Dobre góralskie gospodynie widzą jak przyrządzić bardzo sycące i rozgrzewające dania, które dodają energii i siły na długie godziny. Pomyślcie o pysznej kwaśnicy czy żeberkach podanych z kiszoną kapustą. Aż ślinka cieknie na samą myśl.  

Poniższe danie możecie przyrządzić na 2 sposoby – oddzielnie przyrządzić żeberka i kapustę i połączyć je dopiero na talerzu; albo pod koniec pieczenia żeberek dodać do nich kapustę – dzięki temu przejdą swoimi smakami i staną się nieziemsko smaczne.

Przepis na kapustę po góralsku

Składniki

  • 1kg kiszonej kapusty
  • 1kg ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • Duża garść suszonych grzybów
  • Kawałek wędzonego boczku
  • Kawałek wędzonej słoniny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mielony kminek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w drobne kawałki. Ugotujcie w małej ilości osolonej wody i nie odcedzajcie. Gorące ziemniaki utłuczcie na gładką masę razem z wodą, w której się gotowały.
  2. Suszone grzyby zalejcie gorącą wodą, aby namiękły.
  3. Kapustę możecie poszatkować, przełóżcie ją do dużego garnka, dodajcie trochę wody oraz suszone grzyby. Możecie również dodać skórkę z boczku i słoniny, dzięki czemu kapusta nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Gotujcie do miękkości.
  4. W międzyczasie na dużej patelni podsmażcie słoninę i boczek pokrojone w kostkę. Dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie na złoto.
  5. Do garnka z kapustą dodajcie ziemniaki oraz słoninę, boczek i cebulę. Całość doprawcie solą, pieprzem i kminkiem. Gotujcie przez około 10-15 minut.
  6. Kapustę możecie podawać z żeberkami, ale dobrze smakuje również z karkówką czy tradycyjnym kotletem schabowym.

Żeberka na kapuście – przepis z Podhala

Składniki

  • 1kg żeberek
  • Przyprawa do żeberek
  • Olej

Przygotowanie

  1. Żeberka upieczcie prawie do miękkości z przyprawą do żeberek oraz olejem.
  2. Pod koniec pieczenia ułóżcie w formie kapustę po góralsku, a na niej żeberka i pieczcie, aż mięso zmięknie.

Takie danie doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami, młodymi albo podsmażonymi na maśle na chrupko.

Smacznego!

Zobacz także: