To danie wyczarujecie w prosty sposób z dosłownie jednego naczynia. Obiad zrobi się praktycznie sam, a gdy zjecie, będziecie w siódmym niebie.
Dlaczego? Bo jeszcze tak pysznych i soczystych kotletów mielonych nie jedliście! No dobra – może u babci. Ale uwierzcie, nawet ona byłaby zachwycona tym daniem.
Przygotowanie mielonych na ryżu zajmie wam dosłownie 20 minut. Kilka składników, godzinka w piekarniku i obiad gotowy. No to co, zaczynamy?
Przepis na mielone pieczone na ryżu
Będziecie potrzebować:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 3 łyżki mąki do obtoczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki ryżu
- 1 starta duża marchewka
- 1 cebula drobno posiekana
- 6 szklanek gorącej wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowania zacznijcie od bułki. Namoczcie ją w wodzie a następnie ją z niej odciśnijcie.
- Do mielonego mięsa dodajcie bułkę, jajko, czosnek, bazylię oraz tymianek. Przyprawcie solą oraz pieprzem. Masę wyróbcie na jednolitą masę.
- Z powstałej masy uformujcie okrągłe kotlety. Obtoczcie je w mące.
- Na rozgrzanym oleju usmażcie kotlety do zrumienienia z obu stron. Po smażeniu wyjmijcie je z patelni.
- Na patelnię dodajcie startą marchewkę i posiekaną wcześniej cebulę. Warzywa smażcie do zeszklenia.
- Na dno naczynia żaroodpornego wsypcie suchy, surowy ryż. Na ryż nałóżcie warstwę z podsmażonej marchewki i cebuli.
- Na tym warzywnym i ryżowym podkładzie ułóżcie podsmażone kotlety.
- Gorącą wodę wymieszajcie z koncentratem pomidorowym i cukrem. Doprawcie solą oraz pieprzem. Gotowym płynem zalejcie zawartość naczynia.
- Naczynie wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie przygotowaną potrawę przez 1 godzinę i 30 minut w 180°C.
I gotowe!
Zobacz także:
Tak upieczone mielone podawajcie z ulubioną surówką. Świetnie pasować będzie lekko kwaskowata z kiszonej kapusty albo odświeżająca z ogórkami z formie pysznej mizerii. Smacznego!