Mazurki zdobią pięknie wielkanocne stoły i cieszą oczy i kubki smakowe w Święta Wielkanocne. Przygotowywanie mazurków to bardzo polska tradycja. Te ciasta są wyjątkowo niskie, przygotowywane tylko z dwóch warstw: spodu i masy na wierzchu. Dobry mazurek musi być słodki i strojnie przyozdobiony. Warto poświęcić trochę czasu na jego dekorację.

Jak zrobić wielkanocny mazurek?

Spód mazurka jest najczęściej kruchy i przygotowany z ciasta kruchego lub półkruchego, niekiedy z dodatkiem mąki orzechowej, która nadaje mu innego smaku. Masa w mazurkach może być naprawdę różna! W waszych domach przygotowuje się pewnie mazurki z dżemem, kremem z orzechów albo kajmakiem. Kajmakowe mazurki mają szczególnie dużo wielbicieli. Przygotujcie mazurek z kajmakiem tej Wielkanocy. Jest przepyszny!

Wielkanocny mazurek kajmakowy

Składniki na mazurek z kajmakiem

Ciasto mazurkowe

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • Pół łyżki śmietany
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru

Masa mazurkowa i dekoracje

  • Pół puszki gotowej masy kajmakowej
  • Bakalie do dekoracji mazurka: skórka pomarańczowa, migdały, różne orzechy

Przygotowanie kajmakowego mazurka

  1. Przesiejcie mąkę na stolnicę przez sito o małych oczkach.
  2. Masło pokrójcie w drobne kostki za pomocą noża.
  3. Dodajcie masło do mąki, krójcie nożem masło na jeszcze mniejsze kostki, by trochę połączyło się z mąką, ale nie ocieplało się.
  4. Do ciasta dodajcie żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być wyjęte prosto z lodówki.
  5. Ciasto ugniećcie, łącząc razem wszystkie składniki, ale pamiętajcie o tym, że ciasto kruche trzeba ugniatać szybko.
  6. Rozwałkujcie ciasto. Wykrójcie z ciasta pożądany kształt, na przykład kształt wielkanocnego jajka.
  7. Odkrojoną część ciasta wykorzystajcie do zrobienia brzegów ciasta. Musicie odkroić go więc wystarczająco dużo.
  8. Ciasto połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Pieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30 minut.
  10. Na przestudzonym cieście rozsmarujcie masę kajmakową z puszki. Jeśli chcecie nadać jej bardziej kremową strukturę, wymieszajcie masę kajmakową z utartym wcześniej, puszystym masłem.
  11. Mazurek udekorujcie, wykorzystując różnorodne bakalie.

Źródło: gotujmy.pl

 

Zobacz także: