Mazurki zdobią pięknie wielkanocne stoły i cieszą oczy i kubki smakowe w Święta Wielkanocne. Przygotowywanie mazurków to bardzo polska tradycja. Te ciasta są wyjątkowo niskie, przygotowywane tylko z dwóch warstw: spodu i masy na wierzchu. Dobry mazurek musi być słodki i strojnie przyozdobiony. Warto poświęcić trochę czasu na jego dekorację.
Jak zrobić wielkanocny mazurek?
Spód mazurka jest najczęściej kruchy i przygotowany z ciasta kruchego lub półkruchego, niekiedy z dodatkiem mąki orzechowej, która nadaje mu innego smaku. Masa w mazurkach może być naprawdę różna! W waszych domach przygotowuje się pewnie mazurki z dżemem, kremem z orzechów albo kajmakiem. Kajmakowe mazurki mają szczególnie dużo wielbicieli. Przygotujcie mazurek z kajmakiem tej Wielkanocy. Jest przepyszny!
Wielkanocny mazurek kajmakowy
Składniki na mazurek z kajmakiem
Ciasto mazurkowe
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 3 żółtka
- Pół łyżki śmietany
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
Masa mazurkowa i dekoracje
- Pół puszki gotowej masy kajmakowej
- Bakalie do dekoracji mazurka: skórka pomarańczowa, migdały, różne orzechy
Przygotowanie kajmakowego mazurka
- Przesiejcie mąkę na stolnicę przez sito o małych oczkach.
- Masło pokrójcie w drobne kostki za pomocą noża.
- Dodajcie masło do mąki, krójcie nożem masło na jeszcze mniejsze kostki, by trochę połączyło się z mąką, ale nie ocieplało się.
- Do ciasta dodajcie żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być wyjęte prosto z lodówki.
- Ciasto ugniećcie, łącząc razem wszystkie składniki, ale pamiętajcie o tym, że ciasto kruche trzeba ugniatać szybko.
- Rozwałkujcie ciasto. Wykrójcie z ciasta pożądany kształt, na przykład kształt wielkanocnego jajka.
- Odkrojoną część ciasta wykorzystajcie do zrobienia brzegów ciasta. Musicie odkroić go więc wystarczająco dużo.
- Ciasto połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30 minut.
- Na przestudzonym cieście rozsmarujcie masę kajmakową z puszki. Jeśli chcecie nadać jej bardziej kremową strukturę, wymieszajcie masę kajmakową z utartym wcześniej, puszystym masłem.
- Mazurek udekorujcie, wykorzystując różnorodne bakalie.
Źródło: gotujmy.pl