Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy
ONS, AdobeStock
Newsy

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy

Czy mazurek może być dietetyczny? Ania Lewandowska udowodniła, że jak najbardziej! Wypróbujcie jej dietetyczny przepis na to ciasto.
Katarzyna Wyborska
marzec 30, 2021

Podczas Wielkanocy trudno jest się oprzeć świątecznym przysmakom. A na stole jest tyle kuszących pyszności! Babka wielkanocna, mazurek i pascha to typowe, tradycyjne wielkanocne wypieki, których każdy musi spróbować. Jednak gdy ktoś jest sportowcem, który musi dbać o linię i nie może sobie pozwolić na objadanie się słodyczami, to okres świąt jest dla niego bardzo trudny. Ale czy nawet w Wielkanoc trzeba przestrzegać rygorystycznych diet?

Ania Lewandowska udowadnia po raz kolejny, że w kwestii żywienia kieruje się zdrowym rozsądkiem i nie odmawia sobie ulubionych słodkości. Po prostu tak modyfikuje przepisy, by wypieki były zdrowe i niezbyt słodkie! Poznajcie świetny przepis na dietetyczny mazurek.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na dietetyczny mazurek daktylowo-czekoladowy od Ani Lewandowskiej

Do przygotowania smacznego mazurka w dietetycznej wersji potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 ml miodu lub syropu klonowego
  • 80 ml klarowanego masła
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka migdałów
  • Kilka jagód goji
  • Garść chipsów kokosowych

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie foremkę w kształcie prostokąta (albo kwadratu) i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsypcie całą przesianą mąkę i dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Wlejcie 70 ml syropu klonowego (albo miodu), 80 ml masła klarowanego i zagniećcie ciasto.
  4. Gotową masę przełóżcie do wyłożonej papierem formy i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 15 minut.
  5. W tym czasie zalejcie daktyle wrzątkiem. Gdy już zmiękną, wlejcie do nich całą puszkę mleczka kokosowego, wsypcie 2 łyżki kakao i wsypcie kilka migdałów. Całość zblendujcie na gładką masę.
  6. Na upieczone ciasto wyłóżcie przygotowaną masę z daktyli i kakao. Posypcie z wierzchu jagodami goji i chipsami kokosowymi. Smacznego!
Komentarze