Kluski śląskie to w wielu polskich domach stały bywalec i obiadowy klasyk.
Jeśli mieszkacie na Śląsku, pewnie jada się je u was nawet w każdym tygodniu. Kluski śląskie to bardzo proste, ale niesamowicie wdzięczne danie, którym można z powodzeniem nakarmić każdego.
Uwielbiają je zarówno małe dzieci, jak i dorośli i osoby w starszym wieku. Przygotujcie kluski śląskie z tego przepisu. Pyszny sos pieczeniowy, który zatrzymuje się w dziurce od klusek wzbogaca danie niesamowicie!
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym
Dzięki dodatkowi curry do sosu pieczeniowego, danie zyskuje naprawdę ciekawy smak i aromat.
Zobacz także:
Składniki na kluski śląskie
- Kilogram ziemniaków
- Żółtko
- Łyżeczka soli
- Mąka pszenna i ziemniaczana
Składniki na sos pieczeniowy
- Pół kilo mięsa wieprzowego
- Cebula
- 2 łyżki oleju
- Pół łyżeczki przyprawy curry
- Sól
- Pieprz
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- 2 szklanki wody
- Łyżeczka mąki pszennej
- Słodka papryka mielona
Przygotowanie klusek śląskich:
- Ugotujcie ziemniaki, przepuśćcie je przez praskę, aby nie było żadnych grudek.
- Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną w proporcji 3:1 i wyróbcie masę ziemniaczaną z żółtkiem tak, by była lepka. Ilość wykorzystanej mąki zależy od lepkości i gatunku ziemniaków.
- Przyprawcie masę solą.
- Uformujcie kulki z masy ziemniaczanej, lekko je spłaszczcie i zróbcie dziurkę.
- Gotujcie kluski w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut.
Przygotowanie sosu pieczeniowego:
- Rozgrzejcie patelnię. Pokrójcie wieprzowinę w kostki.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypcie solą, pieprzem i słodką papryką.
- Zarumieńcie mięso na patelni, obracając je często do momentu, kiedy będzie brązowawe.
- Pod koniec smażenia dodajcie posiekaną cebulę i podsmażcie, aż zrobi się szklista.
- Przełóżcie mięso do rondelka, zalejcie wodą lub bulionem. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie.
- Przykryjcie rondel i duście. Doprawcie sos przyprawą curry, solą i pieprzem.
- Zagęśćcie sos mąką. Gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.
Kluski podawajcie z sosem pieczeniowym. Smacznego!