Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy
ONS, AdobeStock
Newsy

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy

Czy mazurek może być dietetyczny? Ania Lewandowska udowodniła, że jak najbardziej! Wypróbujcie jej dietetyczny przepis na to ciasto.

Podczas Wielkanocy trudno jest się oprzeć świątecznym przysmakom. A na stole jest tyle kuszących pyszności! Babka wielkanocna, mazurek i pascha to typowe, tradycyjne wielkanocne wypieki, których każdy musi spróbować. Jednak gdy ktoś jest sportowcem, który musi dbać o linię i nie może sobie pozwolić na objadanie się słodyczami, to okres świąt jest dla niego bardzo trudny. Ale czy nawet w Wielkanoc trzeba przestrzegać rygorystycznych diet?

Ania Lewandowska udowadnia po raz kolejny, że w kwestii żywienia kieruje się zdrowym rozsądkiem i nie odmawia sobie ulubionych słodkości. Po prostu tak modyfikuje przepisy, by wypieki były zdrowe i niezbyt słodkie! Poznajcie świetny przepis na dietetyczny mazurek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dietetyczny mazurek daktylowo-czekoladowy od Ani Lewandowskiej

Do przygotowania smacznego mazurka w dietetycznej wersji potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 ml miodu lub syropu klonowego
  • 80 ml klarowanego masła
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka migdałów
  • Kilka jagód goji
  • Garść chipsów kokosowych
Zobacz także
Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie foremkę w kształcie prostokąta (albo kwadratu) i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsypcie całą przesianą mąkę i dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Wlejcie 70 ml syropu klonowego (albo miodu), 80 ml masła klarowanego i zagniećcie ciasto.
  4. Gotową masę przełóżcie do wyłożonej papierem formy i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 15 minut.
  5. W tym czasie zalejcie daktyle wrzątkiem. Gdy już zmiękną, wlejcie do nich całą puszkę mleczka kokosowego, wsypcie 2 łyżki kakao i wsypcie kilka migdałów. Całość zblendujcie na gładką masę.
  6. Na upieczone ciasto wyłóżcie przygotowaną masę z daktyli i kakao. Posypcie z wierzchu jagodami goji i chipsami kokosowymi. Smacznego!
Robiliście kiedyś sernik z… ryżu? W tym przepisie nie znajdziecie ani grama sera
Adobe Stock
Newsy
Robiliście kiedyś sernik z… ryżu? W tym przepisie nie znajdziecie ani grama sera
Podstawowym składnikiem każdego sernika jest oczywiście biały ser. A co powiecie na sernik bez grama sera?

Marzy wam się sernik zupełnie inny niż wszystkie? Przygotujcie ten przepyszny, przypominający w smaku cukierki Rafaello sernik, który powstaje z ryżu, wiórków kokosowych i mleczka kokosowego. Ciasto jest całkowicie wegańskie, bezlaktozowe i bezglutenowe, więc śmiało mogą je spożywać alergicy i osoby z różnymi nietolerancjami.  Sernik jest kremowy, delikatny i ma przyjemny posmak kokosa. Przepis jest naprawdę prosty. Sprawdźcie sami! Przepis na sernik z ryżu Składniki: 0,5 kg ryżu 2 litry wody 800 ml mleczka kokosowego z dużą zawartością kokosa (ok. 70% ekstraktu z kokosa) 450 g wiórków kokosowych 2/3 szklanki cukru aromat kokosowy (opcjonalnie) wiórki kokosowe do dekoracji opcjonalnie: herbatniki lub kruche ciastka oraz roślinna margaryna do wykonania spodu pod masę Przygotowanie: Ryż całkowicie zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu. Róbcie to tak długo, aż wchłonie cały płyn i odpowiednio zmięknie. Kiedy będzie już gotowy, połączcie go z mleczkiem kokosowym, aromatem, wiórkami i cukrem. Składniki zmiksujcie na gładką masę. Formę lub tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Możecie ją też posmarować masłem. Włóżcie na nią ryżowe ciasto i równomiernie rozprowadźcie. Blaszkę wstawcie na całą noc do lodówki, by masa zrobiła się odpowiednio gęsta. Jeśli nie lubicie ciast bez spodu, wyłóżcie blaszkę herbatnikami lub pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z odrobiną oleju lub roślinnej margaryny. Sernik posypcie wiórkami kokosowymi. Możecie również polać go polewą o smaku mango lub ozdobić wegańskimi cukierkami. Zaskoczcie tym sernikiem swoich bliskich. Na pewno będą wniebowzięci. Z czym podawać...

batony raw jak zrobić
AdobeStock
Przepisy
KULTOWE batony Chodakowskiej w PÓŁ GODZINY! Wystarczą jedynie DWA składniki!
Uwielbiasz fit batony Ewy Chodakowskiej? Teraz możesz sama je przygotować w domu! Są banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne!

Znana trenerka Ewa Chodakowska słynie nie tylko z nienagannej i wysportowanej sylwetki! Poza tym, że publikuje zestawy treningów i organizuje eventy sportowe w całej Polsce, dzieli się też ze swoimi fanami osobistymi przepisami na zdrowe i pożywne przekąski. Sprawdźcie, jak zrobić słynne batoniki Ewy Chodakowskiej! Daktylowe batoniki Ewy Chodakowskiej są bardzo smaczne, choć nie należą do najtańszych. Na szczęście to nie problem, ponieważ z łatwością można je przygotować samodzielnie w domu! Do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników: Pół kilograma suszonych daktyli 280 g masła orzechowego Batony Chodakowskiej – przygotowanie Składniki umieść w robocie kuchennym i wymieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, żeby ułatwić maszynie miksowanie. Mieszaj aż do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia (najlepiej taką, jak do keksu lub chleba) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę z daktyli i masła orzechowego. Wyrównaj powierzchnię masy. Foremkę przełóż do lodówki i odstaw na pół godziny, żeby stężała. Po pół godzinie wyjmij formę z lodówki i pokrój masę na równe batoniki. I gotowe! Jeżeli masz ochotę, to możesz modyfikować przepis i wzbogacić go o swoje ulubione dodatki, na przykład kakao lub inne rodzaje masła orzechowego. Najpopularniejsze są pasty z orzeszków arachidowych, ale w sklepach ze zdrową żywnością można kupić masło z migdałów, orzechów laskowych i innych orzeszków!   Źródło: o2.pl Źródło zdjęcia: AdobeStock

Całonocna owsianka mocy hitem internetu. Smakuje jak Kinder Bueno
AdobeStock
Newsy
Nocna owsianka mocy to hit internetu. Smakuje jak Kinder Bueno i robi się prawie sama
Próbowaliście już nocnej owsianki? To świetny pomysł na śniadanie dla zapracowanych. Zwłaszcza jeśli smakuje tak jak batoniki Kinder Bueno!

Przepadacie za łakociami? Okazuje się, że można rozpocząć dzień od owsianki, który doda wam energii na cały dzień i przy tym smakuje jak pyszne batoniki. Popularność w internecie zdobywa filmik z przepisem na owsiankę mocy - sprawdźcie, jak ją przygotować.  Przepis na owsiankę mocy Do przygotowania zdrowej i smacznej owsianki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół szklanki płatków owsianych pół szklanki mleka skondensowanego  1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo syropu klonowego) 1 łyżka masła orzechowego garść drobno pokrojonych orzechów laskowych  Polewa: 1 łyżka kakao 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka miodu pół łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Wszystkie składniki owsianki dodajcie do miski i dokładnie wymieszajcie tak, by się połączyły.  Następnie w osobnej misce wymieszajcie kakao, olej kokosowy, miód i masło orzechowe. Powstałą polewą posmarujcie wierzch owsianki i wstawcie ją do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.  I gotowe! Ważny jest tak długi czas przygotowania, ponieważ dzięki temu płatki napęcznieją, a czekolada dobrze zastygnie. Taka owsianka jest świetnym pomysłem dla zapracowanych osób, które nie mają rano czasu na przygotowanie sobie śniadania. Wystarczy przyrządzić ją wieczorem, a rano tylko wyjąć z lodówki i ewentualnie lekko podgrzać w mikrofalówce. Przed podaniem możecie udekorować owsiankę owocami, np. bananami.  Dlaczego warto jeść owsianki? Od lat dietetycy polecają jadać na śniadanie właśnie owsianki. Ich główny składnik, czyli...

Skąd wzięła się tradycja pieczenia mazurków wielkanocnych? Nie uwierzylibyście, skąd pochodzi to ciasto
Adobe Stock
Newsy
Skąd wzięła się tradycja pieczenia mazurków wielkanocnych? Nie uwierzylibyście, skąd pochodzi to ciasto
Mazurek to znak rozpoznawczy wielkanocnego śniadania. Wyjaśniamy skąd się wzięła nazwa i tradycja jedzenia mazurka. I prezentujemy przepis na czekoladowy mazurek wg Roberta Makłowicza.

Czy mazurek pochodzi z Polski, czy może przywędrował z dalekich krajów? Zdania na ten temat są podzielone. Jednak najbardziej prawdopodobne jest to, że sam pomysł na kruche, bardzo słodkie ciasto przyjechał do Polski wraz z podróżnikami ze wschodu. Po latach, przygotowywanie mazurka ze świątecznymi ornamentami zrobionymi z orzechów i suszonych owoców stało się w Polsce tradycją. Podajemy przepis na czekoladowy mazurek, bardzo prosty i bardzo smaczny. Skąd wzięły się mazurki na polskich stołach? Pomysł na ciasto przypisywane jest Turkom. Jeśli porównać tradycyjny bardzo słodki mazurek, z tureckimi czy patrząc szerzej – wschodnimi słodyczami, to możecie zauważyć pewne podobieństwa. I choć w ostatnich latach zaczęliśmy przygotowywać mazurki z mniejszą ilością cukru, bardziej kwaskowe, to te pierwsze charakteryzowały się tym, że były bardzo słodkie. Znacznie bardziej niż typowe polskie ciasta i dokładnie tak, jak tradycyjne tureckie słodycze. Polska nazwa mazurek pochodzi prawdopodobnie od słowa Mazur, jak kiedyś nazywano Mazowsze. Można więc przypuszczać, że ciasta najwcześniej były wypiekane w centralnej Polsce. Regularnie zaczęto je piec w XVII w. i było symbolicznym zakończeniem Wielkiego Postu oraz nagrodą dla tych, którzy wytrzymali 40 dni wstrzemięźliwości od mięsa i słodyczy. Najpopularniejszą odmianą mazurka jest mazurek królewski – kruche ciasto z dużą ilością migdałów, oblane domową konfiturą. Popularne są też mazurki orzechowe, z bezą, kajmakiem czy czekoladą. Podstawą, zamiast kruchego ciasta może też być ciasto marcepanowe lub biszkopt. Jednak najważniejsze jest przybranie. Powinno być bogate, do jego wykonania często używa się barwionych lukrów i dużej ilości bakalii. Mazurek ma nie tylko smakować, ma też być ozdoba świątecznego stołu. Przepis...