Alergie na pyłki są bardzo rozpowszechnione w naszym społeczeństwie. Od wczesnej wiosny do późnego lata, kiedy rośliny pylą, wiele osób zmaga się z przykrymi objawami alergicznymi. Wieczny katar, łzawiące oczy i zatkany nos potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Czy jedyną opcją walki z alergiami na pyłki jest unikanie natury i branie leków przeciwalergicznych? Zdecydowanie nie! Okazuje się, że są pokarmy, które mogą być odpowiedzialne za wzmocnienie objawów alergii.

Alergie krzyżowe – co to jest?

Alergie krzyżowe zachodzą wtedy, gdy dany alergen ma podobną budowę, co inny. Oznacza to, że osoba uczulona na pyłki brzozy może w okresie pylenia być uczulona także na jabłka, przez to że alergeny są podobne do siebie strukturalnie.

Częste alergie pomiędzy pokarmami i pyłkami

Pyłki drzew, traw i bylin są bardzo podobne strukturalnie do cząsteczek niektórych pokarmów. Jeśli macie alergię na któryś z nich, unikajcie wymienionych niżej pokarmów w trakcie pylenia i największego nasilenia alergii.

Pyłki drzew

  • Jabłko
  • Orzechy laskowe
  • Nektarynki i brzoskwinie
  • Kiwi
  • Seler
  • Soja
  • Orzechy ziemne

Pyłki bylicy

  • Seler
  • Rumianek
  • Marchewka
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Musztarda
  • Pietruszka
  • Jabłko
  • Papryka

Pyłki brzozy

  • Gruszka
  • Jabłko
  • Migdały i orzechy laskowe
  • Soja
  • Brzoskwinia
  • Seler

Jak widzicie, alergeny te powtarzają się dość często. Wszystkie wymienione pokarmy dają częste alergiczne reakcje krzyżowe z pyłkami. Takich pokarmów jest jeszcze więcej, warto obserwować więc swój organizm i być czujnym.

Zobacz także:

Czy trzeba unikać wszystkich tych produktów?

Niestety nie ma idealnej metody na wykrycie alergii krzyżowych. Testy skórne bywają mylące.

Powyższa lista jest dobrą wskazówką, ale musicie sami ocenić czy jakiś pokarm wpływa na was, czy nie. Możecie też poradzić się w tej sprawie lekarza lub dietetyka.

Substancje alergizujące to najczęściej białka, możecie więc zmniejszać ich ilość dzięki:

Czytaj także: