Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy

Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić

Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje.
Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki.

Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek.
Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki:

  • Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej. Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości.
    Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy.
    Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki.

  • Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie.
    Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio pomocna w walce z zamrożoną kostką.

  • W jednym i drugim przypadku proces zmiękczania znacznie przyspieszy pokrojenie masła na mniejsze kawałki  –  w ten sposób łatwo i zdecydowanie skrócimy czas oczekiwania na miękkie masło.

  • W walce z zamrożoną kostką masła pomocna będzie metoda tzw. kąpieli wodnej. Podgrzewamy wodę w garnku, a nad nim umieszczamy miskę z masłem.

  • Jeżeli zależy nam na szybkim zmiękczeniu masła do wypieków, można zastosować dwie poniższe metody.
    Pierwszą z nich będzie starcie masła na tarce. Drugą będzie użycie do tego samego działania miksera.

kostka rosołowa przepis
Gotujmy.pl/oziri
Newsy
Domowy zamiennik kostki rosołowej jest prosty do zrobienia. A do tego dużo zdrowszy i smaczniejszy
Nie wyobrażasz sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiesz się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko zmienisz sposób gotowania. Lub... zrobisz domową kostkę rosołową!

Bądźmy szczerzy – jeśli używamy kostki rosołowej , to nie możemy tego nazywać wykwintnym gotowaniem. Kostka to tak naprawdę sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Kto stara się gotować bez dodatku konserwantów i niezdrowych dodatków ten kostki rosołowej nawet nie dotyka. Jednak zdecydowanie skraca ona czas gotowania wielu potraw – co więc należy zrobić? Na przykład przygotować własne, domowej roboty kostki rosołowe! Domowe zawsze najlepsze Lubimy się chwalić, że wszystko przygotowujemy same i nasze jedzenie jest zdrowe. Ale czy rzeczywiście takie jest, jeśli używamy kostki rosołowej? Tej przyprawie daleko jest do naturalności, a wiele osób nawet nie wie jak zrobić bez niej rosół! Ktoś jeszcze pamięta jak dawniej robiono zupy na kościach? Były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, ale niestety ich przygotowywanie zabierało znacznie więcej czasu, stąd popularność kostki rosołowej. Przepis na kostkę rosołową Jeżeli nie możecie żyć bez tej przyprawy, to zróbcie jej domową wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Przygotujcie: 2 korzenie pietruszki 3 marchwie Pół selera 2 łodygi selera naciowego 2 cebule Zieloną część z 1 pora 8 ząbków czosnku 3 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki lubczyku 70g soli 3 łyżki mielonej słodkiej papryki Łyżka pieprzu Łyżeczka bazylii suszonej Łyżka pietruszki suszonej Foremki do babeczek Przygotowanie Warzywa (oprócz pora i cebuli) obrać, posiekać drobno i zblendować. Cebulę i por posiekać i zeszklić na patelni. Następnie dodać zblendowane warzywa, wlać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Całość...

pieczone żeberka przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na soczyste i rumiane żeberka. Najlepsze jakie jedliśmy do tej pory
Zastanawiasz się już, co przygotować na obiad w weekend? Wypróbuj przepis na przepyszne, pieczone żeberka!

Soczyste, miękkie i odchodzące od kości żeberka – rozmarzyliśmy się na samą myśl! To pyszne danie jest genialne na sobotni lub niedzielny obiad, przede wszystkim dlatego, że dobre żeberka wymagają sporo cierpliwości. Ale warto czekać, ponieważ wychodzą przepyszne! Wypróbujcie przepis, z którego zrobicie żeberka naprawdę wyjątkowe i smaczne. Jesteśmy pewni, że będą smakowały wszystkim domownikom! Sekret żeberek Jeżeli zastanawiacie się jaka jest najlepsza metoda na soczyste żeberka, to podpowiemy wam, że dużą rolę gra tutaj…czas! Najlepsze żeberka powinny przez co najmniej kilka godzin się marynować, by mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty. To gwarantuje, że będą wyjątkowo aromatyczne i miękkie. Przepis na żeberka z piekarnika Jednym ze sposobów na smaczne żeberka jest upieczenie ich w piekarniku! Część osób dusi je pod przykryciem, są także amatorzy żeberek z grilla (takie też polecamy!). Dziś mamy dla was przepis na przepyszne, pieczone żeberka. Aby je przygotować, potrzebujecie tych składników: 1 kilogram żeberek 75 ml oleju 30 g miodu 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 łyżka musztardy 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 100 ml jasnego piwa Przygotowanie W misce mieszamy ze sobą miód, olej, przyprawę do żeberek i musztardę. Tak przygotowaną marynatą polewamy ułożone w naczyniu żeberka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę układamy na żeberkach. Całość równomiernie polewamy piwem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez co najmniej 1,5 godziny. Pamiętajcie, by mniej więcej w połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę. Możecie też wtedy dolać nieco...

Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką
kuchenny swiat/gotujmy.pl
Newsy
Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką. Prosty przepis na sycące i zdrowe śniadanie
Omlet to pomysł na wykwintne śniadanie. Klasyczny składa się z samych jaj, ale można dodać do niego niemalże cokolwiek!

Smażone placki z jaj jadali już starożytni Rzymianie. Potrawa ta znana jest większości ludów na całym świecie. Omlety do perfekcji doprowadzili z kolei Francuzi – to właśnie ich omlet z samych jaj smażony na maśle stał się smakowym kanonem. My w Polsce lubimy jednak nieco urozmaicić nasze jajeczne śniadania. Niektórzy dodają do swojego omletu nieco mleka – w ten sposób zrobi się on jeszcze bardziej delikatny. Jeszcze inni eksperymentują z różnymi rodzajami składników – od mięs przez warzywa, aż do grzybów. Polacy nie lubią za to omletów na słodko – w tego rodzaju frykasach lubują się za to w zachodniej Europie. Może warto przygotować takie śniadanie zamiast nudnych i oklepanych naleśników? Spróbujcie sami. Wróćmy do omleta na słono. Naszą propozycją na dziś będzie omlet z pieczoną piersią z kurczaka i papryką. Tego rodzaju kombinacja to gwarancja sycącego, zdrowego, a przede wszystkim pysznego śniadania. Na koniec mała uwaga techniczna – do przygotowania omletu przyda nam się dobra patelnia. Jeżeli dysponujemy tylko i wyłącznie zużytym sprzętem, musimy liczyć się z tym, że masa jajeczna za nic w świecie nie zechce oderwać się od dna patelni. Przepis na omlet jajeczny z piersią z kurczaka i papryką. Składniki: 2 jaja 2 zielone cebulki (ewentualnie możemy wybrać po prostu sam szczypiorek) Kilka plasterków pieczonej piersi z kurczaka. Mała papryka czerwona Łyżka masła Nieco czosnku w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: W naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy na gładką masę. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię, następnie umieszczamy na niej masło. Wylewamy masę jajeczną na patelnię i...

Karpatka
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić karpatkę? Polecamy przepis, z którego powstanie słodkie arcydzieło!
To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie tej smutnej, szarej jesieni.

To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie smutnej, szarej jesieni. Idealne, lekkie jak piórko ciasto parzone i aksamitny, słodki krem – czego chcieć więcej do szczęścia? Jeżeli karpatka by nie istniała, trzeba by ją natychmiast wymyślić. Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników. Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku! Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty! Składniki: Szklanka wody Pół kostki margaryny bądź masła (125 g) Szklanka mąki pszennej 5 jaj 3 szklanki mleka 130 g cukru Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej) Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę. Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy...