Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad
Martyna12/gotujmy.pl
Newsy

Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad

Delikatne medaliony drobiowe z farszem to wspaniały pomysł na szybki i prosty obiad. Wypróbujcie sami!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 08, 2021

Jeśli szukacie inspiracji na smaczny i prosty obiad, to spróbujcie faszerowanych medalionów z indyka! Są bardzo delikatne, a farsz z pieczarek, cebuli i sera żółtego nadaje im charakteru. Panierka z dodatkiem sezamu sprawia, że mają przyjemny, lekko orzechowy smak.

Przygotowanie medalionów jest szybkie, bardzo proste, a składniki tanie i łatwo dostępne. Polecamy wam przepis jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na medaliony drobiowe z pieczarkami

Do przygotowania tych soczystych medalionów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Kilogram mięsa mielonego z fileta z indyka
  • 2 kajzerki
  • Mleko
  • 1 jajko
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Farsz:

  • Kilogram pieczarek
  • 250 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • Sól
  • Pieprz

Panierka:

  • Szklanka nasion sezamu
  • Szklanka bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Namoczcie kajzerki w mleku.
  2. Obierzcie cebulę, a pieczarki dokładnie umyjcie. Pokrójcie wszystko bardzo drobno.
  3. Rozgrzejcie na patelni porcję masła klarowanego i wrzućcie cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pieczarki i duście tak długo, aż odparuje z nich woda. Doprawcie solą i pieprzem.
  4. Zetrzyjcie żółty ser i wsypcie na patelnię. Wymieszajcie.
  5. Włóżcie do dużej miski mięso mielone, dodajcie do niego namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki. Wbijcie jedno jajko, dodajcie sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszajcie i wyróbcie na jednolitą masę do połączenia składników.
  6. Z mięsa formujcie kulki. Każdą rozpłaszczcie na dłoni i na środek połóżcie porcję farszu. Sklejcie brzegi i spłaszczcie w kształt medalionu.
  7. Do miski wsypcie po szklance bułki tartej i sezamu. Wymieszajcie.
  8. Każdy medalion obtoczcie w panierce z bułki i sezamu.
  9. Na dużej patelni rozgrzejcie masło klarowane i smażcie medaliony na średnim ogniu z obu stron tak, by się zarumieniły.

I gotowe! Podawajcie medaliony z ulubionymi dodatkami, na przykład świeżą surówką z marchewki z dodatkiem chrzanu. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

 

Komentarze