Nie ma jak schabowy z ziemniakami i kapustą na rodzinny obiad. W większości domów przygotowuje się go pewnie w tradycyjny sposób – tłuczone kotlety panieruje się w bułce tartej i smaży w oleju. Polska kuchnia regionalna jest bardzo bogata i różnorodna, a różnice te można zauważyć nawet w przepisach na najbardziej klasyczne polskie dania! Próbowaliście kiedyś schabowego na Lubelszczyźnie? Jeżeli nie, to spróbujcie go zrobić sami w domu. Przepis nieco się różni od tego, którego używacie!
Przepis na kotlety schabowe z Lubelszczyzny
Do przygotowania tych kotletów schabowych będą wam potrzebne poniższe składniki:
- 0,5 kg schabu
- 2-3 jajka
- Mąka pszenna lub gryczana – stosuje się je zamiennie, także, jeżeli chcecie spróbować czegoś naprawdę nowego, to wykorzystajcie mąkę gryczaną
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Schab umyjcie, osuszcie za pomocą ręczników papierowych i pokrójcie w porcje na kotlety.
- Każdy kotlet rozbijcie tłuczkiem. Przyprawcie solą i pieprzem.
- Do jednej miski wsypcie mąkę, a do drugiej wbijcie jajka i roztrzepcie je widelcem.
- Na patelnię wlejcie olej i podgrzejcie.
- Następnie kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtoczcie w mące i uwaga – znów zamoczcie w jajku! Tak przygotowane wrzucajcie na rozgrzany olej.
- Kotlety smażcie przez około 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu.
I gotowe! Kotlety po lubelsku można podawać tak, jak klasyczne schabowe, czyli z ziemniakami i kapustą. Panierka z jajek jest delikatna, dlatego uważajcie, żeby się nie przypaliła w trakcie smażenia. Zawsze wybierajcie jajka ze sprawdzonego źródła – wtedy będziecie mieli pewność, że przygotowane z nich jedzenie będzie smaczne i zdrowe.