Wszystkiego było mało, wszystko było bardzo dość skromne, a wszystkim wystarczało i wszyscy się dobrze bawili. Tak stare zabawy sylwestrowe wspominają starsze osoby.

Ci, którzy pamiętają szampańskie zabawy noworoczne sprzed lat, nie są wstanie uciec od nuty nostalgii w swoich wspomnieniach.

Powiedzmy sobie szczerze – nie ma nic złego w podróżach w przeszłość. Szczególnie w tych kulinarnych. Kochamy smak śledziowych koreczków i nie należy za wszelką cenę zamieniać ich nowocześniejszymi zamiennikami.

Szczególnie gdy nasze podniebienia nie są przyzwyczajone na przykład do japońskiego sushi albo surowego łososia. Po co zmieniać coś, co nam pasuje!

Zobacz także:

Bez tego dania na sylwestrowej zabawie ani rusz. Pamiętajcie jedynie, by w waszej kuchni nie zabrakło wykałaczek!

Przepis na koreczki śledziowe na Sylwestra

Składniki:

  • 7 filetów śledziowych w oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała czerwona cebula (możemy użyć także białej)
  • Gęsty majonez dekoracyjny
  • 2 ogórki konserwowe

Przygotowanie:

  • Paprykę kroimy na płaskie kawałki.
  • Cebulę obieramy ze skórki.
  • Smarujemy każdy kawałek papryki majonezem i posypujemy pokrojoną w piórka cebulą.
  • Kolejne płaty śledzia zwijamy i nabijamy na wykałaczkę, następnie przebijamy wykałaczką paprykę z cebulą.
  • Wierzch każdego naszego koreczka wieńczymy plastrem ogórka konserwowego.

Źródło: gotujmy.pl