Mazurki to bardzo tradycyjne, polskie ciasta. Są przygotowywane szczególnie na Wielkanoc. W wielu rodzinach to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Mazurki są bardzo słodkie, ale przede wszystkim strojne! Składają się zawsze z dwóch warstw: spodu z ciasta (najczęściej kruchego) i wierzchniej warstwy ze smakowej masy, na przykład masy kajmakowej, masy orzechowej albo marmolady. 

Bardzo ważne jest też wykończenie mazurka. Dobrze jest strojnie go ozdobić, na przykład korzystając z różnych bakalii czy owoców. Poznajcie mazurek krówkowy, który jest świetnym pomysłem na dogodzenie domownikom i gościom. 

Krówkowy mazurek wielkanocny

Składniki na ciasto mazurka wielkanocnego

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru pudru 
  • 200 g masła
  • Jajko
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę krówkową w mazurku 

  • 500 g krówek – cukierków. Powinny być bardzo miękkie
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 50 g masła

Dekoracja mazurka krówkowego

  • Orzechy laskowe
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie mazurka krówkowego

  1. Obydwie maki przesiejcie przez sito i umieśćcie na stolnicy.
  2. Wykopcie w mące mały dołek i umieśćcie tam jajka, żółtka i masło.
  3. Składniki ciasta siekajcie nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugniećcie rękami. 
  4. Starajcie się, żeby ciasto miało kontakt z waszymi rękami jak najkrócej. 
  5. Blaszkę posmarujcie masłem.
  6. Ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wytnijcie z niego pożądany format. Wyłóżcie ciasto na blaszkę. Resztę ciasta uformujcie w brzegi: wytnijcie dwa podłużne wałeczki i zaplećcie je razem.
  7. Wyłóżcie zaplatankę na blaszkę, na brzegach mazurka.
  8. Nakłujcie ciasto widelcem.
  9. Ciasto pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, do zarumienienia.
  10. Krówki pokrójcie na mniejsze części.
  11. Rozpuśćcie w garnku masło. Dodajcie cukierki i śmietankę. 
  12. Podgrzejcie na małym ogniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  13. Masę wylejcie na ciasto równomiernie i wygładźcie. 
  14. Udekorujcie mazurek np. tworząc kwiatki z orzechów laskowych i płatków migdałowych. 
  15. Odstawcie do zastygnięcia.

Źródło: gotujmy.pl