Do pieczenia słodkich wyrobów konieczny jest dodatek tłuszczu. Najczęściej wybieraną opcją jest masło bądź margaryna. Domowe gospodynie dzielą się w tej kwestii na dwie grupy, jednak nie wszystkie produkty są zdrowe. 

Właściwości masła

Zwolennicy tego rodzaju tłuszczu uważają, że masło smakuje zdecydowanie lepiej niż margaryna, gdyż jest produktem naturalnym.  Ponadto dzięki zawartości łatwo przyswajalnych witamin, takich jak A, E czy D, podczas produkcji do środka nie dodaje się żadnych związków chemicznych. Jednak w swoim składzie zawiera cholesterol, który nie jest zalecany dla osób borykających się z problemami kardiologicznymi. Jest wykonany z produktów odzwierzęcych, głównie z mleka bądź śmietany.

Rodzaje margaryny


Margaryna miękka występuje w plastikowych opakowaniach. Podczas ich produkcji ograniczono wydzielanie się niebezpiecznych tłuszczów do minimum, a nawet zera. Natomiast zawierają one sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w pozytywny sposób wpływają na organizm. Ten typ margaryn idealnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Drugim rodzajem popularnego tego produktu jest margaryna twarda, która z kolei występuje w postaci kostki w papierowych opakowaniach. Są one przeznaczone w głównej mierze do wypieków. 

Fani margaryny

Wielbiciele drugiego rodzaju tłuszczu przyznają, że margaryna wcale nie jest gorsza w smaku niż masło. Dodatkowo dostarcza organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedną z ważniejszych zalet tego produktu jest to, iż łatwiej można ją rozsmarować na kawałku pieczywa. Jest wyprodukowana z tłuszczów roślinnych, przez co poleca się ją osobom niespożywającym produktów odzwierzęcych. Na rynku w sprzedaży można się spotkać z dwoma rodzajami tego produktu, a mianowicie z wersją miękką bądź twardą. 

Zobacz także:

Jaki tłuszcz do wypieków?

Nie od dziś gospodynie domowe toczą spory o to, który tłuszcz najlepiej sprawdzi się w wypiekach. Każdy z produktów ma swoje wady i zalety, jednak w tym przypadku bezkonkurencyjna jest margaryna. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny, pieczenie różnego rodzaju ciast jest łatwe i bezproblemowe. Ponadto ten tłuszcz lepiej sprawdza się w wysokich temperaturach. To pozwala na uniknięcie przypalenia wypieku, a posmarowana blacha margaryną ułatwi wyciągnięcie ciasta z formy. 

Mimo wielu kwestii spornych związanych z tłuszczami oraz ich właściwościami, w przypadku wypieków zdecydowanie pojedynek wygrywa margaryna. Dzięki swoim wartościom nie tylko wzbogaca smak wyrobu cukierniczego, ale i korzystnie wpływa na proces obróbki termicznej. Ponadto niektórzy uważają, że spożywanie margaryny w codziennej diecie ma zbawienny wpływ na organizm.