
Słysząc słowa „babka” i „Wielkanoc” z pewnością myślicie od razu o okazałej babie drożdżowej polanej lukrem, z rodzynkami w środku. Trudno się dziwić - w końcu to ciasto o charakterystycznym kształcie jednoznacznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi.
Formę do babki można jednak wykorzystać też do innych wypieków i nie tylko. Posłuży wam również do zrobienia bardzo smakowitej potrawy, która z pewnością oczaruje waszych gości. Mowa tutaj o klasycznej, drobiowej galarecie w formie babki wielkanocnej - i to bez żelatyny.
Jak zrobić galaretkę mięsną bez żelatyny?
Żelatyna jest co prawda naturalnym produktem, jednak nie wszyscy pochwalają wspomaganie się tym proszkiem przy robieniu galarety. Wynika to z faktu, że dawniej przecież również robiono mięsne galaretki bez takiego dodatku. Jak to zrobić? To bardzo proste.
Co prawda cały proces będzie wydłużony, ale warto poczekać. Wystarczy, że ugotujecie bulion z dużą ilością kości. W przypadku drobiu najlepiej sprawdzą się kurze nóżki oraz tuszka z kurczaka. Niektórzy używają też dodatku nóżek wieprzowych, co z pewnością zagwarantuje już odpowiednią konsystencję galarety po wystygnięciu. Wypróbujcie poniższy przepis, a wasi goście nie wyjdą, dopóki im go nie zdradzicie.
Przepis na mięsną babkę
Składniki:
-
ok. 2 kg tuszki z kurczaka
-
2 kg nóżek wieprzowych
-
2 marchewki
-
pół dużego selera
-
1 pietruszka
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
ok. 3 cm świeżego imbiru
-
1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
sól
Oraz formy do babki.
Przygotowanie:
-
Umyjcie nóżki i tuszkę. Całego kurczaka podzielcie na ćwiartki.
-
Obierzcie marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę.
-
Włóżcie mięso oraz warzywa do garnka. Dodajcie przyprawy (poza solą). Zalejcie wodą, zagotujcie, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Pod sam koniec doprawcie solą.
-
Po tym czasie wyjmijcie kurczaka z garnka. Łapki gotujcie dalej, aż zaczną się rozpadać i będzie można je obrać.
-
Następnie przecedźcie bulion i odłóżcie w chłodne miejsce do momentu, aż znajdujący się w wywarze tłuszcz zastygnie. Służy to temu, by później można było się go łatwo pozbyć, ponieważ nie jest potrzebny do dalszych przygotowań.
-
Obierzcie nóżki oraz kurczaka. Mięso pokrójcie drobno.
-
Przepłuczcie formę do babki zimną wodą. Następnie wlejcie do niej część galarety i poczekajcie, aż zastygnie. Następnie warstwami ułóżcie mięso, warzywa i inne dodatki, np. gotowane jajka czy groszek.
-
Zalejcie resztą galarety i odstawcie do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!