Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności. 

Przepis na pieczone udka z kurczaka

Będziesz potrzebować

  • 800 gramów udek lub pałek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyj.
  2. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka.
  4. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia.
  5. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła.
  6. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić.
  7. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami.

Gotowe!

Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.