Podczas Wielkanocy trudno jest się oprzeć świątecznym przysmakom. A na stole jest tyle kuszących pyszności! Babka wielkanocna, mazurek i pascha to typowe, tradycyjne wielkanocne wypieki, których każdy musi spróbować. Jednak gdy ktoś jest sportowcem, który musi dbać o linię i nie może sobie pozwolić na objadanie się słodyczami, to okres świąt jest dla niego bardzo trudny. Ale czy nawet w Wielkanoc trzeba przestrzegać rygorystycznych diet?
Ania Lewandowska udowadnia po raz kolejny, że w kwestii żywienia kieruje się zdrowym rozsądkiem i nie odmawia sobie ulubionych słodkości. Po prostu tak modyfikuje przepisy, by wypieki były zdrowe i niezbyt słodkie! Poznajcie świetny przepis na dietetyczny mazurek.
Przepis na dietetyczny mazurek daktylowo-czekoladowy od Ani Lewandowskiej
Do przygotowania smacznego mazurka w dietetycznej wersji potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g bezglutenowej mąki owsianej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 70 ml miodu lub syropu klonowego
- 80 ml klarowanego masła
- 1 szklanka daktyli
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kilka migdałów
- Kilka jagód goji
- Garść chipsów kokosowych
Przygotowanie:
- Przygotujcie sobie foremkę w kształcie prostokąta (albo kwadratu) i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
- Do miski wsypcie całą przesianą mąkę i dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Wlejcie 70 ml syropu klonowego (albo miodu), 80 ml masła klarowanego i zagniećcie ciasto.
- Gotową masę przełóżcie do wyłożonej papierem formy i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 15 minut.
- W tym czasie zalejcie daktyle wrzątkiem. Gdy już zmiękną, wlejcie do nich całą puszkę mleczka kokosowego, wsypcie 2 łyżki kakao i wsypcie kilka migdałów. Całość zblendujcie na gładką masę.
- Na upieczone ciasto wyłóżcie przygotowaną masę z daktyli i kakao. Posypcie z wierzchu jagodami goji i chipsami kokosowymi. Smacznego!