To nie będą zwykłe, oklepane nuggetsy, czyli małe kąski piersi z kurczaka w panierce. Dla odmiany możecie przyrządzić je w nieco większych rozmiarach.

Dlatego nieodzowne będzie delikatne rozbicie piersi z kurczaka na bardziej płaskie kotlety, nieco przypominające schabowe.

Interesujący miks

Do tej czynności potrzebny będzie tłuczek do kotletów. Pamiętajcie tylko, by nie rozbijać swoich filetów tą samą końcówką, którą rozbijacie schabowe!

Kratkowana powierzchnia tłuczka, mogłaby wręcz zmiażdżyć delikatną pierś z kurczaka. Lepiej zrobić to płaskim tłuczkiem lub tym z podłużnymi zagłębieniami.

Zobacz także:

Kiedy już będziecie mieli gotowe drobiowe kotlety, postarajcie się o ich ciekawą oprawę. A ta będzie możliwa dzięki dodatkom.

Na dziś proponujemy interesujący miks skórki z cytryny i tartego parmezanu. Cytryna ożywi kotlety, a parmezan nada im głębszego smaku.

Po prostu pycha!

Wiemy, że niektórzy mogą mieć problemy z dostaniem w sklepie tego właśnie sera. Nie macie się czego obawiać.

Parmezan śmiało można zastąpić innym twardym, żółtym serem.  Doskonale nada się angielski cheddar, twarda gouda czy też na przykład litewski dziugas czy włoski grana padano.

Taki oto przepyszny i intensywny w smaku ser zetrzyjcie na tarce. Nie będziecie potrzebowali go zbyt dużo.

Oprócz tego możecie do roztrzepanego na panierkę jajka, dodać także nieco zielonej pietruszki. Jeżeli oczywiście macie jeszcze jej zapasy w zamrażarce!

Całość dopełnia obowiązkowy zestaw, czyli bułka tarta i mąka. Tak przygotowane kotlety, podajcie z ziemniakami i dowolnie wybranymi dodatkami. Pycha!

Pyszne kotlety z piersi kurczaka

Składniki:

  • Pierś z kurczaka (podwójna)
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Ok. 5 dag tartego, twardego sera żółtego 
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i rozbijcie tłuczkiem. Posólcie i przyprawcie pieprzem do smaku.
  2. Panierujcie kotlety najpierw w talerzu z mąką, następnie w mieszance jajka ze skórką cytrynową i opcjonalnie pietruszką, a na koniec w bułce tartej, przemieszanej z tartym serem.
  3. Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Uważajcie, by nie przedłużyć smażenia i nie wysuszyć kotletów!
  4. Podawajcie z ziemniakami i np. fasolką szparagową.
  5. Smacznego!