
Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki.
Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka
Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste.
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 10 żółtek
- 65 g drożdży
- 100 g masła
- 375 ml letniego mleka
- 90 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 25 ml rumu
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
Lukier :
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
- Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia.
- Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy.
- Gdy ciasto jest prawie wyrobione dodajcie masło i dalej wyrabiajcie dotąd, aż całe masło wchłonie się w ciasto.
- Przełóżcie do plastikowej miski, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyłóżcie ciasto na blat lub stolnicę, rozwałkujcie na grubość około 2 cm, a następnie szklanką wytnijcie krążki. Krążki układajcie na desce oprószonej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30-40 minut, do momentu aż wyraźnie wyrosną.
- Rozgrzejcie tłuszcz na patelni lub we frytkownicy smażcie po obu stronach na złoty kolor. Usmażone pączki nadziejcie konfiturą przy pomocy szprycy do ciast. A gdy są jeszcze ciepłe, nałóżcie na nie lukier. Jeśli wolicie oprószyć je cukrem, zróbcie to gdy pączki całkowicie ostygną.
Zwyczaje związane z pączkami
Z jedzeniem pączków, które lubimy przez cały rok, ale naprawdę zajadamy się nimi w tłusty czwartek wiąże się kilka zwyczajów:
- Jeśli ktoś nie zje pączka w ten jeden dzień w roku, przez cały rok nie będzie mu się wiodło
- Dawniej niektóre pączki zamiast konfiturą nadziewano orzechem włoskim lub migdałem. Wierzono, że osoba, która trafi na taki nadziewany pączek, będzie miała w życiu szczęście
- Obecnie, ludzie zwracają uwagę na kaloryczność potraw i starają się te najbardziej kaloryczne ograniczać. Aby jeść pączki w tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia, ukuto nawet powiedzenie, że w „tłusty czwartek pączki nie tuczą”.
Tymczasem jeden pączek ma od 250 do 400 kalorii w zależności od tego czym został nadziany, w czym usmażony i jak został udekorowany.
Żeby spalić kalorie nagromadzone po zjedzeniu jednego pączka, musicie:
- 20 minut biegać
- 25 minut wchodzić po schodach
- 40 minut spacerować szybkim krokiem
- 50 minut odkurzać
- 1 godzinę tańczyć
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk, beszamel.pl