
Wolicie kalafiora w zupie czy może ugotowanego, podanego z bułką tartą? To bardzo smaczne warzywo, które jest praktycznie pozbawione wad. Poza jedną - gdy się je ugotuje, wydziela intensywny zapach, który dla niektórych może być nieprzyjemny. Jeśli zaliczacie się do tego grona, nie musicie rezygnować z gotowania kalafiora. Istnieje prosty trik na to, by go ugotować bez brzydkiego zapachu w kuchni.
Dlaczego gotowany kalafior ma brzydki zapach?
Zacznijmy od tego, dlaczego kalafior pachnie tak nieprzyjemnie w momencie, gdy zacznie się go gotować. Wszystkiemu winne są związki siarki - te same, które można znaleźć w brokułach czy kapuście. Warzywa te również są znane z niezbyt miłego zapachu, jaki wydzielają. Związki siarki nie są tak wyczuwalne w surowym kalafiorze i dopiero gotowanie wydobywa z niego charakterystyczny smrodek.
Jak gotować kalafiora, żeby nie śmierdział?
Jeżeli więc zapach gotowanego kalafiora jest dla was nie do zniesienia, przyrządźcie go w inny, sprytny sposób. Włóżcie kalafior do rękawa do pieczenia i umieśćcie go w głębokim naczyniu, np. w brytfannie albo w wysokiej blaszce do ciasta. Zalejcie warzywo gorącą wodą, wsypcie 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę cukru, a następnie mocno zawiążcie rękaw.
Zostawcie kalafior w worku w wysokiej temperaturze na około 10 minut - po tym czasie można już rozciąć rękaw i wyjąć ugotowanego kalafiora. Dzięki tej metodzie brzydki zapach jest ograniczony do minimum, a warzywo miękkie i gotowe do dalszych przygotowań. Teraz pozostaje tylko pokroić kalafior na mniejsze części i polać go bułką tartą z masłem.
Metody na brzydki zapach kalafiora
Gotowanie kalafiora w worku piekarniczym to jeden ze skuteczniejszych sposobów pod kątem ograniczania zapachu. Jeśli wolicie jednak zrobić to w garnku, wykorzystajcie poniższe metody, które zminimalizują nieprzyjemny smrodek:
-
Mleko - wlejcie pół szklanki do garnka z kalafiorem. Zarówno jego zapach, jak i smak będą łagodniejsze.
-
Soda oczyszczona - wystarczy 1 łyżeczka do wody. Dodatkowo, kalafior nabierze jeszcze jaśniejszego koloru.
-
Przyprawy - na przykład liść laurowy i 2 łyżeczki soku z cytryny.