Metoda czwórki to sprawdzony sposób babci na pyszne kopytka. Zawsze się udają
Własne
Newsy

Metoda czwórki to sprawdzony sposób babci na miękkie i pyszne kopytka. Zawsze się udają

Kopytkom nie sposób odmówić. To bardzo łatwe do przygotowania danie, tanie, a do tego można je zjeść zarówno na słodko, jak i na wytrawnie - obie wersje mają swoich zwolenników. Jednak sekretem dobrych kopytek są odpowiednie proporcje. Do tego niezbędna będzie metoda czwórki.

Gdy kończą się pomysły na obiad, z pomocą przychodzą stare przepisy. Dawniej nic się w domu nie marnowało, co znajduje swoje odzwierciedlenie w wielu potrawach.

Na przykład kopytka - ich bazą są gotowane ziemniaki i nierzadko danie to przyrządza się właśnie wtedy, gdy zostało trochę ziemniaków z poprzedniego dnia. Dobre kopytka muszą być odpowiednio miękkie, a taką konsystencję można osiągnąć tylko dzięki odpowiednim proporcjom składników. 

Na czym polega metoda czwórki?

Dawniej mało kto dokładnie odmierzał wszystkie składniki - a już na pewno nie robiło się tego w przypadku tak pospolitych i nieskomplikowanych dań jak kopytka.

Stosowało się inne sposoby, a jednym z nich jest metoda czwórki. Możecie ją znać, jeśli często gotujecie kluski śląskie. Chodzi o to, by z ugotowanych ziemniaków zrobić na stolnicy kwadrat lub okrąg podzielony na równe ćwiartki. Następnie jedną z nich należy odjąć i połączyć z pozostałymi, a puste miejsce na stolnicy wypełnić mąką. W ten sposób otrzymacie idealne proporcje na kopytka, które wyjdą odpowiednio miękkie. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie własne, pyszne kopytka metodą czwórki.  

Zobacz także
Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie

Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie

kopytka przepis

Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni tym 1 prostym trikiem

Przepis na kopytka z wykorzystaniem metody czwórki

Składniki:

  • około kilogram ziemniaków

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Poczekajcie, aż całkowicie ostygną.

  2. Po tym czasie odcedźcie ziemniaki i rozgniećcie tłuczkiem albo przeciśnijcie przez praskę. 

  3. Tak przygotowane ziemniaki przenieście na stolnicę i uformujcie z nich kwadrat. Następnie podzielcie go na 4 równe części.

  4. Pierwszą część połączcie z pozostałymi. Puste miejsce wypełnijcie mąką. 

  5. Teraz dodajcie jajko, wymieszajcie ciasto i zagniećcie.

  6. Następnie podzielcie ciasto na mniejsze części, a z każdej z nich zróbcie wałeczek i pokrójcie go w równe romby.

  7. W dużym garnku zagotujcie wodę. Wsypcie pół łyżeczki soli, zamieszajcie i partiami gotujcie kopytka, aż wypłyną. 

Kotlety mielone

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Wikipedia Commons
Newsy
Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie
Chcecie zrobić idealne kluski śląskie? To bardzo proste, wystarczy przestrzegać 1 zasady.

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni śląskiej,  jest rolada z modrą kapustą i kluskami. Ale kluski nie mogą być dowolne. Takie robi się tylko na Śląsku. Jedni na nie mówią po prostu „śląskie”, inni nazywają je kluskami z dziurką. Ziemniaczany przysmak formowany jest tak, że w klusce powstaje wgłębienie. To doskonałe miejsce na zbierający się sos. Kluski śląskie podaje się więc z daniami mięsnymi przyrządzanymi z sosem. Doskonale smakują także z sosami grzybowymi. Jak zrobić ziemniaczane kluski z dziurką, żeby wyszły puszyste i miękkie? Podpowiadamy Jak ustalić proporcje na kluski śląskie? Tak jak w przypadku każdego ciasta, tak i tu bardzo ważne są proporcje. Dlatego nie ma jednego konkretnego przepisu na kluski śląskie, a proporcje odmierza się za pomocą garnka. Ubitymi ziemniakami wypełniacie dno garnka, wygładzając ich powierzchnię. Nacinacie nożem ziemniaki na pół i jeszcze raz na pół. Z tak powstałych ćwiartek usuwacie jedną ćwiartkę, a puste miejsce dokładnie wypełniacie mąką ziemniaczaną. W ten prosty sposób precyzyjnie udaje wam się odmierzyć potrzebna ilość mąki. W poniższym przepisie opisujemy krok po kroku jak przyrządzić idealne kluski. Sprawdzony przepis na kluski śląskie Składniki: Pół kilograma ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana  1 jajo Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Gotujcie przez 20-25 minut do miękkości. Ugotowane ziemniaki od razu rozgniećcie lub zmielcie w maszynce i odstawcie do ostudzenia. Włóżcie ziemniaki do suchego garnka i uklepcie na płasko. Podzielcie je na 4 równe części, wykrójcie jedną z nich i odłóżcie na bok. W wolne miejsce wsypcie tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła całą przestrzeń po ziemniakach. Po odmierzeniu potrzebnej ilości mąki...

Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten błąd wychodzą twarde jak kamień
Własne
Newsy
Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten szkolny błąd wychodzą twarde jak kamień i niesmaczne
Marzą się wam smaczne, mięciutkie kopytka? Zobaczcie, na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowywania tego dania.

W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na różnego rodzaju kluski i kluseczki. Popularność dań mącznych w naszym kraju nie powinna dziwić - dawniej, gdy mięso było rarytasem i jadano je raczej od święta, tym, co regularnie lądowało na stole była najczęściej kasza i właśnie kluski z różnymi dodatkami. Pyzy, kartacze, kluski śląskie, leniwe czy kopytka - wybór jest ogromny. Nie są to dania bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Zwłaszcza kopytka są proste i nawet laik sobie z nimi poradzi, choć warto nauczyć się, na co zwracać uwagę, by te kluseczki zawsze wychodziły miękkie i smaczne.  Ile mąki dodawać do kopytek? Kopytka składają się głównie z mąki i ziemniaków oraz jajka, które jest potrzebne do tego, by składniki się połączyły. Kluczowe jest dobranie odpowiednich proporcji ziemniaków i mąki, by kopytka nie wychodziły zbyt twarde. Jak to zrobić? W tym przypadku nie należy trzymać się sztywno proporcji podanych w przepisie, lecz obserwować, jak zachowuje się ciasto. Wszystko zależy bowiem od ziemniaków - jeżeli są mączyste, nie trzeba dodawać do nich dużo mąki, a jeśli jest w nich dużo wody, to trzeba odrobinę jej dosypać . Patrzcie zatem, co dzieje się z ciastem podczas wyrabiania - gdy będzie łatwo odchodziło od rąk, a jego struktura będzie przyjemnie zwarta, nie trzeba już dosypywać mąki i jest gotowe do dalszych przygotowań, a więc wyrabiania kopytek i ich gotowania. Przepis na kopytka jak u mamy Do przygotowania kopytek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: kilogram ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko masło sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, włóżcie do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu przełóżcie ziemniaki do miski i odstawcie...

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem
Wikipedia commons
Newsy
Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem
Będziecie pierwszy raz robić kluski śląskie? Skorzystajcie z tego podstawowego przepisu, który jest bardzo prosty.

Rolada z kluskami i czerwoną kapustą to chyba najpopularniejsze danie Górnego Śląska. Delikatne i miękkie kluseczki w mięsnym sosie są absolutnym hitem, który zawsze się sprawdza podczas większych spotkań w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół. J eżeli macie ochotę przygotować danie z kluskami, a nigdy wcześniej ich nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis! Zrobienie klusek śląskich nie jest skomplikowane, choć wymaga sporo czasu i pracy. Ale efekty są takie, że warto się napracować! Jakie są proporcje składników na kluski śląskie? Żelazna zasada przy robieniu ciasta na kluski śląskie mówi o wyjęciu jednej czwartej ugotowanych ziemniaków i wsypaniu do masy takiej samej ilości mąki ziemniaczanej. Wielu jednak nie chce bawić się w matematyczne równania i wolałoby przeczytać prosty przepis, który jasno poda ilość ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Podajemy więc poniżej zbliżoną do ideału proporcję. Pamiętajcie jednak, że ziemniak ziemniakowi nie równy. Poniższe proporcje dotyczą przeciętnych ziemniaków - a więc tych ani za bardzo mączystych, ani szczególnie wodnistych. Miejcie to na uwadze przyrządzając masę na kluski. Przepis na kluski śląskie Przyrządzenie klusek jest bardzo proste i wymaga niewielu składników. Zarezerwujcie sobie jednak więcej czasu, ponieważ formowanie klusek jest dość pracochłonne. Do przygotowania klusek śląskich będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kilogram ziemniaków 280 g mąki ziemniaczanej 1 jajo (przydatne jeżeli przygotowujecie kluski z wcześniej gotowanych ziemniaków) 1 łyżeczka soli Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w całości. Następnie przeciśnijcie je przez praskę. Dobrze sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej! Jeśli zostały wam kartofle po wczorajszym obiedzie i nie są niczym doprawione, możecie spokojnie...

kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy
Z tym przepisem kluski śląskie wyjdą nawet początkującym. Podzielcie ciasto na 4 części i zróbcie 1 rzecz
Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. Ich przyrządzenie to istny banał.

W większości regionów Polski serwuje się je głównie jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie być naprawdę pożywnym i smacznym obiadem. Kluski śląskie to genialne danie, które możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością macie w swojej kuchni.  Jednak nawet receptura na tak proste danie, jak kluski śląskie skrywa pewien sekret. Okazuje się, że aby wyszły idealne, musicie zachować odpowiednie proporcje składników. W tym przypadku chodzi głównie o skrobię i ziemniaki – na każde 4 części ziemniaków przypada 1 część skrobi. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kilogram ziemniaków  Ok. 160 gramów mąki ziemniaczanej (dodatek skrobi może być nieznacznie inny) 1 żółtko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence i odparujcie ziemniaki. Zanim wystygną, przeciśnijcie je przez praskę i umieśćcie w głębszym talerzu. Całość wyrównajcie. Tak przygotowane ziemniaki podzielcie na 4 równe części (wystarczy, że przejedziecie po nich nożem wzdłuż i wszerz). Wyjmijcie z talerza jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z masą ziemniaczaną). Jeśli w przepisie jest jej za mało lub za dużo zmieńcie proporcje. Bowiem najważniejsze jest zachowanie stosunku 1:4, a nie gramatura. Pamiętajcie, że ziemniaki różnią się między sobą i po ugotowaniu jednych może być więcej, innych mniej. Następnie dodajcie do masy wcześniej wyjęte ziemniaki oraz żółtko. Całość zagniećcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki, a...