Jeżeli uprawiacie pomidory, na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak?

Najpopularniejsze odmiany pomidorów

Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną?

  1. Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste.
  2. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo.
  3. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca.
  4. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę.
  5. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach.
  6. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion.
  7. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory świetnie nadają się do grillowania, pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. zmniejsza ryzyko chorób serca i raka. Pokarmy bogate w likopen, takie jak pomidory, mogą zmniejszać ryzyko raka płuc, żołądka lub prostaty. Niektóre badania pokazują, że mogą one również pomóc w profilaktyce chorób trzustki, okrężnicy, gardła, jamy ustnej, piersi i szyjki macicy. Ponadto, są doskonałym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K.

Zobacz także:

Jedzenie pomidorów może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL, a także ciśnienie krwi oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Pomidory są również korzystne dla zdrowia skóry, ponieważ mogą chronić przed oparzeniami słonecznymi.

Pomidory zawierają substancje zwane luteiną i zeaksantyną, które mogą chronić nasze oczy przed negatywnym działaniem niebieskiego światła wytwarzanego przez urządzenia cyfrowe, takie jak smartfony i komputery. Mogą również zniwelować zmęczenie oczu i złagodzić bóle głowy spowodowane zmęczeniem oczu. Pomidory doskonale też wzmacniają układ odpornościowy.

Jak wybrać najlepsze pomidory w sklepie? Przeczytajcie.

Źródło: webmd.com, kuchnia.wp.pl