Męczy was czyszczenie grzybów? Wykorzystajcie tę sprytną technikę
AdobeStock
Newsy

Męczy was czyszczenie grzybów? Pójdzie wam jak z płatka dzięki tej sprytnej technice

Czyszczenie grzybów wymaga ogromnej cierpliwości. Na szczęście, wiemy jak je przyspieszyć.

Wróciliście do domu z koszem pełnym grzybów i planujecie je oczyścić, by potem przygotować ze swoich zbiorów coś pysznego na obiad? Wykorzystajcie tę prostą metodę. Naprawdę działa! Zapomnicie raz na zawsze o piasku i ziemi z niedoczyszczonych grzybków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak oczyścić grzyby?

W polskich lasach mamy obecnie prawdziwy wysyp grzybów. Grzybiarze każdego dnia wychodzą z lasów z koszami pełnymi kurek, podgrzybków, maślaków i borowików. Jeśli wróciliście do domu z koszem pełnym grzybów, od razu przystąpcie do ich czyszczenia. Powinno się to zrobić najpóźniej 2 godziny po grzybobraniu. Jak się do tego zabrać?

Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki, aby nie zabrudzić rąk trudną do usunięcia grzybową mazią i zacznijcie dokładnie oczyszczać poszczególne okazy z ziemi, igieł, liści i piasku. Następnie wymoczcie grzyby przez chwilę w wodzie. Niestety, zwykłe płukanie nie usunie z nich dokładnie zanieczyszczeń, igieł oraz piasku. Aby dokładnie oczyścić grzyby wykorzystajcie pewną starą i skuteczną metodę, która polega na krótkim umieszczeniu ich we wrzącej, osolonej wodzie.

Zobacz także
Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Metoda na szybkie oczyszczenie grzybów

Jeśli wasze grzyby, mimo płukania w wodzie dalej są brudne, zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli i wrzućcie grzyby na chwilę do wrzątku. Po upływie kilku chwil wszelkie zanieczyszczenia z grzybów same powinny wypłynąć na wierzch. Wtedy wystarczy wyjąć grzyby, jeszcze raz wypłukać je w zimnej wodzie i gotowe.

Jeśli macie w posiadaniu kurki wiedzcie, że tych grzybów w ogóle nie powinno się myć. Nie tylko dlatego, że są one bardzo delikatne i bardzo łatwo je połamać, ale również dlatego, że kurki nawet po lekkim opłukaniu wodą mogą całkowicie stracić swój smak. Do ich wyczyszczenia wystarczy wam zwykły pędzelek.

Jeśli jesteście zwolennikami tradycyjnej metody czyszczenia grzybów, która nie wymaga użycia wody, weźcie scyzoryk i spróbujcie zeskrobać ostrzem zabrudzenia z grzybów. W przypadku delikatnych grzybów wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką, aby nie uszkodzić ich kapeluszy i korzeni.

O czym jeszcze należy pamiętać?

Kiedy nasze grzyby są już oczyszczone, warto je posegregować - duże do dużych a małe do małych. Dobrym pomysłem jest też posegregowanie grzybów zgodnie z ich przeznaczeniem – trzymajmy oddzielnie grzyby do suszenia, smażenia i te przeznaczone do słoików na zimę. 

Źródło: o2.pl

Jak oczyścić grzyby z robaków? Jest 1 prosta metoda
AdobeStock
Newsy
Jak oczyścić grzyby z robaków? Oto prosta metoda z wykorzystaniem składnika, który macie w kuchni
Przynieśliście do domu grzyby i chcecie pozbyć się z nich robaków? Podpowiadamy, jak to zrobić.

