
Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Najprostszy przepis na obiad za mniej niż 10 zł
Kotlety mielone to jedne z najchętniej jadanych kotletów wśród Polaków. Jedni przygotowują je w wersji smażonej, na bazie mięsa wieprzowego, drudzy wolą kotlety pieczone i zamiast wieprzowiny używają np. indyka, jeszcze inni nie wyobrażają sobie kotletów bez pysznego i gęstego sosu, np. z dodatkiem grzybów. A co powiecie na mielone z mięsa kurczaka?
Przygotowanie takich kotletów jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to dobrej jakości pierś z kurczaka, cebula i garść ulubionych przypraw.
Zróbcie takie mielone na dzisiejszy obiad, a rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Jak je przygotować? Podpowiadamy!
Składniki (8-12 kotletów):
- 1 kg piersi z kurczaka
- przyprawa do mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- olej
Przygotowanie:
Na początku myjemy piersi z kurczaka i kroimy je w kostkę, po czym mielimy. Do mięsa dodajemy 2 łyżki stołowe przyprawy do mielonego mięsa. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na rumiano na patelni. Cebulkę dodajemy do farszu i wszystko starannie razem mieszamy.
Z mięsa formujemy kulki i lekko dociskamy je, a następnie smażymy na patelni na małym ogniu przez około 10-15 minut.
Kotlety podajemy ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.
Smacznego!