Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik 4. edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem od urodzenia.

Dzięki temu możemy dowiedzieć się od niego, w jaki sposób szybko poradzić sobie z naprawdę dużą liczbą pączków i nie sterczeć nad łakociami na tłusty czwartek aż do Środy Popielcowej. 

Jak szybko zrobić pączki?

Tomek Strzelczyk ma w tym zakresie jedną podstawową poradę. By skrócić swoje zadanie, należy zrezygnować z lepienia każdego pączka osobno niczym pierogi. Zamiast tego wyróbcie ciasto, rozwałkujcie je do grubości 1-2 cm, wytnijcie krążki szklanką i po prostu odstawcie do wyrośnięcia nawet na 40 minut.

Po tym czasie pan Tomek wcale nie nadziewa ich w żaden sposób marmoladą. Ten proces zostawia sobie dopiero na później. Po wyrośnięciu ciasto pączkowe ląduje rozgrzanym oleju. Dopiero potem kucharz sięga po szprycę i za pomocą nakłucia wprowadza nadzienie do usmażonego pączka. Wypróbujcie ten cukierniczy sposób we własnym domu, a zobaczycie ile czasu zaoszczędzicie.

Zobacz także:

Przepis na puszyste pączki Tomasza Strzelczyka

Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 10 żółtek
  • 65 g drożdży
  • 100 g masła
  • 375 ml letniego mleka
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 ml rumu
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy

Lukier :

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia.
  3. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy.
  4. Gdy ciasto jest prawie wyrobione dodajcie masło i dalej wyrabiajcie dotąd, aż całe masło wchłonie się w ciasto.
  5. Przełóżcie do plastikowej miski, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  6. Wyłóżcie ciasto na blat lub stolnicę, rozwałkujcie na grubość około 2 cm, a następnie szklanką wytnijcie krążki. Krążki układajcie na desce oprószonej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30-40 minut, do momentu aż wyraźnie wyrosną.
  7. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni lub we frytkownicy smażcie po obu stronach na złoty kolor. Usmażone pączki nadziejcie konfiturą przy pomocy szprycy do ciast. A gdy są jeszcze ciepłe, nałóżcie na nie lukier. Jeśli wolicie oprószyć je cukrem, zróbcie to gdy pączki całkowicie ostygną.

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA