Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były
Gotujmy.pl/zewa
Newsy

Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były

Kotlety mielone każdy zna bardzo dobrze, gdyż często goszczą na stole. Tradycyjnie panierowane są bułce tartej, ale te z dodatkiem paluszków solonych są o niebo lepsze. Przygotujcie je i zaskoczcie swoich bliskich!
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 07, 2021

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego kotleta mielonego z ziemniaczkami i surówką. Gości on na stole zamiennie ze schabowym. To dwa najpopularniejsze polskie dania, które przygotowuje się zarówno na co dzień, jak i od święta. Zachwycają swoim smakiem, dzięki czemu nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Panierka z paluszków solonych

Tradycyjne kotlety mielone są panierowane w bułce tartej. To klasyka, którą zna każdy. Jednak chcąc uzyskać jeszcze bardziej chrupiące danie, wystarczy zamienić bułkę na rozdrobnione paluszki solone. Dzięki nim mielone będą jeszcze bardziej aromatyczne, a z zewnątrz będą idealnie chrupać. Taka wersja kotletów z pewnością mile zaskoczy bliskich.

Zobacz także

Przepis na kotlety mielone panierowane w słonych paluszkach

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bułka pszenna
  • 1 szklanka mleka
  • 80 g paluszków solonych
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bułkę pszenną przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka. Odstawcie ją do nasiąknięcia.
  2. W międzyczasie przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z drobnymi oczkami.
  3. Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większe kawałki.
  4. Bułkę pszenną odciśnijcie z nadmiaru mleka.
  5. Mięso zmielcie w maszynce wraz z bułką.
  6. Cebulę i czosnek obierzcie z łupinek.
  7. Cebulę drobno posiekajcie, a czosnek przeciśnijcie przez praskę bądź użyjcie rozdrabniacza. Przygotowane warzywa dodajcie do mięsa wraz z rozbitymi jajkami. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie.
  8. Paluszki wyspycie do pojemnika rozdrabniacza i zmiksujcie je na niewielkie kawałki. Później przesypcie je na talerz.
  9. Z mięsnej masy uformujcie zgrabne kotleciki, a następnie obtoczcie je w rozdrobnionych paluszkach solonych.
  10. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to układajcie na nim przygotowane kotlety.
  11. Mielone smażcie z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu.
  12. Usmażone kotlety odsączcie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 
  13. Tak przygotowane mielone w panierce z paluszków solonych podawajcie z gniecionymi ziemniakami oraz surówką z buraczków. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

 

Czytaj także:

Komentarze