niejadek sposoby
AdobeStock
Newsy

Masz niejadka w domu? Gwarantujemy, że tak ozdobione kanapki znikną z talerza w mgnieniu oka

Twoje dziecko grymasi przy stole? Zapomnisz o tym problemie gdy zrobisz mu te zabawne i pyszne kanapki!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Niejadek w domu to prawdziwa zmora każdego rodzica. Serce nam pęka, gdy maluch chodzi zapłakany z głodu, jednak na każdą propozycję posiłku reaguje jeszcze większą histerią. Niektórzy zrezygnowani rodzice są gotowi dać dziecku jego ulubione słodycze, byleby coś nareszcie zjadło. Są jednak sposoby na to, by zachęcić dziecko do jedzenia – a my je znamy! Sprawdźcie koniecznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co robić, gdy dziecko nie je?

Zjawisko odrzucania większości produktów jest u dzieci całkowicie normalne. Około drugiego roku życia następuje „bunt dwulatka”. Dziecko odkrywa wtedy swoją niezależność, zaczyna sprawdzać granice i chce samo o sobie decydować. Jednym z obszarów życia dotkniętych tym buntem są posiłki. Maluch poznając nowe smaki stwierdza, że nie wszystkie mu pasują i zaczyna grymasić przy stole. Zwykłe przekonywanie na nic się tutaj zda! Część rodziców ucieka się do podstępów i daje dziecku domowy przecier zapewniając, że to jego ulubiony „obiadek ze słoika” ze sklepu. Można też zacząć mówić językiem dziecka i zrobić z jedzenia zabawę! Przedstawiamy wam pomysł na wesołe kanapki „kotki” dla niejadków!

Kanapki kotki dla niejadka

Oczywiście te kanapki nie różnią się niczym od zwykłych, ale dla dzieci będą wyjątkowe dzięki temu, jak je udekorujesz! Przygotuj te składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • Masło
  • Serek do smarowania
  • Czarne oliwki
  • 1 parówka
  • 1 pomidor
  • Szczypiorek

Przygotowanie

  1. Za pomocą noża wytnij kanapki w kształt kociej głowy z uszkami.
  2. Każdą kanapkę posmaruj masłem i serkiem śmietankowym, a następnie zabierz się za ozdabianie!
  3. Oliwki pokrój w plastry i układaj po dwie na każdej kanapce – to będą oczy kota. Parówki pokrój na równe kawałki, po jednym na kromkę – to jest koci nos. Ze szczypiorku zrób wąsy, a pokrojony w łódeczki pomidor będzie kocim uśmiechem.

I gotowe! Jeśli twoje dziecko nie lubi któregoś ze składników, to możesz oczywiście dowolnie je pozamieniać.

Źródło: gotujmy.pl

jakie mięso dla dzieci
AdobeStock
Newsy To mięso to sama chemia. Trucie siebie i bliskich. Lepiej nie podawaj go dzieciom
Wszyscy dbamy o swoje dzieci. Jednak czy zastanawiacie się czasem nad tym, czy kupowane przez was produkty spożywcze są na pewno zdrowe dla maluchów?
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

„Zjedz mięso, a ziemniaki zostaw” – kto nie słyszał tych słów jako dziecko? Zdaniem każdej mamy i babci, dzieci powinny jeść jak najwięcej i jak najzdrowiej, dlatego pilnowały, czy nie zostawiamy mięsa na talerzu i denerwowały się, gdy grymasiliśmy przy obiedzie. Pewnie wielu z nas już jako rodzice zachowuje się dokładnie tak samo i nie ma się czemu dziwić – chcemy dla swoich dzieci jak najlepiej! A czy zastanawialiście się czasem, jakie mięso kupujecie swoim dzieciom? Okazuje się, że nie wszystkie jego rodzaje są szczególnie zdrowe lub polecane w przypadku maluchów. Istotne jest także to, jak je przyrządzamy! Dieta dla malucha Gdy nasza pociecha rośnie i można zacząć wprowadzać do jej diety różne produkty, musimy pamiętać o podstawowych zasadach: Kupuj z pewnych źródeł – podejrzanie wyglądające mięso z supermarketu i chleb z głęboko mrożonego ciasta? To nie brzmi, jak dobre składniki dziecięcej diety! Kupuj tylko takie produkty spożywcze, co do których jesteś pewien ich pochodzenia i składników. Kurczaki kupuj tylko z ekologicznych hodowli – te sprzedawane w supermarketach pełne są chemii i antybiotyków! Bez konserwantów – nie chcemy tego w kółko przypominać, ale niestety wielu rodziców wciąż nie pamięta, że składy produktów wydrukowane na opakowaniu trzeba czytać. Tam znajdują się informacje dotyczące składników, w tym konserwantów, które dla dzieci są bardzo niebezpieczne. Powodują problemy ze zdrowiem i mogą wywoływać alergie pokarmowe. Myśl, co kupujesz – chcesz kupić plastry szynki powycinane w zabawne kształty lub parówki tylko dlatego, że na opakowaniu napisano „dla dzieci”? Uważnie czytaj skład! I pamiętaj o tym, że nie każdy rodzaj mięsa jest wskazany dla dzieci – o tym...

Przeczytaj
czym karmić niemowlaka
AdobeStock
Zdrowie Szykujesz się do rozszerzania diety u dziecka? Tego pod żadnym pozorem nie podawaj swojemu niemowlakowi!
Odstawiasz malucha od piersi? Koniecznie sprawdź, których produktów absolutnie nie możesz mu podawać!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Gdy maluch dorasta, w końcu przychodzi czas, gdy stopniowo zaczynamy odstawiać mleko i wdrażamy do jego diety „dorosłe” jedzenie. Czy na pewno wiesz, którymi produktami możesz karmić niemowlaka, a które są zakazane? Sprawdź tę listę, aby mieć pewność, że twoje dziecko jest dobrze odżywione! Co można podawać niemowlęciu? Lekarze na całym świecie zalecają, aby karmić dziecko tylko piersią lub mlekiem modyfikowanym do 6. miesiąca życia dziecka. To oznacza, że dziecko może w tym czasie przyjmować tylko i wyłącznie mleko oraz witaminy lub leki (po wcześniejszym zaleceniu lekarza). Po tym czasie stopniowo należy wdrażać do jego diety różne lekkostrawne produkty, w tym: Kaszę manną Jogurty dla niemowląt Kleik ryżowy Ugotowane, rozdrobnione mięso Gotowane warzywa Starte jabłko Te produkty są zakazane! W zasadzie niemowlęciu po 6 miesiącu życia można podawać większość produktów, o ile są podane w sposób łatwy do zjedzenia i strawienia – np. gotowane warzywa, jajko czy ryż. Jednak część produktów jest całkowicie niedozwolona w diecie niemowlaka. Mogą one powodować problemy ze zdrowiem i bóle brzucha u maluszka.   Nigdy nie podawaj niemowlęciu tych produktów: Grzyby Sól Herbata z kopru Mleko ryżowe Surowe mięso i jaja (np. tatar) Miód W przypadku tych produktów zachowaj ostrożność , podawaj je w rozdrobnionej formie i obserwuj reakcję organizmu dziecka: Kiszonki Orzechy Cytrusy Orzechy Wędliny ze sklepu

Przeczytaj
spaghetti dla dzieci
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!
Dzieci grymaszą przy jedzeniu i musisz gotować dwa obiady? Zapomnisz o tym, gdy spróbują spaghetti z tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Maluchy potrafią być kapryśne – zwłaszcza w porze obiadowej! Część rodziców ulega swoim pociechom i przygotowuje dla nich osobny posiłek. A to duży błąd! Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby dzieci jadły to samo, co dorośli. Jednak żeby je do tego zachęcić, warto nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy. Spaghetti bolognese w wersji dla maluchów Dzieci uwielbiają makaron! Jest miękki, ma delikatny smak, a długimi nitkami makaronu do spaghetti można się świetnie bawić. Spaghetti bolognese dla dzieci niewiele się różni od wersji dla dorosłych. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis tak, aby danie było łatwiejsze do zjedzenia przez dzieci i delikatniejsze. Pamiętajmy o tym, że maluchy bardzo silnie odczuwają smak. To, co dla nas jest łagodne lub lekko ostre, dla nich może być nie do przełknięcia. Do tego mają delikatne brzuszki. Dlatego spaghetti w wersji dziecięcej powinno zawierać mniej dodatków drażniących układ pokarmowy, jak np. oregano i cebula. Spaghetti bolognese dla dzieci – przepis Do przygotowania pysznego spaghetti, które pokochają wasze maluchy, będziecie potrzebowali: 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki, ze względu na łagodny smak 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę oregano 1 cebulę 1 marchewkę Puszkę krojonych pomidorów lub 1 mały przecier pomidorowy Olej rzepakowy Opakowanie makaronu do spaghetti Sól W prasce rozgniatamy czosnek, cebulę kroimy na drobno, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mięso i doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Gdy mięso się nieco podsmaży, dodajemy cebulę i marchewkę. Całość smażymy na średnim ogniu i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pomidory w puszce (lub przecier pomidorowy). Makaron gotujemy tak, aby...

Przeczytaj
zapiekanki przepis
KRISTOFE / gotujmy.pl
Newsy Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Wykorzystajcie ten przepis a nic się nie zmarnuje
Już po świętach, a wy macie mnóstwo wędlin w lodówce? Warto je wykorzystać do przygotowania tej szybkiej i smacznej przekąski!
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Zostało wam dużo jedzenia po świętach? Nic nie szkodzi! Nie zmarnuje się, jeśli wykorzystacie je do innych dań i przekąsek - a pomysłów na nie jest naprawdę sporo! Gdy po świętach stwierdzicie, że wasza lodówka pełna jest wędlin i mięs, wykorzystajcie prosty przepis na ciepłą, mięsną przekąskę.   Nadmiar świątecznego jedzenia może przyprawić o ból głowy. Po trzech dniach jedzenia tego samego naprawdę nikt nie ma ochoty wciąż jeść tych samych potraw. Jednak co zrobić z nadwyżką? Można ją oddać potrzebującym – bardzo docenią ten gest, szczególnie w święta. Innym pomysłem jest wykorzystanie jedzenia ponownie! Wypróbujcie prosty przepis na pyszne zapiekanki ze świątecznymi wędlinami! Kanapki na ciepło z szynką Do przygotowania tych ekspresowych i smacznych zapiekanek potrzebujecie poniższych składników: Kilka kromek chleba lub bułek przekrojonych na pół Plastry szynki, schabu lub kiełbasy Żółty ser Masło Przygotowanie Chleb pokrójcie w kromki, a jeśli używacie bułki, to przekrójcie je na połówki. Każdą kromkę posmarujcie cienko masłem i połóżcie na niej wędliny, kiełbasy lub plastry schabu – wszystko, co wam zostało po świętach! Następnie na każdej kromce połóżcie z wierzchu plaster sera lub, jeśli macie ser w kostce, to zetrzyjcie go na tarce i posypcie nim kanapki. Gotowe kanapeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Powinny się piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekanki jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj