Słysząc słowa „babka” i „Wielkanoc” z pewnością myślicie od razu o okazałej babie drożdżowej polanej lukrem, z rodzynkami w środku. Trudno się dziwić - w końcu to ciasto o charakterystycznym kształcie jednoznacznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi.

Formę do babki można jednak wykorzystać też do innych wypieków i nie tylko. Posłuży wam również do zrobienia bardzo smakowitej potrawy, która z pewnością oczaruje waszych gości. Mowa tutaj o klasycznej, drobiowej galarecie w formie babki wielkanocnej - i to bez żelatyny. 

Jak zrobić galaretkę mięsną bez żelatyny?

Żelatyna jest co prawda naturalnym produktem, jednak nie wszyscy pochwalają wspomaganie się tym proszkiem przy robieniu galarety. Wynika to z faktu, że dawniej przecież również robiono mięsne galaretki bez takiego dodatku. Jak to zrobić? To bardzo proste.

Zobacz także:

Co prawda cały proces będzie wydłużony, ale warto poczekać. Wystarczy, że ugotujecie bulion z dużą ilością kości. W przypadku drobiu najlepiej sprawdzą się kurze nóżki oraz tuszka z kurczaka. Niektórzy używają też dodatku nóżek wieprzowych, co z pewnością zagwarantuje już odpowiednią konsystencję galarety po wystygnięciu. Wypróbujcie poniższy przepis, a wasi goście nie wyjdą, dopóki im go nie zdradzicie. 

Przepis na mięsną babkę

Składniki:

  • ok. 2 kg tuszki z kurczaka

  • 2 kg nóżek wieprzowych

  • 2 marchewki

  • pół dużego selera

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula 

  • 2 ząbki czosnku

  • ok. 3 cm świeżego imbiru

  • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego

  • kilka ziaren ziela angielskiego 

  • sól

Oraz formy do babki.

Przygotowanie:

  1. Umyjcie nóżki i tuszkę. Całego kurczaka podzielcie na ćwiartki.

  2. Obierzcie marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę.

  3. Włóżcie mięso oraz warzywa do garnka. Dodajcie przyprawy (poza solą). Zalejcie wodą, zagotujcie, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Pod sam koniec doprawcie solą.

  4. Po tym czasie wyjmijcie kurczaka z garnka. Łapki gotujcie dalej, aż zaczną się rozpadać i będzie można je obrać.

  5. Następnie przecedźcie bulion i odłóżcie w chłodne miejsce do momentu, aż znajdujący się w wywarze tłuszcz zastygnie. Służy to temu, by później można było się go łatwo pozbyć, ponieważ nie jest potrzebny do dalszych przygotowań.

  6. Obierzcie nóżki oraz kurczaka. Mięso pokrójcie drobno.

  7. Przepłuczcie formę do babki zimną wodą. Następnie wlejcie do niej część galarety i poczekajcie, aż zastygnie. Następnie warstwami ułóżcie mięso, warzywa i inne dodatki, np. gotowane jajka czy groszek. 

  8. Zalejcie resztą galarety i odstawcie do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!