Masowe zatrucie przydarzyło się w dwóch restauracjach „Jakitoria” tej samej sieci japońskiej kuchni w ukraińskim Charkowie. Miejscowe media doniosły, że w wyniku masowego zatrucia, w charkowskich szpitalach zabrakło wolnych łóżek dla otrutych osób.

Lokalne władze nie miały wyjścia i wysyłały pacjentów do placówek medycznych w okolicznych miastach. Obraz klęski dopełnia fakt, że aż 18 spośród zatrutych osób to dzieci. Zdiagnozowano u nich ostre zapalenie jelit.

Co było przyczyną zatrucia sushi?

Także i u dorosłych pacjentów-klientów japońskich restauracji, określono podobne symptomy zatrucia, którymi były także bóle brzucha, osłabienie i bardzo wysoka temperatura ciała, sięgająca ponad 40 st. C.

Większość otrutych osób skosztowało w barach sushi z surowym łososiem. Służby sanitarne wciąż jednak sprawdzają, gdzie leży dokładna przyczyna nagłego wypadku zatrucia, który objął na raz tak wielką liczbę osób.

Zobacz także:

Charkowski Sanepid pobrał próbki produktów z obu restauracji, które dysponowały jedną, wspólną kuchnią. Inspektorzy przeprowadzili też obowiązkową dezynfekcję, by uniknąć dalszych zakażeń z nieznanego źródła.

Jaka kara grozi właścicielom restauracji sushi po zatruciu klientów?

Sytuację próbowali także ratować przedstawiciele sieci japońskich sushi barów. Restauracje skontaktowały się z otrutymi osobami i zaproponowały im rekompensatę kosztów leczenia w szpitalach i zwrot kosztów zamówienia felernego sushi.

Knajpy w tej chwili nie są już czynne dla klientów. Oprócz kontrolnego zamknięcia i dokładnego badania wszystkich produktów i składników sushi, szczegółowo sprawdzani byli także kucharze i cała załoga obydwu lokali gastronomicznych.

Sprawę zatrucia w restauracjach sieci sushi „Jakitoria” wyjaśnia policja. Trwa dochodzenie sprawdzające, czy doszło do naruszenia sanitarnych norm i zasad. Osobom odpowiedzialnym za ten wypadek grozi kara  50 tys. hrywien, sześciomiesięczny areszt, a nawet pozbawienie wolności do lat 3.

Jakich zasad należy przestrzegać jedząc surowe mięso ryby?

Jeśli zdecydujecie się na przyrządzenie sushi we własnym domu, koniecznie stosujcie się do kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa, takich jak:

  • Ograniczenie wyboru jedzenia surowych ryb do łososia, tuńczyka, makreli i śledzia
  • Kupowanie ryby tylko ze sprawdzonych źródeł, które zostały przebadane przez weterynarzy
  • Mięso surowej ryby powinno nieustannie przebywać przed spożyciem w warunkach chłodniczych
  • Niepodawanie surowego mięsa osobom starszym, dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, a także chorym

Źródło: TV NASZ