Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?

Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory, na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najpopularniejsze odmiany pomidorów

Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną?

  1. Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste.
  2. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo.
  3. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca.
  4. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę.
  5. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach.
  6. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion.
  7. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka.
Zobacz także
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory świetnie nadają się do grillowania, pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. zmniejsza ryzyko chorób serca i raka. Pokarmy bogate w likopen, takie jak pomidory, mogą zmniejszać ryzyko raka płuc, żołądka lub prostaty. Niektóre badania pokazują, że mogą one również pomóc w profilaktyce chorób trzustki, okrężnicy, gardła, jamy ustnej, piersi i szyjki macicy. Ponadto, są doskonałym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K.

Jedzenie pomidorów może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL, a także ciśnienie krwi oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Pomidory są również korzystne dla zdrowia skóry, ponieważ mogą chronić przed oparzeniami słonecznymi.

Pomidory zawierają substancje zwane luteiną i zeaksantyną, które mogą chronić nasze oczy przed negatywnym działaniem niebieskiego światła wytwarzanego przez urządzenia cyfrowe, takie jak smartfony i komputery. Mogą również zniwelować zmęczenie oczu i złagodzić bóle głowy spowodowane zmęczeniem oczu. Pomidory doskonale też wzmacniają układ odpornościowy.

Jak wybrać najlepsze pomidory w sklepie? Przeczytajcie.

Źródło: webmd.com, kuchnia.wp.pl

pomidory jak przechowywać
diapicard/Pixabay.com
Triki kulinarne
Kupuj w sklepie tylko takie pomidory! Wyróżnia je jeden istotny szczegół!
Jak wybrać najsmaczniejsze pomidory, które długą zachowają świeżość? Sprawdź, czy robisz to dobrze!

Malinowe, śliwkowe, koktajlowe – istnieje wiele odmian pomidorów i wszystkie są pyszne oraz zdrowe. Jak wybrać najlepsze pomidory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki oraz na przetwory? Przekonajcie się! Jakie pomidory kupować? Kupując pomidory musimy kierować się przede wszystkim ich świeżością. Najlepsze pomidory to te o soczystym, czerwonym kolorze i twarde. Im bardziej miękki pomidor, tym bardziej jest dojrzały. Należy też zwracać uwagę na skórkę! Świeży pomidor ma idealnie gładką i błyszczącą skórkę. Pomarszczona i mało elastyczna powierzchnia świadczy o tym, że warzywo jest już nieświeże. Sprawdźmy, czy na pomidorze nie ma ciemnych plam, wgnieceń lub pleśni. Jeżeli masz delikatny żołądek, nie kupuj odmiany pomidorów malinowych! Ich lekko różowy kolor to wynik działania tomatyny, a ta działa drażniąco na ściany żołądka. Pomidory – najczęstsze błędy Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem pomidorów, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad: Nie trzymaj pomidorów w lodówce! Tracą wtedy smak i zapach. Nigdy nie jedz pomidorów, na których są czarne plamy lub ślady pleśni. Pamiętaj, że odkrojenie zepsutego fragmentu to nie jest rozwiązanie – jeżeli na pomidorze pojawiła się pleśń, to znaczy że całe warzywo już się psuje i zjedzenie go w najlepszym wypadku skończy się silnym bólem brzucha. Nie kupuj pomidorów w plastikowych opakowaniach.   Źródło zdjęcia: diapicard/Pixabay.com

Polskie pomidory malinowe w Lidl tanie jak barszcz. Ugotujecie pyszną pomidorówkę?
Adobe Stock
Newsy
Polskie pomidory malinowe w Lidl tanie jak barszcz. Ugotujecie pyszną pomidorówkę?
Kalendarzowe lato już tuż-tuż. Wraz ze zbliżającymi się wakacjami w sklepach coraz więcej wakacyjnych cen. Na przykład pomidorów malinowych. Tak tanich jak te w Lidlu w tym roku można szukać ze świecą.

W takim momencie aż chciałoby się powiedzieć: nareszcie. Wszyscy fani i smakosze pomidorów czekają na lato z utęsknieniem. Chodzi oczywiście o sezon na smaczne, mięsiste i tanie pomidory malinowe. Jak wiadomo, wielu za najsmaczniejsze spośród wszystkich pomidorów uważa właśnie te malinowe. Ich smak jest szczególnie wyraźny i fantastyczny właśnie w sezonie, który już się rozpoczął. Pierwsze polskie tanie pomidory malinowe są w Lidlu już w naprawdę godnej polecenia cenie. Ile kosztują pomidory malinowe w Lidlu? 4,79 zł za kilogram pomidorów malinowych – przyznacie sami, że to naprawdę miła odmiana dla oczu w porównaniu z szalonymi cenami tego warzywa z wczesnej wiosny i zimy. Na niektórych targowiskach i w sklepach cena pomidorów malinowych poza sezonem sięgała nawet 20 zł za kilogram. W związku z tak dużą obniżką pozostaje nam tylko zachęcić was do przyrządzenia z tych przepysznych pomidorów czegoś więcej niż surówki do obiadu czy dodatku na kanapki. Polecamy więc przygotowanie tradycyjnej pomidorówki ze świeżych pomidorów . Inne promocje w tym tygodniu w Lidlu Oprócz pomidorów malinowych w Lidlu znajdziecie w tym tygodniu całą masę różnych wspaniałych produktów regionalnych z całej Polski. Szczegóły tej akcji poznacie dzięki lekturze jednego z naszych poprzednich artykułów. Lidl przygotował także ciekawe promocje na „zwykłe” artykuły spożywcze. Rzućcie okiem na wybrane przez nas najlepsze hity cenowe: Polski kurczak uda lub podudzia XXL, 1 kg – 4,49 zł Ketchup Pudliszki 500 g – 1 butelka za 3,49 zł przy zakupie 2 sztuk Polska sałata lodowa 1 sztuka – 2,49 zł Polskie ogórki gruntowe 1 kg – 4,79 zł Polska botwina, pęczek – 1,99 zł Nixe szprot w...

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Pomidory należą do grona najpopularniejszych warzyw. W kuchni występują pod różnymi postaciami. Jednak często pojawia się pytanie, jak powinno się prawidłowo przechowywać te warzywa, aby przez jak najdłuższy czas zachowały świeżość.

Zupa pomidorowa , szakszuka czy sos pomidorowy do makaronu , to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Należy ono do najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych składników na co dzień w kuchni, a zwłaszcza w drugiej części lata. Wiele osób wprost uwielbia je w prostej wersji z odrobiną soli.  Zanim przejdziemy do naszych wskazówek na temat tego, jak przechowywać pomidory, zastanówmy się chwilę nad ich coraz większą rolą w naszej codziennej kuchni. Wszechstronne pomidory w kuchni  Pomidory zachwycają swoim smakiem, kolorem oraz szeroką możliwością wykorzystania w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele dań, ale również mogą stanowić do nich dodatek. Najpopularniejszą formą użycia pomidorów jest przede wszystkim postać tradycyjnych plastrów na kanapce. Poza tym można przygotować z ich udziałem wiele wykwintnych dań, takich jak: zupa krem z pomidorów,  faszerowane pomidory, sos arabbiata, spaghetti,  sałatka caprese, szakszuka, sos do pizzy,  czy klasyczna polska zupa pomidorowa. Rodzaje pomidorów na rynku  Pomidor ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Można rozróżnić je na podstawie smaku, koloru czy kształtu. Wszystkie są wartościowe, a także pyszne. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, a także jego wykorzystania. Na rynku w sprzedaży można wyróżnić takie odmiany pomidorów jak: koktajlowe- idealne do sałatek bądź w formie przekąski, daktylowe- dobrze sprawdzają się do przygotowywania sosów oraz do marynowania, podłużne (śliwkowe, rzymskie)- świetnie nadają się do obróbki termicznej, najczęściej przygotowuje się z nich keczup, sosy, zupy lub odkłada na suszenie, bawole serca...