Kluski śląskie to w wielu polskich domach stały bywalec i obiadowy klasyk.

Jeśli mieszkacie na Śląsku, pewnie jada się je u was nawet w każdym tygodniu. Kluski śląskie to bardzo proste, ale niesamowicie wdzięczne danie, którym można z powodzeniem nakarmić każdego.

Uwielbiają je zarówno małe dzieci, jak i dorośli i osoby w starszym wieku. Przygotujcie kluski śląskie z tego przepisu. Pyszny sos pieczeniowy, który zatrzymuje się w dziurce od klusek wzbogaca danie niesamowicie!

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Dzięki dodatkowi curry do sosu pieczeniowego, danie zyskuje naprawdę ciekawy smak i aromat.

Zobacz także:

Składniki na kluski śląskie

  • Kilogram ziemniaków
  • Żółtko
  • Łyżeczka soli
  • Mąka pszenna i ziemniaczana

Składniki na sos pieczeniowy

  • Pół kilo mięsa wieprzowego
  • Cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki przyprawy curry
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • Łyżeczka mąki pszennej
  • Słodka papryka mielona

Przygotowanie klusek śląskich:

  1. Ugotujcie ziemniaki, przepuśćcie je przez praskę, aby nie było żadnych grudek.
  2. Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną w proporcji 3:1 i wyróbcie masę ziemniaczaną z żółtkiem tak, by była lepka. Ilość wykorzystanej mąki zależy od lepkości i gatunku ziemniaków.
  3. Przyprawcie masę solą.
  4. Uformujcie kulki z masy ziemniaczanej, lekko je spłaszczcie i zróbcie dziurkę.
  5. Gotujcie kluski w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut.

Przygotowanie sosu pieczeniowego:

  1. Rozgrzejcie patelnię. Pokrójcie wieprzowinę w kostki.
  2. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypcie solą, pieprzem i słodką papryką. 
  3. Zarumieńcie mięso na patelni, obracając je często do momentu, kiedy będzie brązowawe.
  4. Pod koniec smażenia dodajcie posiekaną cebulę i podsmażcie, aż zrobi się szklista.
  5. Przełóżcie mięso do rondelka, zalejcie wodą lub bulionem. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Przykryjcie rondel i duście. Doprawcie sos przyprawą curry, solą i pieprzem. 
  7. Zagęśćcie sos mąką. Gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.

Kluski podawajcie z sosem pieczeniowym. Smacznego!