Gdy kończą się pomysły na obiad, z pomocą przychodzą stare przepisy. Dawniej nic się w domu nie marnowało, co znajduje swoje odzwierciedlenie w wielu potrawach.

Na przykład kopytka - ich bazą są gotowane ziemniaki i nierzadko danie to przyrządza się właśnie wtedy, gdy zostało trochę ziemniaków z poprzedniego dnia. Dobre kopytka muszą być odpowiednio miękkie, a taką konsystencję można osiągnąć tylko dzięki odpowiednim proporcjom składników. 

Na czym polega metoda czwórki?

Dawniej mało kto dokładnie odmierzał wszystkie składniki - a już na pewno nie robiło się tego w przypadku tak pospolitych i nieskomplikowanych dań jak kopytka.

Zobacz także:

Stosowało się inne sposoby, a jednym z nich jest metoda czwórki. Możecie ją znać, jeśli często gotujecie kluski śląskie. Chodzi o to, by z ugotowanych ziemniaków zrobić na stolnicy kwadrat lub okrąg podzielony na równe ćwiartki. Następnie jedną z nich należy odjąć i połączyć z pozostałymi, a puste miejsce na stolnicy wypełnić mąką. W ten sposób otrzymacie idealne proporcje na kopytka, które wyjdą odpowiednio miękkie. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie własne, pyszne kopytka metodą czwórki.  

Przepis na kopytka z wykorzystaniem metody czwórki

Składniki:

  • około kilogram ziemniaków

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Poczekajcie, aż całkowicie ostygną.

  2. Po tym czasie odcedźcie ziemniaki i rozgniećcie tłuczkiem albo przeciśnijcie przez praskę. 

  3. Tak przygotowane ziemniaki przenieście na stolnicę i uformujcie z nich kwadrat. Następnie podzielcie go na 4 równe części.

  4. Pierwszą część połączcie z pozostałymi. Puste miejsce wypełnijcie mąką. 

  5. Teraz dodajcie jajko, wymieszajcie ciasto i zagniećcie.

  6. Następnie podzielcie ciasto na mniejsze części, a z każdej z nich zróbcie wałeczek i pokrójcie go w równe romby.

  7. W dużym garnku zagotujcie wodę. Wsypcie pół łyżeczki soli, zamieszajcie i partiami gotujcie kopytka, aż wypłyną.