Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.
Przepis na pieczone udka z kurczaka
Będziesz potrzebować
- 800 gramów udek lub pałek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyj.
- W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka.
- Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia.
- W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła.
- Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić.
- W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami.
Gotowe!
Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.