Michel Moran z "Masterchef" wytknął błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Wielu z nas tak robi
AdobeStock, ONS.pl
Newsy

Michel Moran z „Masterchef" wytknął błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Wielu z nas tak robi

Znany juror „Masterchef” Michel Moran przyznał, jaki jego zdaniem błąd często popełniamy w kuchni. Każdemu z nas co najmniej raz się to przydarzyło.

Większość Polaków zna Michela z udziału w programie TVN „Masterchef”, gdzie od 10 lat pełni rolę jurora. Ale nie tylko tam miał szansę poznać polskie smaki. Kucharz mieszka w Polsce już od blisko 20 lat. W 2004 roku otworzył swoją restaurację Bistro de Paris w Warszawie, która niestety musiała zostać zamknięta w 2020 r. z powodu pandemii. Michel skupia się teraz na swojej karierze telewizyjnej, wydał książkę, a w mediach społecznościowych często podaje swoje przepisy na różne dania. Ostatnio podzielił się spostrzeżeniami na temat błędu, jaki Polacy czasami popełniają w kuchni. 

Michel Moran o tym, co Polacy robią źle w kuchni

Portal cozatydzien.tvn.pl opublikował krótki wywiad z jurorem „Masterchef”, gdzie ten opowiedział nieco o tym, co sądzi o polskiej kuchni. Pierwsze pytanie dotyczyło błędów, jakie zdarzają się Polakom podczas gotowania. Okazuje się, że wcale nie jest tak źle:

– Coraz mniej jest błędów w gotowaniu. Jedyny może, trochę karygodny nawet może być, to czasami rozgotujemy wszystko za mocno. Czy warzywa, makarony, mięso, ryba - wszystko powinno być traktowane bardziej delikatne. Mniej rozgotowania, więcej chrupkości, ale poza tym jest coraz mniej błędów, poważnie. Ja popełniam więcej błędów mówiąc po polsku, niż Polacy gotując – przyznał Michel Moran w rozmowie z cozatydzien.tvn.pl. 

Zobacz także
Michel Moran przyznał, że nigdy nie był na diecie. „Zawsze jadłem, co chciałem i nigdy nie przytyłem”

56-letni Michel Moran nigdy nie był na diecie: „Zawsze jadłem, co chciałem i nigdy nie przytyłem”

Czy jedzenie po degustacji w telewizji jest wyrzucane? Ania Starmach z „Masterchefa” odpowiada

Czy jedzenie po degustacji w telewizji jest wyrzucane? Ania Starmach z „Masterchefa” odpowiada

Ulubione polskie potrawy Michela Moran

Juror „Masterchef” powiedział też, jakie są jego ulubione polskie potrawy. Jest ich całkiem sporo - Michel uwielbia zupy, kasze, zrazy, a najbardziej bigos. Koniecznie ten ugotowany przez żonę!

Przyznał jednak, że dziś, po tylu latach mieszkania w Polsce, potrawy polskiej kuchni są już dla niego czymś naturalnym i bardzo je lubi:

– Po 20 latach ta polska kuchnia jest też trochę we mnie, jest dla mnie czymś normalnym, to żadne eksperymenty. Wiadomo, że latem bigos to może trochę trudno, ale zimą kocham, uwielbiam. Buduje ten klimat i atmosferę, która jest nam potrzebna

Źródło: cozatydzien.tvn.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Michel Moran przyznał, że nigdy nie był na diecie. „Zawsze jadłem, co chciałem i nigdy nie przytyłem”
ONS.pl
Newsy
56-letni Michel Moran nigdy nie był na diecie: „Zawsze jadłem, co chciałem i nigdy nie przytyłem”
Zawsze uśmiechnięty, o nienagannej sylwetce i sympatycznym usposobieniu. Poznajcie sekret doskonałej formy słynnego kucharza, Michela Morana.

Powiedzmy sobie szczerze. Michel Moran wygląda świetnie jak na swój wiek i jak na swój fach. Mimo iż jest kucharzem, od lat udaje mu się utrzymać smukłą linię i godne podziwu ciało. W czym tkwi sekret jego doskonałej firmy? Kim jest Michel Moran? Michel Moran urodził się w 1956 roku w Paryżu, ale od 22 lat mieszka w Polsce. To francuski restaurator pochodzenia hiszpańskiego. Polscy widzowie znają go z roli jurora polskiej edycji takich programów, jak „MasterChef" i „MasterChef Junior" emitowanych w TVN. Moran ukończył szkołę hotelarstwa Jean Drouant. Fachu kucharza uczył się m.in. w pięciogwiazdkowym hotelu Royal Monceau w Paryżu oraz w restauracji „Le Jardin" oznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin. W latach 2004-2020, Michel prowadził własną restaurację „Bistro de Paris", zlokalizowaną w budynku warszawskiej Opery Narodowej, która otrzymała rekomendacje od Michelina w 2012 roku. Obecnie Moran jest właścicielem restauracji „Ma Maison" w podwarszawskich Laskach.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Michel Moran (@michelmoran_official) Sekret doskonałej formy Michela Morana Michel Moran przyznał, że nigdy nie był na diecie i je wszystko, na co ma ochotę, tylko w rozsądnych ilościach: - Jadam często i bardzo regularnie. Tak zostałem nauczony i tak je cała Francja. Zawsze jadłem to, co chciałem, nie w nadmiarze i nigdy nie przytyłem - mówi.         Wyświetl ten post na Instagramie...

Anna Mucha ocenia kunszt kulinarny uczestników "MasterChef". "Danie jest brzydkie i nieapetyczne"
ONS.pl
Newsy
Anna Mucha surowo ocenia kunszt kulinarny uczestników „MasterChefa". „Brzydkie i nieapetyczne"
Tym razem to Anna Mucha zasiadła w roli jurorki w programie „MasterChef” i oceniała dania uczestników. Nie wszystkie jej opinie były niestety pochlebne.

Znana z kontrowersyjnych i boleśnie szczerych wypowiedzi na temat jedzenia Anna Mucha nie zaskarbiła sobie sympatii fanów takimi wyznaniami. Jednak innego zdania musiała być chyba ekipa programu „MasterChef”, która zaprosiła aktorkę do jednego z odcinków, gdzie wystąpiła w roli eksperta i oceniała dania wraz z Magdą Gessler, Michelem Moranem i Anią Starmach. I tym razem Mucha nie szczędziła słów krytyki.  Anna Mucha w roli ekspertki kulinarnej  Daniem, które nie spodobało się aktorce była ryba dorada podana z warzywami. Członkowie jury na widok tego, co dostali na talerzu nie wiedzieli, jak zareagować. Magda Gessler wypaliła „o masakra!” i głośno zapłakała nad talerzem. Michel Morano dopytał uczestniczkę i autorkę dania, czy rzeczywiście mieszka nad morzem, po czym śmiał się głośno wraz z resztą jury. Gdy jurorzy w końcu się uspokoili, pierwsza zabrała głos Anna Mucha: – Zosiu, Zosieńko… Nie jest dobrze. To danie jest porażająco niedbale zaserwowane. Brzydkie. Nie jest apetyczne. Puree jest niedobre. Warzywa niedobre. To, co jest dobre to fakt, że ten produkt, jako ryba, jest bardzo dobra. Magda Gessler dodała: – Zosia, ty zabiłaś randkę. Ona (ryba - przyp. red.) wygląda naprawdę tak, że randka rzeczywiście byłaby cudowna, bo zajmowalibyśmy się tylko sobą, a nie jedzeniem Na te słowa Michel Moran ponownie wybuchnął śmiechem, choć uczestnice raczej do śmiechu nie było.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Anna Mucha (@taannamucha) Anna Mucha nie pierwszy raz ocenia dania...

Gessler: dzieci często gotują lepiej od dorosłych, a dorośli bywają głupi i uparci
ONS.pl
Newsy
Mateusz Gessler powiedział, co naprawdę myśli o gotujących dzieciach. Odważna wypowiedź!
Jakimi kucharzami są dzieciaki? Swoje zdanie na temat uczestników dziecięcego programu kulinarnego MasterChef Junior przedstawił w jednej z rozmów juror konkursu, czyli Mateusz Gessler.

Rusza kolejna edycja kulinarnego show dla dzieci „MasterChef Junior”. W mediach trwa więc promocja programu telewizyjnego nadawanego w TVN. Młodych adeptów sztuki kulinarnej można oglądać w akcji już od 2016 roku. Kto by pomyślał, że w ciągu tych kilku lat udało się przeprowadzić już sześć edycji zabawy dla młodych kuchcików. Sukces programu oparty jest przede wszystkim na kulinarnej inwencji i niezwykłej pomysłowości, a także umiejętnościach dzieci. To jednak nie wszystko. Show nie miałby swojego klimatu, gdyby nie grono jurorów. Kim jest juror „MasterChef Junior” Mateusz Gessler? Jurorzy to znamienity tercet ekspertów: francuski mistrz kuchni Michel Moran, uwielbiana przez telewidzów Ania Starmach, która niedawno została mamą , i młody restaurator Mateusz Gessler.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Mateusz Gessler (@mateuszgessler) Syn innego przedstawiciela rodu restauratorów, Adama Gesslera, jest właścicielem trzech restauracji w Warszawie. Oprócz tego ma na swoim koncie kilka wydanych książek kucharskich. Swoją kulinarną edukację zdobywał w Szwajcarii. Co Mateusz Gessler sądzi o młodych kucharzach z „MasterChef Junior”? 40-latek nie owijał w bawełnę. Pełny podziwu i uznania dla młodych kucharzy restaurator przy okazji wymierzył prawdziwy cios w dorosłych gotujących: – Dzieci gotują czasami lepiej niż dorośli. Znam wielu dorosłych, którzy nie potrafią gotować, a wydaje im się, że jest inaczej – powiedział Mateusz Gessler w jednym z wywiadów....

Andrzej Duda lubi najbardziej  jeść pierogi, a czym zajada się jego żona Agata Duda?
ONS.pl
Newsy
Andrzej Duda najbardziej lubi jeść pierogi, a czym zajada się jego żona Agata Duda?
Andrzej Duda jest wielkim smakoszem tradycyjnej, polskiej kuchni. Czym najbardziej lubi się zajadać polski prezydent? A jakie potrawy preferuje jego żona? Sprawdźcie!

Mimo iż Andrzej Duda ma na co dzień dostęp do wielu wykwintnych dań, najbardziej sobie ceni tradycyjne, polskie potrawy. Czym najbardziej lubi się zajadać głowa naszego państwa? Ulubione dania Andrzeja Dudy  Żyjąc na co dzień w Pałacu Prezydenckim, Andrzej Duda w teorii może sobie pozwolić na wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Mimo to, jego gusta kulinarne są nadzwyczaj proste. Prezydent najbardziej lubi jeść pierogi ruskie, potrawy z grilla, smażone oscypki oraz ziemniaki, bez których nie wyobraża on sobie zwykłego obiadu. Jeżeli zaś chodzi o ulubioną zupę prezydenta, to jest nią żurek: Jeżeli chodzi o zupy, to absolutnie żurek jest moją zupą numer jeden - powiedział Andrzej Duda. Natomiast jeżeli chodzi o potrawy mam wiele, które lubię, ale tak, jak wielu Polaków, jestem wielbicielem pierogów różnego rodzaju. Przede wszystkim ruskich, nie będę tego ukrywał – dodał prezydent. Jak ujawnił w rozmowie z portalem echodnia.eu Adam Obara, właściciel gospody Echa Leśne w Łącznej, zanim jeszcze Andrzej Duda został prezydentem, często przychodził do jego restauracji na żurek. Mimo upływu lat, Obara regularnie wysyła do Belwederu ulubione smakołyki Dudy – żurek i swojski smalec. Mimo iż Andrzej Duda najbardziej lubi jeść tradycyjne polskie potrawy, przyznaje, że nigdy nie pogardzi pewnym zagranicznym daniem. Chodzi o pizzę. No, może pizza jest tutaj konkurencyjna, ale poza tym, to jednak jemy absolutnie polskie potrawy - twierdzi prezydent. A co najbardziej lub i jeść żona prezydenta – Agata? Ulubione potrawy Agaty Dudy Pierwsza dama, Agata Kornhauser-Duda, także lubi polską kuchnię. Prezydent zdradził w wywiadzie dla Telewizji Polskiej, że jego małżonka uwielbia tradycyjny polski bigos oraz inne potrawy z kapusty. Prezydencka para...