Któż z nas nie lubi smaku kotleta mielonego? Ideałem każdego chyba Polaka jest obiad złożony ze świeżych, młodych ziemniaczków, mizerii czy buraczków  i właśnie mieloniaka. Radość z tego typu uczty może zmącić pewien szkopuł…

Oczywiście chodzi o jakość kotleta i poziom jego soczystości. Łatwo zrazić się do przygotowywania kotletów mielonych, kiedy wciąż i wciąż nie trafia się na właściwe mięso. Sucha i chuda szynka wieprzowa wcale nie musi być jednak przeszkodą w drodze do zrobienia najlepszych mielonych pod słońcem!

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wyszły zbyt suche?

Dlatego bardzo ważnym założeniem tego przepisu jest odpowiednie zestawienie mięsa i dodatku „nawilżającego” w postaci jogurtu. Jeżeli udało wam się kupić dość tłusty kawałek mięsa, duża dawka nabiału będzie zbyteczna – wystarczy odrobina, a w razie zbyt rzadkiej konsystencji do masy mięsnej należy dodać odrobinę bułki tartej.

Jeżeli jednak dysponujecie chudym mięsem z łopatki lub tym bardziej z szynki wieprzowej, warto nadać swoim kotlecikom odrobinę soczystości poprzez dodatek w postaci jogurtu.

Zobacz także:

Innym rozwiązaniem jest starcie do mięsnej masy np. cukinii. W ten sposób kotlety mielone nabierają dodatkowej lekkości, która sprawia, że nie sposób przestać je pałaszować. Patent z cukinią lepiej jednak zostawić na czas cukiniowego sezonu.

Innym sposobem jest także dodanie do masy na kotlety mielone odrobiny soku z kiszonych ogórków. Ten może jednak wpłynąć na ostateczny smak potrawy, zwłaszcza jeżeli nie zachowacie umiaru podczas wlewania go do mięsa.

Przepis na soczyste i pulchne kotlety mielone

Składniki:

  • 1 kg dość chudego mięsa z łopatki wieprzowej
  • Pół szklanki gęstego jogurtu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Odrobina bułki tartej
  • Opcjonalnie: 2-3 ząbki czosnku i pęczek pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce. 
  2. Jeżeli macie taką możliwość, przemielcie przez maszynkę także cebulę.
  3. Do mięsnej masy dodajcie jajko i odpowiednią ilość gęstego jogurtu - czuwajcie, by masa mięsna nie stała się zbyt kleista lub zanadto sucha.
  4. Doprawcie mięso solą i pieprzem i ewentualnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pietruszką pokrojoną w drobny sposób.
  5. Formujcie nieduże kotlety i smażcie na dobrze rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym lub na smalcu.
  6. Smacznego!