Kotlety mielone w takim sosie to absolutny hit na całym świecie. Dodajcie 1 składnik, a posmakują każdemu
Flickr
Newsy

Kotlety mielone w takim sosie to absolutny hit na całym świecie. Dodajcie 1 składnik, a posmakują każdemu

Jeżeli lubicie mielone, to na pewno posmakują wam te pyszne pulpeciki w aromatycznym sosie.

Nie ma jak kotlety mielone na obiad! Jednak nawet tak smaczne danie, jak to, prędzej czy później się znudzi. By domownicy nie marudzili, że w kółko jedzą to samo, warto przygotować smaczną alternatywę dla pysznych mielonych. Co powiecie na mięso w smakowitym sosie pomidorowym? Palce lizać! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym

Te pulpety są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nawet jeśli jesteście jeszcze początkującymi kucharzami, to śmiało spróbujcie swoich sił i zróbcie mielone w sosie! Będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Do sosu:

  • Pół papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki masła - ten składnik sprawi, że prosty sos stanie się aksamitny i po prostu rozpłynie się w ustach!
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Kotlety z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich ten składnik. Kto nie jadł wcześniej, niech żałuje

Kotlety mielone z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich te 2 składniki. Pycha!

Najlepsza przyprawa do mielonych. Idealna do doprawienia kotletów  mielonych i pulpetów

Najlepsze przyprawy do mielonych. Idealne do doprawienia kotletów mielonych i pulpetów

Przygotowanie:

  1. Umyjcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach.
  2. Do miski włóżcie mięso mielone, wbijcie jedno jajko i dodajcie startą cebulę. Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie masę na pulpety.
  3. Z mięsa formujcie kulki, każdą obtoczcie w mące i smażcie na rozgrzanym tłuszczu.
  4. W tym czasie przygotujcie sos. Na patelni roztopcie 3 łyżki masła i wrzućcie posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na sam koniec wrzućcie na patelnię dwa pokrojone i sparzone wcześniej pomidory (muszą być bez skórek) oraz łyżkę przecieru.
  5. Duście warzywa do momentu, aż zmiękną. Zmiksujcie blenderem.
  6. Na koniec doprawcie sos według uznania i zagęśćcie mąką ze śmietaną. Smacznego!

Mielone smakują doskonale podane z ziemniakami i surówką.

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 700 ml domowego bulionu 3 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżki mąki pszennej 1 ząbka czosnku 2 cebul 1 jajka Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod...

kotlety mielone z marchewką
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Soczyste mielone w pysznym sosie z marchewką. To połączenie zasmakuje każdemu
Tak podane kotlety zasmakują nawet największemu niejadkowi. To łatwy sposób na przemycenie warzyw w daniu. Zanim się spostrzeżecie, wszystko zniknie z talerzy.

Znudziły się wam klasyczne kotlety mielone z ziemniakami, mizerią albo buraczkami na ciepło? Wypróbujcie tych usmażonych w pysznym sosie z marchewką i brukselką. Robią się szybko i smakują rewelacyjnie. Koniecznie podawajcie je z ziemniakami gotowanymi lub w formie aksamitnego puree! Nie musicie martwić się o żadne dodatki w postaci surówki, bo pyszne i miękkie warzywa znajdują się w sosie. To pyszne danie robi się niemal samo, a do tego wszystko przyrządzicie na jednej patelni. A to oznacza ogromną oszczędność czasu nie tylko podczas gotowania, ale również później podczas sprzątania i zmywania naczyń. Na pewno docenicie ten przepis i zagości on na stałe w waszej kuchni. Z pewnością zasmakują całej rodzinie podczas wspólnych obiadów, sprawdzą się również jako danie na bardziej uroczyste okazje, gdy podejmujecie wielu gości. Przepis na kotlety mielone z marchewką i brukselką Składniki na kotlety mielone 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżki przyprawy gyros 2 łyżki bułki tartej Sól do smaku Składniki na sos 1 duża cebula 1 opakowanie mrożonych marchewek mini 1 opakowanie mrożonej brukselki 3 łyżki ketchupu (może być pikantny) 200ml przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Szczypta chili Przygotowanie Cebulę obierzcie z łupiny i pokrójcie w drobną kostkę. W dużej misce wymieszajcie mielone mięso z cebulą, jajkiem i bułką tartą. Dodajcie przyprawy i dokładnie wyróbcie mięso. Mięso podzielcie na porcje i smażcie kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Drugą cebulę pokrójcie drobno. W głębokiej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę, smażcie aż się zezłoci.  Dodajcie marchewkę i brukselkę z...

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

Mielone w sosie pieczarkowym
Gotujmy.pl/madzik323
Newsy
Ten cudowny przepis na mielone w sosie podbija sieć. Dodajcie ten składnik, a będą tak pyszne, że jeden garnek nie wystarczy
Szukacie pomysłu na obiad, który zniknie ze stołu w kilka sekund? To danie, któremu nikt nie może się oprzeć!

Wy lub wasi domownicy, jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi kotletami mielonymi? Koniecznie musicie poznać ten przepis. To niezwykłe danie zawiera jeden składnik, który podkręca smak do granic możliwości. Możecie od razu zrobić podwójną porcję, zapewniamy, że jedna was nie nasyci. Będziecie chcieli więcej! Mielone w sosie Tradycyjne kotlety mielone oczywiście też są bardzo smaczne, ale nie dorównują smakiem temu przepisowi. Sos bazujący na smażonych pieczarkach niesamowicie podkręca smak mięsa i bardzo do niego pasuje. Dodatek takiego sosu do kotletów to też kulinarna gra teksturami: soczyste, ale chrupiące z wierzchu mięso łączy się z kremowym, jedwabistym sosem pieczarkowym o głębokim smaku bulionu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu świeżości, dodatkowego zapachu i pięknie przełamuje szary kolor dania. To danie podane na przykład z kaszą gryczaną i surówką z buraków, na pewno zrobi w waszych domach furorę. Składniki na mięso 1,2 kg łopatki wieprzowej do zmielenia lub mielonej Cebula 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek Składniki na sos: ok. 3 łyżki oleju Cebula 300 g pieczarek 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% Przyprawy do smaku Pęczek pietruszki Pół litra bulionu Przygotowanie mielonych w sosie Mięso i cebulę umyjcie i zmielcie w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajcie jajka, przyprawy i wyrabiajcie je przez jakiś czas do połączenia składników w jedną masę. Cebulę pokrójcie w kostkę, pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki.  Na patelni rozgrzejcie olej, zeszklijcie na nim cebulę. Dodajcie pieczarki i smażcie chwilę.  Przyprawcie zawartość patelni.  Do pieczarek i cebuli dodajcie bulion, zagęśćcie go mąką z wodą. Dos śmietany dodajcie...