Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego kotleta mielonego z ziemniaczkami i surówką. Gości on na stole zamiennie ze schabowym. To dwa najpopularniejsze polskie dania, które przygotowuje się zarówno na co dzień, jak i od święta. Zachwycają swoim smakiem, dzięki czemu nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.
Panierka z paluszków solonych
Tradycyjne kotlety mielone są panierowane w bułce tartej. To klasyka, którą zna każdy. Jednak chcąc uzyskać jeszcze bardziej chrupiące danie, wystarczy zamienić bułkę na rozdrobnione paluszki solone. Dzięki nim mielone będą jeszcze bardziej aromatyczne, a z zewnątrz będą idealnie chrupać. Taka wersja kotletów z pewnością mile zaskoczy bliskich.
Przepis na kotlety mielone panierowane w słonych paluszkach
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 bułka pszenna
- 1 szklanka mleka
- 80 g paluszków solonych
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Bułkę pszenną przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka. Odstawcie ją do nasiąknięcia.
- W międzyczasie przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z drobnymi oczkami.
- Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większe kawałki.
- Bułkę pszenną odciśnijcie z nadmiaru mleka.
- Mięso zmielcie w maszynce wraz z bułką.
- Cebulę i czosnek obierzcie z łupinek.
- Cebulę drobno posiekajcie, a czosnek przeciśnijcie przez praskę bądź użyjcie rozdrabniacza. Przygotowane warzywa dodajcie do mięsa wraz z rozbitymi jajkami. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Paluszki wyspycie do pojemnika rozdrabniacza i zmiksujcie je na niewielkie kawałki. Później przesypcie je na talerz.
- Z mięsnej masy uformujcie zgrabne kotleciki, a następnie obtoczcie je w rozdrobnionych paluszkach solonych.
- Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to układajcie na nim przygotowane kotlety.
- Mielone smażcie z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu.
- Usmażone kotlety odsączcie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Tak przygotowane mielone w panierce z paluszków solonych podawajcie z gniecionymi ziemniakami oraz surówką z buraczków. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: