grzyby suszone w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy

Mięciutkie i równocześnie chrupiące. Świąteczny przepis na grzyby w panierce od Roberta Makłowicza

Na świątecznym stole nie może zabraknąć grzybów – to wie nawet dziecko. Te w panierce, z przepisu Roberta Makłowicza, zachwycą każdego smakosza!

Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne grzyby suszone w panierce. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na suszone grzyby w panierce

Będziesz potrzebować

  • Ok. 100 gramów suszonych kapeluszy grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 250 ml mleka
  • 1 średniej wielkości jajko
  • Woda
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Masło
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W niewielkiej miseczce umieść suszone grzyby, a następnie zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia na całą noc.
  2. Tak przygotowane grzyby umieść w rondelku wraz z mlekiem, a następnie dodaj do nich troszkę wody. Całość zagotuj aż do miękkości.
  3. Po kilku minutach zdejmij rondelek z ognia, odsącz grzyby z mleka i wody, a następnie umieść w miseczce i przypraw solą oraz pieprzem.
  4. W niewielkim naczyniu rozkłóć jajko. 
  5. Na jednym talerzu umieść trochę mąki pszennej, a na drugim trochę bułki tartej. Oba produkty podłużą do panierowania.
  6. Grzyby mocz kolejno – najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  7. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła, a następnie umieść na niej panierowane grzyby.
  8. Całość smaż przez kilka minut, z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia.

Gotowe!

Tak przygotowany przysmak serwuj od razu. Powinno się go jeść na świeżo.

Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza
ONS.pl
Newsy
Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich tę przepyszną przekąskę. Robert Makłowicz wprost się nią zajada.

Szukacie zdrowego i smacznego pomysłu na przekąskę? Zróbcie suszone grzyby w panierce. To pyszna i zdrowa alternatywa dla czipsów. Sprawdziliśmy – smakują naprawdę wybornie. Co zrobić z suszonymi grzybami? Zostały wam suszone grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Możecie dodawać je do sosów, makaronów lub zrobić z nich pyszne kotlety lub zupę. Możecie też przygotować z nich świetną przekąskę, którą poleca sam Robert Makłowicz. Czy słyszeliście kiedyś o suszonych grzybach w panierce? Przepis na suszone grzyby w panierce Roberta Makłowicza Mało kto zna się tak na wyrafinowanych smakach jak Robert Makłowicz. Słynny krytyk kulinarny i bohater programów o gotowaniu, zdradził, jaka jest jego ulubiona przekąska. To grzyby suszone w panierce. Jak je przygotować? Przepis jest dziennie prosty. Składniki: 100 g suszonych prawdziwków (samych kapeluszy) 1 jajko 1 szklanka mleka Mąka pszenna Masło Olej Sól Pieprz Przygotowanie:  Zalejcie grzyby mlekiem i moczcie je przez całą noc. Kolejnego dnia dodajcie do nich odrobinę wody i gotujcie, aż zmiękną. Odsączcie ugotowane prawdziwki, posólcie je i popieprzcie. Grzyby obtoczcie w mące, jajku i bułce tartej. Usmażcie grzyby na maśle z obu stron, aż będą miały złoty kolor. Potrawa najlepiej smakuje tuż po usmażeniu. Możecie ją jeść z ulubionym sosem, dipem lub podać do obiadu. Jak przechowywać suszone grzyby? Zostały wam zapasy grzybów i nie wiecie, jak prawidłowo je przechowywać? Odpowiednio przechowywane suszone grzyby mogą się nadać do spożycia nawet przez rok. Umieśćcie je w szczelnie zamkniętych pojemnikach – na przykład w słoiku. Możecie też trzymać je w metalowym lub plastikowym pudełku. Pamiętajcie jednak, aby przechowywać je...

camembert w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepyszny camembert w panierce orzechowo-sezamowej. Goście będą bić brawo
Camembert panierowany w orzechach to prosta przekąska, która zachwyci każdego. Do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników. Twoi goście i tak zaniemówią z wrażenia!

Camembert to, bez dwóch zdań, jeden z najpyszniejszych serów dostępnych na rynku. Wielu kocha go za niebiańsko płynne i kremowe wnętrze. Jednak są i tacy, którym w produkcie brakuje chrupkości. Na szczęście, istnieje łatwy sposób, by temu zaradzić. Wystarczy, że przyrządzisz panierkę orzechowo-sezamową. Przepis na camembert w panierce  Będziesz potrzebować 1 camembert 1 jajko 20 gramów ulubionych orzechów 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka bułki tartej Szczypta soli Olej do smażenia Przygotowanie Ulubione orzechy rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w niewielkiej miseczce. Do rozdrobnionych orzechów dodaj sezam oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj. W małej miseczce rozkłóć jajko doprawione szczyptą soli. Camembert panieruj maczając najpierw w jajku z solą, a następnie w masie orzechowej. Tę czynność powtórz dwukrotnie. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej panierowany camembert. Całość smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia panierki. Po zdjęciu z patelni ser lekko osusz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe! Tak przygotowany ser z powodzeniem możesz serwować, na przykład w towarzystwie ulubionej sałatki. Produkt będzie również stanowił idealny dodatek do mięsa. Jego płynne wnętrze z pewnością cię oczaruje!

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

bigos przepis
Wikimedia
Przepisy
Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...