Mielone suche jak wiór? Zrezygnujcie z bułki. Łyżeczka pewnego składnika z kubeczka zrobi całą robotę
Getty Images
Newsy

Mielone suche jak wiór? Zrezygnujcie z bułki. Łyżeczka pewnego składnika z kubeczka zrobi całą robotę

Jaki powinien być kotlet mielony? Puszysty, a jednocześnie zwarty i nierozpadający się. Delikatnie wilgotny, ale jednak nie mokry i obślizgły. Jak znaleźć w tym wszystkim właściwy balans? Sekretem jest mięso i 1 biały dodatek.

Któż z nas nie lubi smaku kotleta mielonego? Ideałem każdego chyba Polaka jest obiad złożony ze świeżych, młodych ziemniaczków, mizerii czy buraczków  i właśnie mieloniaka. Radość z tego typu uczty może zmącić pewien szkopuł…

Oczywiście chodzi o jakość kotleta i poziom jego soczystości. Łatwo zrazić się do przygotowywania kotletów mielonych, kiedy wciąż i wciąż nie trafia się na właściwe mięso. Sucha i chuda szynka wieprzowa wcale nie musi być jednak przeszkodą w drodze do zrobienia najlepszych mielonych pod słońcem!

Kotlety mielone

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wyszły zbyt suche?

Dlatego bardzo ważnym założeniem tego przepisu jest odpowiednie zestawienie mięsa i dodatku „nawilżającego” w postaci jogurtu. Jeżeli udało wam się kupić dość tłusty kawałek mięsa, duża dawka nabiału będzie zbyteczna – wystarczy odrobina, a w razie zbyt rzadkiej konsystencji do masy mięsnej należy dodać odrobinę bułki tartej.

Jeżeli jednak dysponujecie chudym mięsem z łopatki lub tym bardziej z szynki wieprzowej, warto nadać swoim kotlecikom odrobinę soczystości poprzez dodatek w postaci jogurtu.

Innym rozwiązaniem jest starcie do mięsnej masy np. cukinii. W ten sposób kotlety mielone nabierają dodatkowej lekkości, która sprawia, że nie sposób przestać je pałaszować. Patent z cukinią lepiej jednak zostawić na czas cukiniowego sezonu.

Innym sposobem jest także dodanie do masy na kotlety mielone odrobiny soku z kiszonych ogórków. Ten może jednak wpłynąć na ostateczny smak potrawy, zwłaszcza jeżeli nie zachowacie umiaru podczas wlewania go do mięsa.

Zobacz także
Babcia smażyła kotlety mielone wyłącznie na tym tłuszczu. Tutaj tkwi największa różnica w smaku

Babcia smażyła kotlety mielone wyłącznie na tym tłuszczu. Tutaj tkwi największa różnica w smaku

Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku

Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku

Przepis na soczyste i pulchne kotlety mielone

Składniki:

  • 1 kg dość chudego mięsa z łopatki wieprzowej
  • Pół szklanki gęstego jogurtu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Odrobina bułki tartej
  • Opcjonalnie: 2-3 ząbki czosnku i pęczek pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce. 
  2. Jeżeli macie taką możliwość, przemielcie przez maszynkę także cebulę.
  3. Do mięsnej masy dodajcie jajko i odpowiednią ilość gęstego jogurtu - czuwajcie, by masa mięsna nie stała się zbyt kleista lub zanadto sucha.
  4. Doprawcie mięso solą i pieprzem i ewentualnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pietruszką pokrojoną w drobny sposób.
  5. Formujcie nieduże kotlety i smażcie na dobrze rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym lub na smalcu.
  6. Smacznego!
Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie
Wikipedia Commons
Newsy
Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie
Kotlety mielone to jedno z bardziej lubianych, mięsnych dań dla Polaków. Jeżeli chcecie mieć pewność, że będą mięciutkie, to powinniście pilnować właściwych proporcji mięsa mielonego i jajek.  W innym przypadku wyjdą suche i nadmiernie zbite. 

Kotlety mielone nie są specjalnie skomplikowane w przygotowaniu. Mielenie mięsa, dodawanie do niego jajek, przypraw i bułki, formowanie mięsnych kulek, a na końcu smażenie. I tyle. Czasami jednak nawet w tak prostej potrawie można popełnić błąd, który wpłynie na jej konsystencję i smak. Zobaczcie, czy robicie ją dobrze.  Co wpływa na soczystość kotletów mielonych?  Soczystość kotletów mielonych zależy od kilku czynników, takich jak np. wysoka jakość mięsa i odpowiednia zawartość w nim tłuszczu. Jak wiadomo tłuszcz jest naturalnym nawilżaczem w kotletach i gdy go zabraknie, trzeba ratować się różnymi trikami na nadanie im soczystości. Luźną konsystencję i wilgotność zafunduje tym mięsnym kulkom dodatek słabo odciśniętej bułki kajzerki, a także odrobina zimnej wody gazowanej lub kwaśnej śmietany. Na nic się jednak zdadzą te wszystkie zabiegi, gdy dodacie do mięsa nieodpowiednią ilość jajek.  Ile jajek powinno dodawać się do mięsa mielonego?  Musicie wiedzieć, że zbyt duża ilość jajek w stosunku do mięsa mielonego sprawia, że masa staje się nadmiernie luźna, co niezawodnie poskutkuje papkowatym daniem.  Jeżeli z kolei dodacie ich zbyt mało, to zaserwujecie sztywne i suche jak wiór kotlety. Dlatego w przypadku mielonych trzeba zapamiętać prostą zasadę, od której nie ma ustępstw:   1 średnie jajko na ½ kg mięsa mielonego.  Zwiększając ilość mięsa, zwiększajcie również proporcjonalnie ilość jajek. Pamiętajcie także, by zwracać uwagę na ich wielkość, gdyż zbyt małe nie nawilżą i nie zwiążą wystarczająco mięsa, a zbyt duże sprawią, że będzie po prostu rzadkie.  Przepis na soczyste kotlety mielone   Składniki:  ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej  1 średnie jajko  1 średnia cebula  1 bułka...

mielone soczyste z pomidorem
Flickr
Newsy
Lubicie soczyste kotlety mielone? Zróbcie je w ten sposób. Przyda się pewne warzywo
Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Ten babciny sposób raz na zawsze rozwiąże problem suchych i mało apetycznych „mieloniaków”.

Źle dobrane mięso do kotletów mielonych i kłopot gotowy. Czasem nawet tłusta z zasady łopatka wieprzowa może nie zdać egzaminu. Dlaczego? Chodzi oczywiście o to, że kotlety mielone po usmażeniu są zbyt suche i przez to kompletnie niesmaczne. Przedstawiamy wam dzisiaj babciny, nietypowy sposób na ten problem. Chodzi o dodanie do mięsnej masy na kotlety jednego składnika. Jak sprawić, by kotlety mielone były soczyste? Jest nim pomidor. Koniecznie sparzcie pomidora i pozbawcie go skórki przed dodaniem do mięsa. Potem pozostaje solidnie wymieszać i mięsna masa nabierze bardziej soczystego wymiaru. Przekonacie się o skuteczności tego patentu kiedy tylko pierwszy raz go zastosujecie. Jeśli podczas wyrabiania mięsa przesadziliście z ilością pomidora, możecie nieco „usztywnić” kotlety dodatkową bułką tartą. Z czym podawać takie kotlety mielone? Postawcie na klasykę. Ziemniaki tłuczone, marchewka gotowana, a może surówka z kapusty kiszonej lub buraczki? Co wybierzecie? Przepis na soczyste kotlety mielone Składniki: Ok. 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerstwa bułka Pół szklanki mleka 1 jajko 1 pomidor Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Opcjonalnie – bułka tarta Przygotowanie: Czerstwą bułkę namoczcie w mleku. Cebulę pokrójcie ostrym nożem na bardzo drobną kostkę. Pomidora sparzcie wrzątkiem i zdejmijcie z niego skórkę. Wymieszajcie dokładnie mięso z jajkiem, cebulką, pomidorem i przyprawami – odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Mięso wyrabiajcie tak długo, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodajcie do mięsa odrobinę bułki tartej – zróbcie to, jeżeli mięso na kotlety wyszło wam niezbyt zbite. Formujcie kotlety i spłaszczcie je lekko od góry....

Dodajcie to do mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do kotletów mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka
Puszyste jak chmurka kotlety mielone, to główny element smakowitego obiadu. Ich wyjątkową pulchność możecie uzyskać na wiele różnych sposobów. Dzisiaj zdradzamy ten, który nie tylko „nadmuchuje” mięso, lecz również cudownie wpływa na jego smak i wilgotność. 

Mielone z dodatkiem buraczków i kaszy czy ziemniaków, a także mizerii i maślanego puree to jedne z bardziej lubianych dań kuchni polskiej. Panie domu od lat walczą o dodanie tym kotletom soczystości i miękkości. Kajzerka namoczona w mleku zamiast bułki tartej, łyżka zimnej wody lub wody gazowanej dobrze radzą sobie w temacie spulchniania. Jednak żaden z tych dodatków nie wpływa na smak potrawy tak bardzo, jak właśnie ten. Przeczytajcie nasze rady. Co dodać do mięsa, by mielone były pulchne i soczyste?  Jeżeli chcecie uzyskać puszyste i rozpływające się w ustach kotlety mielone, powinniście dodać do masy mięsnej kwaśną, gęstą śmietanę. Może być to śmietana 18-procentowa lub 12-procentowa, w zależności od tego, jaką macie akurat pod ręką. Na pół kilograma mięsa wystarczy 1 czubata łyżka tego cudownego spulchniacza. Jej dodatek wpłynie znacząco na konsystencję kotletów i uczyni ją lżejszą i kremową, jak również na smak, który będzie o niebo delikatniejszy od zwykłego.   Na co zwrócić uwagę podczas dodawania śmietany do kotletów?  Dodając śmietanę do kotletów, musicie zwrócić uwagę na gęstość masy mięsnej. Jeżeli jest ona dość rzadka, to dodatek śmietany uczyni ją jeszcze luźniejszą. A nie chodzi przecież o papkowate kotlety... Dlatego pamiętajcie, by szykując kotlety z dodatkiem śmietany dobrze odcisnąć bułkę, jak również użyć niezbyt dużego jajka oraz w miarę możliwości odsączyć tłuszcz ze smażenia cebuli i czosnku.   Przepis na mielone z kwaśną śmietaną  Składniki:  500 g łopatki wieprzowej  1 kajzerka  1 średnie jajko   2 ząbki czosnku   1 cebula  1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany  sól i pieprz   bułka tarta  olej  Sposób przygotowania:  Namoczcie bułkę w...

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Adobe Stock
Newsy
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Bułka tarta, mąka, a może nic? Obtaczacie swoje kotlety mielone w czymkolwiek przed smażeniem na patelni?

Mięso mielone , jajko, cebula, sól, pieprz, namoczona w mleku bułka lub odrobina bułki tartej – przepis na kotlety mielone to nie fizyka kwantowa. Jednak schody zaczynają się dla niektórych zaraz przy końcu ich wyrabiania. Obtaczać w bułce tartej, czy nie obtaczać – oto jest pytanie… Kotlety mielone dla wielu stanowią nawet smaczniejsze danie niż uwielbiane przez połowę kraju kotlety schabowe. Wydaje się, że popularne mieloniaki są łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne schaboszczaki. Czy należy panierować w bułce tartej kotlety mielone? Jeśli dobrze wybierzecie mięso na mielone , niemal nie ma szans, by kotlety nie wyszły tak jak należy. Ze schabowymi sprawa wygląda o tyle gorzej, że jeden mały błąd przy rozbijaniu mięsa, przy panierce, czy przy smażeniu może zniweczyć włożony w gotowanie wysiłek. Jednak przygotowanie kotletów mielonych kryje za sobą jedną tajemnicę, której nieraz boją się początkujący gotujący. Chodzi o wspomniane panierowanie wyrobionych w odpowiedni już kształt kotlecików. Duża część gospodyń domowych wsypuje do talerza bułkę tartą i przed samym smażeniem obtacza swoje kotlety, tworząc coś w rodzaju panierki. Jeszcze inne obtaczają kotlety w mące pszennej i dopiero wtedy wkładają na rozgrzany na patelni tłuszcz. Czy ma to jednak sens? Niektóre panie domu zarzekają się, że tak przygotowane mielone nie rozlecą się podczas smażenia na gorącym smalcu czy oleju i dodatkowo nie przykleją się do patelni. Wszystko jednak wskazuje na to, że obtaczanie mięsa mielonego dodatkowo w bułce tartej jest raczej nieobowiązkowe. Wygląda na to, że taka praktyka to prostu niepotrzebne przyzwyczajenie smażących kotlety. W dodatku trzeba przyznać, że tego rodzaju panierka wchłonie niepotrzebnie sporo tłuszczu z patelni. Co zrobić, by kotlety mielone nie...