pałki z kurczaka w marynacie przepis
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy

Mięsa w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Smak nadają 2 wyjątkowe składniki

Pałki z kurczaka w marynacie na bazie syropu klonowego i kostki rosołowej to połączenie, które z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Ten obiad zaskoczy waszych gości.
Weronika Kępa
styczeń 01, 2021

Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pałki z kurczaka w marynacie

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram pałek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę.
  3. Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i przykryjcie szczelnie folią aluminiową.
  5. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C. Mięso pieczcie przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmijcie folię aluminiową i pieczcie jeszcze przez ok. 30 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Kurczak pieczony w całości
Adobe Stock
Newsy Jak długo powinno się piec kurczaka? Tę wiedzę posiadają tylko nieliczni
Pieczenie kurczaka w całości wcale nie należy do prostych czynności. Wiedzą o tym doświadczone gospodynie. Wszystko z powodu różnych właściwości piersi i pozostałych części kurczaka.
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

Pieczony w całości prosiak dawniej był prawdziwym ukoronowaniem dobrego, wiejskiego wesela. Cały indyk to z kolei symbol amerykańskiego święta dziękczynienia. Także i w polskich domach pieczony w całości drób należy do najbardziej efektownych świątecznych dań. Dawniej piekliśmy gęsi i kaczki, dzisiaj na naszych stołach królują kurczaki. Noże w dłoń! Owszem, delikatne kurze mięso jest smaczne. Ale zwykle łatwiejsze jest jego przygotowanie partiami. Innego czasu pieczenia wymagają bowiem udka, innego skrzydełka, a jeszcze innego krucha pierś. Cała tajemnica pieczenia kurczaka w całości tkwi w długości pieczenia danej jego części. Pierś z kurczaka „dojdzie” znacznie szybciej niż tłuste udka i skrzydełka. Jak sobie z tym poradzić? Musimy wyrównać czas przygotowania udek i piersi. Czas więc na patent, którego być może nie jeszcze nie stosowaliście. Chodzi tutaj o delikatne ponacinanie udek aż do kości ostrym nożem. Zrobienie małych szczelin w mięsie podudzi spowoduje, że ta część kurczaka upiecze się szybciej. Podczas tego procesu uważajmy, by nie naruszyć skóry na całym kurczaku. Wytopiony tłuszcz ze skórki to esencja smaku kurczaka i delikatny płaszczyk, pod którym piecze się pierś! W ten właśnie sposób unikniemy przesuszenia piersi kurczaka, która po 2 godzinach pieczenia w średniej  temperaturze zwykle wysycha na tak zwany wiór. Kilka innych sztuczek Dzięki ponacinaniu udek, długość pieczenia całego kurczaka uda nam się zredukować do niecałej godziny. Różnica w smaku piersi będzie kolosalna! Możemy zastosować jeszcze jeden trik, by pierś stała się jeszcze bardziej soczysta. Do środka kurczaka włożyć należy całą cytrynę. Oprócz przypraw i ziół, pod skórę kurczaka możemy zaaplikować także nieco masła,...

Przeczytaj