Podczas Wielkanocy trudno jest się oprzeć świątecznym przysmakom. A na stole jest tyle kuszących pyszności! Babka wielkanocna, mazurek i pascha to typowe, tradycyjne wielkanocne wypieki, których każdy musi spróbować. Jednak gdy ktoś jest sportowcem, który musi dbać o linię i nie może sobie pozwolić na objadanie się słodyczami, to okres świąt jest dla niego bardzo trudny. Ale czy nawet w Wielkanoc trzeba przestrzegać rygorystycznych diet?

Ania Lewandowska udowadnia po raz kolejny, że w kwestii żywienia kieruje się zdrowym rozsądkiem i nie odmawia sobie ulubionych słodkości. Po prostu tak modyfikuje przepisy, by wypieki były zdrowe i niezbyt słodkie! Poznajcie świetny przepis na dietetyczny mazurek.

Przepis na dietetyczny mazurek daktylowo-czekoladowy od Ani Lewandowskiej

Do przygotowania smacznego mazurka w dietetycznej wersji potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 ml miodu lub syropu klonowego
  • 80 ml klarowanego masła
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka migdałów
  • Kilka jagód goji
  • Garść chipsów kokosowych

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie foremkę w kształcie prostokąta (albo kwadratu) i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsypcie całą przesianą mąkę i dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Wlejcie 70 ml syropu klonowego (albo miodu), 80 ml masła klarowanego i zagniećcie ciasto.
  4. Gotową masę przełóżcie do wyłożonej papierem formy i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 15 minut.
  5. W tym czasie zalejcie daktyle wrzątkiem. Gdy już zmiękną, wlejcie do nich całą puszkę mleczka kokosowego, wsypcie 2 łyżki kakao i wsypcie kilka migdałów. Całość zblendujcie na gładką masę.
  6. Na upieczone ciasto wyłóżcie przygotowaną masę z daktyli i kakao. Posypcie z wierzchu jagodami goji i chipsami kokosowymi. Smacznego!