Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty.

Polecamy użycie do niego dwóch nieco zaskakujących składników - po pierwsze majonezu, który pozwoli dobrze rozejść się pozostałym przyprawom po mięsie. Drugim ekstra składnikiem jest syrop klonowy lub miód. To właśnie słodycz jednego z tych dwóch składników nada głębi smaku udkom i wytworzy na ich powierzchni fenomenalną, apetyczną glazurę.

To jednak nie koniec zalet tej marynaty. Taki obiad zrobi się niemalże sam. Wystarczy, że szybko wymieszacie składniki marynaty, natrzecie dokładnie nią mięso i odstawicie na jakiś czas. Potem wystarczy włączyć piekarnik, wyciągnąć nogi na tapczanie i czekać ok. 1,5 godziny na smaczne mięso dla całej rodziny!

Przepis na pałki z kurczaka w marynacie

Składniki:

  • 1 kilogram pałek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka słodkiej papryki 
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • 1 kostka rosołowa
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę.
  3. Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i przykryjcie szczelnie folią aluminiową.
  5. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C. Mięso pieczcie przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmijcie folię aluminiową i pieczcie jeszcze przez ok. 30 minut.

Gotowe!

Zobacz także: