Kotlety mielone
Gotujmy.pl/burakcukrowy
Newsy

Kotlety mielone z dodatkiem, o jakim nie śniliście. Palce lizać

Kotlet mielony, tłuczone ziemniaki i marchewka z groszkiem - to kultowa pozycja z baru mlecznego. To także tradycyjny i pyszny pomysł na obiad. Czym doprawić mięso, by miało pełniejszy i wyrazisty aromat?

Fani dań mięsnych na pewno docenią mielonego z jednym, wyrazistym składnikiem. Jeśli chcecie spróbować kotleta mielonego, który jest w stanie czymś was zaskoczyć, zerknijcie na przepis poniżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyka polskiej kuchni - kotlet mielony

Kotlety mielone różnią się w zależności od regionu, w jakim są przygotowywane. W południowej Małopolsce nazywane są np. sznyclem. To prosta potrawa wykonana najczęściej ze zmielonego mięsa z dodatkiem jajka i bułki tartej. Masę doprawia się do smaku przyprawami, posiekaną cebulą, czosnkiem lub bardziej wymyślnymi składnikami. Niektórzy do mielonego dodają posiekane zioła i majeranek. 

Dodatki do kotleta mielonego

Kwestia dodatków do dań zawsze jest czymś indywidualnym. Jedni mielonego będą widzieć w towarzystwie mizerii, surówki z pora czy buraczków, jeszcze kolejni położą na talerz lane kluski z zasmażką lub delikatne puree. Do mielonego pasuje większość pomysłów, możecie je do woli testować i szukać dla siebie najbardziej bliskiego sercu połączenia. Kotlety mielone mogą również posłużyć jako nadzienie bułki na domowe hamburgery.

Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej

Polska ukochała sobie kotlety mielone w sposób szczególny. Wykonuje się je także z mięsa drobiowego, wtedy będziecie mieć do czynienia z pysznym kotletem pożarskim. To, czym przyprawicie swojego mielonego, ma ogromne znaczenie. Dla urozmaicenia znanych wam dotychczas mieszanek, proponujemy czerwoną paprykę. Nie zakłóci smaku klasycznego mielonego i sprawi, że sięgnięcie po kolejną porcję. 

Zobacz także
Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego

Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami

Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami

Składniki na kotlety mielone:

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 0,5 dużej czerwonej papryki

  • 4-5 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • pieprz ziołowy

  • sól do smaku

  • 2 jajka

  • 2 bułeczki

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

  1. Cebule obieracie, drobno kroicie i podsmażacie na niewielkiej ilości oleju.

  2. Do miski wrzucacie mięso mielone i drobno pokrojoną paprykę.

  3. Czosnek obieracie i wyciskacie dokładnie przez praskę. Dodajecie go do mięsa. 

  4. Lekko przestudzoną cebulkę wrzucacie do mięsa, doprawiacie solą i pieprzem. 

  5. Bułeczki moczycie w wodzie, odsączacie  i łączycie z resztą składników. 

  6. Na koniec do mięsnej masy wrzucacie  jajka i wyrabiacie całość.

  7. Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć. 

  8. Następnie formujecie  mielone, obtaczacie w bułce tartej i smażycie z  obu stron na rumiano.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

wafelkowe mielone
Gotujmy.pl
Newsy
„Wafelkowe” mielone z nieoczekiwanym dodatkiem to danie, które zaskoczy wszystkich. Dacie się skusić?
Kto powiedział, że kotlety mielone muszą być idealnie równe i okrągłe? Zróbcie zupełnie odmienioną wersję tego dania. Co powiecie na mielone w kształcie wafelków?

Polskie gospodynie zazwyczaj przygotowują mielone w wersji okrągłej lub nieco wydłużonej. Mielone w kształcie wafelków to idealny sposób na zaskoczenie gości czymś nowym i niebanalnym. Mielone kotlety z kiszoną kapustą, cebulką i pieczarkami, smażone w prawdziwym wafelku, to danie obok którego trudno jest przejść obojętnie. Próbowaliście kiedyś czegoś takiego? Jeśli nie, to najwyższa pora to zrobić! Składniki: 2 duże wafle tortowe 3 całe jajka 1 łyżka bułki tartej oraz do panierki 1 cebula 15 dag kapusty kiszonej 15 dag pieczarek 30 dag mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, posypujemy solą, dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, paprykę ostrą i całość dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy sos sojowy. 10 minut prużymy. Rozkładamy jeden wafel tortowy i wykładamy na niego farsz z kapusty i grzybów. Ważne, by zrobić to  równomiernie - po całości. Następnie nakładamy na kapustę mięso i przykrywamy je waflem tortowym. Kroimy na kawałki i panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...