Masło po wyjęciu z lodówki jest zimne i twarde? Zróbcie trik z papierem do pieczenia
AdobeStock
Newsy

Masło z lodówki jest nie do rozsmarowania na chlebie? Zróbcie trik z papierem do pieczenia

Jak szybko zmiękczyć twarde masło? Zrobicie to dzięki temu sprytnemu trikowi. To banalnie prosta metoda, która sprawi, że masło w mig stanie się miękkie i gotowe do spożycia.

Nikt z nas nie lubi wyjmować z lodówki twardego i zimnego masła i rozsmarować go od razu na kanapce. Na szczęście możecie bardzo szybko zmiękczyć masło za pomocą pewnej sztuczki. Jeśli chcecie, aby wasze  masło szybko osiągnęło temperaturę pokojową, skorzystajcie z tej szybkiej i łatwej metody.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zmiękczyć masło?

Wiele osób chcąc zmiękczyć masło korzysta z mikrofali. To błąd, który sprawia, że masło jest roztopione na zewnątrz i chłodne w środku. Zamiast tego istnieją znacznie lepsze metody zmiękczania twardego masła, takie jak np. krojenie go w drobną kostkę, ubijanie wałkiem lub umieszczanie w ciepłej kąpieli wodnej.

Jest wiele sposobów na to, żeby szybko zmiękczyć masło. Oto tylko niektóre z nich.

  • Pokrójcie masło na małe kawałki. Małe kawałki miękną znacznie szybciej niż cała kostka — zwłaszcza, jeśli zostaną umieszczone w pobliżu ciepłego miejsca.
  • Jeśli macie do dyspozycji naprawdę twarde, prawie zamrożone masło, które wymaga szybkiego rozmrożenia, spróbujcie zetrzeć je na dużych otworach tarki, aby szybko je zmiękczyć.
  • Potraktujcie je papierem do pieczenia i wałkiem. Ułóżcie na pustym blacie papier do pieczenia. Następnie umieśćcie na nim masło i kolejną warstwę papieru. Zacznijcie rozwałkowywać masło wałkiem. Wystarczy kilka minut na blacie i masło osiągnie temperaturę pokojową.
  • Umieśćcie masło w ciepłej kąpieli wodnej. Jeśli naprawdę się spieszycie, wlejcie kilka szklanek bardzo gorącej (nie wrzącej) wody do rondla z umieszczoną wewnątrz metalową miską. Umieśćcie masło w kąpieli wodnej i pozostawcie je do zmięknięcia. Pilnujcie go, aby całkowicie się nie roztopiło.
Zobacz także
Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent

Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich

Czy masło musi leżeć w lodówce?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy naprawdę trzeba przechowywać masło w lodówce? Zasada jest taka, że niesolone masło należy przechowywać w lodówce. Solone masło można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale psuje się ono wtedy znacznie szybciej (po około tygodniu). Używanie hermetycznego pojemnika, takiego jak maselniczka, może wydłużyć jego trwałość do około 2 tygodni. 

Źródło: pysznosci.pl

Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy
Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić
Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje. Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek. Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury. Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki: Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej . Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości. Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy. Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki. Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie. Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio...

pieczony kurczak przepis
AdobeStock
Newsy
Pięć sekretów najlepszego pieczonego kurczaka. Gdy pominiesz drugi danie bardzo straci na smaku
Chcesz upiec mięso, które oczaruje wszystkich gości? Trzymaj się tych wskazówek, a możesz być pewna, że będzie przepyszne!

Szukasz sposobu na chrupiącego, aromatycznego kurczaka? Gdy wypróbujesz te wskazówki, to możesz mieć pewność, że mięso będzie przepyszne! Rozpływające się w ustach i soczyste – aż ślinka cieknie! Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście nie dadzą ci spokoju, dopóki nie podzielisz się z nimi przepisem. Poznaj 5 trików na upieczenie smacznego kurczaka! #1: Wybierz dobre mięso Szykujesz się do zrobienia pieczeni z kurczaka, więc wybierasz największą sztukę, jaką znalazłeś w sklepie? Błąd! Niestety, im większy kurczak, tym mniej będzie smaczny. Spowodowane jest to stosowaniem specjalnych pasz i antybiotyków podczas hodowli, ponieważ dzięki tym zabiegom kurczaki są bardzo duże. Jednak przez to znacznie tracą na smaku. Wybierz mięso z ekologicznej hodowli – kurczak będzie mniejszy, ale znacznie smaczniejszy! #2: Patrz na temperaturę Każdy mistrz kuchni ci to powie – jeżeli wyciągasz mięso z lodówki, to nie wkładaj go od razu do piekarnika! Bardzo ważne jest, żeby przed pieczeniem osiągnęło temperaturę pokojową (albo się do niej przynajmniej zbliżyło). Dlatego zanim wrzucisz kurczaka do piekarnika, wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej i odstaw na blat. #3: Próbuj farszu Zanim włożysz farsz do kurczaka, upewnij się czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony! Pieczenie nie sprawi, że niedobry farsz nagle zacznie smakować. Dlatego bardzo ważne jest, by w trakcie przygotowywania sprawdzać czy nie jest zbyt łagodny lub niesłony i doprawić go, jeśli trzeba. #4: Daj mu się przegryźć Mamy dla was wskazówkę dotyczącą farszu – będzie dużo lepszy, jeśli przygotujecie go dzień przed! Co ważne, nie trzymajcie go w lodówce, tylko w jakimś chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Dzięki temu smak się przegryzie, a farsz nie przejdzie zapachem lodówki. I...

Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne
7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...

przechowywanie warzyw i owoców
Pixabay
Newsy
Trzymacie warzywa i owoce w ten sposób? Ten błąd sprawia, że są niesmaczne i szybciej się psują
Choć w sklepach warzywa i owoce nie leżą w lodówce, nie wiedzieć czemu wiele osób umieszcza je tam zaraz po przyjściu z zakupów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tego typu produkty powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Poznajcie kilka zasad, które pozwolą wam zrozumieć dlaczego.

Częstym grzechem wielu Polaków jest umieszczanie w lodówce wszystkiego, co przynieśli ze sklepu, łącznie z warzywami i owocami. Te lądują w niskiej temperaturze bez namysłu, niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że to naprawdę duży błąd. Zanim postąpicie podobnie poznajcie kilka zasad dotyczących przechowywania tego typu produktów. Inaczej staną się niesmaczne i zbyt szybko przejrzeją.  Jakich warzyw i owoców nie można wkładać do lodówki? Przede wszystkim - pod żadnym pozorem nie wkładajcie do lodówki owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze, banany, mango, papaja czy arbuz. Te z natury nie tolerują niskich temperatur. Z dala od chłodziarki powinny się również znaleźć produkty, które w momencie zakupu nie są jeszcze dojrzałe, na przykład jabłka czy awokado. Zimno nie sprzyja także cukinii, świeżym ogórkom, pomidorom, bakłażanom, szparagom oraz dyni. Schowane w lodówce tracą jędrność, miękną, zdecydowanie szybciej się psują, ale również zostają pozbawione aromatu i wszelkich substancji bioaktywnych. Więc co właściwie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób? Co można przechowywać w lodówce? Do lodówki możecie wkładać tylko w pełni dojrzałe produkty. Niska temperatura spowolni proces ich przejrzewania i psucia. Najlepiej jednak kupować tylko tyle warzyw i owoców, ile jesteście w stanie zjeść „od razu”. Lodówka to ostateczność. W końcu lepsze to niż wyrzucanie do kosza. Miejsce malin, truskawek, sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i innych tak zwanych produktów nietrwałych również jest w lodówce. Co ciekawe, te nie przetrwają w niej dłużej niż 2 dni. Dlatego w tej kwestii nie należy robić zbyt dużych zapasów. W lodówce można także przechowywać warzywa...