pilne
Newsy

Masz w swojej kuchni tę kaszkę? Natychmiast wyrzuć ją do kosza. GIS znalazł w niej niezwykle groźny kadm

Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny wykrył niedopuszczalnie wysokie stężenie kadmu w popularnej kaszce dla dzieci. Jeżeli ją kupiłaś, absolutnie nie podawaj jej dzieciom i wyrzuć!

Wszystkie mamy powinny pilnie przeczytać tę informację! W kaszce dla dzieci bardzo popularnej firmy wykryto groźny dla zdrowia kadm!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ kadmu na zdrowie

Kadm jest pierwiastkiem chemicznym, który w przyrodzie występuje dość rzadko – został rozpowszechniony przez działalność człowieka. Można go znaleźć w barwnikach, bateriach alkaicznych, fajerwerkach i farbach. Znajduje się także w nawozach i w ten sposób trafia do żywności. W ludzkim organizmie kadm gromadzi się głównie w nerkach i wątrobie. Ostre zatrucie kadmem wywołuje takie objawy, jak:

  • Gorączka
  • Metaliczny posmak w ustach
  • Osłabienie
  • Problemy z oddychaniem
  • Zapalenie płuc
  • Obrzęk płuc

Istnieje też przewlekłe zatrucie kadmem, które nie daje objawów od razu, lecz dopiero po kilku miesiącach. Jego destrukcyjny wpływ na zdrowie objawia się:

  • Odwapnieniem kości
  • Uszkodzeniem nerek i wątroby
  • Niedokrwistością
  • Nowotworami
  • Problemami z płodnością

Wadliwa partia produktów

Z obrotu została wycofana partia kaszek dla dzieci ze względu na wykrytą w niej niezwykle wysoką zawartość kadmu. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że zbadane produkty z podwyższoną ilością tego pierwiastka zostaną natychmiast usunięte ze sklepów. Chodzi o kaszkę Sinlac marki Nestle, jednak producent prowadząc własne postępowanie podjął decyzję o wycofaniu kilku partii innych kaszek, w których również stwierdził niedopuszczalne stężenie kadmu.

nestle kadm
gov.pl

Główny Inspektorat Sanitarny wydał następujący komunikat:

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w badanej próbce produktu Nestlé Sinlac Bezglutenowy produkt zbożowy po 4 miesiącu, 500 g, numer partii / najlepiej spożyć przed końcem: 01970291R / 09/2021, wyprodukowany przez Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa.

Na stronie GISu znajdziecie szczegółowy wykaz wszystkich wycofanych ze sprzedaży kaszek marki Nestle. Więcej informacji pod tym linkiem.

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje orzeszki ziemne popularnej marki. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie, bo są skażone
Kupiliście ostatnio orzeszki ziemne solone? Sprawdźcie, czy nie macie w domu partii, która właśnie została wycofana przez GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał orzeszki ziemne popularnej marki. Sprawdźcie, czy nie macie ich przypadkiem w swojej kuchni. GIS wycofuje orzeszki ziemne solone Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie kolejny komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi o popularne orzeszki ziemne solone marki Kresto. Produkt ten został skażony aflatoksynami. Koniecznie sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi w komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g Numer partii - L211451V630 Najlepiej spożyć przed - 18.05.2022 Kraj pochodzenia: Argentyna Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Zdjęcia produktu: Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście ostatnio orzeszki solone Kresto ze wskazanej powyżej partii, pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie. Produkt należy wyrzucić do kosza lub zwrócić do sklepu. Orzeszki zostały już wycofane ze wszystkich sklepów, do których je dostarczono. Cały proces jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli. Czym są aflatoksyny? Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia wskazanych wyżej orzeszków aflatoksynami. Jak donosi GIS, aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Aflatoksyny to różne trujące czynniki rakotwórcze i mutagenne. Szczególnie są na nie narażone dzieci. Ekspozycja na aflatoksyny, jest związana z: zahamowaniem wzrostu opóźnionym rozwojem uszkodzeniem wątroby rakiem wątroby Związek przyczynowy między karłowatością w dzieciństwie a narażeniem na aflatoksyny, nie został...

Newsy
Popularna przekąska wycofywana ze sklepów. Zawiera toksyczne związki, które mogą zaszkodzić zdrowiu
GIS wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Koniecznie sprawdźcie czy nie macie w swojej kuchni tej przekąski. Zawarte w niej składniki, stanowią poważne zagrożenie dla waszego zdrowia.

Główny Inspektorat Sanitarny po raz kolejny apeluje do konsumentów. Tym razem sprawa dotyczy popularnego popcornu. W jednej partii produktu sprzedawanego między innymi w Auchan, stwierdzono bowiem niedopuszczalny poziom deoksyniwalenolu.  „W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu w badanych próbkach produktu Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia (…). Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka” – czytamy w komunikacie GIS. Wpływ deoksyniwalenolu na ludzki organizm Okazuje się, że głównym źródłem deoksyniwalenolu są zboża – pszenica, jęczmień, owies oraz wspomniana już kukurydza. Toksyna występuje także w gryce i przetworzonej żywności pochodzenia roślinnego – mące, chlebie, makaronach czy piwie.  Z racji, że składnik wykazuje dużą odporność na wysoką temperaturę, dodaje się go przede wszystkim do utrwalonej termicznie żywności. Zatrucie deoksyniwalenolem jest bardzo groźne. W pierwszej kolejności prowadzi do utraty apetytu i braku uczucia głodu, następnie wywołuje silne biegunki oraz wymioty.  Przy długotrwałym spożywaniu produktów zawierających toksynę, pojawiają się również problemy skórne oraz krwotoki w narządach wewnętrznych – jelitach, płucach, nerkach czy żołądku. Ostre zatrucie deoksyniwalenolem skutkuje śmiercią. GIS wycofuje partię popcornu Nic dziwnego, że GIS postanowił podjąć decyzję o wycofaniu produktów, w których poziom toksyny znacznie przewyższa ogólnie przyjęte normy. Przypominamy, że chodzi o produkt o nazwie Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia, znajdującego się w opakowaniach 100 g, 300 g,...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: ta mąką jest wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Sprawdź, czy masz ją w swojej kuchni
Za chwilę zaczniemy świąteczne wypieki. Niektórzy już zaczęli piec swoje pierniki. Warto przy tym uważać, by nie użyć do swoich ciast trefnej mąki amarantusowej.

Dieta bezglutenowa podbija serca konsumentów. Jedni rezygnują z produktów zawierających gluten ze względu na zdrowie. Drudzy unikają mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej, a także produktów pochodnych na przykład po to, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Bez względu na to, Polacy coraz chętniej używają w swoich kuchniach innego rodzaju mąk, niż te tradycyjne. Desery, naleśniki, placki – to wszystko można przygotować z pomocą takich produktów jak choćby mąka kokosowa, mąka ryżowa czy mąka kukurydziana. Do grona alternatywnych mąk należy również ta wyprodukowana z nasion amarantusa, czyli szarłatu. Ta pochodząca z Ameryki Środkowej roślina zawiera w sobie wiele wartościowych mikroelementów. Wadliwa partia Nie przez przypadek podbiła podniebienia wegan, wegetarian i innych zwolenników zdrowego odżywiania. Ale w tym momencie mamy dla nich niezbyt dobrą wiadomość. Okazuje się, że nie wszystko złoto, co się świeci. Główny Inspektorat Sanitarny podał 14 grudnia informację, że na polski rynek trafiła groźna dla zdrowia partia mąki amarantusowej. Felerny produkt przybył do Polski z Holandii. Do kraju sprowadziła go firma Bio Planet sp. zoo. Przedsiębiorstwo zamówiło 1000 kg mąki, którą następnie przepakowano do 400 gramowych opakowań. Tego unikajmy! W amarantusie wykryto groźny dla zdrowia ludzi tlenek etylenu. Nie udało się zapobiec dopuszczenia opakowań produktu do obrotu, stąd apel GIS o unikanie spożywania mąki. Należy wystrzegać się opakowań,  których 9-cio cyfrowe numery partii rozpoczynają się od cyfr „791” i są skonstruowane w następujący sposób: 791-xxxxxx. Wadliwy produkt wygląda tak: Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

pilne
Newsy
Popularne słodycze wycofane ze sklepów. Nie nadają się do spożycia
Kultowa przekąska wycofana ze sprzedaży ze względu na zawartość niebezpiecznego dla zdrowia tlenku etylenu. O jaki smakołyk chodzi?

Główny Inspektorat Sanitarny dokonał kolejnego odkrycia, które pomoże ochronić twoje zdrowie przed działaniem toksycznej substancji. Tym razem chodzi o popularne słodycze w formie przekąski. Wykryto tlenek etylenu Tlenek etylenu to jedna z substancji, która dyskwalifikuje produkt z dalszej sprzedaży w przemyśle spożywczym. Stosowany jest do gazowej sterylizacji sprzętu medycznego, przypraw spożywczych, środków farmaceutycznych, a także jako środek grzybobójczy przy konserwacji książek i podobnych przedmiotów. Zdarza się, że błędy produkcyjne prowadzą do przeniknięcia tlenku w artykuły spożywcze. GIS systematycznie informuje, jakie produkty mogły ulec produkcyjnym nieprawidłowościom. Tym razem są to znane i lubiane przez Polaków sezamki!  Wycofana partia Firma Action Poland sp. z o.o. wycofuje partię sezamków, w której stwierdzono tlenek etylenu. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie w żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone. Słodycze z jego zawartością nie nadają się do spożycia!  Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o działaniach podjętych przez firmę.  Wycofanie dotyczy produktu Sesam snaps, 108 g (4 x 27 g), numer partii: 09.2021.3, data trwałości: 30/09/2021. Dystrybutorem słodkości jest Kubizz B.V. W Polsce to Action Poland sp. z o.o. GIS podał także do informacji, że Action Poland Sp. z o.o. wycofał produkt z obrotu i kontynuuje usuwanie produktu od konsumentów. \podmiot odpowiedzialny za zaopatrzenie w Polsce ma zadanie poinformowania odbiorców o wykrytym zagrożeniu i możliwości zwrotu kwestionowanej partii produktu. Cukierek lub ciastko Sezamki to słodycze wykonane z ziaren sezamu. Tradycyjne jako słodkie spoiwo dla uprażonych nasion...