Biedronka test na covid
Newsy

Mega promocja na masło w Biedronce. Spieszcie się, bo znika w ekspresowym tempie

Masło bardzo się przyda podczas wielkanocnych przygotowań, dlatego warto zrobić zapas i kupić go w atrakcyjnej cenie. Sprawdźcie, jakie promocje przygotowała sieć Biedronka.

Sieci handlowe nieustannie kuszą swoich klientów promocjami, a im bliżej świąt, tym promocji jest więcej! Zobaczcie, co można teraz kupić w Biedronce w atrakcyjnych cenach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Promocja na masło w sklepach Biedronki

Masło drożeje, dlatego warto regularnie sprawdzać promocje i kupować je wtedy, gdy jest przecenione. Masło bez obaw można mrozić i wykorzystać je później do różnych potraw! Zwłaszcza do wielkanocnych wypieków, dlatego planując przygotowania do Wielkanocy, warto zaopatrzyć się w zapas masła na świąteczne pieczenie.

Teraz w Biedronce, o ile posiadacie kartę „Moja Biedronka”, możecie kupić masło marki Mleczna Dolina za jedynie 2,99 zł, jeśli kupicie co najmniej trzy sztuki! Obniżka aż o 33% brzmi naprawdę atrakcyjnie.

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową

Masło przyda się do zrobienia tradycyjnej, wielkanocnej babki drożdżowej. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • Ulubione bakalie

Przygotowanie:

  1. W misce przygotujcie rozczyn. Wsypcie jedną łyżkę cukru, 50 ml mleka, jedną łyżkę mąki i drożdże. Rozetrzyjcie wszystko łyżką, wymieszajcie i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Gdy rozczyn już urośnie, wlejcie do niego resztę mleka, cukru i wsypcie przesianą mąkę ze szczyptą soli. Mieszajcie wszystkie składniki, dodając do nich powoli całe jajka.
  3. Kiedy składniki się połączą, wyróbcie ciasto. Jeżeli używacie miksera z hakiem, to ciasto powinno się wyrabiać około 7 minut, jeżeli robicie to ręcznie – przynajmniej kwadrans.
  4. Do wyrobionego już ciasta dodajcie 150 g miękkiego masła i znów wyrabiajcie tak samo długo, jak wcześniej.
  5. Dodajcie do ciasta ulubione bakalie i wymieszajcie (jeśli używacie rodzynek, to pamiętajcie, by wymoczyć je wcześniej w mleku albo rumie). Przykryjcie i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie uderzcie w ciasto pięścią i zagniećcie. Przełóżcie do formy na babkę.
  7. Znów przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.
  8. Gotową babkę wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb góra i dół) i pieczcie przez około 35 minut.

I gotowe! Upieczoną babkę możecie polać domowym lukrem.

babka drożdżowa
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Ciasta na Wielkanoc. Drożdżowa babka zaparzana, która zachwyca smakiem
Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych wypieków, jakie muszą pojawić się na corocznym, świątecznym stole. Drożdżowe zaparzane ciasto to coś nowego, co z pewnością zachwyci waszych bliskich. Dzięki dodatkowi kandyzowanej skórki jest niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez kilku kluczowych rzeczy. Wśród nich znajdują się takie jak święconka, mazurek, faszerowane jajka, żurek i oczywiście babka. Ta ostatnia to jeden z symboli Wielkanocy. Ciasto, które przygotowuje się raz w roku i czeka z utęsknieniem na kawałek pysznego wypieku. To doskonały deser po świątecznym śniadaniu. Drożdżowa babka zaparzana To ciasto dość pracochłonne, aczkolwiek jego smak wynagradza wszystko. Wypiek jest idealnie puszysty, aromatyczny i słodki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza parzeniu mąki gorącym mlekiem. To nieco inny przepis na tradycyjną babkę, lecz zdecydowanie zachwyci waszych gości. Święta wielkanocne to doskonała okazja, by popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentować nieco inną formę tego wypieku niż dotychczas. Przepis na drożdżową babkę zaparzaną Składniki: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 ½ szklanki mleka 80 g masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 jajka 150 g cukru aromatyzowanego wanilią 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Drożdże pokruszcie do miseczki. Do nich dodajcie łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz odrobinę drożdży. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę mąki przesiejcie do miski. Pozostałe mleko zagotujcie. Gdy będzie wrzeć, to wlejcie je do miski z mąką. Starannie je wymieszajcie ręką bądź mikserem, aby nie było grudek. Po wymieszaniu odstawcie ją do ostygnięcia. Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelejcie do ostudzonej mąki z mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie. Później miskę z ciastem nakryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Masło roztopcie i ostudźcie. Po upływie danego czasu, do ciasta dodajcie...

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

ania starmach babka drożdżowa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Lekka babka drożdżowa Ani Starmach na Wielkanoc. Będzie nią pachnieć w całym domu
Pyszna i delikatna babka z dodatkiem bakalii to punkt obowiązkowy podczas świąt wielkanocnych. Przygotowana z przepisu Ani Starmach zdecydowanie będzie ulubionym wypiekiem w tym okresie. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Żurek, faszerowane jaja, mazurek i oczywiście babka wielkanocna. To potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogłyby się odbyć. To nie tylko tradycja, ale również i kojarzący się z tym czasem zapach. Te dania są przygotowywane raz w roku, toteż wiele osób nie wyobraża sobie, aby któraś z nich nie pojawiła się na świątecznym stole. Babka wielkanocna Ani Starmach Babka wielkanocna to obowiązkowy, świąteczny wypiek. Wkładana do koszyczka ze święconką symbolizuje doskonałość i pojęte umiejętności. Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo, co region to inna tradycja. Babka drożdżowa z bakaliami z przepisu Ani Starmach jest lekka, delikatna oraz łatwa w przygotowaniu. Obok tego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie, gdyż kusi nie tylko pięknym wyglądem, ale i cudownym zapachem unoszącym się w domu. Taka forma babki wielkanocnej z pewnością w pozytywny sposób zaskoczy bliskich. Przepis na babkę drożdżową z bakaliami Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 5 żółtek 100 g masła 300 ml mleka 100 g cukru 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki oliwy z oliwek skórka starta z ½ cytryny cukier puder do posypania 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiejcie do miski, a następnie wstawcie ją do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Masło roztopcie, a mleko delikatnie podgrzejcie. Przygotujcie rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Wszystko dokładnie razem wymieszajcie. Później odstawcie je do podwojenia swojej objętości. Żółtka utrzyjcie razem z cukrem, a następnie wymieszajcie je z...