
W Polsce jeszcze 20 lat temu, gdy rynek zdrowej i ekologicznej żywności był jeszcze w powijakach, słowo „tofu” znali tylko wtajemniczeni. Z czasem produkt ten stał się bardziej popularny i lepiej dostępny. Pokochali go zarówno alergicy, jak i wegetarianie oraz weganie - w końcu tofu używa się głównie jako zamiennika dla sera w różnych daniach.
Odpowiednio przygotowane tofu może nawet zastąpić np. smażonego kurczaka. W sklepach dostępne jest tofu klasyczne, w kostce, tofu wędzone, a także tofu jedwabiste, zwane też silken tofu.
Bywa nieco trudniej dostępne, ale bez obaw - gdy będziecie w sklepie ze zdrową żywnością lub kuchnią azjatycką, wystarczy zapytać sprzedawcę o ten „ser” w kostkach, a na pewno się znajdzie. Czym jest silken tofu i jak użyć go w kuchni?
Co to jest silken tofu?
Silken tofu, tofu soft albo tofu jedwabne/jedwabiste to nazwy tego samego produktu, czyli rodzaju tofu o lekkiej, bardziej miękkiej konsystencji. Jest nieco kremowe i przypomina wręcz twarożek, a do tego ma łagodny smak.
Spośród wszystkich rodzajów tofu, silken jest najbardziej miękkie i delikatne. Z tego względu stosuje się go głównie jako zamiennik śmietanki czy kremowych serków w różnych przepisach. Można go dodać do zup, makaronów, a także zrobić z niego sernik.
Jedwabne tofu fantastycznie sprawdza się bowiem w roli bazy do wegańskich deserów. Możecie użyć go zamiast śmietanki do zrobienia owocowego koktajlu czy czekoladowego musu na deser. Poniżej znajdziecie prosty przepis na taki mus, bez grama zwykłego mleka czy śmietany.
Mus czekoladowy z tofu - przepis
Składniki:
-
300 g miękkiego tofu
-
pół szklanki cukru
-
pół szklanki wody
-
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
-
Wlejcie do małego garnka pół szklanki wody. Wsypcie pół szklanki cukru, podgrzejcie i mieszajcie, aż się rozpuści. W momencie, gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zdejmijcie go z ognia.
-
Połamcie czekoladę na mniejsze kawałki, wrzućcie do drugiego rondelka i roztopcie, powoli podgrzewając. Możecie też zrobić to w mikrofalówce - ważne, by moc urządzenia była odpowiednio niższa, niż zwykle, by czekolada się nie przypaliła. Dobrze jest też w trakcie podgrzewania co jakiś czas przemieszać zawartość miski z czekoladą.
-
Kiedy czekolada już się rozpuści, wlejcie do niej wciąż gorący syrop z cukru i wody. Dodajcie całe tofu i zblendujcie, aż powstanie mus.
-
Przelejcie go do pucharków na lody albo szklanek. Gdy już nieco ostygnie, włóżcie pucharki z musem do lodówki na 30 minut. Przed podaniem udekorujcie go z wierzchu wiórkami kokosowymi, owocami albo startą czekoladą. Smacznego!