Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy

Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić

Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje.
Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki.

Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek.
Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki:

  • Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej. Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości.
    Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy.
    Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki.

  • Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie.
    Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio pomocna w walce z zamrożoną kostką.

  • W jednym i drugim przypadku proces zmiękczania znacznie przyspieszy pokrojenie masła na mniejsze kawałki  –  w ten sposób łatwo i zdecydowanie skrócimy czas oczekiwania na miękkie masło.

  • W walce z zamrożoną kostką masła pomocna będzie metoda tzw. kąpieli wodnej. Podgrzewamy wodę w garnku, a nad nim umieszczamy miskę z masłem.

  • Jeżeli zależy nam na szybkim zmiękczeniu masła do wypieków, można zastosować dwie poniższe metody.
    Pierwszą z nich będzie starcie masła na tarce. Drugą będzie użycie do tego samego działania miksera.

Komentarze
Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Kiełbasa, szynka, pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Do świąt jeszcze miesiąc, ale warto przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na Boże Narodzenie. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. Niektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas. Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziemy potrzebowali gazy, którą owiniemy mięso. Jeżeli nie dysponujemy tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajmy użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domowe salami : Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zaczynamy od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykrywamy szczelnie i zostawiamy mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuwamy nadmiar wody, myjemy mięso i obtaczamy je tym razem w soli. Ponownie odstawiamy mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów myjemy mięso i obtaczamy w przyprawach. Wykorzystajmy po łyżeczce każdej z przypraw. Mięso, które utraciło już...

Przeczytaj