lane kluski
Newsy

Mięciutkie kluski lane do mleka lub rosołu. Zróbcie je przez sitko, a zyskają piękny kształt

Proponujemy klasyczny przysmak znany z dzieciństwa w nowej odsłonie. Z czym chętniej byście je zjedli?

Znacie kluski lane? Mamy sposób jak przygotowywać je tak, by miały piękny, symetryczny i estetyczny kształt. To bardzo proste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki na kluski lane

Wydaje się, że kluski lane to taki klasyk, że nikomu nie trzeba podawać na niego przepisu. Jedynym problemem w przygotowaniu klusek lanych mogą być proporcje składników. Przygotujcie je z tych elementów:

  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Jak poprawić kształt klusek lanych?

Niektórzy bardzo lubią uroczy i nieregularny kształt klusek lanych, ale jeśli chcecie nadać im bardziej eleganckiego wyglądu, polecamy nasz trik. Weźcie sito o dużych oczkach i postawcie je nad garnkiem. Ciasto na kluski lane wlewajcie przez to sito. Regularne otworki zapewnią kluskom równy, podobny kształt.

Zobacz także
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę

Lane kluski to nie tylko dodatek. Znacie galuszki? Spróbujcie ich w pełnej, obiadowej wersji SEO: Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Przygotowanie klusek lanych

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę lub mleko. Roztrzepujemy jajka za pomocą trzepaczki lub widelca. Możemy też wykorzystać mikser. 
  2. Dosypujemy mąkę i mieszamy lub ubijamy kilka minut, by ciasto było gładkie. Kluski będą wtedy miękki i puszyste. Konsystencja powstałego ciasta powinna być podobna do gęstej śmietany. Ciasto ma pozostać lejące, ale jednocześnie musi być odpowiednio gęste.
  3. W garnku gotujemy wodę. Ciasto wlewamy cienką strużką do gotującej się wody. Wykorzystujemy do tego trik z sitkiem. Kładziemy sito o dużych oczkach na garnku i przecieramy przez nie ciasto za pomocą łopatki.
  4. Czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i od razu przelewamy zimną wodą.
  5. Przekładamy kluski na talerz i od razu podajemy.

Do czego dodawać kluski lane?

Kluski lane są bardzo uniwersalne i szybkie w wykonaniu. Pasują do bulionów, jako zamiennik makaronu do rosołu lub innych zup z wywarem, na przykład do zupy koperkowej czy kalafiorowej. Pasują też to wszystkich zup na słodko. Kluski lane klasycznie jada się w zupie mlecznej. W tym wypadku można przygotować je, dodając bezpośrednio do gorącego mleka.

lane kluski
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie
Lane kluski to idealny dodatek do zup. Niektórzy uważają, że są nawet smaczniejsze od tradycyjnego makaronu. Sprawdźcie nasz patent na idealne kluseczki do rosołu lub pomidorowej!

Kluski lane podaje się zazwyczaj jako dodatek do zup. Można je ugotować razem z zupą, bądź oddzielnie. Spokojnie mogą zastąpić makaron, a samodzielnie przygotowane w domu będą jeszcze smaczniejsze. Doskonale sprawdzą się też jako propozycja dla dzieci. Kluski lane zamiast makaronu Przygotowanie domowego makaronu jest dość czasochłonne, a ten ze sklepowych półek nie wszystkim zawsze smakuje. Dobrą alternatywą jest przygotowanie domowych lanych klusek. Robi się je dużo szybciej i prościej niż makaron. Aby je przyrządzić potrzeba zaledwie trzech składników: mąki, jajek i soli. Pasują idealnie do rosołu i do zupy pomidorowej. Jak zrobić idealnie cieniutkie lane kluseczki? Lane kluseczki mają nieregularny kształt i to jest naturalne. Czasami jest jednak problem z przelaniem gotowej masy na wrzątek, tak aby się nie poparzyć i by ciasto nie skleiło się w nieładne, większe bryły. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku jest wykorzystanie niewielkiego dzbanuszka z wąskim dziubkiem. Dzięki wąskiemu dzióbkowi wlewanie ciasta na gotującą się wodę będzie bezpieczniejsze, a same kluseczki przybiorą ładniejszą, cienką formę. Altenratywą dla takiego naczynia jest sitko. Wówczas kluseczki wyjdą za to dużo drobniejsze. Przepis na kluski lane do zupy Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście domowych lanych klusek, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jest tak prosty, że wychodzi każdemu. Wystarczą wam zaledwie trzy składniki. Składniki: 2 jajka 2 kopiaste łyżki mąki szczypta soli Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki. Mieszajcie, aby żółtka wymieszały się z białkiem. Cały czas mieszając, dodajcie mąkę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie utrzyjcie na gładką, jednolitą masę, a następnie przelejcie ją do dzbanuszka. Tak przygotowaną masę wlejcie...

Lane kluski to nie tylko dodatek. Znacie galuszki? Spróbujcie ich w pełnej, obiadowej wersji SEO: Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane
Kluski lane w obiadowej wersji są przepyszne. Dodatek tego składnika nadaje im piękny kolor i czyni jeszcze bardziej apetycznymi.

