Słodkie racuchy smakują wszystkim. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Takie placuszki to smak dzieciństwa! Najlepsze zawsze robiła babcia. Jaki był ich sekret? Wiedziała tylko ona. 

Puszyste racuchy z cukrem pudrem 

Z reguły racuchy robi się z dodatkiem drożdży. Ich udział powoduje, że placuszki pięknie rosną, są lekkie i puszyste jak chmurka. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkami: ulubioną konfiturą lub dżemem. Coś pysznego! Ale bez drożdży racuchy również się udają. Wystarczy zastąpić je sodą oczyszczoną. 

Racuchy na maślance bez drożdży

Poniższy przepis wspaniale oddaje smak dziecięcych lat. Koniecznie zróbcie racuchy na maślance takie jak u babci!

Jeśli macie ochotę na racuchy z jabłkami koniecznie do masy dodajcie pokrojone jabłuszka, które po usmażeniu zamienią się w przepyszny jabłkowy mus. To do dzieła! 

Zobacz także:

Będziecie potrzebować:

  • 400 g mąki pszennej 
  • 500 ml maślanki naturalnej 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • Olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę i jajko wyjmijcie wcześniej z lodówki. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową. 
  2. Gdy maślanka będzie mieć odpowiednią temperaturę, wlejcie ją do większej miski i wbijcie do niej  jedno nie za duże jajko.
  3. Maślankę i jajko dokładnie wymieszajcie. 
  4. Do miski wsypcie 2,5 szklanki mąki pszennej. Od razu wsypcie też płaską łyżeczkę soli. Nie pomijajcie soli w przepisie. Racuchy z maślanką smakują z nią jeszcze lepiej! 
  5. Następnie wsypcie dwie łyżki cukru. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą masę.
  6. Na samym końcu dodajcie łyżeczkę sody i jeszcze raz dokładnie i starannie wymieszajcie.  
  7. Gotowe do smażenia ciasto odstawcie na kilka minut aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.
  8. Na patelnię wlejcie olej. Gdy się odpowiednio nagrzeje kładźcie na nim porcje na placki.
  9. Racuchy na maślance smażcie po 2, 3 minuty z każdej strony. Gotowe!

Racuchy podawajcie oprószone cukrem pudrem. Smacznego!