Mężczyźni wolą żyć 10 lat mniej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
AdobeStock
Newsy

Mężczyźni wolą żyć 10 lat krócej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują

Czy jedzenie mięsa jest „zbyt męskie", aby można było z niego zrezygnować?

Zdania na temat jedzenia mięsa są mocno podzielone. Z jednej strony mówi się o jego dobroczynnym wpływie na organizm, z drugiej o tym, że zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, m.in. nowotworów. Jak jest naprawdę? Jak zawsze – prawda leży pośrodku i liczy się przede wszystkim umiar.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mężczyźni wolą żyć krócej niż nie jeść mięsa

Autorzy zachęcającej do przejścia na dietę roślinną akcji No Meat May przeprowadzili ostatnio badanie wśród 1000 australijskich mężczyzn, w trakcie którego zapytali ich o ich stosunek do konsumpcji mięsa. Wyniki ankiety wprowadziły ich w osłupienie. Okazało się, że aż 73 proc. mężczyzn wolałoby żyć o 10 lat krócej niż zrezygnować ze spożywania mięsa.

Zdaniem autorów badania, większość mężczyzn nadal postrzega jedzenie mięsa jako „męskie" i nie wyobraża sobie, żeby miało z niego zrezygnować. Badanie pokazało, że mężczyźni nie martwią się również o to, jaki wpływ produkcja mięsa wywiera na nasz klimat. Aż 79 proc. ankietowanych stwierdziło, że nie wyeliminuje mięsa z diety tylko po to, aby zmniejszyć ślad węglowy.

Nasze badanie alarmująco pokazuje, że australijscy mężczyźni albo nie są świadomi żadnego z tych faktów, albo w nie nie wierzą, albo po prostu ich to nie obchodzi – powiedział jeden z twórców kampanii No Meat May.

Zobacz także
Tani drób przejdzie do historii? 87% Polaków jest w stanie zapłacić więcej za „ekologiczne” mięso

Polacy mają dość taniego drobiu niskiej jakości. 87% Polaków chce kupować „ekologiczne” mięso

Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

Czy jedzenia mięsa jest zdrowe?

Mimo tego, że mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, lekarze i eksperci od spraw żywienia, zalecają ograniczenie lub wręcz całkowite zrezygnowanie z jedzenia czerwonego lub wysokoprzetworzonego mięsa. Liczne badania potwierdziły, że przesadna konsumpcja tego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego i wielu innych groźnych chorób. Czy to znaczy, że całkowicie powinniśmy z niego zrezygnować?

Zdrowa, zbilansowana dieta może zawierać białko z mięsa, a także z ryb i jaj lub źródeł niezwierzęcych, takich jak fasola i rośliny strączkowe. Mięsa takie jak kurczak, wieprzowina, jagnięcina i wołowina są bogate w białko. Czerwone mięso dostarcza nam również żelaza, cynku i witamin z grupy B a także jest jednym z głównych źródeł witaminy B12 w diecie. Niektóre mięsa są jednak bogate w tłuszcze, zwłaszcza jednak tłuszcze nasycone. Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych może podnieść poziom cholesterolu we krwi, a wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca.

Jeżeli nie potraficie zrezygnować z mięsa, to po prostu jedzcie je z umiarem i wybierajcie chude rodzaje . Zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, przygotowujcie je w formie pieczonej lub gotowane na parze. I zawsze pamiętajcie o tym, by zachowywać w pierwszej kolejności zachowywać w kwestiach żywieniowych wspomniany umiar.

Źródło: horecatrends.pl

starszy mezczyzna
unsplash.com/@elsbethcat
Newsy
Partner je to codziennie? Ostrzegamy, może bardzo ciężko zachorować
Mówi się, że bycie we dwoje powoduje skutki uboczne. Mamy na myśli dodatkowe kilogramy i skłonność do podjadania wspólnie słodyczy. Czy tylko?

Partnerstwo wymaga wysiłku i zaangażowania, również w budowę zdrowych nawyków żywieniowych. Jednym z nich może być zwrócenie uwagi ukochanemu na to, co spożywa w nadmiarze.  Dietetycy biją na alarm Nie od dziś wiadomo, że spożycie cukru na świecie jest niepokojąco wysokie. Do tego dochodzą jeszcze duże ilości soli, sztucznych barwników i żywności z niewiadomych źródeł. W nadmiarze spożywane są także puste kalorie, a słabość do fast food'ów często wygrywa ze zdrowym rozsądkiem. Ograniczenia w spożywaniu produktów Pomóc w zgubieniu wagi mogą już same wykluczenia produktowe. Jak wiadomo, co za dużo, to nie zdrowo. Nie chodzi jedynie o tę zasadę. Przetworzona żywność nie należy do najzdrowszych. Nie szkodzi tyle w nadmiarze, co najlepiej nie sięgać po nią w ogóle. Chcąc uchronić się przed problemami układu pokarmowego, ale i otyłością, dobrze zrezygnować z cukrów prostych, które znajdziecie w większości przekąsek na sklepowych półkach. Nadmierny cukier szkodzi całemu organizmowi, ale i powoduje, że możliwość zachorowania n cukrzycę robi się całkiem realna. Lekarze ostrzegają. Niektóre produkty mogą powodować raka prostaty Jak donoszą portale internetowe, naukowcy z USA odkryli zależność między spożywaniem dużej liczby produktów mlecznych a rozwojem raka prostaty. Mężczyzn ostrzegano już wcześniej, że od czerwonego mięsa mogą być groźniejsze tylko mleko i ser.  Skutki nadmiaru nabiału w diecie Jak się okazuje, na raka prostaty znacznie częściej chorują mężczyźni w krajach zachodnich. Badacze skupieni na ich diecie, odkryli ciekawą zależność pomiędzy spożywaniem nabiału a rozwojem tego typu nowotworu. Podejrzenia dotyczące tej zależności są zresztą całkowicie zasadne. Mieszkańcy...

Niezdrowe śniadania
Adobe Stock
Zdrowie
Najgorsze możliwe typy śniadań! Numer trzy jest uwielbiany przez Polaków! Mają za nic zdrowie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być syty, bogaty w wartości odżywcze i zdrowy. Okazuje się jednak, że produkty, które najczęściej wybieramy na pierwszy posiłek często nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem.

Śniadanie to posiłek, na który zazwyczaj w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu, a nawet ochoty. Dlatego rano najczęściej wyciągamy z lodówki cokolwiek, co zaspokoi nasz głód na co najmniej kilka następnych godzin. Okazuje się jednak, że nasze ulubione szybkie śniadanie nie zawsze jest zdrowe. Wręcz przeciwnie. Jest bogate w chemikalia i ogromną ilość cukru! 1. Tosty Chrupiące tosty to dla wielu osób idealne śniadanie, bez którego nie wyobrażają sobie poranka. Najczęściej spotykamy je w towarzystwie rozmaitych słodkich smarowideł, na przykład dżemu, ale też margaryny. Ta, w przeciwieństwie do dobrej jakości masła, zawiera najgorszego rodzaju tłuszcze, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu groźnych dla życia chorób! Mało wartościowy okazuje się również sam chleb do tostów, po którym szybko będziesz znowu głodny! 2. Płatki śniadaniowe Czekoladowe, miodowe, karmelowe, truskawkowe – do wyboru do koloru. Ich producenci kuszą opakowaniami i zdrowo brzmiącymi sloganami. Tymczasem niewinnie wyglądające płatki w rzeczywistości mają w składzie ogromną ilość chemikaliów i cukru . Istnieje ryzyko, że po ich regularnym spożywaniu zaczniemy świecić jak tablica Mendelejewa! 3. Naleśniki Pyszne, chrupiące i puszyste zarazem naleśniki to śniadaniowe marzenie. Wiele osób jada je regularnie. Skład samych naleśników wydaje się przecież brzmieć sensownie. W czym więc tkwi problem? W mące ! Mąka pszenna jadana zbyt często i w dużych ilościach może prowadzić do różnych powikłań zdrowotnych , na przykład otyłości, ale również wywołać odporność na insulinę. 4. Soki Czym byłoby śniadanie bez owocowego soku! Pamiętaj jednak, że każdy sok, nawet ten składający się w 100 proc. z owoców, zawiera ogromne ilości...

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

COVID-19, koronawirus, dieta podczas koronawirusa
Pixabay/Tumisu
Newsy
Takie jedzenie chroni przed ciężkim zachorowaniem na COVID-19. Z łatwością kupisz je w każdym sklepie
Epidemia koronawirusa spowodowała, że dbamy o siebie ze zdwojoną siłą. Jak wiadomo, odporność bierze się głównie m.in. z odpowiedniego odżywiania.

Możemy sobie pomóc w walce z infekcją sięgając po wybrane produkty spożywcze. Nie są ani wymyślne, ani specjalne drogie. Ich wpływ na zdrowie jest jednak nieoceniony. Jakie artykuły warto kupować? COVID-19 atakuje system odpornościowy Koronawirus dotyka zarówno osoby starsze i młode. Można go przechodzić w sposób bezobjawowy albo ciężki, z koniecznością antybiotykoterapii i kłopotliwej hospitalizacji. Wciąż obowiązuje nakaz noszenia maseczek, a szpitale są jednym z większych siedlisk różnych infekcji. Jak uchronić się przed szpitalnym łóżkiem? Odpowiednia dieta może ochronić przed koronawirusem? Odpowiedź na to pytanie uspokoiłaby setki tysięcy ludzi, którzy każdego dnia, w obawie przed zakażeniem, rezygnują z wielu dotychczasowych aktywności. Z publicznego obiegu wyłączone są nadal obiekty sportowe, sektor kulturalny i zdecydowana część gastronomii z możliwością jedzenia na miejscu. Jak się okazuje właśnie odpowiednie jedzenie jest sekretem, który pomaga walczyć z wirusem, a nawet ochronić organizm przed rozwinięciem się COVID-19. Aktualne badania wykazują bowiem, że osoby z zaburzoną mikrobiotą jelitową są znaczenie bardziej narażone na ciężki przebieg koronawirusa. Działanie bakterii jelitowych na przebieg COVID-19 Jak donoszą internetowe portale, poprawienie stanu jelit może skutecznie wspomóc pacjentów w walce z chorobą. Polacy jako pierwsi na świecie zdecydowali się na sprawdzenie działania bakterii jelitowych na przebieg COVID-19. Co bakterie jelitowe mają do SARS-CoV-2? Jak się okazuje, co potwierdzają badanie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, wpływ bakterii jelitowych na koronawirusa jest bardzo duży. Bakterie te mają wpływ na cały nasz organizm. Mogą być powodem podatności na depresję, zmian w apetycie i układzie immunologicznym. Duża...