grzyby suszone w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy

Mięciutkie i równocześnie chrupiące. Świąteczny przepis na grzyby w panierce od Roberta Makłowicza

Na świątecznym stole nie może zabraknąć grzybów – to wie nawet dziecko. Te w panierce, z przepisu Roberta Makłowicza, zachwycą każdego smakosza!
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne grzyby suszone w panierce. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut! 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na suszone grzyby w panierce

Będziesz potrzebować

  • Ok. 100 gramów suszonych kapeluszy grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 250 ml mleka
  • 1 średniej wielkości jajko
  • Woda
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Masło
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W niewielkiej miseczce umieść suszone grzyby, a następnie zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia na całą noc.
  2. Tak przygotowane grzyby umieść w rondelku wraz z mlekiem, a następnie dodaj do nich troszkę wody. Całość zagotuj aż do miękkości.
  3. Po kilku minutach zdejmij rondelek z ognia, odsącz grzyby z mleka i wody, a następnie umieść w miseczce i przypraw solą oraz pieprzem.
  4. W niewielkim naczyniu rozkłóć jajko. 
  5. Na jednym talerzu umieść trochę mąki pszennej, a na drugim trochę bułki tartej. Oba produkty podłużą do panierowania.
  6. Grzyby mocz kolejno – najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  7. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła, a następnie umieść na niej panierowane grzyby.
  8. Całość smaż przez kilka minut, z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia.

Gotowe!

Tak przygotowany przysmak serwuj od razu. Powinno się go jeść na świeżo.

Komentarze
Pierogi z farszem golabkowym
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy Pierogi nadziewane farszem z gołąbków. Damy sobie rękę obciąć, że nie jedliście lepszych
Od dziś na stałe zagoszczą na waszych stołach.
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Rolada i zupa gołąbkowa to tylko niektóre pomysły na odtworzenie pysznych gołąbków. Ich przygotowanie wymaga o niebo mniej czasu i nakładów pracy w porównaniu ze żmudnym zawijaniem farszu w liście kapusty. Nie wspominając o wcześniejszym ich oporządzeniu i sparzeniu. Tym razem mamy kolejny pomysł na pyszną i nietypową wersję gołąbków, czyli pierogi ze smakowitym farszem gołąbkowym. To połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków dań podbije serce każdego, kto ich spróbuje. Mięsno-kapuściany farsz z ryżem i delikatne ciasto na wierzchu… Palce lizać! Taki farsz to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych pierogów z kapusta i grzybami oraz mięsnych. Od razu warto przygotować ich więcej i zamrozić na później. Przepis na pierogi z farszem gołąbkowym Składniki na ciasto Pół kg mąki 1 jajko Sól 250 ml gorącej wody Składniki na farsz 300 g szynki bez kości 1 torebka lub 100 g białego ryżu 1 duża cebula 200 g kapusty białej Sól Pieprz mielony 2 łyżki oleju Przygotowanie W dużej misce zagnieć ciasto: mąkę z jajkiem i solą wymieszaj i dodawaj po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut. Ugotuj mięso do miękkości. Po ostudzeniu zmiel je w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz może być blender, ale maszynka jest lepsza. Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku i obgotuj. Ostudź i zblenduj na kawałki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na patelni na złoto. Ryż wyjmij z torebki i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Ugotuj go na sypko w lekko osolonej wodzie. Gdy wszystkie składniki wystygną przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj...

Przeczytaj