
Zawsze czytacie etykiety produktów, które kupujecie? Jeśli nie, to najwyższy czas zacząć to robić. Może się okazać, że w wielu z nich znajduje się składnik współodpowiedzialny za współczesne choroby cywilizacyjne i inne problemy ze zdrowiem. Zobaczcie, jaki wpływ na zdrowie ma syrop glukozowo-fruktozowy.
W jakich produktach znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy?
Zacznijmy od tego, skąd w ogóle w produktach spożywczych wziął się syrop glukozowo-fruktozowy. Składa się on z glukozy, fruktozy i w niewielkiej części z innych cukrów, stąd jego nazwa. Jest znacznie tańszy w produkcji od białego cukru, dlatego tak szeroko się go stosuje w przemyśle spożywczym od dawna, bo już od lat 60. XX wieku.
Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziecie m.in. w:
-
jogurtach
-
dżemach
-
słodkich napojach
-
nektarach
-
ketchupie
-
musztardzie
-
konserwach rybnych
-
płatkach śniadaniowych
Niestety, ten tani zamiennik cukru można znaleźć nawet w tych produktach, w których w ogóle byście się go nie spodziewali. Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się w składzie niektórych twarogów, suszonych pomidorów, a nawet w batonikach „light”, które są nierzadko reklamowane jako produkty niezawierające cukru.
Syrop glukozowo-fruktozowy a otyłość
Uważa się, że syrop glukozowo-fruktozowy jest jedną z głównych przyczyn epidemii otyłości w krajach rozwiniętych. Fruktoza, która stanowi niemal połowę tego produktu, jest przez nasz organizm szybko zamieniana w tłuszcz, jeśli spożywamy jej zbyt dużo. Do tego przez nadmierne spożycie fruktozy dochodzi do zmniejszenia wrażliwości organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie sytości. W efekcie jemy więcej, co przekłada się na wzrost masy ciała.
Ponadto, spożywanie produktów bogatych w syrop glukozowo-fruktozowy może prowadzić do podobnych problemów ze zdrowiem, co nadmiar cukru w diecie. Mowa tutaj o podwyższonym poziomie cholesterolu, nadciśnieniu, chorobach serca, kamicy nerkowej oraz oczywiście cukrzycy typu 2.
Źródło: maczfit.pl