
Któż z nas nie lubi smaku kotleta mielonego? Ideałem każdego chyba Polaka jest obiad złożony ze świeżych, młodych ziemniaczków, mizerii czy buraczków i właśnie mieloniaka. Radość z tego typu uczty może zmącić pewien szkopuł…
Oczywiście chodzi o jakość kotleta i poziom jego soczystości. Łatwo zrazić się do przygotowywania kotletów mielonych, kiedy wciąż i wciąż nie trafia się na właściwe mięso. Sucha i chuda szynka wieprzowa wcale nie musi być jednak przeszkodą w drodze do zrobienia najlepszych mielonych pod słońcem!
Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wyszły zbyt suche?
Dlatego bardzo ważnym założeniem tego przepisu jest odpowiednie zestawienie mięsa i dodatku „nawilżającego” w postaci jogurtu. Jeżeli udało wam się kupić dość tłusty kawałek mięsa, duża dawka nabiału będzie zbyteczna – wystarczy odrobina, a w razie zbyt rzadkiej konsystencji do masy mięsnej należy dodać odrobinę bułki tartej.
Jeżeli jednak dysponujecie chudym mięsem z łopatki lub tym bardziej z szynki wieprzowej, warto nadać swoim kotlecikom odrobinę soczystości poprzez dodatek w postaci jogurtu.
Innym rozwiązaniem jest starcie do mięsnej masy np. cukinii. W ten sposób kotlety mielone nabierają dodatkowej lekkości, która sprawia, że nie sposób przestać je pałaszować. Patent z cukinią lepiej jednak zostawić na czas cukiniowego sezonu.
Innym sposobem jest także dodanie do masy na kotlety mielone odrobiny soku z kiszonych ogórków. Ten może jednak wpłynąć na ostateczny smak potrawy, zwłaszcza jeżeli nie zachowacie umiaru podczas wlewania go do mięsa.
Przepis na soczyste i pulchne kotlety mielone
Składniki:
- 1 kg dość chudego mięsa z łopatki wieprzowej
- Pół szklanki gęstego jogurtu
- 1 cebula
- 1 jajko
- Odrobina bułki tartej
- Opcjonalnie: 2-3 ząbki czosnku i pęczek pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso zmielcie w maszynce.
- Jeżeli macie taką możliwość, przemielcie przez maszynkę także cebulę.
- Do mięsnej masy dodajcie jajko i odpowiednią ilość gęstego jogurtu - czuwajcie, by masa mięsna nie stała się zbyt kleista lub zanadto sucha.
- Doprawcie mięso solą i pieprzem i ewentualnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pietruszką pokrojoną w drobny sposób.
- Formujcie nieduże kotlety i smażcie na dobrze rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym lub na smalcu.
- Smacznego!