
Mięsa w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Smak nadają 2 wyjątkowe składniki
Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty.
Przepis na pałki z kurczaka w marynacie
Będziecie potrzebować
- 1 kilogram pałek z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa
- ½ szklanki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka syropu klonowego
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
- W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę.
- Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i przykryjcie szczelnie folią aluminiową.
- Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C. Mięso pieczcie przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmijcie folię aluminiową i pieczcie jeszcze przez ok. 30 minut.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl