Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!
Adobe Stock
Newsy

Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!

Słyszeliście kiedyś o alergiach krzyżowych? To niesłychanie powszechny problem, przez który wiele osób męczy się każdego roku. Koniecznie przeczytajcie i podajcie informacje dalej!

Alergie na pyłki są bardzo rozpowszechnione w naszym społeczeństwie. Od wczesnej wiosny do późnego lata, kiedy rośliny pylą, wiele osób zmaga się z przykrymi objawami alergicznymi. Wieczny katar, łzawiące oczy i zatkany nos potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Czy jedyną opcją walki z alergiami na pyłki jest unikanie natury i branie leków przeciwalergicznych? Zdecydowanie nie! Okazuje się, że są pokarmy, które mogą być odpowiedzialne za wzmocnienie objawów alergii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Alergie krzyżowe – co to jest?

Alergie krzyżowe zachodzą wtedy, gdy dany alergen ma podobną budowę, co inny. Oznacza to, że osoba uczulona na pyłki brzozy może w okresie pylenia być uczulona także na jabłka, przez to że alergeny są podobne do siebie strukturalnie.

Częste alergie pomiędzy pokarmami i pyłkami

Pyłki drzew, traw i bylin są bardzo podobne strukturalnie do cząsteczek niektórych pokarmów. Jeśli macie alergię na któryś z nich, unikajcie wymienionych niżej pokarmów w trakcie pylenia i największego nasilenia alergii.

Pyłki drzew

  • Jabłko
  • Orzechy laskowe
  • Nektarynki i brzoskwinie
  • Kiwi
  • Seler
  • Soja
  • Orzechy ziemne

Pyłki bylicy

  • Seler
  • Rumianek
  • Marchewka
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Musztarda
  • Pietruszka
  • Jabłko
  • Papryka

Pyłki brzozy

  • Gruszka
  • Jabłko
  • Migdały i orzechy laskowe
  • Soja
  • Brzoskwinia
  • Seler

Jak widzicie, alergeny te powtarzają się dość często. Wszystkie wymienione pokarmy dają częste alergiczne reakcje krzyżowe z pyłkami. Takich pokarmów jest jeszcze więcej, warto obserwować więc swój organizm i być czujnym.

Zobacz także
karp

Alergia na karpia. Jakie są jej objawy? Tych symptomów lepiej nie lekceważyć

To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka

To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka

Czy trzeba unikać wszystkich tych produktów?

Niestety nie ma idealnej metody na wykrycie alergii krzyżowych. Testy skórne bywają mylące.

Powyższa lista jest dobrą wskazówką, ale musicie sami ocenić czy jakiś pokarm wpływa na was, czy nie. Możecie też poradzić się w tej sprawie lekarza lub dietetyka.

Substancje alergizujące to najczęściej białka, możecie więc zmniejszać ich ilość dzięki:

Czytaj także:

Pilne
Gotujmy.pl
Newsy
Pilne ostrzeżenie. GIS wycofuje popularny produkt dla dzieci. Może wywołać niepożądaną reakcję
Niektóre produkty znikają z półek szybciej niż w oka mgnieniu. Na straży poprawności ich składu stoi Główny Inspektorat Sanitarny.

Spożycie niektórych produktów może przynieść opłakane konsekwencje dla waszego zdrowia. Żeby temu zapobiec, warto śledzić na bieżąco komunikaty GIS. Tym razem wycofywany jest produkt dla dzieci. GIS ostrzega przed kupowaniem produktów niezdatnych do konsumpcji Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie strzec poprawności składu produktów i w porę wycofywać je z rynku. Szczególnie te, których spożywanie może grozić waszemu zdrowiu. Jak się okazuje, nie jest ich wcale tak mało. Do listy produktów wykluczonych dochodzą wciąż nowe pozycje. Popularny produkt dla dzieci może wywoływać niepożądaną reakcję Alergia to dolegliwość, której znaczenie pochodzi od greckich wyrazów allos i ergon. Można je przetłumaczyć jako inne działanie. Alergia oznacza więc nadwrażliwość, oznaczającą nadmierną reakcję organizmu przy kontakcie z alergenami. Mogą być nimi bakterie, wirusy, środki chemiczne, pokarmy i leki. Alergia jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Niemożliwe jest trwałe i całkowite wyleczenie niektórych jej postaci. To niewłaściwa reakcja układu odpornościowego człowieka na alergeny, które dosyć licznie występują w środowisku. U zdrowych osób alergeny nie powodują żadnych objawów ani uczulenia. Układ odpornościowy odpowiedzialny jest za kontrolowanie, czy obce cząsteczki mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i podejmuje ewentualne działania, aby chronić organizm. W Polsce najczęściej uczulają cytrusy, pyłki roślin, sierść psów, kurz, jad pszczół, ale i jajka, ryby, orzechy oraz krowie mleko. Na szczęście rynek spożywczy oferuje dużo zastępników klasycznych produktów, które w żaden sposób nie pozbawią was przyjemności konsumowania, nie narażając jednocześnie na alergię. Rodzaje alergii...

5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł miód wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
5-latek trafił do szpitala po zjedzeniu miodu. Wcześniej jadł go wielokrotnie. Przyczyną był 1 składnik
Jak to możliwe, że wielokrotnie jecie jakiś produkt i dobrze go tolerujecie, a nagle wszystko się zmienia i pojawia się uczulenie? Jest kilka powodów.

Mały chłopiec z północy Włoch jadł miód, który bardzo lubił. Nagle źle się poczuł. Najpierw zaczął mieć duszności, na jego ciele pojawiła się pokrzywka, a już po chwili miał poważne problemy z oddychaniem. Tak objawia się wstrząs anafilaktyczny. Gdyby dziecko nie zostało szybko dowiedzione do szpitala, mogłoby umrzeć. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Skąd jednak tak gwałtowna reakcja alergiczna u chłopca, który wcześniej wielokrotnie jadł miód? Nie był przecież uczulony na ten produkt. Zagadkę rozwiązali lekarze. Wysoka jakość miodu mogła być przyczyną alergii Miód, który jadł włoski chłopiec to wysokiej jakości, staranie wytworzony produkt z rzemieślniczej pasieki. Pszczelarz przywiązywał dużo uwagi do jakości swoich wyrobów. Tego typu produkty zwykle są uważane za bardziej wartościowe niż miody produkowane w dużych partiach, sprzedawane w supermarketach, przetworzone i pasteryzowane. I faktycznie miody rzemieślnicze zawierają więcej składników odżywczych. Ten konkretny miał większe stężenie pyłku kwiatowego. I to właśnie ta duża zawartość pyłku była przyczyną wstrząsu wywołanego u pięciolatka. Alergia na pyłek kwiatowy nie jest częsta. Zdarza się najczęściej u osób, które biorą suplementy z dodatkiem pyłku, bo w nich stężenie alergenu jest wysokie. Z kolei tego typu uczulenie po zjedzeniu miodu u małego dziecka, zdarzyło się po raz pierwszy. Przypadek włoskiego chłopca został więc opisany w branżowej prasie medycznej. Stężenie alergenów przesądza o wystąpieniu uczulenia Na co dzień stykamy się z bardzo wieloma produktami, które uczulają. Nazywane są alergenami. Najbardziej popularne alergeny to: Pyłki roślin. Roztocza kurzu domowego  Sierść i naskórek zwierząt  Zarodniki pleśni...

Pod żadnym pozorem nie pijcie tego soku, gdy przyjmujecie leki. Będą nawet o 70% mniej skuteczne
Pixabay
Newsy
Pod żadnym pozorem nie pijcie tego soku, gdy przyjmujecie leki. Będą nawet o 70% mniej skuteczne
To bardzo ważne informacje! Wystrzegajcie się tego soku, jeśli przyjmujecie któryś z tych leków!

Na pewno wszyscy słyszeliście o tym, że nie należy pić soku grejpfrutowego, jeśli przyjmuje się niektóre leki. Pewnie nie wiecie jednak, że inny popularny sok może niesamowicie osłabiać działanie pewnego bardzo rozpowszechnionego leku. Przeczytajcie o tym i nigdy go nie pijcie, jeśli bierzecie takie leki. Wiosenne alergie – jakie są objawy? Wraz z nadejściem wiosny, zaczyna się nieprzyjemny dla alergików sezon pylenia. To właśnie wczesną wiosną i latem, pyłki roślinne szczególnie mocno wpływają na wiele osób, powodując nieprzyjemne objawy takie jak: Zatkany nos Ciągły katar Łzawienie Szczypanie oczu Kichanie Co pomaga przy alergii? Jeśli macie alergię, z pewnością wiecie, jak uciążliwe mogą być te objawy. Na szczęście, są dostępne leki, które (odpowiednio dopasowane) łagodzą przykre objawy alergiczne i pozwalają normalnie funkcjonować. Problem zaczyna się wtedy, kiedy leki nie działają wystarczająco mocno lub wcale nie pomagają. Okazuje się, że przyczyną wcale nie musi być niedziałający lek, ale może być to… produkt spożywczy! Sok, który ogranicza działanie leków alergicznych Chodzi o bardzo popularny sok jabłkowy! Wchodzi on w reakcję z popularnym lekiem antyhistaminowym stosowanym w alergiach. Feksofenadyna, bo tak nazywa się substancja czynna leku przeciwalergicznego, może nie działać prawidłowo, jeśli w trakcie jej brania pije się sok jabłkowy. Okazuje się, że pijąc sok jabłkowy, osłabiacie działanie tego leku nawet o 70%! Poza tym, zwiększacie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów ubocznych stosowania leków antyhistaminowych, takich jak: Bóle głowy Ospałość Suchość w ustach Zawroty głowy Mdłości Co ważne, nie chodzi tylko o to, żeby nie popijać leków na alergię sokiem...

Mieszko I też objadał się golonką i schabem! Sprawdźcie, co jadali polscy władcy 1000 lat temu
AdobeStock
Newsy
Mieszko I też objadał się golonką i schabem? Sprawdźcie, co jadali polscy władcy 1000 lat temu
Czy dieta Piastów różniła się bardzo od tego, co jadamy dziś? Sprawdziliśmy to!

Mody żywieniowe pojawiają się i znikają. Każdy z was pewnie może sobie przypomnieć przykłady z własnego życia. Kiedyś chętnie jadało się na przykład móżdżek, a dzisiejsza młodzież nawet na niego nie spojrzy . Egzotyczne owoce takie jak: awokado, banany czy ananasy są teraz dla was codziennością, ale w waszym dzieciństwie pewnie zajadaliście się głównie jabłkami, gruszkami i czereśniami. Jak bardzo zmieniła się dieta Polaków przez 1000 lat? Czy pierwsi królowie Polski jadali posiłki podobne do tych, które macie na swoich stołach? Dieta pierwszych Piastów Dziennikarz TVN24 przeprowadził niezwykłą rozmowę z profesorem Danielem Makowieckim, który jest ekspertem w tej dziedzinie. Naukowcy za pomocą specjalnych badań są w stanie dowiedzieć się więcej na temat tego, czym żywili się ludzie w dawnych czasach. Przydatne są w tym celu wykopaliska archeologiczne. Mięsne rarytasy na królewskim dworze Dzięki badaniu cięć rzeźników wiadomo, że królewscy przodkowie zajadali się tymi samymi częściami mięsa, które ludzie jedzą także obecnie. Cenione były: Golonki Polędwice Schaby Jadano także zimne nóżki i głowiznę, którą najczęściej przerabiano w salceson. Piastowie dokładnie wykorzystywali każda jadalną część zwierząt. Na pewno jadano mózg, szpik i całą zawartość czaszek i kości zwierząt. Szpik był zapewne dużym rarytasem. Dzięki badaniu pęknięć na kościach wiadomo, że wydobywanie szpiku z kości było bardzo powszechna praktyką w całym ówczesnym społeczeństwie. Na stołach władców i elit często lądowały ogromne porcje mięsne. Kucharze nie bawili się raczej w przygotowywanie jednoporcjowych talerzy. Przygotowywano udziec mięsny i w takiej postaci prezentowany był on na stole. Przyprawy na...