jak przyrządzić wątróbkę
Adobe Stock
Newsy

Miękka i delikatna wątróbka? Zróbcie to przed jej smażeniem, a wyjdzie poezja smaku

Źle przygotowana wątróbka będzie twarda, gorzka i po prostu rozczarowująca. Najważniejsze, żeby przed smażeniem wątróbkę odpowiednio przygotować. Zdradzamy jak.

Dobrze przyrządzona wątróbka jest krucha i rozpływa się w ustach. Niestety często wychodzi twarda jak podeszwa, ma gorzki smak i smakuje średnio. Nic więc dziwnego, że tyle osób wspomina wątróbkę jako kulinarny koszmar ze swojego dzieciństwa! Wystarczy jednak, że przed smażeniem wątróbki zastosujecie się do tych wskazówek, a przekonacie do tej potrawy nawet największych sceptyków.

Kotlety mielone

Jaką wątróbkę wybrać?

To, jak przygotujecie wątróbkę do smażenia lub duszenia, w dużej mierze zależy od tego, jaką kupicie w sklepie. Do wyboru macie m.in. wątróbkę:

  • wieprzową - ma bardzo intensywny smak i ma dużo błon i przerostów, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania (patrzcie niżej). Wątroba wieprzowa zawiera sporo witaminy A, cynku i żelaza. Ma mniej cholesterolu niż wątróbka drobiowa, za to jest świetnym źródłem kwasu foliowego.
  • drobiową - kurza lub indycza wątróbka jest najdelikatniejsza w smaku. Łatwo się ją przyrządza tak, by nie była twarda. Wątróbka drobiowa zawiera dużo witaminy B12, żelaza i kwasu foliowego. Ma więcej składników odżywczych niż pierś z kurczaka!
  • wołową - podobnie do wieprzowej, wątróbka wołowa jest twarda i ma lekko gorzkawy smak. W Polsce jadamy ją rzadziej niż wątróbkę wieprzową czy drobiową, ale jeśli ze względu na jej składniki odżywcze warto włączyć ją do swojej diety, np. kiedy zmagacie się z anemią. Z drugiej strony - nie powinny jej jadać osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Jest też bardzo kaloryczna.
  • kaczą - mięso jest delikatne, ma gorzkawy posmak. Zawiera dużo żelaza, potasu, białka i witamin z grupy B. Nadaje się do smażenia lub duszenia, np. jak w tym przepisie na kaczą wątróbkę z jabłkami i cebulą. Pyszny, choć mało popularny, jest też pasztet z kaczej wątróbki. Uwaga: kacza wątróbka jest kaloryczna, jeśli więc jesteście na diecie, nie jedzcie jej zbyt często.
  • gęsią - uznawana jest za najbardziej wykwintną. To z niej właśnie przygotowuje się foie gras, czyli słynny na całym świecie francuski mus przygotowany z otłuszczonej gęsiej wątróbki. Pamiętajcie jednak, że gęsia wątróbka jest bardzo droga, a sposób uzyskiwania dużych otłuszczonych gęsich wątróbek jest wyjątkowo nieetyczny. Ptaki karmione są nieustannie przez metalową tubę wprowadzoną do ich żołądka. W ten sposób w krótkim czasie ich wątroby rosną do ogromnych rozmiarów - idealnych do przygotowania fois gras.
Zobacz także
Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie

Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie

Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!

Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!

Jak przygotować wątróbkę przed smażeniem lub duszeniem?

Przed obróbką termiczną wątróbkę umyjcie i obierzcie z błony. Przez ok. 10-15 minut moczcie mięso w wodzie. Potem pokrójcie ją w cienkie plasterki lub niewielką kostkę, usuńcie żyłki, przerosty i zamoczcie wątróbkę w mleku - im dłużej to potrwa, tym lepiej.

Możecie nawet zostawić ją w mleku na całą noc - oczywiscie w lodówce. Następnie wylejcie mleko i sparzcie wątróbkę wrzątkiem. W ten sposób możecie być pewni, że wasze mięso będzie mieć delikatny smak, a do tego będzie wyjątkowo kruche.

 

watrobka
Newsy
Wątróbka wychodzi za gorzka? 1 prosty trik, a za każdym razem wyjdzie perfekcyjna
Jeśli macie problem z pozbyciem się gorzkiego smaku z wątróbki koniecznie namoczcie ją w tym płynie. Dzięki niemu mięso będzie smakować naprawdę wybornie.

W większości polskich domów na obiad rzadko serwuje się już podroby. Jeśli już takowe mają się pojawić, zazwyczaj pada na wątróbkę drobiową. Nic dziwnego, w końcu zarówno jej zapach, jak i smak są najmniej uciążliwe dla wielu niejadków, niż choćby bardziej intensywna w smaku i zapachu wątróbka wieprzowa Mimo to zdarza się nieraz, że jedno i drugie mięso wychodzi gorzkie, co zniechęca wielu łasuchów do jej spożywania. Na szczęście istnieje prosty sposób, by wyeliminować ten smak.  Jak pozbyć się gorzkiego smaku z wątróbki? By pozbyć się gorzkiego posmaku z wątróbki wystarczy przed smażeniem namoczyć ją w mleku. Najlepiej, jeśli będzie leżakowała w miksturze przez całą noc. Przyrządzona na drugi dzień będzie smakować naprawdę wybornie. Zapewniamy, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą się nią zajadać aż miło. Oprócz tego należy koniecznie wystrzegać się zbyt długiego przesmażenia wątróbki na patelni. Zbyt długo smażona wątróbka nie dość że nabierze pewnej goryczki, to w dodatku może stać się nieprzyjemnie twardawa. Kolejną kluczową sprawą podczas smażenia wątróbki jest zaczekanie z jej soleniem na koniec smażenia. Jednak i to może nie pomóc, jeśli trafiliście na kawałek wątróbki z resztkami żółci. Źle sprawione przez rzeźnika mięso z wątroby z drobinkami żółci jest nie do odratowania i siłą rzeczy może zostać w nim odrobina gorzkiego smaku nawet po spełnieniu opisanych przez nas warunków. Przepis na smażoną wątróbkę z cebulką Przepis jest niesamowicie prosty. Do jego odwzorowania potrzebujecie tylko 4 składników i przypraw. Ten obiad byłoby w stanie przygotować nawet dziecko. Całość nie zajmie wam zbyt wiele czasu. W kuchni spędzicie maksymalnie 20 minut. Bierzcie się do pracy i nie zapomnijcie o ulubionych dodatkach – tłuczonych ziemniaczkach i surówce. Składniki:...

Pilnujcie tych 2 zasad, a wątróbka wyjdzie delikatnie zarumieniona i soczysta w środku
Adobe Stock
Newsy
Nie smażycie wątróbki w ten sposób? Nic dziwnego, że nie wychodzi wam soczysta i mięciutka
Wasza smażona wątróbka jest sucha i twarda? Zastosujcie się do tych zasad, a wyjdzie przepyszna.

Wątróbka polecana jest do jedzenia ze względu na jej zdrowotne właściwości. Wcześniej krążyły wokół niej mity, jakoby miała być szkodliwa dla organizmu ze względu na zawarte w niej toksyny. Logika podpowiada, że w końcu skoro wątroba oczyszcza organizm z trucizn, to jedzenie jej nie może być bezpieczne! Jednak nic bardziej mylnego. Właściwości zdrowotne wątróbki W wątróbce znajdziemy mnóstwo białka i żelaza – szczególnie cennego dla osób cierpiących na niedokrwistość i mających niedobory żelaza. Znajdziecie w niej także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Powinny jednak uważać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu – wątróbka zawiera go całkiem sporo! Jak zrobić soczystą i miękką wątróbkę? Czasami wątróbka wychodzi zbyt twarda i sucha. To duży problem zwłaszcza wtedy, gdy chcecie nią nakarmić dzieci, a one zaczynają grymasić. Trudno im się dziwić – kto by chciał jeść suche i niesmaczne mięso? By wasza wątróbka zawsze wychodziła smaczna, pamiętajcie o tych dwóch zasadach: Wrzucajcie wątróbkę na dobrze rozgrzany tłuszcz i nie przewracajcie ich od razu. Dajcie im jej podsmażyć! Ponadto pamiętajcie o tym, by użyć odpowiednio dużej patelni. Każda cząstka wątróbki powinna spodem dotykać dna patelni. Sólcie mięso dopiero na sam koniec smażenia. Jeżeli posolicie wątróbki wcześniej, to sól wyciągnie z nich wodę i będą suche. Przepis na soczystą wątróbkę Do przygotowania smacznej i rozpływającej się w ustach wątróbki, która zachwyci wszystkich domowników, potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół kilograma wątróbki drobiowej 2 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Wątróbki opłuczcie pod bieżącą wodą. Następnie oczyśćcie je z błonek. Obie cebule obierzcie i pokrójcie w piórka. Na patelni rozgrzejcie dobrze...

 Wątróbka nierównomiernie się smaży? Wiemy w czym tkwi błąd
AdobeStock
Newsy
Wątróbka nierównomiernie się smaży, jest gorzka lub twarda? Wiemy, gdzie tkwi błąd
Wiele osób nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso nie tylko może pryskać i strzelać na patelni, ale też – źle przyrządzone – może być bardzo twarde lub przeciwnie – niedosmażone. Jak przygotować idealną w smaku wątróbkę? Przeczytajcie!

Jedni ją uwielbiają – drudzy wręcz przeciwnie – nie mogą nawet na nią patrzeć. Wątróbka – bo o niej mowa – to jedno z mięs, które budzi tyle samo podziwu, co sprzeciwu. Jednego jej jednak nie można odmówić - jest niezwykle zdrowa. Właściwości zdrowotne wątróbki Lubicie jeść wątróbkę drobiową? To świetnie, ponieważ mięso to jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka, witaminy B12 oraz witaminy A. Jest też niskokaloryczne - 100 wątróbki drobiowej dostarcza zaledwie 120-140 kcal - w jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? Jak prawidłowo przyrządzać wątróbkę? Wiele gospodyń domowych nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso ma to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzone strzela na patelni. Dzieje się tak, gdy przed smażeniem nie osuszymy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody lub mleka, w którym się moczyło. Oto inne problemy, z jakimi stykają się osoby, które przygotowują samodzielnie wątróbkę. Mięso jest twarde i suche po usmażeniu. To znak, że posoliliście je przed smażeniem. Pod żadnym pozorem tego nie róbcie, ponieważ wątróbka zrobi się wtedy twarda. Mięso solimy i przyprawiamy dopiero na sam koniec smażenia, tuż przed podaniem go do stołu. Wątróbka wychodzi gorzka. Jeżeli wasza wątróbka wychodzi gorzka , wystarczy, że przed smażeniem namoczycie ją w mleku (najlepiej na całą noc). Po usmażeniu mięso zachwyci was swoim smakiem. Wątróbka nasiąka tłuszczem. Prawdopodobnie usmażyliście ją na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w mięsie soki. Dodatkowo, po zdjęciu wątróbki z patelni warto ją odsączyć na ręczniku papierowym. Wątróbka...

Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...