serowe oponki
Gotujmy.pl/kasia.nma
Newsy

Mięciutkie serowe oponki. Tak dobre, że do Tłustego Czwartku zrobicie je kilka razy

Tłusty Czwartek tuż, tuż. Faworki, pączki z nadzieniem oraz serowe oponki z pewnością będą królować na waszych stołach.
Magda Borucińska
styczeń 24, 2021

To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. To właśnie w Tłusty Czwartek wszyscy zapominają o dietach, a liczenie kalorii tego dnia odchodzi w zapomnienie. Wszyscy konkurują ze sobą pod względem liczby zjedzonych pączków. To ostatnia okazja, aby sobie pofolgować przed Wielkim Postem. To także pogański zwyczaj świętowania końca zimy i początku wiosny, właśnie za pośrednictwem spożywania tłustych potraw. Początkowo było to tłuste mięso oraz pączki z dodatkiem… słoniny. Dopiero później zaczęto raczyć się pączkami na słodko.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Co podać na Tłusty Czwartek?

Jeśli lubicie lekkie słodkości, koniecznie spróbujcie tych delikatnych serowych oponek. Są miękkie, puszyste i słodkie. Po prostu przepyszne!
Są doskonałą alternatywą dla lekkich i kruchych faworków oraz pączków nadzianych konfiturą z róży, ajerkoniakiem albo marmoladą. Według zwyczaju tego dnia trzeba zjeść co najmniej jednego pączka – inaczej nie będziemy mogli liczyć na powodzenie.

Przepis na serowe oponki

Składniki

  • 25dag białego sera
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • Płaska łyżka cukru waniliowego
  • Mąka
  • Pół kieliszka spirytusu
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączcie biały ser z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz sodą.
  2. Dodawajcie po trochę mąkę, tak, żeby ciasto miało luźną konsystencję – jest idealne, gdy nie lepi się za bardzo do dłoni.
  3. Stolnicę wysypcie mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość 1cm i wykrawajcie dużą szklanką kółka, a środki kieliszkiem do wódki. Dzięki temu uzyskacie kształt oponek.
  4. W szerokim garnku rozgrzejcie olej i włóżcie do niego oponki. Gdy się zezłocą z jednej strony, przekręćcie je na drugą.
  5. Na koniec usmażcie kółeczka, które uzyskaliście z wykrawania środków oponek.
  6. Po ostygnięciu posypcie oponki cukrem pudrem.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze