Mielone na ryżu
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy

Mielone pieczone na ryżu to najlepszy sposób na obfity obiad, który robi się sam 

Jeśli macie ochotę na kotlety mielone w trochę innej odsłonie, koniecznie zróbcie je według tego przepisu.

To danie wyczarujecie w prosty sposób z dosłownie jednego naczynia. Obiad zrobi się praktycznie sam, a gdy zjecie, będziecie w siódmym niebie.

Dlaczego? Bo jeszcze tak pysznych i soczystych kotletów mielonych nie jedliście! No dobra – może u babci. Ale uwierzcie, nawet ona byłaby zachwycona tym daniem.

Przygotowanie mielonych na ryżu zajmie wam dosłownie 20 minut. Kilka składników, godzinka w piekarniku i obiad gotowy. No to co, zaczynamy? 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mielone pieczone na ryżu

Będziecie potrzebować:

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 starta duża marchewka
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 6 szklanek gorącej wody 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowania zacznijcie od bułki. Namoczcie ją w wodzie a następnie ją z niej odciśnijcie.
  2. Do mielonego mięsa dodajcie bułkę, jajko, czosnek, bazylię oraz tymianek. Przyprawcie solą oraz pieprzem. Masę wyróbcie na jednolitą masę.
  3. Z powstałej masy uformujcie okrągłe kotlety. Obtoczcie je w mące.
  4. Na rozgrzanym oleju usmażcie kotlety do zrumienienia z obu stron. Po smażeniu wyjmijcie je z patelni.
  5. Na patelnię dodajcie startą marchewkę i posiekaną wcześniej cebulę. Warzywa smażcie do zeszklenia.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wsypcie suchy, surowy ryż. Na ryż nałóżcie warstwę z podsmażonej marchewki i cebuli.
  7. Na tym warzywnym i ryżowym podkładzie ułóżcie podsmażone kotlety.
  8. Gorącą wodę wymieszajcie z koncentratem pomidorowym i cukrem. Doprawcie solą oraz pieprzem. Gotowym płynem zalejcie zawartość naczynia.
  9. Naczynie wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie przygotowaną potrawę przez  1 godzinę i 30 minut w 180°C.

I gotowe! 

Tak upieczone mielone podawajcie z ulubioną surówką. Świetnie pasować będzie lekko kwaskowata z kiszonej kapusty albo odświeżająca z ogórkami z formie pysznej mizerii. Smacznego!

Kotlety mielone po meksykańsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
Gotujmy.pl/czekoladka_m
Newsy
Kotlety mielone po meksykańsku to niebo w gębie. Takiego dania jeszcze nie próbowaliście
Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jeden składnik zupełnie go odmienia.

Mielone to bardzo popularne danie. Wystarczy dobre mięso, jajko, dodatki i szybki obiad jest gotowy. Najczęściej jecie pewnie mielone na obiad z ziemniakami i surówką. Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty , mamy dla was super ciekawy przepis na meksykańskie mielone. Dzięki zawartości tego składnika są jeszcze smaczniejsze. Wasi bliscy je pokochają i poproszą o dokładkę. Kotlety mielone po meksykańsku Żeby zrobić kotlety mielone po meksykańsku, potrzebujecie trochę więcej składników niż do tradycyjnych mielonych. Używa się też do nich innych przypraw, tradycyjny dodatek soli, pieprzu i cebuli dobrze podkreśla smak mięsa, ale zupełnie inny poziom osiągniecie dodając do mielonych paprykę chili i słodką paprykę. Sprawdźcie sami. Składniki na mielone po meksykańsku Pół kg mielonego mięsa Czerstwa bułka 3 cebule Jajko Pół szklanki śmietany Olej 2 czerwone papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki Natka pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie mielonych po meksykańsku Połączcie mięso z namoczoną bułką i dwiema drobno pokrojonymi cebulami. Część mięsa odstawcie i nie łączcie z bułką. Wymieszajcie jajka z mięsem i siekaną natką pietruszki. Doprawcie masę mięsną solą i pieprzem. Dodajcie obydwie papryki: słodką paprykę w proszku i paprykę ostrą lub chili. Jeśli uwielbiacie ostre potrawy, dodajcie jeszcze na przykład płatki chili. Uformujcie kilka kotletów używając mokrych rąk, żeby mięso nie przyklejało się wam do rąk. Rozgrzejcie patelnię. Usmażcie kotlety . Papryki i pozostałą cebulę pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju. Dodajcie przecier pomidorowy. Dodajcie odłożone wcześniej mielone mięso i duście cały sos przez kilka minut. Kotleciki i mięso...

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Lubicie jeść kotlety mielone? Jeśli tak to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na proste i pyszne kotlety mielone z wołowego mięsa z dodatkiem podsmażanej cebulki. Smakują naprawdę wybornie!

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego? Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy. Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 3 łyżki wody 1 spora cebula 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne....

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Czegoś takiego jeszcze na pewno nie widzieliście. Gołąbki podane w formie tortu to niezwykły sposób na wprawienie domowników w osłupienie i zachwyt jednocześnie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis na zapiekankę gołąbkową.

Trzeba sobie uczciwe przyznać, że pani Magdalena, która umieściła przepis na zapiekankę gołąbkową w formie tortu na naszym portalu, zasługuje na szczególne uznanie. Tak pomysłowego przepisu nie widzieliśmy już od dawna – gołąbki podane w ten sposób przypadną do gustu nawet największym niejadkom! Przepis na gołąbkową zapiekankę Składniki: Mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) 50 dag mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek Szklanka słodkiej śmietany 30% 30 dag ryżu Sól Pieprz Słodka papryka mielona Ostra papryka mielona Kminek Zioła prowansalskie Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie drobno. Kapustę sparzcie wrzątkiem i poszatkujcie także na jak najdrobniejsze kawałki. Ryż ugotujcie w garnku z wodą w proporcji 1:2 do wody. Osólcie wodę, doprowadźcie ryż do wrzenia i gotujcie na maleńkim ogniu do pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ostudźcie wasz ryż. Mięso mielone doprawcie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, kminkiem, papryką w proszku, wbijcie do naczynia z mięsem jajko i wymieszajcie ręką na gładką masę. Wymieszajcie mięso z ryżem, a także z podsmażoną wcześniej na oleju cebulką i czosnkiem. Przygotujcie naczynie żaroodporne i wysmarujcie jego dno olejem lub masłem. Podzielcie poszatkowaną kapustę i mięso z ryżem na trzy porcje. Na dnie garnka wyłóżcie jedną porcję kapusty, po czym ułóżcie na niej porcję ryżu z mięsem. Ułóżcie w ten sposób kolejne porcje ryżu z mięsem i kapusty. Cztery pozostałe jajka roztrzepcie w misce ze śmietanką i tak przygotowanym płynem zalejcie gotowe i wyłożone już warstwy kapusty i mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do temp....