Menu typowego kibica odbiera energię, zamiast ją dostarczać. Co zamiast chipsów, piwa i paluszków?
Adobe Stock
Newsy

Menu typowego kibica odbiera energię, zamiast ją dostarczać. Co zamiast chipsów, piwa i paluszków?

Piłkarskie mistrzostwa Europy zaczynają się już w piątek! Mecz Polaków ze Słowacją dopiero w poniedziałek, ale futbolowe obżarstwo rozpędzi się w Polsce szybciej, niż mogłoby się wam wydawać. Mamy dla was zdrowe alternatywy dla standardowych, niezdrowych przekąsek.

Mecze piłki nożnej oglądane razem przez znajomych to niemalże rodzaj misterium.  Krzyki, śpiewy, wrzaski radości i smutne jęki po straconych golach. Do tego obowiązkowo piwo pite w niezliczonych ilościach i całe tony słonych i tłustych przekąsek...

Emocje sportowe działają na niektóre osoby jak klapki na oczy. Na 90 minut piłkarskiego meczu wiele osób zapomina o bożym świecie i przestaje zwracać uwagę na to co i jak je. Być może takie zachowania trzeba złożyć na karb stresu i przeżywania występu swoich reprezentantów…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto odstawić typowe piłkarskie przekąski?

Niezależnie od przyczyn takiego obżarstwa, warto spróbować choć odrobinę je ograniczyć. Dlaczego? Po pierwsze prosta droga do złapania w krótkim czasie kilku ponadprogramowych kilogramów. Po drugie, taki posiłek wcale nie dodaje energii, a wręcz przeciwnie – odbiera ją w dwójnasób.

Dlaczego? Zjedzenie ciężkostrawnego, tłustego, słonego, wysokokalorycznego posiłku to duże wyzwanie dla organizmu. Zamiast otrzymywać z niego energię, organizm skazany jest na wysiłek i długotrwałe trawienie, któremu nie pomaga ciągłe zasilanie przewodu pokarmowego choćby jasnym piwem.

Zobacz także
Perliczka, dziki ryż, polędwica z dorsza - to tylko część menu naszych piłkarzy. Dieta zapewni sukces na EURO?

Perliczka, dziki ryż, polędwica z dorsza - to część menu naszych piłkarzy. Dieta da sukces na EURO?

Lewandowscy są na diecie. Podjęlibyście takie "wyzwanie wojownika"?

Lewandowscy są na diecie. Odmawiają sobie wiele produktów. Podejmiecie „wyzwanie wojownika"?

Co z tym fantem zrobić? Najrozsądniejszym wyjściem byłaby radykalna odmiana kibicowskiego menu. To jednak może być niezwykle trudne dla wielu zatwardziałych fanów. Wobec tego na początek proponujemy rozwiązania ewolucyjne – zacznijcie np. od odrzucenia chipsów i zastąpienia ich przynajmniej jedną zdrową przekąską.

Co jeść podczas meczu zamiast chipsów i paluszków?

Oto nasza lista zdrowych przekąsek, które śmiało można podgryzać bez konsekwencji dla swojego zdrowia i bez względu na wynik rywalizacji na boisku!

  • Popcorn
  • Orzechy
  • Migdały
  • Nerkowce
  • Owoce świeże pokrojone w małe kawałki
  • Suszona żurawina, śliwki, daktyle
  • Pestki dyni
  • Pestki słonecznika

Co do picia? Niestety piwo jest dość kalorycznym napojem – szklanka złocistego trunku to nawet 200 kalorii. Można sobie jednak bez problemu na nie pozwolić, jeżeli  oczywiście zrezygnujecie przy tym z chipsów i innych tłustych przekąsek, które wzmagają pragnienie i pchają do sięgania po kolejną butelkę lub puszkę.

Czytaj także:

Zakupy spożywcze, regały sklepowe
Pixabay/Tariq Abro
Newsy
Darmowy napój wyskokowy już od soboty w jednym ze znanych sklepów. Sprawdź w jakim
Sklepy kuszą nas nie tylko przedświątecznymi okazjami. Raz na jakiś czas trafia się świetna okazja dla piwoszy.

Okres przedświąteczny to pora, w której wielkie sklepy prowadzą między sobą wojnę. O co? Oczywiście o klienta. Lidl, Biedronka, Kaufland i inne sieci walczą na promocje. Oprócz tradycyjnych zniżek na mięso czy warzywa, supermarkety starają się przyciągnąć do siebie klientów poprzez inne promocje. Także te na napoje alkoholowe. Okazja bez okazji Szykują się czyjeś imieniny? A może planujecie wspólne oglądanie meczu? Chcecie zrobić zapasy przed Sylwestrem? Powód nie jest aż tak ważny. Ważniejsze jest to, że Kaufland przygotował nie lada gratkę dla amatorów złocistego trunku. Przedmiotem akcji będzie piwo Kasztelan Świeże Niepasteryzowane (0,5 l). Co wyróżnia ten produkt? Kasztelan to naturalne składniki, tradycyjna receptura i przede wszystkim brak pasteryzacji, który decyduje o charakterystycznym, wyjątkowym smaku tego piwa. Ile za ile? W ramach oferty dostaniecie aż 4 butelki tego trunku za darmo! Wystarczy, że zakupicie 6 Kasztelanów Niepasteryzowanych. Wówczas Kaufland dorzuci w gratisie 4 kolejne sztuki. Regularna cena tego piwa to 2,39 zł (plus kaucja za butelkę zwrotną).  Jeśli zdecydujemy się na udział w akcji 6+4, cena jednej butelki wyniesie jedyne 1,44 zł! Nie można przepuścić takiej okazji! Na koniec jedno szalenie ważne zastrzeżenie. Nikogo nie możemy nakłaniać do nieumiarkowanego picia piwa. Pamiętajcie, że spożywanie alkoholu wiąże się z odpowiedzialnością!

Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wcale nie jest to oszustwo ze strony producentów
AdobeStock
Newsy
Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Zdziwicie się, kiedy poznacie przyczynę
Skąd bierze się tyle powietrza w paczkach chipsów? Czy chodzi tutaj o sztuczki producentów, czy też o coś innego?

Kupiliście paczkę ulubionych chipsów i zaskoczyło was to, jak dużo znajduje się w niej powietrza? Wiele osób kupując i otwierając chipsy zastanawia się, gdzie tak naprawdę są ich chipsy... Dlaczego w opakowaniach zwykle jest tak mało chipsów i dlaczego pozornie jest w nich tak dużo powietrza? Czy to zwykłe oszustwo ze strony producentów? Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wiele osób zastanawia się po otworzeniu chipsów, dlaczego paczka jest prawie w połowie pusta. Odpowiedź jest bardzo prosta. Producenci robią wcale nie dlatego, żeby nabrać naiwnych klientów na rozmiary paczki, ale po to, aby zapobiec pokruszeniu i połamaniu czipsów przy upadku, np. podczas transportu. Powietrze, które wpompowuje się do paczek ma za zadanie uchronić nasze chipsy przed uszkodzeniem. Nie jest to oczywiście żadna gwarancja, ale na pewno jest to większe zabezpieczenie naszych chipsów niż gdyby takiego powietrza w ogóle miałoby w paczce nie być. Mało kto wie też, że tak naprawdę wcale nie jest to powietrze tylko azot, który ma sprawić, że nasze chipsy na dłużej zachowają świeżość i smak. Jak zrobić samodzielnie chipsy? Jeśli kupując chipsy za każdym razem jesteście rozczarowani ich zawartością lub staracie się unikać sklepowych chipsów, które są niezdrowe, przygotujcie chipsy sami w swoim domu. To zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla drogich i pełnych szkodliwych substancji, sklepowych chipsów. Przepis na domowe chipsy ziemniaczane Składniki: 7 dużych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz suszony tymianek papryka wędzona Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, opłuczcie i pokrójcie na bardzo cienkie plasterki. Odsączcie plasterki, osuszcie je, wymieszajcie z...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: uczuleni powinny omijać te chipsy szerokim łukiem. Mogą wywołać reakcję alergiczną
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do alergików o unikanie chipsów jednego z producentów, który nie poinformował konsumentów o zagrożeniu alergenami.

Lubicie słone przekąski? Jeżeli tak, to na pewno widzieliście z tyłu opakowania chipsów, krakersów czy chrupków informacje o alergenach, które mogą one zawierać. Orzechy, gluten, mleko – zazwyczaj producenci ostrzegają nabywców swoich produktów przed takimi właśnie składnikami. O tym, jak duże spustoszenie w organizmie alergika może wywołać kontakt z alergenem, nie trzeba nikogo długo przekonywać. Z tego właśnie powodu warto potraktować ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zupełnie na serio. GIS ostrzega alergików przed spożyciem chipsów GIS ostrzega przed partią chipsów, które takiej informacji na swoich opakowaniach nie mają. Działania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że w produktach dystrybuowanych przez firmę Merkury S.A. dokonano niewłaściwego oznaczenia alergenów. Błędy wystąpiły w deklaracji następujących alergenów: gluten, mleko, gorczyca. Zarzut GIS-u do dystrybutora i producenta chipsów dotyczył tego, że informacja o występowaniu tych składników w chipsów nie została należycie podkreślona z myślą o alergikach. Państwowi inspektorzy postanowili o wycofaniu ze sprzedaży całej partii chipsów z błędnym oznaczeniem, gdyż obrót nimi mógłby doprowadzić do spożycia chipsów przez osoby uczulone i niepożądanych reakcji. Szczegółowe dane na temat wycofanych chipsów Oto szczegółowe dane wycofywanych ze sprzedaży chipsów. Jeżeli już je kupiliście, a cierpicie na nietolerancje na wspomniane wcześniej składniki, nie spożywajcie przekąsek, których danych prezentujemy poniżej: Producent: "PERNES L" LTD "ČIPSI", Pernciems, LV-2105, Łotwa Dystrybutor: MERKURY S.A., ul. Sejneńska 16, 15-399...

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
AdobeStock
Newsy
Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
Chrupiące, aromatyczne i tak dobre, że ciężko jest ich sobie odmówić. Z czego to wynika, że jedzenie chipsów jest tak uzależniające? Sprawdźcie.

„To już ostatni” – ile razy obiecaliście to sobie, zajadając się chipsami? Trzeba przyznać, że odmówienie sobie kolejnego chrupiącego plasterka jest bardzo trudne i zwykle uczta kończy się dopiero po zjedzeniu całej zawartości paczki. Z czego to wynika, że taka niepozorna przekąska jak chipsy jest tak uzależniająca? Postanowili się temu przyjrzeć naukowcy, a wyniki ich badań są dość niepokojące. Badanie nad uzależnieniem od chipsów Na zjeździe Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików w Nowym Orleanie zaprezentowano wyniki badania nad uzależnieniem od chipsów. Przeprowadzono je na szczurach, które podzielono na dwie grupy – jedna z nich dostawała karmę, a druga chipsy. Zarówno karma, jak i chipsy zawierały taką samą ilość tłuszczu i cukrów. Jednak pomimo tego, zwierzęta o wiele chętniej wybierały chipsy. Wyniki tego badania zmusiły naukowców do poszukania czynników, które sprawiają, że ziemniaczana przekąska jest tak atrakcyjna. W jaki sposób produkuje się chipsy? Chipsy powstają z bardzo cienko krojonych ziemniaków – specjalnie zaprojektowane do tego maszyny potrafią z jednego ziemniaka uzyskać aż 36 cienkich plasterków! Następnie zanurza się je na 3 minuty w gorącym oleju, którego temperatura wynosi 190 stopni Celsjusza. Niestety, tłuszcz nie jest zbyt często wymieniany, dlatego w trakcie smażenia dochodzi do powstawania rakotwórczych związków organicznych, które przenikają następnie do ziemniaków. Następnie chipsy są doprawiane solą oraz sztucznymi składnikami – nie istnieje naturalna przyprawa o smaku bekonu czy pizzy, dlatego takie smaki chipsów są uzyskiwane dzięki zastosowaniu sztucznych aromatów. Dlaczego chipsy uzależniają? Z czego to jednak wynika, że tak kaloryczna i niezbyt zdrowa...