Nikt z nas nie lubi wyjmować z lodówki twardego i zimnego masła i rozsmarować go od razu na kanapce. Na szczęście możecie bardzo szybko zmiękczyć masło za pomocą pewnej sztuczki. Jeśli chcecie, aby wasze  masło szybko osiągnęło temperaturę pokojową, skorzystajcie z tej szybkiej i łatwej metody.

Jak zmiękczyć masło?

Wiele osób chcąc zmiękczyć masło korzysta z mikrofali. To błąd, który sprawia, że masło jest roztopione na zewnątrz i chłodne w środku. Zamiast tego istnieją znacznie lepsze metody zmiękczania twardego masła, takie jak np. krojenie go w drobną kostkę, ubijanie wałkiem lub umieszczanie w ciepłej kąpieli wodnej.

Jest wiele sposobów na to, żeby szybko zmiękczyć masło. Oto tylko niektóre z nich.

  • Pokrójcie masło na małe kawałki. Małe kawałki miękną znacznie szybciej niż cała kostka — zwłaszcza, jeśli zostaną umieszczone w pobliżu ciepłego miejsca.
  • Jeśli macie do dyspozycji naprawdę twarde, prawie zamrożone masło, które wymaga szybkiego rozmrożenia, spróbujcie zetrzeć je na dużych otworach tarki, aby szybko je zmiękczyć.
  • Potraktujcie je papierem do pieczenia i wałkiem. Ułóżcie na pustym blacie papier do pieczenia. Następnie umieśćcie na nim masło i kolejną warstwę papieru. Zacznijcie rozwałkowywać masło wałkiem. Wystarczy kilka minut na blacie i masło osiągnie temperaturę pokojową.
  • Umieśćcie masło w ciepłej kąpieli wodnej. Jeśli naprawdę się spieszycie, wlejcie kilka szklanek bardzo gorącej (nie wrzącej) wody do rondla z umieszczoną wewnątrz metalową miską. Umieśćcie masło w kąpieli wodnej i pozostawcie je do zmięknięcia. Pilnujcie go, aby całkowicie się nie roztopiło.

Czy masło musi leżeć w lodówce?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy naprawdę trzeba przechowywać masło w lodówce? Zasada jest taka, że niesolone masło należy przechowywać w lodówce. Solone masło można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale psuje się ono wtedy znacznie szybciej (po około tygodniu). Używanie hermetycznego pojemnika, takiego jak maselniczka, może wydłużyć jego trwałość do około 2 tygodni. 

Zobacz także:

Źródło: pysznosci.pl