Koreczki śledziowe
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy

Marzy wam się Sylwester w stylu PRL? Nie może na nim zabraknąć tej przekąski

Sałatka jarzynowa, galareta, mocny alkohol i oczywiście koreczki śledziowe! Bez tej rybnej przekąski dawny Sylwester nie mógł się obyć!

Wszystkiego było mało, wszystko było bardzo dość skromne, a wszystkim wystarczało i wszyscy się dobrze bawili. Tak stare zabawy sylwestrowe wspominają starsze osoby.

Ci, którzy pamiętają szampańskie zabawy noworoczne sprzed lat, nie są wstanie uciec od nuty nostalgii w swoich wspomnieniach.

Powiedzmy sobie szczerze – nie ma nic złego w podróżach w przeszłość. Szczególnie w tych kulinarnych. Kochamy smak śledziowych koreczków i nie należy za wszelką cenę zamieniać ich nowocześniejszymi zamiennikami.

Szczególnie gdy nasze podniebienia nie są przyzwyczajone na przykład do japońskiego sushi albo surowego łososia. Po co zmieniać coś, co nam pasuje!

Bez tego dania na sylwestrowej zabawie ani rusz. Pamiętajcie jedynie, by w waszej kuchni nie zabrakło wykałaczek!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na koreczki śledziowe na Sylwestra

Składniki:

  • 7 filetów śledziowych w oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała czerwona cebula (możemy użyć także białej)
  • Gęsty majonez dekoracyjny
  • 2 ogórki konserwowe

Przygotowanie:

  • Paprykę kroimy na płaskie kawałki.
  • Cebulę obieramy ze skórki.
  • Smarujemy każdy kawałek papryki majonezem i posypujemy pokrojoną w piórka cebulą.
  • Kolejne płaty śledzia zwijamy i nabijamy na wykałaczkę, następnie przebijamy wykałaczką paprykę z cebulą.
  • Wierzch każdego naszego koreczka wieńczymy plastrem ogórka konserwowego.

Źródło: gotujmy.pl

Jak obrać paprykę? Podajemy 4 sprawdzone sposoby
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać paprykę? Podajemy sprawdzone sposoby
Paprykę można jeść chrupiąc surową, ale do niektórych dań należy z warzywa zdjąć skórkę. Jak to zrobić, skoro skórka jest tak cienka i mocno przylega?

Nawet Aztekowie wiedzieli, że papryka jest cenną żywnością dodająca sił witalnych i sprzyjającą długowieczności. Była uprawiana na długo przed odkryciem Ameryki przez Europejczyków. Od kilkudziesięciu już lat jest z powodzeniem hodowana także w Polsce i stała się jednym z najlepszych źródeł witamin, szczególnie zimą. Papryka – najlepsza dawka witamin w zimie W czasie gdy pomidory smakują bardziej jak ziemniaki, a do tego są drogie, papryka słodka może być doskonałym dodatkiem do kanapek. Warto ją jednak jeść nie tylko z powodów smakowych. Warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera duże ilości witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, a także witamin z grupy B, witamin A, E, K i kwasy foliowego. Jedząc paprykę dostarczacie sobie wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Papryka jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Najzdrowsza jest papryka surowa, jednak duszona i pieczona także zachowuje wiele składników odżywczych, ponieważ warzywo w niewielkim stopniu ulega przemianie w trakcie przetwarzania. Niektóre przepisy wymagają zdjęcia z papryki skórki, co nie jest czynnością prostą, bo skórka jest bardzo cienka i mocno przylega do warzywa. Papryki bez skórki używa się do przetworów, takich jak papryka w oleju, w occie, pieczona czy marynowana. Przetwory są smaczniejsze i delikatniejsze, jeśli do słoików wkłada się ją bez skórki.  Skórkę lepiej też zdjąć przyrządzając dania z rozdrobnioną czy pieczoną papryką, takie jak sosy, sałatki czy pasty. Łatwe sposoby na obranie papryki Istnieje kilka sposobów na zdjęcie cienkiej skórki z papryki. W tym celu trzeba warzywo poddać pewnej obróbce. Pierwszy z...

Jasiek Kuroń: "mam dla was absolutnie uzależniającą sałatkę w tuńczyka". Ostrzega, że nie można się oderwać
Instagram/Jasiek Kuroń
Newsy
Jasiek Kuroń: „Mam dla was absolutnie uzależniającą sałatkę z tuńczyka". Ostrzega, że nie można się oderwać
Tuńczyk z puszki, kilka dodatków i macie sałatkę, którą zjecie do ostatniego kęsa. Jak obiecuje popularny kucharz – nic nie zostanie na później.

Jasiek Kuroń gotuje na antenie Dzień Dobry TVN i na swoim kanale na YouTube. Jest autorem książki dotyczącej gotowania w duchu zero waste: „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia”. W swoich programach nie tylko uczy jak nie marnować żywności, ale przede wszystkim dzieli się przepisami, które, zanim opublikuje, dokładnie sprawdza i testuje: - Przepisy traktuję, jak osobiste wyzwania — szukam najlepszych rozwiązań, najlepszych składników, najsmaczniejszych pomysłów. Dania, które uzależniają i nie pozwalają się oderwać Są takie produkty, albo całe potrawy, których nie można zjeść tylko trochę. Najczęściej należą do nich chipsy, popcorn, orzeszki czy czekolada. Jedząc je, nawet jeśli obiecacie sobie, że zjecie tylko garść, a w przypadku czekolady kilka kostek, nie wiedzieć kiedy, znika cała paczka czy tabliczka. Tak działają też gotowe potrawy. Znacie to? Nakładacie sobie na talerzyk porcję sałatki, a po zjedzeniu coś ciągnie was z powrotem do lodówki po więcej. Taką sałatkę przygotował Jasiek Kuroń. Składa się z kilku prostych produktów i nie pozwala oderwać się od siebie. Być może robienie tej sałatki jest ryzykowne, szczególnie jeśli się właśnie odchudzacie: - Przepyszna sałatka z tuńczykiem, groszkiem, jajkiem i korniszonami. Jest tak dobra, że istnieje szansa pochłonięcia całej michy! Żeby nie było, że nie ostrzegałem!  Przepis Jaśka Kuronia na uzależniającą sałatkę z tuńczyka Składniki: Puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona cebula Pół papryki 5 łyżek kukurydzy 3 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo Pół szklanki zielonego groszku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki do przygotowania sosu: 3 łyżki jogurtu Czubata łyżka majonezu 2...

Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem
Gotujmy.pl/msewka
Newsy
Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem
Zamiast zwykłej, nudnej kiełbasy przyrządźcie szaszłyki z kiełbasą. Są pyszne!

Kiełbasa z grilla to jedna z najbardziej popularnych grillowych potraw. Jednak okazuje się, że większość osób popełnia błąd podczas grillowania kiełbasy . Proponujemy nieco inne danie z grilla z wykorzystaniem kiełbasy, a mianowicie szaszłyki. Wypróbujcie przepis naszej użytkowniczki msewki. Szaszłyki z białą kiełbasą z grilla - przepis Składniki 5 białych parzonych białych kiełbasek 2 laski kiełbasy podwawelskiej 3 czerwone lub białe cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia Przyprawa do szaszłyków Przygotowanie Zacznijcie od pokrojenia składników. Cebulę pokrójcie w grubsze plastry, tak samo cukinię i kiełbasy. Paprykę w większe kwadraty. Na patyczki do szaszłyków nadziejcie po kolei wszystkie składniki: cebulę, cukinię, białą kiełbasę, paprykę, kiełbasę podwawelską. W zależności od długości patyczków, których używacie, nadziejcie taki zestaw składników raz lub dwa razy. Każdy szaszłyk posypcie przyprawą do szaszłyków i grillujcie z każdej strony, tak, aby każdy składnik upiekł się równomiernie. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co podawać do dań z grilla? Najprostsze dodatki są najlepsze. Polecamy szczególnie grillowane i pieczone ziemniaki , grecki sos tzatziki z czosnkiem i ogórkami oraz proste sałatki: sałatkę z pomidorów i koperku , wiosenną sałatkę z kiełkami oraz sałatkę na grilla z sosem pietruszkowym . Te rzeczy doskonale pasują do niemal wszystkich potraw z grilla. Jakie potrawy z grilla zrobić? Oprócz popularnych kiełbasek dobrze sprawdzi się również zamarynowana karkówka oraz drób. Możecie zrobić skrzydełka w pikantnej marynacie  albo szaszłyki z kurczaka z warzywami . Jeśli lubicie łososia...

Bożonarodzeniowe paczki  i zabawy dla dzieci pracowników w PRL. Pamiętacie?
własne
Newsy
Bożonarodzeniowe paczki i zabawy w zakładach pracy dla dzieci pracowników w PRL-u. Pamiętacie?
Do dzisiaj firmy szykują paczki dla dzieci swoich pracowników. Ale obecnie kilogram pomarańczy, czekolada i sezamki nie są takim rarytasem jakim były w latach 70. i 80. Co dzieci dostawały w PRL od pracodawców swoich rodziców?

Na te paczki świąteczne z zakładów pracy wszyscy czekali z utęsknieniem. I choć nazywano je paczkami dla dzieci, to i mamy też znajdowały w nich coś dla siebie. I to takie smakołyki, których nie były w stanie kupić w sklepach. Z tego powodu paczki dla dzieci były wyczekiwanymi prezentami dla całej rodziny.  Paczki pachnące pomarańczami, a w nich „bajkowe” i „pierroty” Prawdziwe szczęście miały rodziny, w których było więcej niż jedno dziecko. Mama lub tata przynosili wtedy przynajmniej dwie ogromne torby wypełnione smakołykami. Co znajdowało się w bożonarodzeniowych paczkach dla dzieci? Były w nich zwykle same słodycze. To dopiero po latach, do świątecznych paczek dla dzieci, firmy zaczęły dokładać drobiazgi do zabawy na wzór jajek z niespodzianką. W czasach PRL-u największą radością dla dzieci i rodziców było otrzymanie samych łakoci. Oto co dzieci znajdowały w paczkach: Pomarańcze, a z czasem też mandarynki Czekoladę z orzechami Czekoladowego mikołaja Pierniczki w lukrze i pierniczki w czekoladzie Mieszankę czekoladową „wedlowską”, z której w pierwszej kolejności wyjadane były trufle „Bajeczne” i „Pierroty” z drobinkami orzechów Blok waflowy Sezamki I... kawę dla mamy Zabawy świąteczne dla dzieci w zakładach pracy Poza paczkami, zakłady pracy w PRL obowiązkowo organizowały zabawy świąteczne dla dzieci. W dużej sali konferencyjnej, stołówce pracowniczej lub na korytarzu stawała ubrana choinka, a do dzieci wychodził prawdziwy, olbrzymi Mikołaj. Maluchy otrzymywały słodki poczęstunek, a gdy już się najadły i zasłodziły, były zapraszane do zabawy. Najważniejszą, obowiązkową zabawą była ta z noszeniem jajka na łyżce. Do wyścigu ustawiano w rzędach kilkoro dzieci w...