Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy

Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni

Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy masło można zastąpić w cieście margaryną?

Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne.

Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło.

Jak powstaje masło?

Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową.

Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm.

Z czego składa się margaryna?

Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa.

Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast?

Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na margarynę w stosunku 1 do 1, jednak wybrana margaryna powinna być przeznaczona do pieczenia.

Podobnych informacji szukajcie na opakowaniu. Najgorsze co możecie zrobić to użycie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu. Z całą pewnością nie nadają się do świątecznych wypieków. Mogą jedynie spowodować, że ciasto będzie grudkowate i niezdatne do spożycia. 

Masło ma także inne zamienniki, które nadają się do pieczenia. Może być nimi maślanka, twaróg lub jogurt. Pamiętajcie, że tylko możenie zastąpić nimi masło lub margarynę. Ciasto z odrobiną produktów mlecznych będzie miało subtelniejszy smak i bardziej puszystą konsystencję. Warto spróbować.

A wy, jakiego tłuszczu do pieczenia używacie najczęściej?

Tym składnikiem zastąpiceie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze
Adobe Stock
Newsy
Tym składnikiem zastąpicie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze
Zdarza wam się modyfikować przepisy na podstawie których gotujecie i pieczecie? Używacie nieraz tańszych lub mniej kalorycznych zamienników? Dziś podpowiemy wam, czym w wypiekach zastąpić olej.

W każdym przepisie na ciasto stałym składnikiem jest tłuszcz. Wiele ciast z powodów zdrowotnych i finansowych przygotowywanych jest nie z masłem czy margaryną, ale właśnie z olejem. Jednak olej, który w sklepach jest coraz droższy także można zastąpić innym składnikiem. Zróbcie to, a zobaczycie, że ciasto jest nie tylko tańsze, ale też zdrowsze i smaczniejsze. Ciasto bez tłuszczu – po co zastępować olej w wypiekach? Masło, margaryna czy olej używany do ciast to tłuszcze, które wykazują pewne wartości zdrowotne, zawierają witaminy i minerały, a olej także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jednak w większości jadamy tych tłuszczy za dużo. Zamiana dużych ilości spożywanego masła, czyli tłuszczu zwierzęcego na olej, jest już zmianą w dobrym kierunku. Możecie zrobić jednak kolejny krok i w ogóle wyeliminować tego typu tłuszcz ze składników ciast, a tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu zjadanego codziennie. Chcąc przygotowywać zdrowe desery, nie wystarczy usunąć z ciasta tłuszcz. Warto też zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go słodkimi owocami, przez cały rok np. daktylami, a w sezonie truskawkami czy innymi owocami sezonowymi. Wyeliminowanie oleju z przepisu będzie miało pozytywne działanie nie tylko na zdrowie, ale też na portfel. 1 l zwykłego oleju kosztuje bowiem już 11-12 zł, a ceny tłuszczy stale rosną. Jogurt zamiast oleju – czy to się sprawdza? Olej występujący w przepisie ciasta możecie zastąpić jogurtem naturalnym. To składnik znacznie mniej kaloryczny od oleju. W 100 g jest tylko 66 kalorii, podczas gdy popularny olej rzepakowy ma ich aż 800. W jogurcie także jest tłuszcz, jednak jest go o wiele mniej. Olej ma 100% tłuszczu, natomiast w jogurcie naturalnym jest go tylko 3%. Jogurt ma do tego węglowodany, białko, wapń oraz witaminy z...

masło
Adobe Stock
Newsy
Masło czy margaryna? Który tłuszcz najlepiej sprawdzi się do pieczenia ciast?
Wybór najlepszego tłuszcz do wypieków to odwieczna zagwozdka gospodyń domowych. Sprawdźcie, który najlepiej sprawdza się do pieczenia ciast!

Do pieczenia słodkich wyrobów konieczny jest dodatek tłuszczu. Najczęściej wybieraną opcją jest masło bądź margaryna. Domowe gospodynie dzielą się w tej kwestii na dwie grupy, jednak nie wszystkie produkty są zdrowe.  Właściwości masła Zwolennicy tego rodzaju tłuszczu uważają, że masło smakuje zdecydowanie lepiej niż margaryna, gdyż jest produktem naturalnym.  Ponadto dzięki zawartości łatwo przyswajalnych witamin, takich jak A, E czy D, podczas produkcji do środka nie dodaje się żadnych związków chemicznych. Jednak w swoim składzie zawiera cholesterol, który nie jest zalecany dla osób borykających się z problemami kardiologicznymi. Jest wykonany z produktów odzwierzęcych, głównie z mleka bądź śmietany. Rodzaje margaryny Margaryna miękka występuje w plastikowych opakowaniach. Podczas ich produkcji ograniczono wydzielanie się niebezpiecznych tłuszczów do minimum, a nawet zera. Natomiast zawierają one sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w pozytywny sposób wpływają na organizm. Ten typ margaryn idealnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Drugim rodzajem popularnego tego produktu jest margaryna twarda, która z kolei występuje w postaci kostki w papierowych opakowaniach. Są one przeznaczone w głównej mierze do wypieków.  Fani margaryny Wielbiciele drugiego rodzaju tłuszczu przyznają, że margaryna wcale nie jest gorsza w smaku niż masło. Dodatkowo dostarcza organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedną z ważniejszych zalet tego produktu jest to, iż łatwiej można ją rozsmarować na kawałku pieczywa. Jest wyprodukowana z tłuszczów roślinnych, przez co poleca się ją osobom niespożywającym produktów odzwierzęcych. Na rynku w sprzedaży można się spotkać z dwoma rodzajami tego produktu, a mianowicie z wersją miękką...

Jaka jest różnica między masłem białym i żółtym? O tym z pewnością nie słyszeliście
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby masło nie paliło się na patelni? Mamy genialny sposób
Mieliście kiedyś ten problem? Okazuje się, ze rozwiązanie jest bardzo proste.

Masło, które pali się na patelni to zmora wielu gospodyń domowych. Okazuje się, ze jest prosty sposób, który pozwoli tego uniknąć. Dzięki niemu masło nie spali się, a wy spokojnie będziecie mogli smażyć ulubione potrawy na maśle. Znacie ten trik? Masło przypala się na patelni – jak z tym walczyć? Łatwo o przypalenie się masła na patelni. To dlatego, że masło nie składa się tylko i wyłącznie z tłuszczu . W maśle znajdziecie też: Wodę Białka krowie Minimalną ilość laktozy Inne składniki w bardzo małych ilościach Okazuje się, że masło pali się na patelni właśnie przez zawartość innych elementów. To nie sam tłuszcz jest za to odpowiedzialny. Jeśli chcecie usmażyć jakąś potrawę na maśle, bo zależy wam na uzyskaniu tego charakterystycznego maślanego posmaku, koniecznie wypróbujcie naszą metodę. Masło pali się na patelni? Ta metoda zawsze działa Na rozgrzaną patelnie dodajcie zawsze najpierw kilka kropli oleju. Dopiero potem dodajcie na patelnię masło. Dzięki temu będziecie mogli smażyć wasze potrawy na maśle, bez obawy o jego przypalenie. Użyjcie bardzo małą ilość oleju, a nie wyczujecie tego wcale w smaku. Potrawa smażona na maśle dalej będzie miała głównie maślany smak. Masło do smażenia Możecie też użyć specjalnie przygotowanego masła do smażenia – masła klarowanego. Zostało ono pozbawione białek, wody i tak zwanych szumowin. Dzięki temu masło klarowane cechuje się znacznie wyższą zawartością tłuszczu na 100 g produktu. Im więcej procent tłuszczu w danym produkcie, tym mniejsza szansa, że masło się spali. Możecie kupić masło klarowane w sklepie, lub zrobić własne masło klarowane w domu . Jak zrobić domowe masło klarowane? By zrobić masło klarowane, musicie umieścić kostkę (lub więcej) masła w małym rondelku....

Oto najgorsza rzecz, którą spożywacie na śniadanie. Na własne życzenie skracacie sobie życie
AdobeStock
Newsy
Oto najgorsza rzecz, którą spożywacie na śniadanie. Na własne życzenie skracacie sobie życie
Lekarze i dietetycy stale przypominają, że nie powinno się omijać śniadań. Ważne jest też to, co znajdzie się rano na talerzu, ponieważ nie każdy pomysł na śniadanie jest zdrowy.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego właśnie tak ważne jest to, co wtedy znajdzie się na waszym talerzu. A nie wszystkie pomysły na śniadanie są zdrowe! Sprawdźcie, czego absolutnie nie powinno się jeść i poznajcie inspiracje na zdrowe śniadania. Tosty z margaryną – najgorsze śniadanie Niektórzy nie wyobrażają sobie innego śniadania niż szybkie tosty posmarowane margaryną. Ta popularna w USA przekąska pojawia się także na polskich stołach – zwłaszcza, odkąd bez problemu można kupić w sklepie toster, który szybko przygotuje smaczne grzanki. Ale czy takie śniadanie na pewno jest zdrowe? Margaryna pełna jest niezdrowych tłuszczów trans i tłuszczów utwardzonych, a tosty składają się głównie z węglowodanów i mąki rafinowanej. Ten rodzaj pieczywa sprawia, że szybko poczujecie znowu głód i możecie mieć w przyszłości problemy z nadwagą. Dlatego jeżeli nie umiecie sobie odmówić tostów, smarujcie je masłem, a nie margaryną. Co powinno się zjadać na śniadanie? Idealne śniadanie powinno składać się głównie z białka oraz tłuszczu i niewielkiej ilości węglowodanów. Dlatego na śniadanie poleca się wszelkie potrawy z jajek, na przykład jajecznicę , omlet z mięsem i warzywami albo sałatkę z jajkami na twardo . Sprawdzi się też biały ser i jogurt naturalny z dodatkiem pestek dyni lub orzechów. Przepis na zdrowy jogurtowy koktajl Do przygotowania jogurtowego koktajlu z porzeczkami będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 150 g jogurtu naturalnego 50 g czarnych porzeczek 50 g jagód 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Garść płatków owsianych Przygotowanie: Do blendera wsypcie jagody, porzeczki i dodajcie jogurt. Zmiksujcie na gładką masę....