W lasach pojawił się pierwszy wysyp grzybów . Część z was być może była już na grzybobraniu i przyniosła do domu pierwsze okazy podgrzybków, maślaków czy borowików. Niestety, grzyby nie rosną w lasach „same" i mają to do siebie, że czasem aż roi się w nich od robaków. Jak je z nich oczyścić? Istnieje pewien prosty sposób. Jak oczyścić grzyby z robaków? Przynieśliście do domu grzyby z lasu i zauważyliście, że są one pełne robaków? Istnieje pewna prosta metoda na to, żeby się ich pozbyć. Czyszczenie grzybów to pierwsza rzecz, jaką powinniście zrobić po przyniesieniu ich do domu. Powinno się to zrobić najpóźniej 2 godziny po grzybobraniu. Jak się do tego zabrać? Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki, aby nie zabrudzić ich trudną do usunięcia grzybową mazią i zacznijcie dokładnie oczyszczać poszczególne okazy z ziemi, igieł, liści i piasku. Możecie też przepłukać grzyby pod bieżącą wodą a następnie zeskrobać ostrym nożykiem zabrudzenia, z którymi nie mogła sobie poradzić woda. W przypadku delikatnych grzybów wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką, aby nie uszkodzić ich kapeluszy i korzeni. A co z wypędzaniem robaków z grzybów? Najprostsza metoda na pozbycie się robaków z grzybów Jeśli wybraliście się na grzybobranie do lasu, to właśnie tam powinniście ocenić czy macie do czynienia z grzybem, który jest robaczywy i takich okazów po prostu nie zbierajcie. Czasami jednak nawet dobrze wyglądający grzyb może w sobie skrywać robaki. Czy da się ich jakoś pozbyć? Umyjcie grzyby i zanurzcie je w wodzie z dodatkiem soli. Robaki same powinny z nich wyjść – wtedy po prostu wylejcie wodę, w której moczyły się grzyby. Możecie je też przekroić, aby sprawdzić, co...

Jak wyczyścić kurki z piasku
Adobe Stock
Newsy
Jak oczyścić kurki z piasku? Ekspresowa metoda
Czyszczenie kurek może przyprawić o ból głowy… Tę precyzyjną robotę da się jednak zastąpić błyskawiczną metodą.

Czyszczenie kurek z piasku to wyjątkowo żmudne zadanie, które przeważnie polega na przeglądaniu każdego grzyba po kolei i wydłubywaniu pojedynczych ziarenek. W czyszczeniu kurek często nie pomaga nawet miękka szczoteczka do zębów, która i tak nie pozbywa się dużej ilości drobinek. Kurki to pyszne, letnie grzyby, na które sezon przypada już od czerwca aż do końca sezonu, kiedy kończy się ciepła pogoda. Najczęściej jest to koniec sierpnia/początek września.  Kurki można zamarynować , ale i przygotować je na świeżo: z jajecznicą czy w sosie. To jedne z najczęściej kupowanych grzybów: są dość proste do zidentyfikowania , dlatego zbierając kurki obniżamy ryzyko trafienia na trujące grzyby . Oczyszczanie kurek może jednak sprawić, że odechce wam się gotować i zmienicie plany obiadowe. Zupełnie niepotrzebnie! Jak szybko oczyścić kurki z piasku? Jest na to wyjątkowo prosty sposób. Potrzebować będziecie jedynie wrzątku, soli i łyżki cedzakowej. Kurki należy wstępnie oczyścić z gałązek i listków, a także większych zabrudzeń, które z łatwością można wyciągnąć palcami. Następnie włóżcie grzyby do dość mocno osolonego wrzątku. Zamieszajcie i przytrzymajcie je w wodzie przez kilka chwil. Wyjmijcie kurki za pomocą łyżki cedzakowej, a wodę wylejcie. Czynność możecie powtórzyć jeszcze 1-3 razy. Sami zauważycie, że przy ostatnich powtórzeniach na dnie będzie się już znajdowało bardzo niewiele piasku. Dlaczego ta metoda działa? Pod wpływem krótkiej kąpieli we wrzątku, grzyby zaczynają produkować delikatnie śluzowatą wydzielinę, która wypycha ziarenka spomiędzy blaszek. Sprawia to, że czyszczenie za pomocą szczoteczki czy miękkiego pędzelka, staje się zupełnie zbędne, a wy możecie zaoszczędzić sporo czasu i energii....

AdobeStock
Newsy
Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je ugotować? Czy wcześniej powinno się je umyć w wodzie? Sprawdźcie.

Jesień to czas, gdy wielu z nas wybiera się na grzybobranie . Zbieranie grzybów nie tylko doskonale odpręża i umożliwia bliski kontakt z naturą, ale też jest okazją do zebrania grzybów, z których można później przygotować wiele wspaniałych potraw . Zanim jednak zabierzemy się do jedzenia dań z grzybów, musimy je odpowiednio przygotować. Jak się do tego zabrać? Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Jeśli kupiliście w sklepie grzyby i chcecie je ugotować , najpierw powinniście je umyć. Grzyby sklepowe zostały już wprawdzie wstępnie wymyte, ale dla zachowania maksimum ostrożności, warto zrobić to ponownie. To samo dotyczy grzybów z lasu, które także należy odpowiednio oczyścić przed gotowaniem. Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki i oczyśćcie grzyby z igieł, ziemi i liści. Następnie wypłuczcie je przez chwilę w zimnej wodzie, po czym wysuszcie papierowym ręcznikiem. Myjąc w ten sposób grzyby pozbywamy się z nich bakterii, które dodatkowo znikną w wysokiej temperaturze podczas gotowania. Czy to prawda, że grzyby pod wpływem wody zmiękną i staną się papkowate? Grzyby i tak składają się w dużej mierze z wody, więc dodatkowa woda im nie grozi. Lepiej umyć grzyby i nie ryzykować zatruciem bakteriami niż pozostawić je brudne i zachorować. Jeśli umyjecie grzyby, od razu przystąpcie do ich obróbki. Przechowywanie umytych grzybów na później, nawet w lodowce, bardzo im nie służy, ponieważ mogą zacząć gnić. Czy jedzenie niemytych grzybów jest bezpieczne? Niektórzy kroją grzyby i kładą je np. na pizzę w ogóle ich wcześniej nie myjąc. Nie jest to bezpieczne, ponieważ na takich grzybach mogą się znajdować różne bakterie. Dla zachowania ostrożności, dokładnie umyjcie grzyby przed spożyciem, zwłaszcza jeśli...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy
Dlaczego kurki bywają nieraz gorzkie i jak pozbyć się tego problemu? Skorzystajcie z naszej wskazówki a w mig pozbędziecie się z nich goryczy.

Kurki to jedne z ulubionych grzybów dla wielu Polaków. Nieodpowiednio przygotowane mogą jednak być nieprzyjemnie  gorzkie. Co zrobić, żeby pozbyć się z nich goryczki? Podpowiadamy! Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Świetnie smakują usmażone , zamarynowane, ale też doskonale pasują jako dodatek do makaronów, mięs czy risotto. Obecnie kończy się już powoli „szał" na kurki. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Zanim zaczniecie przyrządzać dania z kurek upewnijcie się, że są czyste i suche. Jak prawidłowo oczyścić kurki? Kurki są tak delikatne, że tak naprawdę wystarczy je wyczyścić pędzelkiem. Jeśli już namoczymy je w wodzie, zróbmy to tylko na chwilę a następnie osuszmy nasze grzyby przy pomocy papierowego ręcznika. Nigdy nie wrzucajcie na patelnię mokrych grzybów, ponieważ nic nie wyjdzie ze smacznych smażonych kurek z patelni (zwłaszcza, jeśli patelnia nie będzie wystarczająco gorąca). Wówczas wasze grzyby będą się dusić zamiast smażyć, a po przełożeniu na talerz będą miękkie i niesmaczne. Co zrobić, że by kurki nie były gorzkie? Kurki niestety mają też to do siebie, że czasami bywają gorzkie. Jak się pozbyć z nich nieprzyjemnego smaku? To proste. Wystarczy, ze zanurzycie je na co najmniej 1,5 godziny w mleku . Jest też inny niezawodny sposób na pozbycie się z nich nieprzyjemnej goryczy. Niektóre gospodynie domowe chcąc usunąć z grzybów gorzki smak, gotują je w wodzie z dodatkiem cukru. Są też tacy, którzy po prostu moczą je w zimnej wodzie. Jak twierdzą profesjonalni grzybiarze, kurki zebrane w lasach iglastych częściej są gorzkie niż kurki zebrane w innych lasach. To samo...