora 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Woda lub bulion Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek  Przygotowanie Mięso dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kawałki mięsa nie mogą być za duże, powinny mieścić się w buzi „na raz”, tak aby dodatkowo ich nie kroić podczas jedzenia. Tak przygotowane mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.  Po kilku minutach do cebuli dodaj pokrojone mięso. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Marchewkę i pora obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.  Tak przygotowane warzywa dodaj do smażącego się mięsa. Całość zalej wodą lub bulionem, tak aby przykryła wszystkie składniki i duś przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu do wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, paprykę, majeranek, liść laurowy, a także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 15 minut lub więcej, aż do miękkości mięsa i warzyw. W razie gdyby sos był zbyt rzadki możesz go zagęścić łyżeczką mąki, ale równie dobrze sprawdzi się śmietana.  Gotowe!

Przeczytaj
Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy Kotlety mielone będą smakować jak od babci, jeśli dodasz do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby niedzielny posiłek u babci. Podpowiadamy jak odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Kotlety mielone często wykonuje się z mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowiny lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku będzie niewyczuwalny, a zrobi swoje! Spróbujcie, a przekonacie się, że to kulinarny hit! Składniki: 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonego surowego...

Przeczytaj
mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

Przeczytaj