
Kluski śląskie to w wielu polskich domach stały bywalec i obiadowy klasyk.
Jeśli mieszkacie na Śląsku, pewnie jada się je u was nawet w każdym tygodniu. Kluski śląskie to bardzo proste, ale niesamowicie wdzięczne danie, którym można z powodzeniem nakarmić każdego.
Uwielbiają je zarówno małe dzieci, jak i dorośli i osoby w starszym wieku. Przygotujcie kluski śląskie z tego przepisu. Pyszny sos pieczeniowy, który zatrzymuje się w dziurce od klusek wzbogaca danie niesamowicie!
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym
Dzięki dodatkowi curry do sosu pieczeniowego, danie zyskuje naprawdę ciekawy smak i aromat.
Składniki na kluski śląskie
- Kilogram ziemniaków
- Żółtko
- Łyżeczka soli
- Mąka pszenna i ziemniaczana
Składniki na sos pieczeniowy
- Pół kilo mięsa wieprzowego
- Cebula
- 2 łyżki oleju
- Pół łyżeczki przyprawy curry
- Sól
- Pieprz
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- 2 szklanki wody
- Łyżeczka mąki pszennej
- Słodka papryka mielona
Przygotowanie klusek śląskich:
- Ugotujcie ziemniaki, przepuśćcie je przez praskę, aby nie było żadnych grudek.
- Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną w proporcji 3:1 i wyróbcie masę ziemniaczaną z żółtkiem tak, by była lepka. Ilość wykorzystanej mąki zależy od lepkości i gatunku ziemniaków.
- Przyprawcie masę solą.
- Uformujcie kulki z masy ziemniaczanej, lekko je spłaszczcie i zróbcie dziurkę.
- Gotujcie kluski w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut.
Przygotowanie sosu pieczeniowego:
- Rozgrzejcie patelnię. Pokrójcie wieprzowinę w kostki.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypcie solą, pieprzem i słodką papryką.
- Zarumieńcie mięso na patelni, obracając je często do momentu, kiedy będzie brązowawe.
- Pod koniec smażenia dodajcie posiekaną cebulę i podsmażcie, aż zrobi się szklista.
- Przełóżcie mięso do rondelka, zalejcie wodą lub bulionem. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie.
- Przykryjcie rondel i duście. Doprawcie sos przyprawą curry, solą i pieprzem.
- Zagęśćcie sos mąką. Gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.
Kluski podawajcie z sosem pieczeniowym. Smacznego!

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, najbardziej popularne w rejonie Śląska, gdzie jest podawane zazwyczaj z sosem pieczeniowym, mięsem oraz surówką z czerwonej kapusty. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu bądź mogą stanowić samodzielny posiłek. Klasyczne kluski śląskie Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę. Są w wielkości orzecha włoskiego z charakterystyczną dziurką na środku. Jej zadaniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu, jakimi są polane. Tradycyjne kluski idealnie sprawdzą się na obiad na co dzień, jak i od święta. Świetnie komponują się z mięsem i solo z zeszkloną cebulką. Patent Magdy Gessler na udane kluski śląskie Magda Gessler to najsłynniejsza restauratorka w Polsce oraz niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinarnej. Ostatnimi czasy postanowiła podzielić się ze swoimi odbiorcami przepisem na kluski śląskie . Poprzez odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej, a przede wszystkim dodatek jajka, kluski według przepisu Magdy Gessler za każdym razem wychodzą idealne. Jajko scala przygotowaną masę ziemniaczaną, dzięki czemu ulepienie klusek jest jeszcze łatwiejsze. Koniecznie skorzystajcie z tego patentu! Kluski śląskie z dodatkiem jajka Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odlejcie wodę oraz odstawcie do ostudzenia. Później przepuśćcie ziemniaki przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie rozbite jajko, mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Z podanych składników wyróbcie gładkie, jednolite ciasto. Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich...

Kluski śląskie oczywiście kojarzą nam się z potrawami podawanymi na Śląsku, ale są one niezwykle popularne w całej Polsce. Nie są trudne do zrobienia, stanową przepyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują podane z kruchym, miękkim mięsem, śląską roladą z modrą kapustą albo sosem np. pieczeniowym albo pieczarkowym . Niektórzy do klusek dodają jajko, ale nie jest ono niezbędne. Przyda się jednak w sytuacji, gdy masa nie chce się lepić. Może to się zdarzyć przy niektórych odmianach ziemniaków. Wystarczy, że dodacie żółtko, a z łatwością uformujecie zgrabne kluseczki. Tarte kluski ze skwarkami - przepis Składniki na kluski 2 kg ziemniaków 8 ziemniaków 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Mąka pszenna Składniki na skwarki 4 łyżki słoniny ze skwarkami 4 łyżki tłuszczu Przygotowanie 2 kilogramy ziemniaków obierzcie ze skórki, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonym wrzątku albo na parze. Gorące ziemniaki przeciśnijcie przez specjalną praskę do ziemniaków i ostudźcie. Pozostałe ziemniaki umyjcie i zetrzyjcie na ostrej tarce do placków ziemniaczanych. Ziemniaczaną masę odciśnijcie z nadmiaru soku. Sok przelejcie do miseczki – po pewnym czasie wytrąci się z niego skrobia. Odlejcie sok, a skrobię dodajcie do ziemniaków. Wymieszajcie ugotowane ziemniaki oraz starte ziemniaki z mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Z masy formujcie okrągłe kluski, spłaszczcie je delikatnie i zróbcie dziurkę na środku. Blat posypcie mąką pszenną. Każdą kluskę obtoczcie w mące. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski. Powinny się gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia. Słoninę ze skwarkami i tłuszczem przełóżcie na patelnię i...

Obficie polane sosem pieczeniowym, z kwaśną śmietaną, ze skwarkami i cebulką a może solo, kluski śląskie są tak pyszne w swojej postaci, że można je jeść na wiele sposobów. Polane tym wyjątkowym, kremowym sosem smakują jak niebo w gębie. Regionalne danie Śląska Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z rejonu południowo-zachodniej Polski. To regionalna potrawa, z której Ślązacy są wręcz dumni. Jest podawana na co dzień, jak i od święta. Gości na stołach również podczas wielu uroczystości, jak wesela, komunie czy chrzciny. Zazwyczaj Ślązacy serwują je z tradycyjną roladą, sosem mięsnym i modrą kapustą. To klasyczne połączenie, które jest znane również w całej Polsce. Kluski są dość uniwersalne, dzięki czemu można je podać w każdej postaci. Wyróżniają się swoją charakterystyczną dziurką, której przeznaczeniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu. Kremowy i delikatny sos pieczarkowy Pieczarki to rodzaj produktu, który jest nie tylko niskokaloryczny, ale i nadaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Przyrządzony z nich sos jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Przygotowany ze śmietaną jest niezwykle kremowy i delikatny. Polane nim kluski śląskie, wręcz rozpływają się w ustach. Obok tak pysznego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie. Składniki: 500 g pieczarek 3 cebule 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 300 ml śmietany 1 łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plasterki. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie masło bądź olej. Gdy będzie dobrze rozgrzana to dodajcie cebulę i smażcie kilka minut do zeszklenia. Wówczas dodajcie pieczarki. Całość duście do odparowania...

Sława regionu śląskiego płynie z pysznych dań mięsnych oraz tych przygotowywanych na bazie ziemniaków. Największą popularnością są kluski śląskie polane gulaszem. Ta potrawa gości na stole zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepadają za nią wszyscy. Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Tradycyjny gulasz jest przygotowywany na bazie mięsa wołowego, a niekiedy wieprzowego. Jednak zamiana tego składnika na drób sprawi, że danie będzie niezwykle delikatne. Taka wersja zdecydowanie przypadnie do gustu mniejszym i większym smakoszom. Polane nim kluski śląskie z dodatkiem natki pietruszki to istne niebo w gębie. Zdecydowanie ten przepis na dłużej zagości w waszych domach. Przepis na gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Składniki: Gulasz: 400 g filetów z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1 cebula sos uniwersalny ciemny olej do smażenia szczypta mielonej papryki ostrej pęczek natki pietruszki sól pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej sól Przygotowanie: Przyrządzenie dania rozpocznijcie od zrobienia gulaszu drobiowego. Filety z kurczaka umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Z mięsa usuńcie zbędne błony, a później pokrójcie je wraz z wędzonym boczkiem w większą kostkę. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to dodajcie do niego pokrojonego kurczaka oraz boczek. Mięso posypcie mieloną papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie i podsmażcie. Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do podsmażonego mięsa. Sos uniwersalny ciemny wlejcie na patelnię i wymieszajcie razem z pozostałymi składnikami. Natkę pietruszki opłuczcie pod wodą...