Sieci handlowe nieustannie kuszą swoich klientów promocjami, a im bliżej świąt, tym promocji jest więcej! Zobaczcie, co można teraz kupić w Biedronce w atrakcyjnych cenach.

Promocja na masło w sklepach Biedronki

Masło drożeje, dlatego warto regularnie sprawdzać promocje i kupować je wtedy, gdy jest przecenione. Masło bez obaw można mrozić i wykorzystać je później do różnych potraw! Zwłaszcza do wielkanocnych wypieków, dlatego planując przygotowania do Wielkanocy, warto zaopatrzyć się w zapas masła na świąteczne pieczenie.

Teraz w Biedronce, o ile posiadacie kartę „Moja Biedronka”, możecie kupić masło marki Mleczna Dolina za jedynie 2,99 zł, jeśli kupicie co najmniej trzy sztuki! Obniżka aż o 33% brzmi naprawdę atrakcyjnie.

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową

Masło przyda się do zrobienia tradycyjnej, wielkanocnej babki drożdżowej. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • Ulubione bakalie

Przygotowanie:

  1. W misce przygotujcie rozczyn. Wsypcie jedną łyżkę cukru, 50 ml mleka, jedną łyżkę mąki i drożdże. Rozetrzyjcie wszystko łyżką, wymieszajcie i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Gdy rozczyn już urośnie, wlejcie do niego resztę mleka, cukru i wsypcie przesianą mąkę ze szczyptą soli. Mieszajcie wszystkie składniki, dodając do nich powoli całe jajka.
  3. Kiedy składniki się połączą, wyróbcie ciasto. Jeżeli używacie miksera z hakiem, to ciasto powinno się wyrabiać około 7 minut, jeżeli robicie to ręcznie – przynajmniej kwadrans.
  4. Do wyrobionego już ciasta dodajcie 150 g miękkiego masła i znów wyrabiajcie tak samo długo, jak wcześniej.
  5. Dodajcie do ciasta ulubione bakalie i wymieszajcie (jeśli używacie rodzynek, to pamiętajcie, by wymoczyć je wcześniej w mleku albo rumie). Przykryjcie i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie uderzcie w ciasto pięścią i zagniećcie. Przełóżcie do formy na babkę.
  7. Znów przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.
  8. Gotową babkę wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb góra i dół) i pieczcie przez około 35 minut.

I gotowe! Upieczoną babkę możecie polać domowym lukrem.