Mazurki to bardzo tradycyjne, polskie ciasta. Są przygotowywane szczególnie na Wielkanoc. W wielu rodzinach to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Mazurki są bardzo słodkie, ale przede wszystkim strojne! Składają się zawsze z dwóch warstw: spodu z ciasta (najczęściej kruchego) i wierzchniej warstwy ze smakowej masy, na przykład masy kajmakowej, masy orzechowej albo marmolady.
Bardzo ważne jest też wykończenie mazurka. Dobrze jest strojnie go ozdobić, na przykład korzystając z różnych bakalii czy owoców. Poznajcie mazurek krówkowy, który jest świetnym pomysłem na dogodzenie domownikom i gościom.
Krówkowy mazurek wielkanocny
Składniki na ciasto mazurka wielkanocnego
- 250 g mąki tortowej
- 100 g mąki krupczatki
- 80 g cukru pudru
- 200 g masła
- Jajko
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę krówkową w mazurku
- 500 g krówek – cukierków. Powinny być bardzo miękkie
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 50 g masła
Dekoracja mazurka krówkowego
- Orzechy laskowe
- Płatki migdałowe
Przygotowanie mazurka krówkowego
- Obydwie maki przesiejcie przez sito i umieśćcie na stolnicy.
- Wykopcie w mące mały dołek i umieśćcie tam jajka, żółtka i masło.
- Składniki ciasta siekajcie nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugniećcie rękami.
- Starajcie się, żeby ciasto miało kontakt z waszymi rękami jak najkrócej.
- Blaszkę posmarujcie masłem.
- Ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wytnijcie z niego pożądany format. Wyłóżcie ciasto na blaszkę. Resztę ciasta uformujcie w brzegi: wytnijcie dwa podłużne wałeczki i zaplećcie je razem.
- Wyłóżcie zaplatankę na blaszkę, na brzegach mazurka.
- Nakłujcie ciasto widelcem.
- Ciasto pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, do zarumienienia.
- Krówki pokrójcie na mniejsze części.
- Rozpuśćcie w garnku masło. Dodajcie cukierki i śmietankę.
- Podgrzejcie na małym ogniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Masę wylejcie na ciasto równomiernie i wygładźcie.
- Udekorujcie mazurek np. tworząc kwiatki z orzechów laskowych i płatków migdałowych.
- Odstawcie do zastygnięcia.
Źródło: gotujmy.pl