Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy

Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić

Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje.
Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki.

Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek.
Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki:

  • Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej. Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości.
    Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy.
    Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki.

  • Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie.
    Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio pomocna w walce z zamrożoną kostką.

  • W jednym i drugim przypadku proces zmiękczania znacznie przyspieszy pokrojenie masła na mniejsze kawałki  –  w ten sposób łatwo i zdecydowanie skrócimy czas oczekiwania na miękkie masło.

  • W walce z zamrożoną kostką masła pomocna będzie metoda tzw. kąpieli wodnej. Podgrzewamy wodę w garnku, a nad nim umieszczamy miskę z masłem.

  • Jeżeli zależy nam na szybkim zmiękczeniu masła do wypieków, można zastosować dwie poniższe metody.
    Pierwszą z nich będzie starcie masła na tarce. Drugą będzie użycie do tego samego działania miksera.

Jaka jest różnica między masłem białym i żółtym? O tym z pewnością nie słyszeliście
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby masło nie paliło się na patelni? Mamy genialny sposób
Mieliście kiedyś ten problem? Okazuje się, ze rozwiązanie jest bardzo proste.

Masło, które pali się na patelni to zmora wielu gospodyń domowych. Okazuje się, ze jest prosty sposób, który pozwoli tego uniknąć. Dzięki niemu masło nie spali się, a wy spokojnie będziecie mogli smażyć ulubione potrawy na maśle. Znacie ten trik? Masło przypala się na patelni – jak z tym walczyć? Łatwo o przypalenie się masła na patelni. To dlatego, że masło nie składa się tylko i wyłącznie z tłuszczu . W maśle znajdziecie też: Wodę Białka krowie Minimalną ilość laktozy Inne składniki w bardzo małych ilościach Okazuje się, że masło pali się na patelni właśnie przez zawartość innych elementów. To nie sam tłuszcz jest za to odpowiedzialny. Jeśli chcecie usmażyć jakąś potrawę na maśle, bo zależy wam na uzyskaniu tego charakterystycznego maślanego posmaku, koniecznie wypróbujcie naszą metodę. Masło pali się na patelni? Ta metoda zawsze działa Na rozgrzaną patelnie dodajcie zawsze najpierw kilka kropli oleju. Dopiero potem dodajcie na patelnię masło. Dzięki temu będziecie mogli smażyć wasze potrawy na maśle, bez obawy o jego przypalenie. Użyjcie bardzo małą ilość oleju, a nie wyczujecie tego wcale w smaku. Potrawa smażona na maśle dalej będzie miała głównie maślany smak. Masło do smażenia Możecie też użyć specjalnie przygotowanego masła do smażenia – masła klarowanego. Zostało ono pozbawione białek, wody i tak zwanych szumowin. Dzięki temu masło klarowane cechuje się znacznie wyższą zawartością tłuszczu na 100 g produktu. Im więcej procent tłuszczu w danym produkcie, tym mniejsza szansa, że masło się spali. Możecie kupić masło klarowane w sklepie, lub zrobić własne masło klarowane w domu . Jak zrobić domowe masło klarowane? By zrobić masło klarowane, musicie umieścić kostkę (lub więcej) masła w małym rondelku....

Masło po wyjęciu z lodówki jest zimne i twarde? Zróbcie trik z papierem do pieczenia
AdobeStock
Newsy
Masło z lodówki jest nie do rozsmarowania na chlebie? Zróbcie trik z papierem do pieczenia
Jak szybko zmiękczyć twarde masło? Zrobicie to dzięki temu sprytnemu trikowi. To banalnie prosta metoda, która sprawi, że masło w mig stanie się miękkie i gotowe do spożycia.

Nikt z nas nie lubi wyjmować z lodówki twardego i zimnego masła i rozsmarować go od razu na kanapce. Na szczęście możecie bardzo szybko zmiękczyć masło za pomocą pewnej sztuczki. Jeśli chcecie, aby wasze  masło szybko osiągnęło temperaturę pokojową, skorzystajcie z tej szybkiej i łatwej metody. Jak zmiękczyć masło? Wiele osób chcąc zmiękczyć masło korzysta z mikrofali. To błąd, który sprawia, że masło jest roztopione na zewnątrz i chłodne w środku. Zamiast tego istnieją znacznie lepsze metody zmiękczania twardego masła, takie jak np. krojenie go w drobną kostkę, ubijanie wałkiem lub umieszczanie w ciepłej kąpieli wodnej. Jest wiele sposobów na to, żeby szybko zmiękczyć masło. Oto tylko niektóre z nich. Pokrójcie masło na małe kawałki. Małe kawałki miękną znacznie szybciej niż cała kostka — zwłaszcza, jeśli zostaną umieszczone w pobliżu ciepłego miejsca. Jeśli macie do dyspozycji naprawdę twarde, prawie zamrożone masło, które wymaga szybkiego rozmrożenia, spróbujcie zetrzeć je na dużych otworach tarki, aby szybko je zmiękczyć. Potraktujcie je papierem do pieczenia i wałkiem. Ułóżcie na pustym blacie papier do pieczenia. Następnie umieśćcie na nim masło i kolejną warstwę papieru. Zacznijcie rozwałkowywać masło wałkiem. Wystarczy kilka minut na blacie i masło osiągnie temperaturę pokojową. Umieśćcie masło w ciepłej kąpieli wodnej. Jeśli naprawdę się spieszycie, wlejcie kilka szklanek bardzo gorącej (nie wrzącej) wody do rondla z umieszczoną wewnątrz metalową miską. Umieśćcie masło w kąpieli wodnej i pozostawcie je do zmięknięcia. Pilnujcie go, aby całkowicie się nie roztopiło. Czy masło musi leżeć w lodówce? Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy naprawdę trzeba przechowywać masło w...

Wiele osób smaruje masłem żółty ser. Sprawdźcie dlaczego
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób smaruje masłem żółty ser. Sprawdźcie dlaczego
Macie w lodówce otwarte masło i ser? Zróbcie z tego pożytek. I sprawdźcie, dlaczego niektórzy stosują dziwną praktykę smarowania sera żółtego właśnie masłem.

Chleb, szynka, ser, masło – tak dla wielu wygląda przepis na ulubioną kanapkę. Na śniadanie, na podwieczorek, na drogę. Ostatnio pisaliśmy o tym, że jednak połączenie sera i wędliny może być dość niebezpieczne zwłaszcza dla mężczyzn. Więcej informacji na ten temat znajdziecie klikając w ten link: Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To trucizna dla jego organizmu Połączenie masła i sera jest znacznie mniej groźne dla ludzkiego organizmu. Mało tego. Taki duet pasuje do siebie jak ulał. Kanapka z samym masłem i serem, rzeczywiście nie jest pewnie dla nikogo spełnieniem najskrytszych marzeń. Po co smarować masłem żółty ser? Ale chcielibyśmy przedstawić wam nieco inne zastosowanie tego duetu. Chodzi o smarowanie sera żółtego masłem niekoniecznie w celu bezpośredniej konsumpcji. Jeżeli nie do bezpośredniego spożycia, to po co? A no po to, by wydłużyć przydatność do spożycia waszego sera. Długie leżakowanie samo w sobie nie wyrządza serom wielu szkód. Zwłaszcza, gdy ich powierzchnię pokrywa specjalny wosk. Będący w sprzedaży ser w plasterkach lub w pokrojonych kawałkach, psuje się jednak znacznie szybciej. Wystarczy spojrzeć na datę ważności na dowolnym opakowaniu. Jeszcze szybciej ser psuje się po otwarciu paczki. Chodzi tutaj głównie o nieapetyczne wysychanie żółtego sera i przybieranie przez niego ciemniejszej, nieładnej barwy. Masło będzie w tym wypadku niezwykle przydatne. Wystarczy posmarować zewnętrzną powierzchnię sera tym zwierzęcym tłuszczem, a wolniejsze wysychanie będzie gwarantowane. Rzecz jasna, tak posmarowany ser należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Co jeszcze można smarować masłem w celu przedłużenia świeżości? Podobną metodę można zastosować w przypadku jeszcze jednego...

Połóżcie na grillowane mięso kostkę lodu, a nie pożałujecie. Genialny trik!
YouTube
Newsy
Połóżcie na grillowane mięso kostkę lodu, a nie pożałujecie. Genialny trik!
Sezon na grilla zbliża się wraz z coraz wyższymi temperaturami. Podpowiadamy więc, jak przygotować idealne, soczyste grillowane mięso!

Grillowane mięso to jeden z ulubionych letnich przysmaków Polaków. Najczęściej spożywa się je na świeżym powietrzu w formie burgerów, schabów  z grilla ,  pieczonych karkówek , grillowanych piersi z kurczaka, a także szaszłyków czy kiełbas. Zdarza się jednak, że zbyt długo smażone mięso staje się nieco twarde i zbite oraz traci całą soczystość. Da się jednak temu zapobiec! Jak przygotować soczyste mięso z grilla? Rozwiązaniem jest… położenie kostki lodu na smażącym się mięsie! Świetnie sprawdzi się to zwłaszcza w przypadku bardziej gęstych, grubszych porcji, które mogą łatwo przypalić się na zewnątrz, ale nie dopiec się w środku (np. burgery). Do mięsa można dodać także nieco masła albo posmarować je roztopionym tłuszczem w trakcie smażenia Mięso będzie znacznie bardziej soczyste, a wy zniwelujecie ryzyko przygotowania niesmacznego, suchego kotleta. Patent z kostką lodu jest już bardzo popularny w sieci, chociaż niewykluczone, że dla wielu nadal brzmi ekscentrycznie. Poniżej znajdziecie film, w którym ze szczegółami przedstawiono, jak działa ta metoda. Warto jednak pamiętać, że po tłuste mięsa czerwone należy sięgać raczej sporadycznie. Chociaż sezon grillowy zachęca do regularnego spożywania grillowanych burgerów czy kiełbasek, są to mięsa, które nie działają korzystnie na wasze zdrowie, dlatego na co dzień znacznie częściej powinno się sięgać po warzywa, nabiał, roślinne zamienniki mięs lub drób. Sposoby na grilla Czym warto zaskoczyć gości na grillu? Oprócz tradycyjnych kiełbasek, pieczonych ziemniaków czy karkówki, warto wypróbować również: Spiralki z boczku z grilla , Pieczarki z grilla faszerowane kuskusem , Kotlety roślinne, Pieczoną kukurydzę, Skrzydełka z...