Delikatne pulpeciki z ryby albo indyka z koperkowym sosem, tłuczonymi ziemniakami albo ryżem to obiadowa klasyka. Smakują zarówno dużym, jak i małym. Robią się szybko, są sycące, a do tego bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego nadają się na osób na diecie lub dla tych cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Dla odmiany proponujemy delikatne pulpeciki mięsne z pyszną duszoną kapustą w pomidorowym sosie. Możecie podać je solo albo z kaszą lub ziemniaczkami. Polecamy kaszę jęczmienną oraz ziemniaki z wody lub przeciśnięte przez praskę na gładkie puree. Gwarantujemy, że wasza rodzina pokocha to danie równie mocno, co tradycyjną, koperkową wersję.
Pulpety mięsne duszone w pomidorowej kapuście – przepis
Składniki na kapustę
- 1 kapusta
- 2 cebule
- Garść suszonych grzybów
- 3-4 liście laurowe
- Sól i pieprz do smaku
- Koncentrat pomidorowy
Składniki na mięsne pulpety
- 0,5kg mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2-3 łyżki tartej bułki
- Mąka
- 1 łyżka kaszy manny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia.
- W międzyczasie drobno poszatkujcie kapustę, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i zagotujcie.
- Cebulę drobno pokrójcie w kosteczkę, zarumieńcie na patelni i razem z grzybami dodajcie do kapusty.
- Doprawcie solą i dołóżcie liście laurowe.
- Drugą cebulę drobno pokrójcie w kostkę i połączcie z mięsem mielonym. Dosypcie bułkę tarta, kaszę mannę i doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Z mięsa zróbcie pulpety średniej wielkości i obtoczcie w mące.
- Gdy kapusta będzie miękka, możecie doprawić ją do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajcie koncentrat pomidorowy.
- Ułóżcie na kapuście mięsne pulpety i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie danie przez 6 minut, a następnie odwróćcie pulpety na druga stronę i duście przez kolejne 6 minut, aby mieć pewność, że mięso nie będzie surowe.
- Następnie wszystko wymieszajcie dokładnie, ale delikatnie, żeby mięso się nie rozpadło i gotujcie do miękkości.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl