kotlety z fileta z piersi kurczaka
Adobe Stock
Newsy

Mięciutkie i soczyste panierowane kotlety z piersi kurczaka. Dzięki sekretnej przyprawie będą smakować niesamowicie

Nie macie pomysłu na fileta z piersi kurczaka? Dzisiaj proponujemy wam usmażyć go w nietypowy sposób.

To nie będą zwykłe, oklepane nuggetsy, czyli małe kąski piersi z kurczaka w panierce. Dla odmiany możecie przyrządzić je w nieco większych rozmiarach.

Dlatego nieodzowne będzie delikatne rozbicie piersi z kurczaka na bardziej płaskie kotlety, nieco przypominające schabowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Interesujący miks

Do tej czynności potrzebny będzie tłuczek do kotletów. Pamiętajcie tylko, by nie rozbijać swoich filetów tą samą końcówką, którą rozbijacie schabowe!

Kratkowana powierzchnia tłuczka, mogłaby wręcz zmiażdżyć delikatną pierś z kurczaka. Lepiej zrobić to płaskim tłuczkiem lub tym z podłużnymi zagłębieniami.

Kiedy już będziecie mieli gotowe drobiowe kotlety, postarajcie się o ich ciekawą oprawę. A ta będzie możliwa dzięki dodatkom.

Na dziś proponujemy interesujący miks skórki z cytryny i tartego parmezanu. Cytryna ożywi kotlety, a parmezan nada im głębszego smaku.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Po prostu pycha!

Wiemy, że niektórzy mogą mieć problemy z dostaniem w sklepie tego właśnie sera. Nie macie się czego obawiać.

Parmezan śmiało można zastąpić innym twardym, żółtym serem.  Doskonale nada się angielski cheddar, twarda gouda czy też na przykład litewski dziugas czy włoski grana padano.

Taki oto przepyszny i intensywny w smaku ser zetrzyjcie na tarce. Nie będziecie potrzebowali go zbyt dużo.

Oprócz tego możecie do roztrzepanego na panierkę jajka, dodać także nieco zielonej pietruszki. Jeżeli oczywiście macie jeszcze jej zapasy w zamrażarce!

Całość dopełnia obowiązkowy zestaw, czyli bułka tarta i mąka. Tak przygotowane kotlety, podajcie z ziemniakami i dowolnie wybranymi dodatkami. Pycha!

Pyszne kotlety z piersi kurczaka

Składniki:

  • Pierś z kurczaka (podwójna)
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Ok. 5 dag tartego, twardego sera żółtego 
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i rozbijcie tłuczkiem. Posólcie i przyprawcie pieprzem do smaku.
  2. Panierujcie kotlety najpierw w talerzu z mąką, następnie w mieszance jajka ze skórką cytrynową i opcjonalnie pietruszką, a na koniec w bułce tartej, przemieszanej z tartym serem.
  3. Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Uważajcie, by nie przedłużyć smażenia i nie wysuszyć kotletów!
  4. Podawajcie z ziemniakami i np. fasolką szparagową.
  5. Smacznego!
Przepis na schabowe inaczej
Gotujmy.pl/Sarenka
Newsy
Posypcie tym surowe schabowe i usmażcie na rumiano na patelni. Ten smak powali was na kolana
Wypróbujcie ten przepis, a zaskoczycie wszystkich domowników!

Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem... Kotlety schabowe w innej wersji Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis. Składniki na kotlety schabowe 3 plastry schabu bez kości 2 jajka Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek Bułka tarta – ok. 6 łyżek Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej Sól Pieprz ziołowy Garść tartego sera żółtego Olej do smażenia Przygotowanie schabowych Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety. Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim. Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą.  Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą. Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety...

Obłędnie pyszny filet z kurczaka w panierce. Rozkosznie chrupiący i smaczny dzięki 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy
Obłędnie pyszny filet z kurczaka w panierce. Dodajcie do niego ten 1 składnik, a wyjdzie lepiej niż zwykle
Szukacie pomysłu na obiad? Kotlety z piersi kurczaka są dość naturalnym wyborem dla wielu z was. Warto go nieco urozmaicić.

Smażony filet z kurczaka w panierce to ulubione danie wielu Polaków. Zwłaszcza tych nieco młodszych. Dzieciaki uwielbiają zwłaszcza tzw. nuggetsy, czyli małe kawałeczki kurzej piersi smażone w panierce, najlepiej doprawioną tak jak w restauracji KFC. Nuggetsy zwykle podaje się z sosami. Sos ostry, sos tysiąca wysp, sos słodko-kwaśny – wybór w tej kwestii jest szeroki. Starsi smakosze wolą jednak raczej płaskie kotlety z kurczaka, przygotowane dość podobnie jak sznycle po wiedeńsku czy też po prostu jak schabowe. Panierka zapewnia mięsu z piersi nie tylko chrupkość. Dzięki jej obecności, filet zachowuje nieco więcej wilgotności. Nie wysusza się zupełnie podczas smażenia. Dlatego też warto obtoczyć swojego fileta z piersi kurczaka w mące, jajku i bułce tartej. Jak poprawić smak piersi kurczaka w panierce? Doświadczeni kucharze twierdzą, że ciekawym pomysłem na jeszcze bardziej chrupiącą panierkę jest obtoczenie kawałków kurczaka w mące ziemniaczanej. Zamiast tradycyjnego panierowania, kawałeczki kurczaka w skrobi powinno się smażyć dwukrotnie. Po pierwszym wysmażeniu, należy je wyłożyć na papierowy ręcznik, a za chwilę wysmażyć raz jeszcze. Ten wybór zostawiamy już wam. Zastanówmy się za to, jak można jeszcze bardziej podkreślić smak samego mięsa z piersi kurczaka. Kurzy filet sam w sobie jest mięsem delikatnym i dobrze przyswajającym inne smaki. Można nadać mu nieco charakteru, skrapiając kawałki mięsa cytryną, a dopiero potem przystępować do panierowania. Filet z kurczaka w panierce z cytryną Składniki: Podwójny filet z kurczaka Bułka tarta 2 jajka Mąka pszenna 2 łyżki soku z cytryny (1-2 plastry) Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Mięso oczyśćcie z błonek, żył i tłuszczów. Pokrójcie filet na wybrane przez was kształty. Ważne, by kawałki nie były zbyt grube...

Dewolaj
Gotujmy.pl
Newsy
Masło wypływa z dewolaja już podczas smażenia? Zastosujcie te 2 mistrzowskie triki, a wyjdzie jak trzeba
Kotlety de volaille rozpadają się wam w trakcie smażenia, a masło z nich wypływa? Dowiedzcie się, jak poprawnie zwijać te kotlety!

Bardzo smaczne kotlety de volaille mają długą historię.  Już sama nazwa wskazuje,  że danie przywędrowało do nas z innego kraju, a konkretnie z Francji. Nazwa dania po francusku oznacza po prostu: „z drobiu”. I właśnie z takiego mięsa powstaje. Już przed wojną można było zamówić kotlety de volaille, w najznakomitszych restauracjach, a w okresie PRL danie robiło prawdziwą furorę. Było szczególnie popularne w trakcie balów karnawałowych, wesel i chrzcin. Do dziś kotlety de volaille można zamówić w wielu restauracjach. Zróbcie je sami z poniższego przepisu.  Przepis na kotlet de volaille Chcąc przygotować idealne kotlety, z których masło nie wypłynie podczas smażenia, tylko rozpłynie się po rozkrojeniu mięsa, zastosujcie te 2 sekrety: Rozbite mięso dokładnie pokryjcie solą. Sól uszczelni mięso i spowoduje, że masło nie będzie się przesączać Zawijając płat mięsa, zwróćcie uwagę, aby kotlet zwężał się na obu końcach szczelnie zawiniętych. Dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia bokami Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 jajka 200 g masła Natka pietruszki Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Świeżą natkę pietruszki umyjcie i drobno posiekajcie. Do średniej miski włóżcie masło, dodajcie pietruszkę oraz sok z jednej cytryny, sól i pieprz. Ucierajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy masło będzie już gotowe, podzielcie je na 4 części. Uformujcie z nich wałeczki i włóżcie do lodówki. W tym czasie umyjcie i oczyśćcie mięso z piersi z kurczaka. Przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak na kotlety na grubość około 1 centymetra. Każdą porcję mięsa dokładnie pokryjcie...

ziołowe schabowe
Gotujmy.pl
Newsy
Ziołowe schabowe to świetna alternatywa dla zwykłych "schaboszczaków". Są genialne w smaku i robią się w mig
Ziołowe schabowe są świetną alternatywą dla zwykłych i oklepanych już schabowych. Jak je przygotować? To bardzo proste. Wystarczy kawałek dobrego mięsa i garść ulubionych ziół. Przygotowanie takich kotletów jest wręcz banalne, a efekt smakowy nieporównywalny z żadnym innym. Zainteresowani? Czytajcie dalej...

Znudziły wam się już zwykłe kotlety schabowe? Przygotujcie się na sporą odmianę i zróbcie ziołowe schabowe o przyjemnym zapachu czosnku, oregano, ziół prowansalskich i lubczyku. Schabowe w takim wydaniu są nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też bardzo pyszne i kruche. Dzięki wkładce serowo warzywnej - są syte i świetnie się nadają na mroźne, zimowe dni. Jak je przygotować? Zdradzamy genialny przepis. Składniki: 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na płaty, po czym rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdą ze stron przyprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Jedną stronę posypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Następnie maczamy każdy kawałek mięsa w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Na oddzielnej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Całość smażymy do uzyskania miękkości, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Danie pieczemy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego!