To danie wyczarujecie w prosty sposób z dosłownie jednego naczynia. Obiad zrobi się praktycznie sam, a gdy zjecie, będziecie w siódmym niebie.

Dlaczego? Bo jeszcze tak pysznych i soczystych kotletów mielonych nie jedliście! No dobra – może u babci. Ale uwierzcie, nawet ona byłaby zachwycona tym daniem.

Przygotowanie mielonych na ryżu zajmie wam dosłownie 20 minut. Kilka składników, godzinka w piekarniku i obiad gotowy. No to co, zaczynamy? 

Przepis na mielone pieczone na ryżu

Będziecie potrzebować:

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 starta duża marchewka
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 6 szklanek gorącej wody 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowania zacznijcie od bułki. Namoczcie ją w wodzie a następnie ją z niej odciśnijcie.
  2. Do mielonego mięsa dodajcie bułkę, jajko, czosnek, bazylię oraz tymianek. Przyprawcie solą oraz pieprzem. Masę wyróbcie na jednolitą masę.
  3. Z powstałej masy uformujcie okrągłe kotlety. Obtoczcie je w mące.
  4. Na rozgrzanym oleju usmażcie kotlety do zrumienienia z obu stron. Po smażeniu wyjmijcie je z patelni.
  5. Na patelnię dodajcie startą marchewkę i posiekaną wcześniej cebulę. Warzywa smażcie do zeszklenia.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wsypcie suchy, surowy ryż. Na ryż nałóżcie warstwę z podsmażonej marchewki i cebuli.
  7. Na tym warzywnym i ryżowym podkładzie ułóżcie podsmażone kotlety.
  8. Gorącą wodę wymieszajcie z koncentratem pomidorowym i cukrem. Doprawcie solą oraz pieprzem. Gotowym płynem zalejcie zawartość naczynia.
  9. Naczynie wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie przygotowaną potrawę przez  1 godzinę i 30 minut w 180°C.

I gotowe! 

Zobacz także:

Tak upieczone mielone podawajcie z ulubioną surówką. Świetnie pasować będzie lekko kwaskowata z kiszonej kapusty albo odświeżająca z ogórkami z formie pysznej mizerii. Smacznego!