Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy

Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić

Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje.
Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki.

Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek.
Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki:

  • Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej. Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości.
    Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy.
    Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki.

  • Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie.
    Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio pomocna w walce z zamrożoną kostką.

  • W jednym i drugim przypadku proces zmiękczania znacznie przyspieszy pokrojenie masła na mniejsze kawałki  –  w ten sposób łatwo i zdecydowanie skrócimy czas oczekiwania na miękkie masło.

  • W walce z zamrożoną kostką masła pomocna będzie metoda tzw. kąpieli wodnej. Podgrzewamy wodę w garnku, a nad nim umieszczamy miskę z masłem.

  • Jeżeli zależy nam na szybkim zmiękczeniu masła do wypieków, można zastosować dwie poniższe metody.
    Pierwszą z nich będzie starcie masła na tarce. Drugą będzie użycie do tego samego działania miksera.

Komentarze