Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik 4. edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem od urodzenia.
Dzięki temu możemy dowiedzieć się od niego, w jaki sposób szybko poradzić sobie z naprawdę dużą liczbą pączków i nie sterczeć nad łakociami na tłusty czwartek aż do Środy Popielcowej.
Jak szybko zrobić pączki?
Tomek Strzelczyk ma w tym zakresie jedną podstawową poradę. By skrócić swoje zadanie, należy zrezygnować z lepienia każdego pączka osobno niczym pierogi. Zamiast tego wyróbcie ciasto, rozwałkujcie je do grubości 1-2 cm, wytnijcie krążki szklanką i po prostu odstawcie do wyrośnięcia nawet na 40 minut.
Po tym czasie pan Tomek wcale nie nadziewa ich w żaden sposób marmoladą. Ten proces zostawia sobie dopiero na później. Po wyrośnięciu ciasto pączkowe ląduje rozgrzanym oleju. Dopiero potem kucharz sięga po szprycę i za pomocą nakłucia wprowadza nadzienie do usmażonego pączka. Wypróbujcie ten cukierniczy sposób we własnym domu, a zobaczycie ile czasu zaoszczędzicie.
Zobacz także:
Przepis na puszyste pączki Tomasza Strzelczyka
Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste.
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 10 żółtek
- 65 g drożdży
- 100 g masła
- 375 ml letniego mleka
- 90 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 25 ml rumu
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
Lukier :
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
- Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia.
- Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy.
- Gdy ciasto jest prawie wyrobione dodajcie masło i dalej wyrabiajcie dotąd, aż całe masło wchłonie się w ciasto.
- Przełóżcie do plastikowej miski, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyłóżcie ciasto na blat lub stolnicę, rozwałkujcie na grubość około 2 cm, a następnie szklanką wytnijcie krążki. Krążki układajcie na desce oprószonej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30-40 minut, do momentu aż wyraźnie wyrosną.
- Rozgrzejcie tłuszcz na patelni lub we frytkownicy smażcie po obu stronach na złoty kolor. Usmażone pączki nadziejcie konfiturą przy pomocy szprycy do ciast. A gdy są jeszcze ciepłe, nałóżcie na nie lukier. Jeśli wolicie oprószyć je cukrem, zróbcie to gdy pączki całkowicie ostygną.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA