Mielicie kawę w takim młynku? Lepiej tego nie róbcie
własne
Newsy

Mielicie kawę w takim młynku? Lepiej tego nie róbcie. Będzie paskudna w smaku

Przygotowanie kawy to dla kawoszy prawdziwy rytuał. Wsypanie ziaren do młynka, mielenie, zaparzanie, przelewanie do ulubionych filiżanek i w końcu delektowanie się czarnym naparem. Bardzo istotną częścią tego procesu jest jego początek, czyli użycie odpowiedniego młynka. 

Aromatyczna kawa z rana stawia na nogi i dodaje energii na wiele godzin. Jej picie jest ogromną przyjemnością. Wiedzą o tym wszyscy smakosze tego napoju i uważnie wybierają ziarna i sprzęt, który pozwoli im uzyskać doskonałą kawę. Czy młynek nożowy jest wystarczająco dobry do tego typu działania? 

Do czego wykorzystuje się młynek nożowy? 

Każda pani domu ma go w swojej szafce. To młynek do codziennych zadań związanych z siekaniem i mieleniem na pył. Możecie go wykorzystać m.in. do rozdrobnienia: 

  • orzechów, 

  • migdałów, 

  • pieprzu, 

  • siemienia lnianego, 

  • a także wiórków kokosowych i płatków owsianych na mąkę. 

Jaki sprzęt jest odpowiedni do mielenia kawy? 

Dobry młynek do kawy to podstawa, jeżeli cenicie jej walory smakowe i zapachowe. Wielu kawoszy inwestuje w zakup ekspresu automatycznego, który rozwiązuje sprawę młynka, gdyż ma opcję mielenia już w sobie. Ci jednak, którzy wolą korzystać np. z kawiarki czy ekspresu przelewowego powinni uważnie wybrać sprzęt mielący.  Odpowiednim rozwiązaniem będzie wówczas młynek z systemem żarnowym. 

Zobacz także
Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia

Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a dodatkowe kilogramy znikną

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa

Dlaczego młynek nożowy nie nadaje się do kawy? 

Ostrza w młynku nożowym tną ziarna, zamiast je mielić. Wynikiem tego są nierówne drobinki ziaren i pył kawowy, które razem zakłócają ekstrakcję kawy i negatywnie wpływają na ostateczny aromat i smak.  

To jednak nie koniec. Zapach kawy może być jeszcze bardziej osłabiony lub zmieniony, a to za sprawą ciepła, które wydziela silniczek elektryczny w urządzeniu, a także zapachu palonego plastiku pojawiającego się podczas mielenia w najtańszych młynkach nożowych. 

Jaki młynek żarnowy wybrać? 

Jeżeli chcecie cieszyć się wszystkimi walorami kawy, powinniście zdecydować się na zakup młynka z systemem żarnowym, czyli sprzętu, który odpowiednio mieli ziarna kawowca.  

W sklepach jest dość duży wybór sprzętu tego typu, zarówno w wersji ręcznej jak i automatycznej. Różnią się ceną i szybkością mielenia, jednak wszystkie są niezawodne. Jeśli macie trochę czasu w czasie poranków, to możecie zdecydować się na bardziej tradycyjne egzemplarze, w których zmielicie kawę za pomocą korbki. Ceny młynków żarnowych zaczynają się już od 100 zł. 

Źródło: onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Adobe Stock
Newsy
Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Wiele osób nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez młynka do kawy. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego wyjątkowej ukrytej funkcji, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Świeżo zaparzona kawa to idealnie rozpoczęty poranek. Większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Świetnie smakuje i jednocześnie dodaje energii. Jakie są rodzaje kawy ? W sklepach w sprzedaży można spotkać się z trzema rodzajami kawy: rozpuszczalną, sypaną czy w ziarnach. Wybór jest kwestią indywidualną, aczkolwiek każda z nich może różnić się również smakiem. Do przygotowania ostatniej należy mieć specjalny ekspres bądź młynek, który idealnie zmieli ziarna na sypki produkt. Dzięki temu będziecie mogli każdego dnia cieszyć się świetnym aromatem napoju.  Wysoka jakość świeżo mielonej kawy Coraz więcej osób decyduje się na zakup własnego sprzętu do mielenia ziaren. Tak przygotowana kawa ma zdecydowanie więcej plusów. Zaparzony napój ze świeżo zmielonych ziaren jest bardziej aromatyczny, esencjonalny, a także smaczniejszy. Jest lepszym wyborem od kawy sypanej, zapakowanej oryginalnie przez producenta czy rozpuszczalnej. Samodzielne mielenie ziaren pozwala uzyskać wyjątkowy aromat. Ukryta funkcja młynka do kawy Większość osób ma w swoim wyposażeniu kuchennym młynek do kawy, który jest bardziej lub mniej używany. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z fantastycznej ukrytej funkcji. Może ona nieraz uratować sytuację, zwłaszcza wtedy, gdy mamy niezapowiedzianych gości, a musimy szybko przyozdobić wypieki. Dzięki młynkowi do mielenia kawy można samodzielnie w domowym zaciszu przygotować cukier puder. Wystarczy do przyrządzenia wsypać kryształ, a później całość zmielić. W ten sposób szybko uzyskacie pudrową konsystencję, która przyda się do wielu rzeczy.  Zalety picia kawy Wbrew pozorom kawa jest zalecana przez specjalistów do picia, gdyż ma szereg cennych właściwości. Należy jednak...

kawa zaparzanie
Pixabay
Newsy
Zalewacie kawę wrzątkiem czy lekko ostudzoną wodą? Jedna z tych metod może być dla was szkodliwa
Czy temperatura parzenia kawy ma jakieś znaczenie? Tak, i to ogromne! Dowiedzcie się, jak parzyć kawę idealną.

Wielu z was pewnie każdy poranek zaczyna od filiżanki kawy. Wolicie mieloną czy rozpuszczalną? A może z ekspresu? Jeśli sami przygotowujecie kawę i zalewacie ją wodą, to koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednej temperaturze parzenia. Wiecie, jaka jest właściwa? Ekspert od parzenia kawy wszystko wytłumaczył! Która lepsza? Prawdę mówiąc, smakosze kawy w ogóle nie uznają zalewania jej wodą do kubka. Uważają, że jedynym poprawnym sposobem parzenia kawy jest robienie tego z pomocą najlepszych ekspresów. Ale nawet jeśli nie jesteście tak ortodoksyjni w kwestii parzenia, to warto przyswoić sobie niektóre z zasad, którymi kierują się eksperci. Pierwsza mówi oczywiście o tym, że kawa rozpuszczalna to profanacja i można pić jedynie kawę mieloną, a najlepiej świeżo zmieloną w młynku lub ekspresie. Którą wy wolicie? Temperatura parzenia Polski ekspert w dziedzinie kawy - Jan Szurek - w rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedział o tym, jak powinien wyglądać prawidłowy proces parzenia, dzięki któremu kawa będzie nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także pełna świetnych właściwości. Musimy wybrać dobrą kawę, zaopatrzyć się w dobry młynek i mieć dobrą wodę. To przede wszystkim. Potrzeba też uwagi. Kawę najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed parzeniem. Wystarczy jednak chwila, by podczas mielenia przerobić ziarna na drobny pył. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa nie uwolni pełnego aromatu i smaku podczas parzenia. Kawy nigdy nie zalewamy wrzątkiem, to niszczy naturalny aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minuty. Optymalna temperatura to 95 stopni. Jak najlepiej parzyć kawę? Choć w słowach mistrza parzenia jest dużo racji, to nie oznacza to od razu, że zalewając kawę wrzątkiem zupełnie zniszczycie jej smak i właściwości. Prawdą jest jednak, że od temperatury wody zależy mocno...

kawa w ziarnach
Pixabay
Newsy
Jak zmielić kawę bez użycia młynka? Wykorzystajcie zupełnie inną rzecz. Coś genialnego
Zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku, to jeden z przyjemniejszych momentów w ciągu dnia. Aby jej aromat były jeszcze intensywniejszy, warto mielić ją na bieżąco. Jeśli nie macie w domu specjalnego młynka, to śmiało skorzystajcie z tego patentu!

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Nie tylko ma za zadanie nas pobudzić, ale również to przyjemny rytuał. Podczas picia porannej kawy, ludzie zatrzymują się na chwilę, aby delektować się tym smakiem i móc spokojnie z kimś porozmawiać. Najlepsza kawa to ta świeżo mielona. Jeśli nie macie w domu młynka do mielenia, to wykorzystajcie ten sprzęt, który każdy z pewnością ma w swojej kuchni! Kawa dobra na każdą okazję Kawa to napój można by rzec - uniwersalny. Jest podawana do śniadania, do poobiedniego deseru bądź stanowi idealny pretekst, by spotkać się z bliskimi w ulubionej kawiarni na filiżankę aromatycznego płynu. Zachęca do skosztowania nie tylko smakiem. Mielona na świeżo ma cudowny aromat, którego nie da się zamienić żadną inną wersją kawy. Właściwości zdrowotne kawy Wbrew pozorom, kawa jest bardzo zdrowa i zalecana przez dietetyków. Jednak trzeba mieć na uwadze, aby najlepiej była czarna bądź z niewielkim dodatkiem mleka. Cukier w tym przy przypadku powinien być zbędny, gdyż jedynie podbija kaloryczność napoju. Jeśli lubicie słodką kawę, to zdecydowanie lepszym wyborem są słodziki, jak erytrytol, ksylitol czy stewia. Wśród cennych właściwości kawy należy wyróżnić: poprawa krążenia krwi, zmniejszenia ryzyka wystąpienia depresji, pobudza, zawiera wiele cennych antyoksydantów, obniża poziom stresu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, chroni organizm przed nowotworami, pomaga spalić zbędny tłuszcz, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, czy poprawia przemianę materii. Kawa rozpuszczalna, w ziarnach czy sypana Na rynku można spotkać się z trzema podstawowymi rodzajami kawy - jest to kawa rozpuszczalna, w ziarnach bądź sypana. Ta ostatnia to nic innego jak zmielone ziarna,...

Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie 
Co zrobić, gdy nagle stwierdzicie, że skończył wam się cukier puder? W sytuacji, kiedy nie macie czasu lub możliwości, by go kupić, możecie wypróbować jeden z prostych i szybkich sposobów na jego zrobienie. 

Cukier puder to dodatek do ciast i deserów oraz niezbędne wykończenie wielu wypieków. Przysłowiowa kropka nad i, dzięki której serwowane przez was łakocie będą nie tylko smakować idealnie, ale też pięknie wyglądać.   Jednak co począć w sytuacji, gdy go zabraknie, a potrzebujecie go do lukru, posypania pączków czy ciasteczek, dla waszych zbliżających się gości? Zamiast pędzić do sklepu, który w niedzielę może być zamknięty, zróbcie go w domu. Zobaczcie, jak!  Jak zrobić cukier puder ze zwykłego cukru?  Cukier puder to nic innego, jak zmielony na pył zwykły biały cukier, który z pewnością macie u siebie w domu. Wystarczy więc, że zmielicie go i stworzycie w ten sposób cukier do wykańczania wypieków. Wasze babcie i mamy najczęściej wykorzystywały w tym celu młynek do kawy. Wy możecie sięgnąć po inne sposoby i urządzenia.  Trzy proste sposoby na zrobienie cukru pudru  W warunkach domowych możecie rozdrobnić zwykły cukier przy użyciu młynka do kawy, robota kuchennego, moździerza lub wałka do ciasta. O ile jesteście kawoszami i posiadacie elektryczny młynek do kawy, możecie go wykorzystać do tego celu. Po prostu wsypcie niewielką ilość zwykłego cukru i zmielcie. Po minucie słodki puder powinien być gotowy. W misie robota kuchennego umieśćcie cukier kryształ, następnie włączcie urządzenie (powinno mieć nałożoną ostrą nożową końcówkę) i miksujcie przez około 2 minuty.  Jeżeli jednak nie posiadacie takich urządzeń lub nie chcecie ich wyciągać z przepastnej szafy, to rozsypcie zwykły cukier na twardej powierzchni, a następnie wałkujcie go do momentu uzyskania pudru.  Ostatni ze sposobów jest chyba najbardziej tradycyjny. Możecie go wykonać, jeżeli macie w domu moździerz, bo to w nim rozetrzecie...