Jeśli lubicie lane kluski, na pewno zakochacie się w tym przepisie. Nie musicie ograniczać się do jedzenia ich z rosołem lub mlekiem. Kluski lane bardzo dobrze smakują też jako odrębne danie. Podajemy przepis na miękkie i pyszne kluski , które można podać z dodatkiem sosu , ale dobrze smakują też osobno, polane masłem lub bułką tartą. Dobre lane kluski powinny być mięciutkie i mieć jednolity kształt. Te spełniają wszystkie kryteria. Poznajcie galuszki: marchewkowe kluski obiadowe. Przepis na galuszki, lane kluski z marchewką Wasi domownicy pokochają ten prosty przepis na obiad. Podajcie im galuszki marchewkowe. Składniki na marchewkowe galuszki: 4 jajka 2 duże marchewki 2 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 400 g mąki pszennej ok. 200 ml zimnej wody Przygotowanie galuszków marchewkowych Marchewkę oskrobcie, opłuczcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obierzcie czosnek i pokrójcie go na mniejsze kawałki. Możecie wykorzystać więcej czosnku. Włóżcie do garnka lub rondla marchewkę, dodajcie czosnek. Doprawcie solą, cukrem. Dodajcie masło i kilka łyżek wody. Duście na małym ogniu do zmięknięcia marchewki. Gdy marchewka wystygnie, włóżcie ją do blendera. Wbijcie do blendera jajko i zmiksujcie marchewkę z dodatkiem jajka i papryki. Przełóżcie masę do miski. Dodajcie pozostałe jajka i wymieszajcie. Dodajcie mąkę i wyrabiajcie dolewając stopniowo wodę. Musicie odpowiednio wyczuć konsystencję klusek. Ciasto powinno być gładkie i mieć nieco gęstszą konsystencję niż kluski lane. To bardzo ważne. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie ją. Przecierajcie kluski przez sitko do gorącej wody. Użyjcie w tym celu dużej szpachli, aby kluski...

Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować
Adobe Stock
Newsy
Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować
Nic tak nie pasuje do delikatnego bulionu lub ciepłego mleka jak lane kluski! Zróbcie je z tego przepisu, a wyjdą takie, jak dawniej.

Lane kluseczki to dla większości cudowne wspomnienie dzieciństwa, choć nie wszyscy za nimi przepadali w wersji mlecznej, za to już z rosołem czy pomidorową - trudno się im oprzeć. Bardzo delikatne w smaku i proste w przygotowaniu kluski lane były często przyrządzane przez mamy i babcie, które dwoiły się i troiły, by zadowolić swoje pociechy i podać im coś smacznego. Zróbcie sami lane kluski z tego banalnego przepisu! Przepis na kluski lane Aby przygotować domowe lane kluski , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 szklanki tłustego mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Do dużego kubka wbijcie jedno jajko i wlejcie łyżkę mleka. Energicznie wymieszajcie. Następnie wsypcie 4 łyżki mąki, jedną łyżeczkę cukru waniliowego oraz jedną łyżeczkę miękkiego masła. Wymieszajcie widelcem tak, by pojawiły się bąbelki z powietrza. Odpowiednio zrobiona masa na kluski powinna być trochę gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto wyszło za rzadkie, dodajcie do niego trochę mąki, a jeśli zbyt gęste – mleka. Do garnka wlejcie 3 szklanki mleka i zagotujcie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, za pomocą łyżki powoli wlewajcie do niego ciasto. Pod wpływem temperatury będzie się ścinać, tworząc kluseczki. Gotujcie przez 1 – 2 minuty. Co zrobić, gdy kluski lane wyjdą za twarde? Jeśli wasze kluski po ugotowaniu są gumowate i bardzo twarde, to znaczy, że niedokładnie śledziliście podany przepis! W przypadku klusek lanych i klusek kładzionych ogromnie ważne są proporcje użytych składników. Jeśli dobierzecie je niepoprawnie, wówczas kluski nie wyjdą. Będą się rozpadać i utworzą w zupie mało apetyczną breję lub wręcz przeciwnie – będą bardzo twarde, zbite i gumowate w smaku. Dlaczego tak się dzieje? Zbyt twarde...

Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób
Jest mnóstwo sposobów na zaserwowanie rosołu. Prezentujemy wam dziś naprawdę nietypowy. Ten rosół przygotowano go ze specjalnymi kluskami.

Rosół na pewno gości często na waszych stołach. Najczęściej jecie go z makaronem . W niektórych domach jada się rosół z dodatkiem klusek lanych , krojonych naleśników, ryżu lub po prostu czysty bulion. Mamy jeszcze jeden pomysł na dodatek do rosołu. Zaserwowany w ten sposób zaskoczy domowników. Rosół z kluskami ptysiowymi Chodzi o rosół z dodatkiem klusek ptysiowych. Są puszyste i pyszne, doskonale pasują do głębokiego w smaku rosołu. Składniki na rosół z kluskami ptysiowymi Ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny rosołowej 3 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1 cebula 1/2 białej części pora 1 grzybek suszony 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 1 goździk 6 szklanek wody 1/3 łyżeczki soli Pół szklani wody 50 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki Przygotowanie rosołu z kluskami ptysiowymi Umyte mięso z kurczaka i wołowinę umieśćcie w garnku. Obierzcie i pokrójcie marchewkę, seler, cebulę, pora, pietruszkę. Rozgrzejcie suchą patelnię i podrumieńcie na niej warzywa. Dodajcie przyprawy: liście laurowe, rozgniecione w moździerzu ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki, sól i suszony grzyb. Zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem mięso z warzywami i przyprawami. Rosół przecedźcie. Doprawcie go do smaku ulubionymi przyprawami. Zagotujcie wodę do gotowania klusek, posólcie ją. Zagotujcie w małym rondlu pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie mocno, aż ciasto zrobi się szkliste. Zdejmijcie rondel z gazu i wsypcie pokrojoną bardzo...