Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy

Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni

Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czy masło można zastąpić w cieście margaryną?

Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne.

Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło.

Jak powstaje masło?

Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową.

Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm.

Z czego składa się margaryna?

Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa.

Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast?

Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na margarynę w stosunku 1 do 1, jednak wybrana margaryna powinna być przeznaczona do pieczenia.

Podobnych informacji szukajcie na opakowaniu. Najgorsze co możecie zrobić to użycie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu. Z całą pewnością nie nadają się do świątecznych wypieków. Mogą jedynie spowodować, że ciasto będzie grudkowate i niezdatne do spożycia. 

Masło ma także inne zamienniki, które nadają się do pieczenia. Może być nimi maślanka, twaróg lub jogurt. Pamiętajcie, że tylko możenie zastąpić nimi masło lub margarynę. Ciasto z odrobiną produktów mlecznych będzie miało subtelniejszy smak i bardziej puszystą konsystencję. Warto spróbować.

A wy, jakiego tłuszczu do pieczenia używacie najczęściej?

Komentarze
Makowiec
Pixabay/ pasja1000
Newsy Babcine porady dzięki, którym makowiec nigdy nie będzie pękał. Ciasto będzie lepsze niż z cukierni
Makowiec to klasyka świątecznych słodkości. Polewany lukrem, mieszany z bakaliami, potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Wigilijne potrawy to nie tylko kapusta z grzybami czy barszcz czerwony, ale również pyszne ciasta. Jednym z najlepszych jest makowiec. To z pozoru łatwe ciasto można jednak zepsuć. Jak sprawić, by wyszedł aromatyczny i nie pękał? Krótka historia makowca To typowe danie wigilijne, które niegdyś gościło tylko na stołach w zamożnych domach.  W niektórych rejonach kraju rozpowszechnił się dopiero po drugiej wojnie światowej m.in. za sprawą osiedleńców z Polski wschodniej. Regionalnie przybiera różną formę, np. formę składanych bułeczek z nadzieniem, placków przekładanych makiem. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia ma zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych sił .  Sposoby na przyrządzenie makowca Przed zrobieniem makowca należy w szczególny sposób podejść do samego maku. Mak przeznaczony na masę należy odpowiednio przygotować przed zmieleniem. Jednym ze sposobów jest sparzenie ziaren na sitku, następnie staranne odsączenie i odparowanie. Inna metoda to zalanie maku mlekiem lub wodą i odstawienie na pewien czas. Według większości przepisów, po sparzeniu lub namoczeniu ziaren należy je jeszcze dodatkowo podgotować. Następnie trzeba mak zmienić z cukrem, a na koniec dodać ulubione bakalie. To mogą być rodzynki, orzechy włoskie, żurawina, skórka pomarańczowa. Pamiętaj, że orzechy powinny być drobno posiekane. Makowce to najczęściej zwijana gruba warstwa masy makowej i ciasta drożdżowego, kruchego lub półkruchego. Gotowe makowce oblewa się zazwyczaj gotowanym lukrem, ozdabia surowymi ziarenkami maku lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. To prawdziwie świąteczna eksplozja smaków. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Ciasto makowe mimo wyjątkowego smaku, może się nie...

Przeczytaj