Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?

Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory, na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najpopularniejsze odmiany pomidorów

Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną?

  1. Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste.
  2. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo.
  3. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca.
  4. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę.
  5. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach.
  6. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion.
  7. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka.
Zobacz także
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory świetnie nadają się do grillowania, pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. zmniejsza ryzyko chorób serca i raka. Pokarmy bogate w likopen, takie jak pomidory, mogą zmniejszać ryzyko raka płuc, żołądka lub prostaty. Niektóre badania pokazują, że mogą one również pomóc w profilaktyce chorób trzustki, okrężnicy, gardła, jamy ustnej, piersi i szyjki macicy. Ponadto, są doskonałym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K.

Jedzenie pomidorów może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL, a także ciśnienie krwi oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Pomidory są również korzystne dla zdrowia skóry, ponieważ mogą chronić przed oparzeniami słonecznymi.

Pomidory zawierają substancje zwane luteiną i zeaksantyną, które mogą chronić nasze oczy przed negatywnym działaniem niebieskiego światła wytwarzanego przez urządzenia cyfrowe, takie jak smartfony i komputery. Mogą również zniwelować zmęczenie oczu i złagodzić bóle głowy spowodowane zmęczeniem oczu. Pomidory doskonale też wzmacniają układ odpornościowy.

Jak wybrać najlepsze pomidory w sklepie? Przeczytajcie.

Źródło: webmd.com, kuchnia.wp.pl

pomidory jak przechowywać
diapicard/Pixabay.com
Triki kulinarne
Kupuj w sklepie tylko takie pomidory! Wyróżnia je jeden istotny szczegół!
Jak wybrać najsmaczniejsze pomidory, które długą zachowają świeżość? Sprawdź, czy robisz to dobrze!

Malinowe, śliwkowe, koktajlowe – istnieje wiele odmian pomidorów i wszystkie są pyszne oraz zdrowe. Jak wybrać najlepsze pomidory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki oraz na przetwory? Przekonajcie się! Jakie pomidory kupować? Kupując pomidory musimy kierować się przede wszystkim ich świeżością. Najlepsze pomidory to te o soczystym, czerwonym kolorze i twarde. Im bardziej miękki pomidor, tym bardziej jest dojrzały. Należy też zwracać uwagę na skórkę! Świeży pomidor ma idealnie gładką i błyszczącą skórkę. Pomarszczona i mało elastyczna powierzchnia świadczy o tym, że warzywo jest już nieświeże. Sprawdźmy, czy na pomidorze nie ma ciemnych plam, wgnieceń lub pleśni. Jeżeli masz delikatny żołądek, nie kupuj odmiany pomidorów malinowych! Ich lekko różowy kolor to wynik działania tomatyny, a ta działa drażniąco na ściany żołądka. Pomidory – najczęstsze błędy Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem pomidorów, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad: Nie trzymaj pomidorów w lodówce! Tracą wtedy smak i zapach. Nigdy nie jedz pomidorów, na których są czarne plamy lub ślady pleśni. Pamiętaj, że odkrojenie zepsutego fragmentu to nie jest rozwiązanie – jeżeli na pomidorze pojawiła się pleśń, to znaczy że całe warzywo już się psuje i zjedzenie go w najlepszym wypadku skończy się silnym bólem brzucha. Nie kupuj pomidorów w plastikowych opakowaniach.   Źródło zdjęcia: diapicard/Pixabay.com

Polskie pomidory malinowe w Lidl tanie jak barszcz. Ugotujecie pyszną pomidorówkę?
Adobe Stock
Newsy
Polskie pomidory malinowe w Lidl tanie jak barszcz. Ugotujecie pyszną pomidorówkę?
Kalendarzowe lato już tuż-tuż. Wraz ze zbliżającymi się wakacjami w sklepach coraz więcej wakacyjnych cen. Na przykład pomidorów malinowych. Tak tanich jak te w Lidlu w tym roku można szukać ze świecą.

W takim momencie aż chciałoby się powiedzieć: nareszcie. Wszyscy fani i smakosze pomidorów czekają na lato z utęsknieniem. Chodzi oczywiście o sezon na smaczne, mięsiste i tanie pomidory malinowe. Jak wiadomo, wielu za najsmaczniejsze spośród wszystkich pomidorów uważa właśnie te malinowe. Ich smak jest szczególnie wyraźny i fantastyczny właśnie w sezonie, który już się rozpoczął. Pierwsze polskie tanie pomidory malinowe są w Lidlu już w naprawdę godnej polecenia cenie. Ile kosztują pomidory malinowe w Lidlu? 4,79 zł za kilogram pomidorów malinowych – przyznacie sami, że to naprawdę miła odmiana dla oczu w porównaniu z szalonymi cenami tego warzywa z wczesnej wiosny i zimy. Na niektórych targowiskach i w sklepach cena pomidorów malinowych poza sezonem sięgała nawet 20 zł za kilogram. W związku z tak dużą obniżką pozostaje nam tylko zachęcić was do przyrządzenia z tych przepysznych pomidorów czegoś więcej niż surówki do obiadu czy dodatku na kanapki. Polecamy więc przygotowanie tradycyjnej pomidorówki ze świeżych pomidorów . Inne promocje w tym tygodniu w Lidlu Oprócz pomidorów malinowych w Lidlu znajdziecie w tym tygodniu całą masę różnych wspaniałych produktów regionalnych z całej Polski. Szczegóły tej akcji poznacie dzięki lekturze jednego z naszych poprzednich artykułów. Lidl przygotował także ciekawe promocje na „zwykłe” artykuły spożywcze. Rzućcie okiem na wybrane przez nas najlepsze hity cenowe: Polski kurczak uda lub podudzia XXL, 1 kg – 4,49 zł Ketchup Pudliszki 500 g – 1 butelka za 3,49 zł przy zakupie 2 sztuk Polska sałata lodowa 1 sztuka – 2,49 zł Polskie ogórki gruntowe 1 kg – 4,79 zł Polska botwina, pęczek – 1,99 zł Nixe szprot w...

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu
AdobeStock
Newsy
Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu
Szykujecie się do robienia przetworów? Sprawdźcie, które pomidory najlepiej się do tego nadają.

Na krzakach już dojrzewają pomidory, a to oznacza otwarcie sezonu na te warzywa. To właśnie teraz warto jeść ich jak najwięcej, gdy w sklepach i na targach są świeże pomidory z polskich upraw. Te zdrowe warzywa warto jeść zarówno na surowo, jak i przetworzone - na przykład w formie zup, przecierów czy domowego koncentratu.  Można kupić różne odmiany pomidorów i warto wiedzieć, które z nich są idealne na przecier, a które na kanapkę czy do sałatki - to ma całkiem duże znaczenie! Dowiedzcie się, jak wybrać najlepsze pomidory.  Najlepsze pomidory do przetworów i na surowo  Pomidor pomidorowi nierówny - ta zasada sprawdza się w wielu dziedzinach życia i znajduje zastosowanie także w kuchni. Jeżeli zamierzacie przygotować domowe przetwory z pomidorów na zimę, wybierzcie te o podłużnym kształcie oraz bawole serca. Te pomidory są duże, bardzo soczyste i słodkie.  Z kolei amatorzy smażonych pomidorów powinni wybierać odmianę zieloną, pomidory daktylowe i wszystkie o podłużnym kształcie, takie jak rzymskie, śliwkowe i paprykowe. A jeśli chcecie zrobić sałatkę ze świeżych pomidorów lub położyć je na kanapkę, macie spore pole do popisu. W tym celu doskonale nadają się pomidory: daktylowe żółte pomarańczowe malinowe paprykowe koktajlowe Wybór nieodpowiedniego gatunku pomidora do zjedzenia na surowo często kończy się rozczarowaniem. Nieświadomi różnic klienci kładą na kanapki mączyste, mało intensywne w smaku pomidory, które... świetnie sprawdzą się na przykład podczas przygootwywania domowego ketchupu! Korzyści z jedzenia pomidorów Jeżeli w wyborze odmiany pomidorów chcecie kierować się głównie korzyściami zdrowotnymi, wybierzcie pomidory malinowe i czerwone, które mają najwięcej likopenu - związku chemicznego występującego w...

Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie mogą go jeść
AdobeStock
Newsy
Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie powinni go jeść
Ten bogaty w błonnik owoc o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, zawiera mnóstwo walorów zdrowotnych. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść.

Kaki to pomarańczowy owoc, którzy przypomina swoim kształtem pomidora. Jest bogatym źródłem węglowodanów, zawiera dużą ilość błonnika, potasu, beta-karotenu, wapnia i magnezu, a także jest dobrym źródłem witaminy C. Dlaczego jeszcze warto go jeść? Dlaczego warto zacząć jeść owoc kaki? Owoce kaki to smaczne i słodkie owoce, które są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu są zdrowym dodatkiem do diety. Oto profil odżywczy jednego owocu kaki: Kalorie: 118, 6% zalecanego dziennego spożycia  Białko: 1g, 2% zalecanego dziennego spożycia  Tłuszcz: 0,3 g, mniej niż 1% zalecanego dziennego spożycia  Węglowodany: 31g, 12% zalecanego dziennego spożycia  Cukier: 21g, 30% zalecanego dziennego spożycia (jest to naturalnie występujący cukier) Błonnik: 6g, 24% zalecanego dziennego spożycia  Witamina A: 55% zalecanego dziennego spożycia  Witamina  C: 20% zalecanego dziennego spożycia  Witamina K: 5% zalecanego dziennego spożycia  Miedź: 9% zalecanego dziennego spożycia  Potas: 8% zalecanego dziennego spożycia  Mangan: 30% zalecanego dziennego spożycia  Właściwości zdrowotne kaki Owoc kaki jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Poprawia trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, owoc kaki może poprawić zdrowie układu pokarmowego i jelit. Dieta bogata w błonnik nie tylko pobudza regularne i bardziej równomierne wypróżnienia, ale także promuje lepsze trawienie. Poprawia zdrowie serca. Owoce kaki mogą pomóc wzmocnić i poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy (specyficzny rodzaj przeciwutleniaczy występujący w owocach i warzywach) zmniejszają ryzyko chorób serca i innych problemów sercowo-naczyniowych. Zwiększa poziom...