Kotlety mielone to jedne z najchętniej jadanych kotletów wśród Polaków. Jedni przygotowują je w wersji smażonej, na bazie mięsa wieprzowego, drudzy wolą kotlety pieczone i zamiast wieprzowiny używają np. indyka, jeszcze inni nie wyobrażają sobie kotletów bez pysznego i gęstego sosu, np. z dodatkiem grzybów. A co powiecie na mielone z mięsa kurczaka?

Przygotowanie takich kotletów jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to dobrej jakości pierś z kurczaka, cebula i garść ulubionych przypraw.

Przepis na kotlety mielone z piersi kurczaka

Zróbcie takie mielone na dzisiejszy obiad, a rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Składniki (8-12 kotletów):

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • przyprawa do mielonego mięsa
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Na początku myjemy piersi z kurczaka i kroimy je w kostkę, po czym mielimy.
  2. Do mięsa dodajemy 2 łyżki stołowe przyprawy do mielonego mięsa.
  3. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na rumiano na patelni.
  4. Cebulkę dodajemy do farszu i wszystko starannie razem mieszamy.
  5. Z mięsa formujemy kulki i lekko dociskamy je, a następnie smażymy na patelni na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  6. Kotlety podajemy ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami. 
  7. Smacznego!