To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. To właśnie w Tłusty Czwartek wszyscy zapominają o dietach, a liczenie kalorii tego dnia odchodzi w zapomnienie. Wszyscy konkurują ze sobą pod względem liczby zjedzonych pączków. To ostatnia okazja, aby sobie pofolgować przed Wielkim Postem. To także pogański zwyczaj świętowania końca zimy i początku wiosny, właśnie za pośrednictwem spożywania tłustych potraw. Początkowo było to tłuste mięso oraz pączki z dodatkiem… słoniny. Dopiero później zaczęto raczyć się pączkami na słodko.

Co podać na Tłusty Czwartek?

Jeśli lubicie lekkie słodkości, koniecznie spróbujcie tych delikatnych serowych oponek. Są miękkie, puszyste i słodkie. Po prostu przepyszne!
Są doskonałą alternatywą dla lekkich i kruchych faworków oraz pączków nadzianych konfiturą z róży, ajerkoniakiem albo marmoladą. Według zwyczaju tego dnia trzeba zjeść co najmniej jednego pączka – inaczej nie będziemy mogli liczyć na powodzenie.

Przepis na serowe oponki

Składniki

  • 25dag białego sera
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • Płaska łyżka cukru waniliowego
  • Mąka
  • Pół kieliszka spirytusu
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączcie biały ser z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz sodą.
  2. Dodawajcie po trochę mąkę, tak, żeby ciasto miało luźną konsystencję – jest idealne, gdy nie lepi się za bardzo do dłoni.
  3. Stolnicę wysypcie mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość 1cm i wykrawajcie dużą szklanką kółka, a środki kieliszkiem do wódki. Dzięki temu uzyskacie kształt oponek.
  4. W szerokim garnku rozgrzejcie olej i włóżcie do niego oponki. Gdy się zezłocą z jednej strony, przekręćcie je na drugą.
  5. Na koniec usmażcie kółeczka, które uzyskaliście z wykrawania środków oponek.
  6. Po ostygnięciu posypcie oponki cukrem pudrem.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl