Mega sycąca jajecznica po góralsku to śniadanie, któremu nikt się nie oprze. Kluczowe są 2 składniki
Flickr
Newsy

Sycąca jajecznica po góralsku to śniadanie, któremu nikt się nie oprze. Kluczowe są 2 składniki

Jeżeli rozpoczniecie dzień z takim posiłkiem, to nic was już nie zatrzyma. Góralska jajecznica jest sycąca, daje energię na cały dzień, a do tego smakuje wyśmienicie.

Jajecznica to jeden z lepszych pomysłów na śniadanie. Jest pyszna, sycąca i dość lekka - po takim śniadaniu jesteśmy najedzeni, ale nie ociężali i mamy dużo energii, tak potrzebnej z samego rana. By jajecznica była jeszcze bardziej treściwa, dodaje się do niej różne składniki - najczęściej cebulę albo wędlinę. Gwarantujemy jednak, że jeszcze nie jedliście jajecznicy po góralsku. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić. 

Przepis na jajecznicę po góralsku

Wyjątkowy smak tej jajecznicy opiera się na wędzonym boczku oraz najsłynniejszym góralskim specjale, czyli oscypku. Najlepiej, jeśli uda wam się kupić prawdziwy oscypek z mleka owczego, choć możecie też wykorzystać tak zwany serek górski, czyli wyrób produkowany najczęściej z mleka krowiego.

Składniki:

  • 4 duże jajka

  • 50 g wędzonego boczku

  • pół małego oscypka

  • 1 cebula

  • 1 kromka chleba

  • 1 łyżka mleka

  • masło

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak

Zróbcie tak, a jajecznica będzie puszysta i kremowa. Szybki sposób na poprawę konsystencji

Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta

Takiej jajecznicy bez grama tłuszczu jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie boczek w drobną kostkę, a cebulę w piórka. 

  2. Rozgrzejcie na patelni masło, a następnie podsmażcie boczek z cebulą.

  3. Po chwili dodajcie chleb pokrojony w kostkę i mieszajcie, by składniki nie przywierały do patelni.

  4. Zetrzyjcie oscypka na tarce na dużych oczkach.

  5. Wbijcie jajka od miski, roztrzepcie widelcem. Dodajcie startego oscypka, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Nie przesadźcie z solą - oscypek jest bardzo słony.

  6. Wylejcie jajka na patelnię, na której smaży się cebula, boczek i chleb. Całość smażcie przez kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. 

Gotową jajecznicę przełóżcie na talerz i podawajcie ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Od 2008 roku mianem oscypka można określać tylko taki ser, który ma kształt dwustronnego stożka o długości od 17 do 23 cm, grubości od 8 do 12 cm (w najszerszym miejscu) oraz wagę od 600 do 800 gramów. Tylko sery spełniające tak wyśrubowane wymagania można sprzedawać jako oscypki - wynika to z faktu, iż są one produktem regionalnym w Unii Europejskiej, zarejestrowanym jako ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). 

Prawdziwego oscypka można kupić tylko w okresie od maja do października - wtedy to owce dają mleko i możliwa jest produkcja sera. Oscypki są znacznie jaśniejsze od serków wytwarzanych z mleka krowiego, a po przekrojeniu mają kremowy kolor (z kolei krowie są żółte). Mają też bardzo ostry smak, co nie każdemu może odpowiadać. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tak, a jajecznica będzie puszysta i kremowa. Szybki sposób na poprawę konsystencji
Jajka gotowane, jajka sadzone, omlet i królowa śniadań - jajecznica. Bez niej niedzielne śniadanie nie byłoby pełne. Czasem prosty trik może sprawić, że stanie się ona jeszcze lepsza. 

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Sposobów jej przyrządzania jest wiele, dodatków jeszcze więcej. Pomidory, mleko, boczek, majonez czy cebula, to te najbardziej podstawowe. Jak widać Polacy bardzo jajka podawane w ten sposób i lubią też modyfikować ten przepis.  Jak powinno się robić jajecznicę?  Wydawać, by się mogło, że nie ma nic prostszego niż zrobienie jajecznicy. Wbijacie jajka do miseczki lub bezpośrednio na patelnię, mieszacie, solicie i czekacie, aż się zetną.   W istocie zrobienie jajecznicy jest bardzo proste. Jeżeli jednak chcecie uzyskać soczystą jajecznicę o aksamitnej konsystencji, a do tego puszystą - powinniście wypróbować ten patent. Nic nie kosztuje i nie zabiera dodatkowego czasu, a przygotowanie dania pozostanie równie nieskomplikowane jak było.  Przepis na jajecznicę zrobioną w nietypowy sposób pochodzi z TikToka. Jeden trik decyduje w nim o konsystencji i wyglądzie tego dania. Liczy się w nim po prostu kolejność mieszania.  Przepis na kremową i puszystą jajecznicę  Składniki (porcja dla 2 osób):  4 jajka   masło klarowane lub olej rzepakowy  sól do smaku  szczypiorek do dekoracji  Sposób przygotowania:  Jajka wbijcie ostrożnie do miski, tak by nie uszkodzić żółtek. Posólcie je.  Na patelni rozpuśćcie masło klarowane. Jeżeli wolicie smażyć na oleju, możecie go również wykorzystać.  Na rozgrzany tłuszcz wlejcie jajka tak, by żółtka się nie wymieszały (tak jak jajka sadzone).  Gdy jajka są już na patelni, wówczas łopatką zacznijcie mieszać białka. Żółtka na razie pozostawcie w całości.  Gdy zobaczycie,...

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

jajecznica wychodzi sucha
mycha / gotujmy.pl
Newsy
Już nigdy więcej jajecznica nie wyjdzie sucha jak wiór. Wystarczy, że dodacie do niej 1 łyżeczkę…
Jajecznica - teoretycznie jedno z najprostszych dań. Jeżeli zawsze wychodzi wam sucha, wypróbujcie ten prosty trik!

Jajecznica na masełku z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na śniadanie! Jajka są bardzo zdrowe i do tego sycące, dlatego dobrze się sprawdzają na pierwszy posiłek w ciągu dnia. To również doskonałe śniadanie dla najmłodszych. Delikatna, puszysta jajecznica na maśle jest bardzo łagodna dla żołądka. Teoretycznie przepis na jajecznicę jest banalny, ale tak naprawdę ilu ludzi, tyle sposobów przyrządzenia tego dania. Każdy ma swoje własne metody, które mu się sprawdzają. Sucha jajecznica? Staracie się, a mimo to wasza jajecznica wychodzi sucha i niesmaczna? Nie ma chyba nic gorszego, niż wiórki z jajka! Prawdopodobnie winnym jest pośpiech! Bardzo dobra jajecznica wymaga cierpliwości. Wiele osób twierdzi, że to danie ekspresowe i robi się je w dwie minuty, ale to nieprawda – by jajecznica wyszła naprawdę smaczna, trzeba poświęcić jej o wiele więcej czasu. Najpierw należy porządnie roztrzepać jajka w misce tak, by masa nabrała puszystości. Następnie wylewa się jajka na patelnię i smaży na, uwaga – małym ogniu od czasu do czasu mieszając! To pośpiech winny jest często temu, że wasza jajecznica wychodzi sucha. Jajka trzeba smażyć na naprawdę małym ogniu i mieszać, nawet przez 15-20 minut! Przepis na puszystą jajecznicę z boczkiem Jeżeli jednak nie macie czasu na to, by tak długo pilnować patelni z jajkami, możecie wykorzystać inny sposób, dzięki któremu jajecznica wyjdzie puszysta i soczysta. Trzeba dodać do niej… majonez! Nawet jeśli dbacie o linię, nie musicie się niczego obawiać – dodaje się go naprawdę odrobinę i nie zwiększy on szczególnie kaloryczności jajecznicy. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka majonezu 2 plasterki boczku wędzonego Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie:...

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...