Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego kotleta mielonego z ziemniaczkami i surówką. Gości on na stole zamiennie ze schabowym. To dwa najpopularniejsze polskie dania, które przygotowuje się zarówno na co dzień, jak i od święta. Zachwycają swoim smakiem, dzięki czemu nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Panierka z paluszków solonych

Tradycyjne kotlety mielone są panierowane w bułce tartej. To klasyka, którą zna każdy. Jednak chcąc uzyskać jeszcze bardziej chrupiące danie, wystarczy zamienić bułkę na rozdrobnione paluszki solone. Dzięki nim mielone będą jeszcze bardziej aromatyczne, a z zewnątrz będą idealnie chrupać. Taka wersja kotletów z pewnością mile zaskoczy bliskich.

Przepis na kotlety mielone panierowane w słonych paluszkach

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bułka pszenna
  • 1 szklanka mleka
  • 80 g paluszków solonych
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bułkę pszenną przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka. Odstawcie ją do nasiąknięcia.
  2. W międzyczasie przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z drobnymi oczkami.
  3. Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większe kawałki.
  4. Bułkę pszenną odciśnijcie z nadmiaru mleka.
  5. Mięso zmielcie w maszynce wraz z bułką.
  6. Cebulę i czosnek obierzcie z łupinek.
  7. Cebulę drobno posiekajcie, a czosnek przeciśnijcie przez praskę bądź użyjcie rozdrabniacza. Przygotowane warzywa dodajcie do mięsa wraz z rozbitymi jajkami. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie.
  8. Paluszki wyspycie do pojemnika rozdrabniacza i zmiksujcie je na niewielkie kawałki. Później przesypcie je na talerz.
  9. Z mięsnej masy uformujcie zgrabne kotleciki, a następnie obtoczcie je w rozdrobnionych paluszkach solonych.
  10. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to układajcie na nim przygotowane kotlety.
  11. Mielone smażcie z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu.
  12. Usmażone kotlety odsączcie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 
  13. Tak przygotowane mielone w panierce z paluszków solonych podawajcie z gniecionymi ziemniakami oraz surówką z buraczków. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

 

Zobacz także:

Czytaj także: