schabowe w jajku
patunia87 / gotujmy.pl
Newsy

Mega pyszny schabowy prosto z Lubelszczyzny. Tylko tam podają go w taki nietypowy sposób

Macie ochotę na coś nowego? Przygotujcie pyszne kotlety schabowe po lubelsku!

Nie ma jak schabowy z ziemniakami i kapustą na rodzinny obiad. W większości domów przygotowuje się go pewnie w tradycyjny sposób – tłuczone kotlety panieruje się w bułce tartej i smaży w oleju. Polska kuchnia regionalna jest bardzo bogata i różnorodna, a różnice te można zauważyć nawet w przepisach na najbardziej klasyczne polskie dania! Próbowaliście kiedyś schabowego na Lubelszczyźnie? Jeżeli nie, to spróbujcie go zrobić sami w domu. Przepis nieco się różni od tego, którego używacie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe z Lubelszczyzny

Do przygotowania tych kotletów schabowych będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 2-3 jajka
  • Mąka pszenna lub gryczana – stosuje się je zamiennie, także, jeżeli chcecie spróbować czegoś naprawdę nowego, to wykorzystajcie mąkę gryczaną
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Schab umyjcie, osuszcie za pomocą ręczników papierowych i pokrójcie w porcje na kotlety.
  2. Każdy kotlet rozbijcie tłuczkiem. Przyprawcie solą i pieprzem.
  3. Do jednej miski wsypcie mąkę, a do drugiej wbijcie jajka i roztrzepcie je widelcem.
  4. Na patelnię wlejcie olej i podgrzejcie.
  5. Następnie kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtoczcie w mące i uwaga – znów zamoczcie w jajku! Tak przygotowane wrzucajcie na rozgrzany olej.
  6. Kotlety smażcie przez około 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu.

I gotowe! Kotlety po lubelsku można podawać tak, jak klasyczne schabowe, czyli z ziemniakami i kapustą. Panierka z jajek jest delikatna, dlatego uważajcie, żeby się nie przypaliła w trakcie smażenia. Zawsze wybierajcie jajka ze sprawdzonego źródła – wtedy będziecie mieli pewność, że przygotowane z nich jedzenie będzie smaczne i zdrowe.

schabowy
AdobeStock
Newsy
Schabowe będą smakowały obłędnie, jeśli po usmażeniu zrobicie z nimi 1 rzecz. W życiu nie zjecie lepszych
Lubicie schabowe w chrupiącej panierce? Wypróbujcie tę sztuczkę!

Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Można eksperymentować z rodzajem panierki – niektórzy zamiast bułki tartej używają samej mąki albo płatków owsianych lub kukurydzianych. By kotlety były jeszcze smaczniejsze, można je panierować podwójnie w mące lub przeciwnie – kilkukrotnie zanurzyć w jajku, choć wtedy panierka wyjdzie raczej delikatna. Sprawdza się też jeden, prosty trik. Chodzi o włożenie usmażonych kotletów na kilka minut do piekarnika. Próbowaliście już tego kiedyś? Przepis na schabowe z chrupiącą panierką Do przygotowania tych schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 kotlety ze schabu o grubości ok. 1,5 cm 1 szklanka bułki tartej 2 jajka rozmiar L Po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i soli Olej do smażenia Opcjonalnie: ser żółty i ananas Przygotowanie Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni. Kotlety umyjcie i osuszcie od razu papierowymi ręcznikami. Następnie obłóżcie mięso z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem tak, by każdy kotlet miał około 7 mm grubości – powinien być o połowę cieńszy niż przed ubijaniem. Zdejmijcie folię z kotletów i natrzyjcie je solą i pieprzem. Jeśli lubicie, dodajcie do nich ulubione przyprawy do mięs, np. majeranek. Przygotujcie sobie dwa głębokie talerze. Do pierwszego wsypcie niecałą szklankę bułki tartej, a do drugiego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je energicznie widelcem. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec wieprzowy). Kotlety zamaczajcie po kolei w jajku, a później obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso kładźcie na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor – jeśli są zbyt blade, to zwiększcie ogień. Jeżeli zaczynają się palić, to...

Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Lećcie do sklepu po schab i przygotujcie z niego przepyszne i chrupiące schabowe w lnianej panierce. Będziecie się nimi zajadać!

Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest obtoczenie mięsa w soli i pieprzu, zamoczenie go w jajku a następnie zapanierowanie w bułce tartej oraz usmażenie na złoto na oleju. Co powiecie na małą odmianę i zapanierowanie schabowego w ziarenkach siemienia lnianego i sezamu? Schabowe w lnianej panierce Schabowe w lnianej panierce to genialna propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania tego dania, to kilka plastrów świeżego schabu, jajka, mąka, bułka tarta, ziarenka siemienia lnianego i sezamu oraz oczywiście olej do smażenia. Przygotowanie takich kotletów zajmie wam mniej niż pół godziny. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, a wasi domownicy oszaleją, gdy ich spróbują. Składniki: 5 kotletów schabowych (360g) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu Olej kokosowy rafinowany do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron). Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Źródło: Gotujmy.pl

Przepis na schabowe inaczej
Gotujmy.pl/Sarenka
Newsy
Posypcie tym surowe schabowe i usmażcie na rumiano na patelni. Ten smak powali was na kolana
Wypróbujcie ten przepis, a zaskoczycie wszystkich domowników!

Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem... Kotlety schabowe w innej wersji Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis. Składniki na kotlety schabowe 3 plastry schabu bez kości 2 jajka Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek Bułka tarta – ok. 6 łyżek Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej Sól Pieprz ziołowy Garść tartego sera żółtego Olej do smażenia Przygotowanie schabowych Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety. Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim. Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą.  Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą. Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety...

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Koniecznie przetestujcie nasz przepis na serowe schabowe z dodatkiem startego parmezanu. Ich smak totalnie was zaskoczy i na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jadamy je z tłuczonymi ziemniakami i świeżymi bądź marynowanymi warzywami. Dobry kotlet schabowy to taki, który z zewnątrz ma chrupiącą i złocistą skórkę, a w środku jest soczysty i rozpływający się w ustach. A co, gdyby podkręcić ten efekt dodając do panierki troszkę startego sera? Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu to doskonała propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Danie jest aromatyczne, pyszne i niezwykle sycące. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to kilka plastrów dobrego schabu, jajka, przyprawy, kilka łyżek startego parmezanu oraz oczywiście panierka z bułki tartej i olej do smażenia. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno będą wniebowzięci. Składniki: Kawałek schabu  2 małe jajka Mąka pszenna bądź biała orkiszowa 1 szklanka bułki tartej 4 łyżki startego parmezanu Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie Kotlety rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem. Jajka wbić do miski i dobrze roztrzepać. Mąkę wsypać na osobny talerz. Każdego kotleta obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z parmezanem. Kotlety układać na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na kuchennym papierze. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką. Smacznego! Czytaj także:  Przepyszne schabowe pod serową pierzynką. Wychodzą soczyste i chrupiące Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata....