Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło?

Czy masło można zastąpić w cieście margaryną?

Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne.

Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło.

Jak powstaje masło?

Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową.

Zobacz także:

Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm.

Z czego składa się margaryna?

Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa.

Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast?

Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na margarynę w stosunku 1 do 1, jednak wybrana margaryna powinna być przeznaczona do pieczenia.

Podobnych informacji szukajcie na opakowaniu. Najgorsze co możecie zrobić to użycie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu. Z całą pewnością nie nadają się do świątecznych wypieków. Mogą jedynie spowodować, że ciasto będzie grudkowate i niezdatne do spożycia. 

Masło ma także inne zamienniki, które nadają się do pieczenia. Może być nimi maślanka, twaróg lub jogurt. Pamiętajcie, że tylko możenie zastąpić nimi masło lub margarynę. Ciasto z odrobiną produktów mlecznych będzie miało subtelniejszy smak i bardziej puszystą konsystencję. Warto spróbować.

A wy, jakiego tłuszczu do pieczenia używacie najczęściej?