Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne grzyby suszone w panierce. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut!
Przepis na suszone grzyby w panierce
Będziesz potrzebować
- Ok. 100 gramów suszonych kapeluszy grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 250 ml mleka
- 1 średniej wielkości jajko
- Woda
- Mąka pszenna
- Bułka tarta
- Masło
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- W niewielkiej miseczce umieść suszone grzyby, a następnie zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia na całą noc.
- Tak przygotowane grzyby umieść w rondelku wraz z mlekiem, a następnie dodaj do nich troszkę wody. Całość zagotuj aż do miękkości.
- Po kilku minutach zdejmij rondelek z ognia, odsącz grzyby z mleka i wody, a następnie umieść w miseczce i przypraw solą oraz pieprzem.
- W niewielkim naczyniu rozkłóć jajko.
- Na jednym talerzu umieść trochę mąki pszennej, a na drugim trochę bułki tartej. Oba produkty podłużą do panierowania.
- Grzyby mocz kolejno – najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła, a następnie umieść na niej panierowane grzyby.
- Całość smaż przez kilka minut, z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia.
Gotowe!
Tak przygotowany przysmak serwuj od razu. Powinno się go jeść na świeżo.