Masło po wyjęciu z lodówki jest zimne i twarde? Zróbcie trik z papierem do pieczenia
AdobeStock
Newsy

Masło z lodówki jest nie do rozsmarowania na chlebie? Zróbcie trik z papierem do pieczenia

Jak szybko zmiękczyć twarde masło? Zrobicie to dzięki temu sprytnemu trikowi. To banalnie prosta metoda, która sprawi, że masło w mig stanie się miękkie i gotowe do spożycia.

Nikt z nas nie lubi wyjmować z lodówki twardego i zimnego masła i rozsmarować go od razu na kanapce. Na szczęście możecie bardzo szybko zmiękczyć masło za pomocą pewnej sztuczki. Jeśli chcecie, aby wasze  masło szybko osiągnęło temperaturę pokojową, skorzystajcie z tej szybkiej i łatwej metody.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zmiękczyć masło?

Wiele osób chcąc zmiękczyć masło korzysta z mikrofali. To błąd, który sprawia, że masło jest roztopione na zewnątrz i chłodne w środku. Zamiast tego istnieją znacznie lepsze metody zmiękczania twardego masła, takie jak np. krojenie go w drobną kostkę, ubijanie wałkiem lub umieszczanie w ciepłej kąpieli wodnej.

Jest wiele sposobów na to, żeby szybko zmiękczyć masło. Oto tylko niektóre z nich.

  • Pokrójcie masło na małe kawałki. Małe kawałki miękną znacznie szybciej niż cała kostka — zwłaszcza, jeśli zostaną umieszczone w pobliżu ciepłego miejsca.
  • Jeśli macie do dyspozycji naprawdę twarde, prawie zamrożone masło, które wymaga szybkiego rozmrożenia, spróbujcie zetrzeć je na dużych otworach tarki, aby szybko je zmiękczyć.
  • Potraktujcie je papierem do pieczenia i wałkiem. Ułóżcie na pustym blacie papier do pieczenia. Następnie umieśćcie na nim masło i kolejną warstwę papieru. Zacznijcie rozwałkowywać masło wałkiem. Wystarczy kilka minut na blacie i masło osiągnie temperaturę pokojową.
  • Umieśćcie masło w ciepłej kąpieli wodnej. Jeśli naprawdę się spieszycie, wlejcie kilka szklanek bardzo gorącej (nie wrzącej) wody do rondla z umieszczoną wewnątrz metalową miską. Umieśćcie masło w kąpieli wodnej i pozostawcie je do zmięknięcia. Pilnujcie go, aby całkowicie się nie roztopiło.
Zobacz także
Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent

Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich

Czy masło musi leżeć w lodówce?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy naprawdę trzeba przechowywać masło w lodówce? Zasada jest taka, że niesolone masło należy przechowywać w lodówce. Solone masło można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale psuje się ono wtedy znacznie szybciej (po około tygodniu). Używanie hermetycznego pojemnika, takiego jak maselniczka, może wydłużyć jego trwałość do około 2 tygodni. 

Źródło: pysznosci.pl

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych
AdobeStock
Newsy
Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych
Ta metoda sprawia, że masło traci na wartościach odżywczych i smaku. Niestety, wciąż wiele osób ją stosuje.

Czy masło trzeba przechowywać w lodówce? Jeżeli macie sporą rodzinę lub jadacie dużo masła, to nie będzie to konieczne - wówczas produkt ten na tyle szybko znika, że nie zdąży się zepsuć i można go trzymać na maselniczce w kuchennej szafce lub na blacie. Jeżeli jednak kostka masła wystarcza u was na długo, trzeba przechowywać ją w lodówce. A jak wszyscy wiemy, masło wyciągnięte z lodówki nie nadaje się do niczego poza robieniem kruchego ciasta - jest bardzo twarde, trzeba je “skrobać” i nie da się posmarować nim kanapek. Niektórzy wobec tego używają popularnego sprzętu AGD do zmiękczenia masła - ale czy to dobry pomysł? Sprawdźcie.  Czy można podgrzewać masło w mikrofali? Część z was na pewno po wyciągnięciu twardego masła z lodówki wstawia je na kilkanaście sekund do mikrofali. Trzeba przyznać, że to bardzo szybki i prosty sposób na zmiękczenie masła, ale czy zdrowy? Nie do końca. Okazuje się, że przed podgrzewanie w mikrofali masło traci wartości odżywcze - zwłaszcza witaminę B12. Dzieje się tak przez oddziaływanie wysokiej temperatury. A do tego można bardzo łatwo przesadzić przy podgrzewaniu, na przykład przez ustawienie zbyt wysokiej mocy urządzenia lub czasu podgrzewania. Wystarczy chwila nieuwagi, by roztopić masło i wówczas można już tylko użyć go do przygotowania ciasta (po uprzednim ostudzeniu, ponieważ wlanie gorącego masła do masy sprawi jedynie, że może wam wyjść zakalec).  Jak szybko zmiękczyć masło?  Bardziej bezpiecznym i pewnym sposobem na zmiękczenie twardej kostki masła jest zrobienie kąpieli wodnej inaczej - zamiast kłaść masło do naczynia umieszczonego nad garnkiem z wrzącą wodą, można to wykonać w jeszcze bezpieczniejszy sposób. Wystarczy, że zagotujecie wodę w czajniku i wlejecie ją do szerokiej miski lub szklanki (powinna się w niej zmieścić kostka masła)....

Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
AdobeStock
Newsy
Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
Wasze masło pochlania zapachy z lodówki? Wiemy, jak tego uniknąć. Wystarczy prosty trik z wodą i solą.

Otworzyliście masło i nie chcecie, żeby przeszło innymi zapachami w lodówce? Zastosujcie genialny trik, dzięki któremu wasze masło będzie pachniało masłem, a nie cebulą, czosnkiem czy serem. Masło jest w końcu jednym z najpopularniejszych i najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Używamy go do smarowania kanapek i przyrządzania różnych sosów oraz dań. Jak prawidłowo przechowywać masło i czy można je trzymać poza lodówką? Czy można przechowywać masło poza lodówką? Nikt z nas nie lubi skrobać twardego i zimnego masła. To dlatego wiele osób przechowuje je poza lodówką, aby móc je później szybko rozsmarować na pieczywie. Czy to na pewno bezpieczne? Masło jest wytwarzane z mleka i śmietany i jak większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie jest spożywane w krótkim czasie. Nie oznacza to jednak, że masło nie może być przechowywane poza lodówką, np. w specjalnej maselniczce. Jeżeli przechowujemy nasze masło w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może ono tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Należy jednak pamiętać o pewnej rzeczy. Masło to musi być solone. Masło z dodatkiem soli ma wyższą zawartość sodu, a jak wiadomo, związek ten zapobiega namnażaniu się bakterii, dzięki czemu masło po prostu wolniej się psuje. Jak za to przechowywać masło w lodówce, by nie przechodziło zapachem pozostałych produktów spożywczych, takich jak np. cebula, czosnek czy ser? Jest na to pewien bardzo prosty patent. Jak przechowywać masło, by nie pochłaniało innych zapachów? Jeżeli chcecie, żeby wasze masło miało zapach masła a nie pozostałych produktów, które znajdują się w waszej lodówce, umieśćcie je w wodzie z solą....

Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy
Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić
Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje. Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek. Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury. Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki: Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej . Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości. Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy. Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki. Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie. Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio...

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Zrobiliście zapasy masła i chcecie je zamrozić? Oto jak należy to zrobić. To naprawdę proste!

Ceny masła w Polsce przyprawiają wielu z nas o zawrót głowy. Obecnie sięgają one już nawet 8 zł, a będą jeszcze wyższe. Jeśli kupiliście na promocji masło i chcecie zamrozić część swoich zapasów, podpowiemy wam, jak to zrobić prawidłowo. Jak zamrozić masło? Zarówno masło solone, jak i niesolone, bardzo dobrze zamrażają. Podczas zamrażania masła należy przechowywać je w oryginalnym kartoniku i umieścić w zamykanej torbie do przechowywania w zamrażarce, aby chronić jego delikatny smak. Jednak zanim zamrozicie masło, pamiętajcie o jednej bardzo ważnej rzeczy - masło, które przeznaczamy do zamrożenia zawsze powinno być świeże. Nigdy nie zamrażajcie masła przeterminowanego. Jak prawidłowo zamrozić masło? Istnieje kilka sposobów. Wybierzcie ten, który wam najbardziej odpowiada. Mrożenie masła w kostce. Masło możecie zamrozić w oryginalnym opakowaniu w kostce. Metoda ta ma jedną ważną zaletę - dzięki niej znacie datę przydatności masła do spożycia. Wystarczy, że umieścicie takie masło w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania. Dzięki temu nie będzie ono pochłaniało innych zapachów z waszej zamrażarki. Możecie też dodatkowo zawinąć kostkę masła w folię spożywczą lub aluminiową i umieścić w torebce do zamrażania. Mrożenie masła w kawałkach. Pokrójcie kostki masła na mniejsze kawałki, a następnie zawińcie je pojedynczo i włóżcie do zamykanej torebki w zamrażarce. Pamiętajcie o dokładnym oznaczeniu daty mrożenia na torebce. Jak długo można mrozić masło? Właściwie przechowywane, niesolone masło może zostać zamrożone na okres od 6-9 miesięcy. Solone masło możecie mrozić o wiele dłużej – nawet do 24 miesięcy. Jak szybko rozmrozić masło? Aby rozmrozić...