Fani dań mięsnych na pewno docenią mielonego z jednym, wyrazistym składnikiem. Jeśli chcecie spróbować kotleta mielonego, który jest w stanie czymś was zaskoczyć, zerknijcie na przepis poniżej.
Kotlety mielone różnią się w zależności od regionu, w jakim są przygotowywane. To prosta potrawa wykonana jest jednak najczęściej ze zmielonego mięsa z dodatkiem jajka i bułki tartej. Masę doprawia się do smaku przyprawami, posiekaną cebulą, czosnkiem lub bardziej wymyślnymi składnikami. Niektórzy do mielonego dodają posiekane zioła i majeranek.
Dodatki do kotleta mielonego
Kwestia dodatków do dań zawsze jest czymś indywidualnym. Jedni mielonego będą widzieć w towarzystwie mizerii, surówki z pora czy buraczków, jeszcze kolejni położą na talerz lane kluski z zasmażką lub delikatne puree. Do mielonego pasuje większość pomysłów, możecie je do woli testować i szukać dla siebie najbardziej bliskiego sercu połączenia. Kotlety mielone mogą również posłużyć jako nadzienie bułki na domowe hamburgery.
Polska ukochała sobie kotlety mielone w sposób szczególny. Wykonuje się je także z mięsa drobiowego, wtedy będziecie mieć do czynienia z pysznym kotletem pożarskim. To, czym przyprawicie swojego mielonego, ma ogromne znaczenie. Dla urozmaicenia znanych wam dotychczas mieszanek, proponujemy czerwoną paprykę. Nie zakłóci smaku klasycznego mielonego i sprawi, że sięgnięcie po kolejną porcję.
Zobacz także:
Przepis na kotlety mielone z papryką
Składniki:
-
Ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
-
Pół dużej czerwonej papryki
-
4-5 ząbki czosnku
-
1 duża cebula
-
pieprz ziołowy
-
sól do smaku
-
2 jajka
-
2 bułeczki
-
bułka tarta
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania kotletów mielonych:
-
Cebule obieracie, drobno kroicie i podsmażacie na niewielkiej ilości oleju.
-
Do miski wrzucacie mięso mielone i drobno pokrojoną paprykę.
-
Czosnek obieracie i wyciskacie dokładnie przez praskę. Dodajecie go do mięsa.
-
Lekko przestudzoną cebulkę wrzucacie do mięsa, doprawiacie solą i pieprzem.
-
Bułeczki moczycie w wodzie, odsączacie i łączycie z resztą składników.
-
Na koniec do mięsnej masy wrzucacie jajka i wyrabiacie całość.
-
Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć.
-
Następnie formujecie mielone, obtaczacie w bułce tartej i smażycie z obu stron na rumiano.
Smacznego!