Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy
ONS, AdobeStock
Newsy

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy

Czy mazurek może być dietetyczny? Ania Lewandowska udowodniła, że jak najbardziej! Wypróbujcie jej dietetyczny przepis na to ciasto.

Podczas Wielkanocy trudno jest się oprzeć świątecznym przysmakom. A na stole jest tyle kuszących pyszności! Babka wielkanocna, mazurek i pascha to typowe, tradycyjne wielkanocne wypieki, których każdy musi spróbować. Jednak gdy ktoś jest sportowcem, który musi dbać o linię i nie może sobie pozwolić na objadanie się słodyczami, to okres świąt jest dla niego bardzo trudny. Ale czy nawet w Wielkanoc trzeba przestrzegać rygorystycznych diet?

Ania Lewandowska udowadnia po raz kolejny, że w kwestii żywienia kieruje się zdrowym rozsądkiem i nie odmawia sobie ulubionych słodkości. Po prostu tak modyfikuje przepisy, by wypieki były zdrowe i niezbyt słodkie! Poznajcie świetny przepis na dietetyczny mazurek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dietetyczny mazurek daktylowo-czekoladowy od Ani Lewandowskiej

Do przygotowania smacznego mazurka w dietetycznej wersji potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 ml miodu lub syropu klonowego
  • 80 ml klarowanego masła
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka migdałów
  • Kilka jagód goji
  • Garść chipsów kokosowych
Zobacz także
Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie foremkę w kształcie prostokąta (albo kwadratu) i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsypcie całą przesianą mąkę i dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Wlejcie 70 ml syropu klonowego (albo miodu), 80 ml masła klarowanego i zagniećcie ciasto.
  4. Gotową masę przełóżcie do wyłożonej papierem formy i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 15 minut.
  5. W tym czasie zalejcie daktyle wrzątkiem. Gdy już zmiękną, wlejcie do nich całą puszkę mleczka kokosowego, wsypcie 2 łyżki kakao i wsypcie kilka migdałów. Całość zblendujcie na gładką masę.
  6. Na upieczone ciasto wyłóżcie przygotowaną masę z daktyli i kakao. Posypcie z wierzchu jagodami goji i chipsami kokosowymi. Smacznego!
batony raw jak zrobić
AdobeStock
Przepisy
KULTOWE batony Chodakowskiej w PÓŁ GODZINY! Wystarczą jedynie DWA składniki!
Uwielbiasz fit batony Ewy Chodakowskiej? Teraz możesz sama je przygotować w domu! Są banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne!

Znana trenerka Ewa Chodakowska słynie nie tylko z nienagannej i wysportowanej sylwetki! Poza tym, że publikuje zestawy treningów i organizuje eventy sportowe w całej Polsce, dzieli się też ze swoimi fanami osobistymi przepisami na zdrowe i pożywne przekąski. Sprawdźcie, jak zrobić słynne batoniki Ewy Chodakowskiej! Daktylowe batoniki Ewy Chodakowskiej są bardzo smaczne, choć nie należą do najtańszych. Na szczęście to nie problem, ponieważ z łatwością można je przygotować samodzielnie w domu! Do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników: Pół kilograma suszonych daktyli 280 g masła orzechowego Batony Chodakowskiej – przygotowanie Składniki umieść w robocie kuchennym i wymieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, żeby ułatwić maszynie miksowanie. Mieszaj aż do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia (najlepiej taką, jak do keksu lub chleba) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę z daktyli i masła orzechowego. Wyrównaj powierzchnię masy. Foremkę przełóż do lodówki i odstaw na pół godziny, żeby stężała. Po pół godzinie wyjmij formę z lodówki i pokrój masę na równe batoniki. I gotowe! Jeżeli masz ochotę, to możesz modyfikować przepis i wzbogacić go o swoje ulubione dodatki, na przykład kakao lub inne rodzaje masła orzechowego. Najpopularniejsze są pasty z orzeszków arachidowych, ale w sklepach ze zdrową żywnością można kupić masło z migdałów, orzechów laskowych i innych orzeszków!   Źródło: o2.pl Źródło zdjęcia: AdobeStock

pączki fit przepis
ONS, akrobatka2/gotujmy.pl
Newsy
Anna Lewandowska zdradziła przepis na pączki bez tłuszczu. Jeśli dbacie o linię po ich zjedzeniu nic nie pójdzie wam w biodra
Jesteście na diecie, więc w Tłusty Czwartek nie jecie żadnych pączków? Te z przepisu Ani Lewandowskiej nie zaszkodzą sylwetce!

Zgrabna sylwetka i zdrowy tryb życia wymagają wielu wyrzeczeń. Nie można jeść niezdrowych i kalorycznych przekąsek, które mogłyby zniweczyć lata pracy nad ciałem. Ale czy to rzeczywiście prawda? Ania Lewandowska kolejny raz udowadnia, że zdrowy tryb życia nie oznacza, że trzeba do końca swoich dni żywić się tylko sałatą! Z okazji Tłustego Czwartku podzieliła się własnym przepisem na znacznie zdrowsze i lżejsze pączki. Wypróbujecie? Przepis na dietetyczne pączki od Anny Lewandowskiej Dieta nie oznacza rezygnacji z Tłustego Czwartku! Możecie bez wyrzutów sumienia zjeść przynajmniej jednego pączka przygotowanego według przepisu od Ani Lewandowskiej. Do przygotowania takich zdrowych pączków, będziecie potrzebowali poniższych składników: 100 g mąki kokosowej 4 jajka 5 łyżek oleju kokosowego 4 łyżki miodu Pół łyżeczki sody Do polewy: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao) Mus kokosowy Ulubione dodatki do dekoracji (płatki migdałowe, siekane orzechy, suszone owoce) Przygotowanie: Do miski wsypcie 100 gramów mąki kokosowej i wymieszajcie dokładnie z połową łyżeczki sody. W kąpieli wodnej rozpuśćcie olej kokosowy (naturalnie nie jest w płynnej postaci, tylko zwarty w słoiczku – dlatego trzeba go roztopić jak masło). Gdy roztopiony olej już ostygnie, wlejcie go do malaksera. Dodajcie miód i miksujcie, aż masa stanie się puszysta. Do miseczki wbijcie jajka. Wlewajcie po jednym do masy z oleju i miodu, cały czas miksując. Wsypcie do masy mąkę kokosową, wymieszaną z sodą. Wymieszajcie do połączenia składników. Uformujcie z ciasta kulki i rozłóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie blachę z pączkami do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 15 minut. Po upieczeniu...

Przepis na ptasie mleczko
Newsy
Cudowne domowe ptasie mleczko. Chwila roboty i macie idealny deser do kawy i herbaty
Uwielbiacie ptasie mleczko? Przygotujcie podobny deser w domu! Domownicy będą zachwyceni!

Ptasie mleczko to typowo polski deser. Obcokrajowcy zachwycają się delikatną pianką zatopioną w pysznej czekoladzie. Jeśli też je uwielbiacie, koniecznie sprawdźcie ten przepis na przepyszne domowe ptasie mleczko, które zrobicie bez pieczenia. Jest lekkie, puszyste i ma niesamowity smak! Pomysł na deser z białek jaj Jeśli do jakiegoś przepisu wykorzystywaliście same żółtka i zostały wam białka jaj, możecie albo zrobić z nich białkowy omlet, bezy, albo coś naprawdę pysznego: domowe ptasie mleczko! Deser lekki jak chmurka, idealnie nadający się do kawy lub herbaty. Przepis na domowe ptasie mleczko Składniki na domowe ptasie mleczko Herbatniki na spód (możecie pominąć) Aromat śmietankowy 3 łyżki soku z cytryny 150 ml wody Ok. 35 g żelatyny Szklanka cukru 9 białek 3 łyżki kakao 100ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru 60 g masła Przygotowanie domowego ptasiego mleczka Łyżeczkę żelatyny zalejcie łyżką gorącej wody i mieszajcie, aż się rozpuści. Wlejcie do garnka kremówkę, dodajcie masło i czekajcie do rozpuszczenia.  Dodajcie cukier puder, kakao i zagotujcie. Zdejmijcie z ognia. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie. Polewa jest gotowa. Zostawcie ją do przestudzenia. Pozostałą część żelatyny wsypcie do miseczki i namoczcie w wodzie. Rozpuśćcie żelatynę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Ubijcie białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajcie stopniowo cukier i sok z cytryny. Ubijajcie aż do rozpuszczenia cukru. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i łyżeczkę aromatu śmietankowego. Ubijajcie jeszcze parę sekund, aż składniki się połączą.  Na blaszce wyłóżcie herbatniki. Wyłóżcie na nich piankową masę i wyrównajcie, aby powierzchnia była gładka. Wylejcie zimną, ale jeszcze...

Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet osoba bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Robi się je szybko, nie wymaga długiego pieczenia. Lekki krem na bazie kaszy manny oraz wiśnie doskonale pasują do czekoladowego spodu.

Szukacie przepisu na ciasto czekoladowe, które jest banalne i szybkie do upieczenia? Oto on! Ciasto wychodzi lekkie i wilgotne, a krem delikatny i puszysty. Całość przełamują kwaśne wiśnie lub maliny. To ciasto, podobnie jak galaretkowiec bez pieczenia , ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych , które robi się tylko w 10 minut czy ciasto paryski kochanek z 4 składników , jest idealne dla osób, które nie lubią piec. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 120g masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 30g ciemnego kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Składniki na krem 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki kaszy manny 250g masła Składniki na polewę 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 300g drylowanych wiśni z syropu lub świeżych malin Przygotowanie Włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni. Masło utrzyjcie mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajcie jajko i zmiksujcie. Cały czas miksując, dodawajcie do masy proszek do pieczenia, mąkę, mleko oraz kakao. Prostokątną formę (24x42cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie ciasto. Pieczcie przez około 20-25 minut do suchego patyczka. W garnku zagotujcie mleko z kaszą manną. Wystudźcie. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, a następnie dodajcie zimną kaszę. Kremem posmarujcie wystudzone ciasto. Na wierzchu rozłóżcie wiśnie lub maliny. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i dodajcie do niej śmietankę. Wmieszajcie cukier puder i mleko, aż osiągniecie odpowiednią konsystencję. Polewą delikatnie polejcie ciasto i odstawcie w chłodne miejsce, aby stężała. Smacznego! Źródło:...