Mężczyźni wolą żyć 10 lat mniej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
AdobeStock
Newsy

Mężczyźni wolą żyć 10 lat krócej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują

Czy jedzenie mięsa jest „zbyt męskie", aby można było z niego zrezygnować?

Zdania na temat jedzenia mięsa są mocno podzielone. Z jednej strony mówi się o jego dobroczynnym wpływie na organizm, z drugiej o tym, że zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, m.in. nowotworów. Jak jest naprawdę? Jak zawsze – prawda leży pośrodku i liczy się przede wszystkim umiar.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mężczyźni wolą żyć krócej niż nie jeść mięsa

Autorzy zachęcającej do przejścia na dietę roślinną akcji No Meat May przeprowadzili ostatnio badanie wśród 1000 australijskich mężczyzn, w trakcie którego zapytali ich o ich stosunek do konsumpcji mięsa. Wyniki ankiety wprowadziły ich w osłupienie. Okazało się, że aż 73 proc. mężczyzn wolałoby żyć o 10 lat krócej niż zrezygnować ze spożywania mięsa.

Zdaniem autorów badania, większość mężczyzn nadal postrzega jedzenie mięsa jako „męskie" i nie wyobraża sobie, żeby miało z niego zrezygnować. Badanie pokazało, że mężczyźni nie martwią się również o to, jaki wpływ produkcja mięsa wywiera na nasz klimat. Aż 79 proc. ankietowanych stwierdziło, że nie wyeliminuje mięsa z diety tylko po to, aby zmniejszyć ślad węglowy.

Nasze badanie alarmująco pokazuje, że australijscy mężczyźni albo nie są świadomi żadnego z tych faktów, albo w nie nie wierzą, albo po prostu ich to nie obchodzi – powiedział jeden z twórców kampanii No Meat May.

Zobacz także
Tani drób przejdzie do historii? 87% Polaków jest w stanie zapłacić więcej za „ekologiczne” mięso

Polacy mają dość taniego drobiu niskiej jakości. 87% Polaków chce kupować „ekologiczne” mięso

Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

Czy jedzenia mięsa jest zdrowe?

Mimo tego, że mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, lekarze i eksperci od spraw żywienia, zalecają ograniczenie lub wręcz całkowite zrezygnowanie z jedzenia czerwonego lub wysokoprzetworzonego mięsa. Liczne badania potwierdziły, że przesadna konsumpcja tego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego i wielu innych groźnych chorób. Czy to znaczy, że całkowicie powinniśmy z niego zrezygnować?

Zdrowa, zbilansowana dieta może zawierać białko z mięsa, a także z ryb i jaj lub źródeł niezwierzęcych, takich jak fasola i rośliny strączkowe. Mięsa takie jak kurczak, wieprzowina, jagnięcina i wołowina są bogate w białko. Czerwone mięso dostarcza nam również żelaza, cynku i witamin z grupy B a także jest jednym z głównych źródeł witaminy B12 w diecie. Niektóre mięsa są jednak bogate w tłuszcze, zwłaszcza jednak tłuszcze nasycone. Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych może podnieść poziom cholesterolu we krwi, a wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca.

Jeżeli nie potraficie zrezygnować z mięsa, to po prostu jedzcie je z umiarem i wybierajcie chude rodzaje . Zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, przygotowujcie je w formie pieczonej lub gotowane na parze. I zawsze pamiętajcie o tym, by zachowywać w pierwszej kolejności zachowywać w kwestiach żywieniowych wspomniany umiar.

Źródło: horecatrends.pl

Wolą umrzeć wcześniej lub pójść do więzienia niż przestać jeść mięso. Zgadzacie się z nimi?
AdobeStock
Newsy
Wolą umrzeć wcześniej lub pójść do więzienia niż przestać jeść mięso. Zgadzacie się z nimi?
Wyniki badań naukowców pokazują, że naprawdę wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z mięsa. Niektórzy swoją miłość do tego przysmaku wyznają dość ekstremalnie… Mówią, że woleliby umrzeć niż przestać jeść mięso.

Coraz więcej osób na świecie interesuje się dietą wegetariańską i wegańską. Wiele osób zdecydowało się też na ograniczenie spożywania mięsa . Okazuje się jednak, że o ile trend diet roślinnych rośnie, to nie każdy jest do niego przekonany. Przeprowadzone w Wielkiej Brytanii badania wręcz szokują wynikami. Powody wegetarianizmu Kampania charytatywna No Meat May ma zachęcać do ograniczania spożywania produktów zwierzęcych, a w szczególności mięsa. No Meat May  ma zachęcić ludzi na całym świecie do przejścia na dietę wegetariańską w maju. Szacuje się, że w akcji bierze udział ok. 100 tysięcy osób. Powodem przejścia na wegetarianizm jest zazwyczaj: Odczuwanie empatii w stosunku do zwierząt Chęć dbania o planetę Chęć zadbania o własne zdrowie Mniejszy koszt diety bezmięsnej Oni nigdy nie przejdą na wegetarianizm Na zlecenie kampanii No Meat May , przepytano dwa tysiące osób z Wielkiej Brytanii na temat ich poglądów o diecie roślinnej. Wyniki badań są naprawdę interesujące. Panujące opinie na temat wegetarianizmu są dość skrajne. Niektóre osoby nie miałyby problemu z ograniczeniem mięsa, inne twierdzą, że wolą umrzeć, niż przestać je jeść. To niektóre z wyników: 1 na 20 przepytanych mężczyzn stwierdza, że wolałby iść do więzienia niż przestać jeść mięso Powyżej 10% przebadanych mężczyzn uważa, że rezygnacja z mięsa spowodowałaby, że „zaczęliby czuć się mniej męscy” 35% ankietowanych mężczyzn mogłoby zrezygnować z mięsa, gdyby poprawiło to ich zdrowie Co trzeci mężczyzna i co czwarta kobieta uważa, że ludzie są stworzeni do jedzenia mięsa Aż dwóch na trzech mężczyzn w Wielkiej Brytanii twierdzi, ze woli umrzeć 5-10 lat wcześniej niż zrezygnować z mięsa 18%...

wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...

rak żołądka przyczyny
Pixabay
Newsy
Ten popularny produkt aż o 50% zwiększa ryzyko raka żołądka. Jecie go do obiadu
Lepiej przestańcie jeść tę przekąskę – odpowiada za podwyższenie ryzyka zachorowania na raka!

Obecnie jedną z najpowszechniejszych chorób śmiertelnych na świecie są nowotwory . Choć medycyna stale się rozwija, to niestety wciąż nie wynaleziono skutecznego lekarstwa na raka. Dlatego właśnie ogromnie ważna jest profilaktyka antynowotworowa – w przypadku tej choroby najlepiej sprawdza się powiedzenie „lepiej zapobiegać, niż leczyć”. A niedawno naukowcy odkryli, że częste jedzenie pewnej popularnej (i pozornie zdrowej) przekąski, może bardzo zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka. Przeczytajcie ten artykuł, by dowiedzieć się, czego powinniście unikać. Rak żołądka – najważniejsze informacje Niestety, nowotwór żołądka jest bardzo złośliwy. Częściej dotyka mężczyzn niż kobiety, ale panie również powinny regularnie się badać, bowiem ten rak jest naprawdę trudny do leczenia. Nie pomaga również fakt, że ciężkie objawy pojawiają się w momencie, gdy rokowania są naprawdę niskie. Diagnostyka polega najczęściej na gastroskopii. Wycina się fragment błony śluzowej z żołądka i oddaje do badań. Objawy raka żołądka przypominają wiele innych, mniej groźnych chorób układu trawiennego. To m.in.: Bóle brzucha Niestrawność Odbijanie Nudności Pieczenie w żołądku To, co powinno was bardziej zaniepokoić, to poniższe objawy: Nagły brak apetytu Niechęć do jedzenia mięsa Zmniejszenie masy ciała Osłabienie Blada skóra Krew w stolcu Senność Odkrycie naukowców W Japonii istnieje Narodowy Instytut Badań Nad Rakiem, który przez 11 lat prowadził badanie mające na celu sprawdzenie, co wpływa na wzrost zachorowalności na raka wśród Japończyków. Brało w nim udział aż 40 tys. osób w średnim wieku. Wyniki wykazały, że wśród Japończyków ryzyko zachorowania na...

starszy mezczyzna
unsplash.com/@elsbethcat
Newsy
Partner je to codziennie? Ostrzegamy, może bardzo ciężko zachorować
Mówi się, że bycie we dwoje powoduje skutki uboczne. Mamy na myśli dodatkowe kilogramy i skłonność do podjadania wspólnie słodyczy. Czy tylko?

Partnerstwo wymaga wysiłku i zaangażowania, również w budowę zdrowych nawyków żywieniowych. Jednym z nich może być zwrócenie uwagi ukochanemu na to, co spożywa w nadmiarze.  Dietetycy biją na alarm Nie od dziś wiadomo, że spożycie cukru na świecie jest niepokojąco wysokie. Do tego dochodzą jeszcze duże ilości soli, sztucznych barwników i żywności z niewiadomych źródeł. W nadmiarze spożywane są także puste kalorie, a słabość do fast food'ów często wygrywa ze zdrowym rozsądkiem. Ograniczenia w spożywaniu produktów Pomóc w zgubieniu wagi mogą już same wykluczenia produktowe. Jak wiadomo, co za dużo, to nie zdrowo. Nie chodzi jedynie o tę zasadę. Przetworzona żywność nie należy do najzdrowszych. Nie szkodzi tyle w nadmiarze, co najlepiej nie sięgać po nią w ogóle. Chcąc uchronić się przed problemami układu pokarmowego, ale i otyłością, dobrze zrezygnować z cukrów prostych, które znajdziecie w większości przekąsek na sklepowych półkach. Nadmierny cukier szkodzi całemu organizmowi, ale i powoduje, że możliwość zachorowania n cukrzycę robi się całkiem realna. Lekarze ostrzegają. Niektóre produkty mogą powodować raka prostaty Jak donoszą portale internetowe, naukowcy z USA odkryli zależność między spożywaniem dużej liczby produktów mlecznych a rozwojem raka prostaty. Mężczyzn ostrzegano już wcześniej, że od czerwonego mięsa mogą być groźniejsze tylko mleko i ser.  Skutki nadmiaru nabiału w diecie Jak się okazuje, na raka prostaty znacznie częściej chorują mężczyźni w krajach zachodnich. Badacze skupieni na ich diecie, odkryli ciekawą zależność pomiędzy spożywaniem nabiału a rozwojem tego typu nowotworu. Podejrzenia dotyczące tej zależności są zresztą całkowicie zasadne. Mieszkańcy...