Wielkanocny mazurek kajmakowy
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Mazurek kajmakowy to wielkanocny hit, który lubią wszyscy. Z tego przepisu jest najsmaczniejszy

Tym mazurkiem będą zajadać się wielkanocni goście w każdym wieku!
Anna Urbańska
marzec 17, 2021

Mazurki zdobią pięknie wielkanocne stoły i cieszą oczy i kubki smakowe w Święta Wielkanocne. Przygotowywanie mazurków to bardzo polska tradycja. Te ciasta są wyjątkowo niskie, przygotowywane tylko z dwóch warstw: spodu i masy na wierzchu. Dobry mazurek musi być słodki i strojnie przyozdobiony. Warto poświęcić trochę czasu na jego dekorację.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić wielkanocny mazurek?

Spód mazurka jest najczęściej kruchy i przygotowany z ciasta kruchego lub półkruchego, niekiedy z dodatkiem mąki orzechowej, która nadaje mu innego smaku. Masa w mazurkach może być naprawdę różna! W waszych domach przygotowuje się pewnie mazurki z dżemem, kremem z orzechów albo kajmakiem. Kajmakowe mazurki mają szczególnie dużo wielbicieli. Przygotujcie mazurek z kajmakiem tej Wielkanocy. Jest przepyszny!

Wielkanocny mazurek kajmakowy

Składniki na mazurek z kajmakiem

Ciasto mazurkowe

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • Pół łyżki śmietany
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru

Masa mazurkowa i dekoracje

  • Pół puszki gotowej masy kajmakowej
  • Bakalie do dekoracji mazurka: skórka pomarańczowa, migdały, różne orzechy

Przygotowanie kajmakowego mazurka

  1. Przesiejcie mąkę na stolnicę przez sito o małych oczkach.
  2. Masło pokrójcie w drobne kostki za pomocą noża.
  3. Dodajcie masło do mąki, krójcie nożem masło na jeszcze mniejsze kostki, by trochę połączyło się z mąką, ale nie ocieplało się.
  4. Do ciasta dodajcie żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być wyjęte prosto z lodówki.
  5. Ciasto ugniećcie, łącząc razem wszystkie składniki, ale pamiętajcie o tym, że ciasto kruche trzeba ugniatać szybko.
  6. Rozwałkujcie ciasto. Wykrójcie z ciasta pożądany kształt, na przykład kształt wielkanocnego jajka.
  7. Odkrojoną część ciasta wykorzystajcie do zrobienia brzegów ciasta. Musicie odkroić go więc wystarczająco dużo.
  8. Ciasto połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Pieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30 minut.
  10. Na przestudzonym cieście rozsmarujcie masę kajmakową z puszki. Jeśli chcecie nadać jej bardziej kremową strukturę, wymieszajcie masę kajmakową z utartym wcześniej, puszystym masłem.
  11. Mazurek udekorujcie, wykorzystując różnorodne bakalie.

Źródło: gotujmy.pl

 

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Magdalena Kieblesz
grudzień 13, 2020

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

Przeczytaj
keks przepis
Gotujmy.pl
Newsy To pyszne ciasto było przysmakiem w czasach PRL-u. Pamiętacie ten smak?
Smakowanie ulubionych potraw z młodości to jeden ze sposobów na przyjemne wspominanie dawnych lat. Czy wy także do dziś uwielbiacie to ciasto?
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Lubimy z sentymentem wracać do dawnych wspomnień. Zdjęcia i ulubione przeboje pomagają przenieść się myślami w czasie i znów poczuć się jak dawniej. Zadziwiające jest to, że choć wzrok jest najsilniejszym ze zmysłów człowieka, to najmocniej wspomnienia przywołują znane smaki i zapachy. Pewnie wiele razy zdarzyło wam się zjeść np. ciasto, które ktoś przygotował dokładnie tak samo, jak robiła to wasza babcia i poczuliście się, jakbyście znów byli dziećmi. Warto wykorzystać potęgę naszych zmysłów i wybrać się w małą podróż w przeszłość. Ten przepis przypomni wam dawne lata ! Kilka ciekawostek o keksie Babka z bakaliami to przysmak znany wszystkim Polakom. Był bardzo popularny w czasach PRL-u. Czy znaliście te ciekawostki o keksie? Dobrze przechowywany keks można zjeść nawet 25 lat po jego upieczeniu . Oczywiście warunkiem są odpowiednie składniki i konserwanty. Keks ma własną stolicę na świecie – jest nią Claxton, miejscowość w stanie Georgia w USA. Członkowie brytyjskiej rodziny królewskiej uwielbiają keks i obdarowują się nim przy wszystkich większych okazjach.  Keks jedli już Rzymianie . Mieszali pszenicę, orzechy, suszone oraz świeże owoce i zapiekali. Przepis na wyjątkowy keks Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak dawnych lat, to koniecznie upieczcie pyszny, tradycyjny keks. Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 300 g mieszanki do keksu 4 jaja łyżeczka proszku do pieczenia ulubione bakalie Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, a oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą w misce. Następnie powoli dodawać żółtka do masła cały czas miksując, na zmianę z wymieszaną mąką. Dodać proszek do pieczenia i zamieszać. Ubić białka na pianę i wlać do...

Przeczytaj
Karpatka
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić karpatkę? Polecamy przepis, z którego powstanie słodkie arcydzieło!
To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie tej smutnej, szarej jesieni.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie smutnej, szarej jesieni. Idealne, lekkie jak piórko ciasto parzone i aksamitny, słodki krem – czego chcieć więcej do szczęścia? Jeżeli karpatka by nie istniała, trzeba by ją natychmiast wymyślić. Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników. Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku! Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty! Składniki: Szklanka wody Pół kostki margaryny bądź masła (125 g) Szklanka mąki pszennej 5 jaj 3 szklanki mleka 130 g cukru Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej) Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę. Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy...

Przeczytaj
piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Przeczytaj