Delikatne pulpeciki z ryby albo indyka z koperkowym sosem, tłuczonymi ziemniakami albo ryżem to obiadowa klasyka. Smakują zarówno dużym, jak i małym. Robią się szybko, są sycące, a do tego bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego nadają się na osób na diecie lub dla tych cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dla odmiany proponujemy delikatne pulpeciki mięsne z pyszną duszoną kapustą w pomidorowym sosie. Możecie podać je solo albo z kaszą lub ziemniaczkami. Polecamy kaszę jęczmienną oraz ziemniaki z wody lub przeciśnięte przez praskę na gładkie puree. Gwarantujemy, że wasza rodzina pokocha to danie równie mocno, co tradycyjną, koperkową wersję.

Pulpety mięsne duszone w pomidorowej kapuście – przepis

Składniki na kapustę

  • 1 kapusta
  • 2 cebule
  • Garść suszonych grzybów
  • 3-4 liście laurowe
  • Sól i pieprz do smaku
  • Koncentrat pomidorowy

Składniki na mięsne pulpety

  • 0,5kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • Mąka
  • 1 łyżka kaszy  manny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia.
  2. W międzyczasie drobno poszatkujcie kapustę, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i zagotujcie.
  3. Cebulę drobno pokrójcie w kosteczkę, zarumieńcie na patelni i razem z grzybami dodajcie do kapusty.
  4. Doprawcie solą i dołóżcie liście laurowe.
  5. Drugą cebulę drobno pokrójcie w kostkę i połączcie z mięsem mielonym. Dosypcie bułkę tarta, kaszę mannę i doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  6. Z mięsa zróbcie pulpety średniej wielkości i obtoczcie w mące.
  7. Gdy kapusta będzie miękka, możecie doprawić ją do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajcie koncentrat pomidorowy. 
  8. Ułóżcie na kapuście mięsne pulpety i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie danie przez 6 minut, a następnie odwróćcie pulpety na druga stronę i duście przez kolejne 6 minut, aby mieć pewność, że mięso nie będzie surowe.
  9. Następnie wszystko wymieszajcie dokładnie, ale delikatnie, żeby mięso się nie rozpadło i gotujcie do miękkości.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl