Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy

Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil

Przygotujcie mazurek z tego przepisu! Zachwycicie domowników i gości!

Mazurki to bardzo tradycyjne, polskie ciasta. Są przygotowywane szczególnie na Wielkanoc. W wielu rodzinach to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Mazurki są bardzo słodkie, ale przede wszystkim strojne! Składają się zawsze z dwóch warstw: spodu z ciasta (najczęściej kruchego) i wierzchniej warstwy ze smakowej masy, na przykład masy kajmakowej, masy orzechowej albo marmolady. 

Bardzo ważne jest też wykończenie mazurka. Dobrze jest strojnie go ozdobić, na przykład korzystając z różnych bakalii czy owoców. Poznajcie mazurek krówkowy, który jest świetnym pomysłem na dogodzenie domownikom i gościom. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Krówkowy mazurek wielkanocny

Składniki na ciasto mazurka wielkanocnego

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru pudru 
  • 200 g masła
  • Jajko
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę krówkową w mazurku 

  • 500 g krówek – cukierków. Powinny być bardzo miękkie
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 50 g masła

Dekoracja mazurka krówkowego

  • Orzechy laskowe
  • Płatki migdałowe
Zobacz także
Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis

Przygotowanie mazurka krówkowego

  1. Obydwie maki przesiejcie przez sito i umieśćcie na stolnicy.
  2. Wykopcie w mące mały dołek i umieśćcie tam jajka, żółtka i masło.
  3. Składniki ciasta siekajcie nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugniećcie rękami. 
  4. Starajcie się, żeby ciasto miało kontakt z waszymi rękami jak najkrócej. 
  5. Blaszkę posmarujcie masłem.
  6. Ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wytnijcie z niego pożądany format. Wyłóżcie ciasto na blaszkę. Resztę ciasta uformujcie w brzegi: wytnijcie dwa podłużne wałeczki i zaplećcie je razem.
  7. Wyłóżcie zaplatankę na blaszkę, na brzegach mazurka.
  8. Nakłujcie ciasto widelcem.
  9. Ciasto pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, do zarumienienia.
  10. Krówki pokrójcie na mniejsze części.
  11. Rozpuśćcie w garnku masło. Dodajcie cukierki i śmietankę. 
  12. Podgrzejcie na małym ogniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  13. Masę wylejcie na ciasto równomiernie i wygładźcie. 
  14. Udekorujcie mazurek np. tworząc kwiatki z orzechów laskowych i płatków migdałowych. 
  15. Odstawcie do zastygnięcia.

Źródło: gotujmy.pl

Wielkanocny mazurek kajmakowy
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Mazurek kajmakowy to wielkanocny hit, który lubią wszyscy. Z tego przepisu jest najsmaczniejszy
Tym mazurkiem będą zajadać się wielkanocni goście w każdym wieku!

Mazurki zdobią pięknie wielkanocne stoły i cieszą oczy i kubki smakowe w Święta Wielkanocne. Przygotowywanie mazurków to bardzo polska tradycja. Te ciasta są wyjątkowo niskie, przygotowywane tylko z dwóch warstw: spodu i masy na wierzchu. Dobry mazurek musi być słodki i strojnie przyozdobiony. Warto poświęcić trochę czasu na jego dekorację. Jak zrobić wielkanocny mazurek? Spód mazurka jest najczęściej kruchy i przygotowany z ciasta kruchego lub półkruchego, niekiedy z dodatkiem mąki orzechowej, która nadaje mu innego smaku. Masa w mazurkach może być naprawdę różna! W waszych domach przygotowuje się pewnie mazurki z dżemem, kremem z orzechów albo kajmakiem. Kajmakowe mazurki mają szczególnie dużo wielbicieli. Przygotujcie mazurek z kajmakiem tej Wielkanocy. Jest przepyszny! Wielkanocny mazurek kajmakowy Składniki na mazurek z kajmakiem Ciasto mazurkowe 200 g mąki 150 g masła 3 żółtka Pół łyżki śmietany Pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Masa mazurkowa i dekoracje Pół puszki gotowej masy kajmakowej Bakalie do dekoracji mazurka: skórka pomarańczowa, migdały, różne orzechy Przygotowanie kajmakowego mazurka Przesiejcie mąkę na stolnicę przez sito o małych oczkach. Masło pokrójcie w drobne kostki za pomocą noża. Dodajcie masło do mąki, krójcie nożem masło na jeszcze mniejsze kostki, by trochę połączyło się z mąką, ale nie ocieplało się. Do ciasta dodajcie żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ciasto ugniećcie, łącząc razem wszystkie składniki, ale pamiętajcie o tym, że ciasto kruche trzeba ugniatać szybko. Rozwałkujcie ciasto. Wykrójcie z ciasta pożądany kształt,...

Przepis na kruche ciasto do mazurka według Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła zaskakujący trik z jajkami na kruche ciasto na mazurka. Dzięki temu rozpływa się w ustach
Mazurek to przepyszne ciasto, które pojawia się na waszych stołach przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych. Znana restauratorka, Magda Gessler zdradziła, jak przyrządzić do niego kruchy spód.

W dawnej kuchni polskiej mazurki przygotowywało się na bazie wspaniałego ciasta makaronikowego i marcepanowego. Dzisiaj większość gospodyń decyduje się na kruchy spód, bez żadnych udziwnień. Szaleństwo zaczyna się dopiero w kremach, dodatkach i ozdobach. Zaskakujący trik na kruche ciasto według Magdy Gessler Zgodnie z tradycyjnymi przepisami kruche ciasto przyrządza się z mąki, jajek, cukru oraz masła. Magda Gessler sugeruje jednak, by zamiast świeżych żółtek umieścić w masie te wydrążone z ugotowanych na twardo jajek. Nie zapomnijcie, żeby przetrzeć je przez sitko o drobnych oczkach. Inaczej w cieście pojawią się wyczuwalne grudki. Przepis na kruche ciasto na mazurka według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów prawdziwego masła 100 gramów cukru drobnego do wypieków 4 jajek Szczypty soli Przygotowanie: Jajka umieśćcie w niewielkim rondelku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach). Gotowe jajka przelejcie zimną wodą, obierzcie ze skorupek, podzielcie na pół i wydrążcie z nich żółtka (tylko one są wam potrzebne, białka możecie zużyć na przykład do jakiejś sałatki). Tak przygotowane żółtka przetrzyjcie przez drobne sitko wprost do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich cukier, masło, mąkę, szczyptę soli o odrobinę zimnej wody. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta uformujcie kulkę, owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki, wyjmijcie z folii, przełóżcie na drewnianą stolnicę, a następnie rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, przełóżcie do formy i ponakłuwajcie widelcem w kilku miejscach. Piekarnik...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...

kruche ciasto przepis
Flickr
Newsy
Kruche ciasto będzie jeszcze lepsze, gdy część mąki zastąpicie tym składnikiem. Wyjdzie rewelacyjne w smaku
Lubicie kruche placki z owocami? Na pewno posmakuje wam ciasto z tego przepisu – wszystko dzięki zastosowaniu sprytnej sztuczki!

Choć ciężkie i tuczące, kruche ciasta są niestety najsmaczniejsze! Wszystko dzięki temu, że nie żałuje się do nich cukru i masła. Jeżeli chcecie dodatkowo podkręcić smak kruchego placka, zastąpcie połowę podanej w przepisie mąki… mielonymi orzechami! Dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i nada mu to wyjątkowej, orzechowej nuty. Taki trik doskonale sprawdzi się w przypadku kruchego orzechowca. Przepis na kruche ciasto z orzechami Do przygotowania pysznego, kruchego i mocno orzechowego ciasta, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki do ciasta: 1 szklanka mąki 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 250 g masła 4 żółtka 5 łyżeczek powideł ze śliwek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Składniki do masy orzechowej: 4 białka Niecała szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na dużą stolnicę. Dodajcie szklankę drobno zmielonych orzechów, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Następnie do mąki dodajcie kostkę masła, cztery żółtka i szybkimi ruchami zagniećcie ciasto. Najlepiej najpierw posiekajcie masło i nożem łączcie je z mąką, a dopiero później zagniatajcie rękami. Chodzi o to, żeby ciasto jak najmniej się ogrzało! Zagniecione ciasto podzielcie na 3 części. Do jednej z części dodajcie 1 łyżkę kakao. Ciemne i jasne ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażarki na około 45 minut. Trzecią częścią ciasta wyłóżcie posmarowaną masłem i oprószoną maką blaszkę i wstawcie do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyjmijcie blachę z ciastem i posmarujcie powidłami ze śliwek. Zamrożone ciemne ciasto zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i rozłóżcie na...