Mielone wieprzowe czy z indyka? Sprawdźcie które są tańsze, szybsze w przygotowaniu i zdrowsze
Adobe Stock
Newsy

Mielone wieprzowe czy z indyka? Sprawdźcie które są tańsze, szybsze w przygotowaniu i zdrowsze

Porównując dwa rodzaje kotletów, możemy zestawić ze sobą konkretne liczby jak: cena za kilogram czy ilość białka w mięsie. Inne cechy, jak wrażenia smakowe, pozostawiamy do oceny już wam.

Polska kotletami stoi. Dwa dania obiadowe, które cieszą się u nas niesłabnącym uwielbieniem to właśnie kotlety. Schabowe i mielone. O ile schabowe przygotowujemy z płata mięsa, to do mielonych potrzebujemy mięsa mielonego.

Niektórzy sądzą, że kotlety z takiego mięsa są mniej wartościowe, można do nich użyć gorszej jakości mięsa, a samo danie jest mniej wystawne. Jednak smakosze mielonych dobrze wiedzą, że warto sięgnąć po dobre składniki. A to, że mięso jest zmielone działa jedynie na korzyść kotletów: można do nich dodać cebulkę, jajko, natkę, przyprawy i wyrobić na jednolitą, mięsistą i smaczną masę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które kotlety mielone wybrać: wieprzowe czy drobiowe?

Cena mięsa

Najlepsze mięso na wieprzowe kotlety mielone to łopatka wieprzowa, w przypadku indyka – filet z piersi indyka. Oczywiście w zależności od sklepu i regionu kraju ceny mogą się różnić. My sprawdziliśmy bieżące ceny obu rodzajów mięsa w tym samym, popularnym hipermarkecie, mającym swoje sklepy w całej Polsce.

W obu przypadkach do kalkulacji użyliśmy mięs w kawałku, do samodzielnego zmielenia w domu.

  • 500 g łopatki wieprzowej kosztuje od 14,99 zł do 16,99 zł
  • 500 g filetu z piersi indyka – około 18 zł

Sprawdzamy czas przygotowywania mięsa wieprzowego i indyczego

Jeśli w obu przypadkach kupimy płaty mięsa i będziemy je mielić samodzielnie w domu, to czas pracy przeznaczony na przygotowanie mięsa będzie taki sam. Musicie zaplanować czas na:

  • Zmielenie mięsa
  • Namoczenie bułki
  • Pokrojenie i podsmażenie cebuli
  • Wyrobienie masy
  • Uformowanie kotletów

Sprawdzamy wartości mięsa wieprzowego i indyczego

Mięso wieprzowe zawiera więcej tłuszczu, ma nieco mniej białka i minerałów od mięsa z indyka. Oba rodzaje mięsa mają dużo minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu.

Nadmierne jedzenie każdego mięsa, ale przede wszystkim mięsa czerwonego, w tym wieprzowego, może prowadzić do zawałów, nowotworów czy cukrzycy.

Zobacz także
Tradycyjne kotlety wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze.

Tradycyjne kotlety mielone wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Które kotlety mielone są lepsze: wieprzowe czy drobiowe z indyka?

Mięso wieprzowe jest tańsze od indyka, z kolei indyk uważany jest za zdrowszy od czerwonego mięsa wieprzowego. W zakresie czasu przygotowania czas obróbki obu rodzajów mięs jest podobny.

Jak więc wybrać najlepsze mięso na kotlety mielone? Niektórzy będą kierować się ceną i wybiorą te, które będą tańsze. Dla innych ważniejsze jest zdrowie i niezależnie od ceny sięgną po zdrowszy drób. Jeszcze inni do porównania włączą jeszcze smak i wybierając pomiędzy klasycznym smakiem mielonych wieprzowych a delikatnym smakiem mielonych drobiowych, wybiorą te, które uznają za smaczniejsze.

Tym z was, którzy nadal są niezdecydowani, proponujemy połączenie obu rodzajów mięs i usmażenie kotletów wieprzowo – drobiowych.

Źródło: Wikipedia, abczdrowie.pl, carrefour.pl

Drobiowe mielone kotlety
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę
Słyszeliście kiedyś o mielonych z drobiowego mięsa? To ciekawa odmiana od kotletach z mielonej łopatki czy szynki.

Gama produktów mięsnych, które oferują nam już nie tylko sklepy mięsne, ale i te zwykłe jest niezwykle szeroka. Mięso drobiowe na kotlety, na sosy, pokrajane przemysłowo filety, czy różnego rodzaje dzwonka z wszelakich gatunków mięs. Wśród całej masy mięsnej oferty, coraz częściej natknąć można się na mielone mięso drobiowe. Tak przygotowane mięso jest pomyślane jako baza do kotletów. Jakie mięso wybrać do mielenia? Zamiast wybierać jednak mięso zmielone przez producenta, można wybrać także i dowolny kawałek piersi do zmielenia w domowej maszynce. Ten pomysł może być nawet lepszy od zakupu gotowego mięsa. Dlaczego? W ten sposób sami wybierzecie jakie mięso znajdzie się w kotlecie. Lepszym wyborem wydaje się zmielenie luzowanego mięsa z uda kurczaka lub indyka niż fileta z piersi tych obu rodzajów drobiu. Uda są mięsem znacznie tłustszym niż delikatne piersi. Dzięki temu podczas smażenia kotletów nie stracicie całej wilgotności waszego mięsa. Aby podkręcić jeszcze trochę smak domowych kotletów z mielonego drobiu, warto pomyśleć o tym jak doprawić mięsne kulki. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie w tym celu przyprawy gyros. Usmażone kotlety będą smakowały z jej dodatkiem dużo bardziej oryginalnie. Przepis na mielone kotlety drobiowe Składniki: Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaka lub 2 duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku Pół małej cebuli Majeranek, Przyprawa gyros Pieprz Sól Olej Przygotowanie: Mięso zmielcie w malakserze lub w tradycyjnej maszynce do mięsa. Cebulą i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie. Wymieszajcie razem wszystkie składniki. Doprawcie mięsną masę na kotlety solą, pieprzem, przyprawą gyros i majerankiem. Formujcie z mięsa kule o podobnych kształtach jak tradycyjne kotlety...

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne
Flickr
Newsy
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie
W środku soczyste, a z zewnątrz chrupiące – sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety mielone.

Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie! Jak zrobić soczyste i pulchne mielone? Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne. Jakie mięso do mielonych? Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie. Przepis na pulchne kotlety mielone Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 300 g kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 mała cebula Koperek Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie. Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce...

Kotlety dietetyczne
Gotujmy.pl/
Newsy
Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak tradycyjne
Uwielbiacie kotlety mielone, ale chcecie zadbać też o sylwetkę? Przygotujcie je w tej wersji.

Niestety, wiele tradycyjnych polskich potraw nie jest dietetyczna. Być może dlatego tak wielu Polaków zmaga się z nadmiarowymi kilogramami. Jeśli chcecie odżywiać się zdrowo i niskokaloryczne, nie musicie wykluczać całkiem tradycyjnych polskich dań. Przygotujcie je po prostu w odchudzonej wersji. Przedstawiamy wam przepis na dietetyczne kotlety mielone. Kotlety mielone dietetyczne Tradycyjne kotlety mielone to mięso wieprzowe, które ma sporo tłuszczu, do tego biała bułka, dodatkowo bułka tarta i jeszcze smażenie. Żaden z tych elementów nie jest wskazany przy diecie osób dbających o linię. Jak zatem odchudzić kotlety mielone? Zrobimy to w ten sposób: Mięso w dietetycznych mielonych Zamiana mięsa – wieprzowina tradycyjnie stosowana przy wyrobie kotletów mielonych nie jest wskazana na diecie. Można co prawda wybierać mniej tłuste kawałki wieprzowe i wtedy też byłaby dopuszczalna, ale znacznie łatwiej jest po prostu zamienić rodzaj stosowanego mięsa. Zamieńcie wieprzowinę na mielone mięso z indyka, a oszczędzicie wielu kalorii. Pieczone kotlety mielone Zamiana smażenia na pieczenie - smażenie nie jest polecanym typem obróbki, nie tylko ze względu na to, że czyni potrawy bardziej kalorycznymi, ale w trakcie jego trwania wydzielają się też szkodliwe związki. Smażenie przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa zawału, udaru i innych problemów zdrowotnych. Powinniście wystrzegać się go na co dzień. Świetną alternatywą jest w tym wypadku pieczenie.  Mielone panierowane w otrębach Wykluczenie bułki tartej na rzecz zdrowych otrębów – bułka tarta w niewielkich ilościach może być składnikiem zdrowej i niskokalorycznej diety, ale sama w sobie nie dostarcza zbyt wielu wartości, więc najlepiej zamieniać ją na inny produkt. Zamiast panierować kotlety w bułce tartej, panierujcie je w...

Te mielone Jakuba Kuronia wymiatają. Kucharz też je uwielbia i zdradza jak je smażyć  z różnych mięs.
Instagram / Jakub Kuroń
Newsy
Kotlety mielone Jakuba Kuronia wymiatają. Kucharz zdradza jak je robić z różnych mięs
Oto jak zrobić kotlety mielone na 10 różnych sposobów. Czy jak Jakub Kuroń urozmaicacie to danie, czy wolicie ich klasyczne wydanie?

Dla Jakuba Kuronia kotlety mielone to jedno z najlepszych polskich dań. Tak mówi i prawdopodobnie tak właśnie jest skoro ma na swoim blogu aż dziesięć różnych przepisów na mielone: - Smażone mielone zawsze spoko. Smażone, pieczone, z buraczkami czy mizerią. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań kuchni polskiej. Sprawdźmy jak smaży kotlety mielone wielki entuzjasta tego dania. Jak z kotletów mielonych zrobić aż 10 różnych dań? W rodzinie Kuroniów chyba każdy ma związek z kuchnią. Już Jacek Kuroń, polityk oraz minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, wydawał darmowe posiłki biednym na ulicach Warszawy, zwane potem „Kuroniówką”. Jego syn Maciej był jednym z pierwszych kucharzy-celebrytów, prowadzących kilku popularnych programów telewizyjnych m.in. „Gotuj z Kuroniem”. Wnuki Jacka i synowie Macieja, czyli Jakub i Jan, do dziś gotują i radzą Polakom jak przyrządzać tradycyjne dania. W tej rodzinie mielone, schabowe, bigos czy grochówkę ceni się bardzo i przygotowuje zarówno klasycznie, jak i nowocześnie. Takie mielone potrafi wyczarować Jakub, jeden z wnuków Jacka Kuronia: Klasyczne kotlety mielone. Robi je z mięsa wieprzowego i przyprawia majerankiem Mielone z pieczarkami. Także z mięsa wieprzowego z dodatkiem musztardy i tartych na grubej tarce pieczarek dodanych do masy mięsnej Mielone panierowane w grzankach. Przed panierowaniem w bułce kucharz obtacza je w grzankach pokrojonych w paski Kotlety mielone Macieja Kuronia. Kucharz używa mieszanego mięsa mielonego wołowo-wieprzowego i dodaje czosnku Mielone z piekarnika. Do masy dodaje musztardę dijon, natkę i dymkę, a następnie piecze, zamiast smażyć  Kotlety mielone z dzika. Przygotowane są z mięsa z dzika i...