Fani dań mięsnych na pewno docenią mielonego z jednym, wyrazistym składnikiem. Jeśli chcecie spróbować kotleta mielonego, który jest w stanie czymś was zaskoczyć, zerknijcie na przepis poniżej.

Kotlety mielone różnią się w zależności od regionu, w jakim są przygotowywane. To prosta potrawa wykonana jest jednak najczęściej ze zmielonego mięsa z dodatkiem jajka i bułki tartej. Masę doprawia się do smaku przyprawami, posiekaną cebulą, czosnkiem lub bardziej wymyślnymi składnikami. Niektórzy do mielonego dodają posiekane zioła i majeranek. 

Dodatki do kotleta mielonego

Kwestia dodatków do dań zawsze jest czymś indywidualnym. Jedni mielonego będą widzieć w towarzystwie mizerii, surówki z pora czy buraczków, jeszcze kolejni położą na talerz lane kluski z zasmażką lub delikatne puree. Do mielonego pasuje większość pomysłów, możecie je do woli testować i szukać dla siebie najbardziej bliskiego sercu połączenia. Kotlety mielone mogą również posłużyć jako nadzienie bułki na domowe hamburgery.

Polska ukochała sobie kotlety mielone w sposób szczególny. Wykonuje się je także z mięsa drobiowego, wtedy będziecie mieć do czynienia z pysznym kotletem pożarskim. To, czym przyprawicie swojego mielonego, ma ogromne znaczenie. Dla urozmaicenia znanych wam dotychczas mieszanek, proponujemy czerwoną paprykę. Nie zakłóci smaku klasycznego mielonego i sprawi, że sięgnięcie po kolejną porcję. 

Zobacz także:

Przepis na kotlety mielone z papryką

Składniki:

  • Ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • Pół dużej czerwonej papryki

  • 4-5 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • pieprz ziołowy

  • sól do smaku

  • 2 jajka

  • 2 bułeczki

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

  1. Cebule obieracie, drobno kroicie i podsmażacie na niewielkiej ilości oleju.

  2. Do miski wrzucacie mięso mielone i drobno pokrojoną paprykę.

  3. Czosnek obieracie i wyciskacie dokładnie przez praskę. Dodajecie go do mięsa. 

  4. Lekko przestudzoną cebulkę wrzucacie do mięsa, doprawiacie solą i pieprzem. 

  5. Bułeczki moczycie w wodzie, odsączacie  i łączycie z resztą składników. 

  6. Na koniec do mięsnej masy wrzucacie  jajka i wyrabiacie całość.

  7. Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć. 

  8. Następnie formujecie  mielone, obtaczacie w bułce tartej i smażycie z  obu stron na rumiano.

Smacznego!