Koreczki śledziowe
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy

Marzy wam się Sylwester w stylu PRL? Nie może na nim zabraknąć tej przekąski

Sałatka jarzynowa, galareta, mocny alkohol i oczywiście koreczki śledziowe! Bez tej rybnej przekąski dawny Sylwester nie mógł się obyć!

Wszystkiego było mało, wszystko było bardzo dość skromne, a wszystkim wystarczało i wszyscy się dobrze bawili. Tak stare zabawy sylwestrowe wspominają starsze osoby.

Ci, którzy pamiętają szampańskie zabawy noworoczne sprzed lat, nie są wstanie uciec od nuty nostalgii w swoich wspomnieniach.

Powiedzmy sobie szczerze – nie ma nic złego w podróżach w przeszłość. Szczególnie w tych kulinarnych. Kochamy smak śledziowych koreczków i nie należy za wszelką cenę zamieniać ich nowocześniejszymi zamiennikami.

Szczególnie gdy nasze podniebienia nie są przyzwyczajone na przykład do japońskiego sushi albo surowego łososia. Po co zmieniać coś, co nam pasuje!

Bez tego dania na sylwestrowej zabawie ani rusz. Pamiętajcie jedynie, by w waszej kuchni nie zabrakło wykałaczek!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na koreczki śledziowe na Sylwestra

Składniki:

  • 7 filetów śledziowych w oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała czerwona cebula (możemy użyć także białej)
  • Gęsty majonez dekoracyjny
  • 2 ogórki konserwowe

Przygotowanie:

  • Paprykę kroimy na płaskie kawałki.
  • Cebulę obieramy ze skórki.
  • Smarujemy każdy kawałek papryki majonezem i posypujemy pokrojoną w piórka cebulą.
  • Kolejne płaty śledzia zwijamy i nabijamy na wykałaczkę, następnie przebijamy wykałaczką paprykę z cebulą.
  • Wierzch każdego naszego koreczka wieńczymy plastrem ogórka konserwowego.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem
Gotujmy.pl/msewka
Newsy
Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem
Zamiast zwykłej, nudnej kiełbasy przyrządźcie szaszłyki z kiełbasą. Są pyszne!

Kiełbasa z grilla to jedna z najbardziej popularnych grillowych potraw. Jednak okazuje się, że większość osób popełnia błąd podczas grillowania kiełbasy . Proponujemy nieco inne danie z grilla z wykorzystaniem kiełbasy, a mianowicie szaszłyki. Wypróbujcie przepis naszej użytkowniczki msewki. Szaszłyki z białą kiełbasą z grilla - przepis Składniki 5 białych parzonych białych kiełbasek 2 laski kiełbasy podwawelskiej 3 czerwone lub białe cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia Przyprawa do szaszłyków Przygotowanie Zacznijcie od pokrojenia składników. Cebulę pokrójcie w grubsze plastry, tak samo cukinię i kiełbasy. Paprykę w większe kwadraty. Na patyczki do szaszłyków nadziejcie po kolei wszystkie składniki: cebulę, cukinię, białą kiełbasę, paprykę, kiełbasę podwawelską. W zależności od długości patyczków, których używacie, nadziejcie taki zestaw składników raz lub dwa razy. Każdy szaszłyk posypcie przyprawą do szaszłyków i grillujcie z każdej strony, tak, aby każdy składnik upiekł się równomiernie. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co podawać do dań z grilla? Najprostsze dodatki są najlepsze. Polecamy szczególnie grillowane i pieczone ziemniaki , grecki sos tzatziki z czosnkiem i ogórkami oraz proste sałatki: sałatkę z pomidorów i koperku , wiosenną sałatkę z kiełkami oraz sałatkę na grilla z sosem pietruszkowym . Te rzeczy doskonale pasują do niemal wszystkich potraw z grilla. Jakie potrawy z grilla zrobić? Oprócz popularnych kiełbasek dobrze sprawdzi się również zamarynowana karkówka oraz drób. Możecie zrobić skrzydełka w pikantnej marynacie  albo szaszłyki z kurczaka z warzywami . Jeśli lubicie łososia...

Bożonarodzeniowe paczki  i zabawy dla dzieci pracowników w PRL. Pamiętacie?
własne
Newsy
Bożonarodzeniowe paczki i zabawy w zakładach pracy dla dzieci pracowników w PRL-u. Pamiętacie?
Do dzisiaj firmy szykują paczki dla dzieci swoich pracowników. Ale obecnie kilogram pomarańczy, czekolada i sezamki nie są takim rarytasem jakim były w latach 70. i 80. Co dzieci dostawały w PRL od pracodawców swoich rodziców?

Na te paczki świąteczne z zakładów pracy wszyscy czekali z utęsknieniem. I choć nazywano je paczkami dla dzieci, to i mamy też znajdowały w nich coś dla siebie. I to takie smakołyki, których nie były w stanie kupić w sklepach. Z tego powodu paczki dla dzieci były wyczekiwanymi prezentami dla całej rodziny.  Paczki pachnące pomarańczami, a w nich „bajkowe” i „pierroty” Prawdziwe szczęście miały rodziny, w których było więcej niż jedno dziecko. Mama lub tata przynosili wtedy przynajmniej dwie ogromne torby wypełnione smakołykami. Co znajdowało się w bożonarodzeniowych paczkach dla dzieci? Były w nich zwykle same słodycze. To dopiero po latach, do świątecznych paczek dla dzieci, firmy zaczęły dokładać drobiazgi do zabawy na wzór jajek z niespodzianką. W czasach PRL-u największą radością dla dzieci i rodziców było otrzymanie samych łakoci. Oto co dzieci znajdowały w paczkach: Pomarańcze, a z czasem też mandarynki Czekoladę z orzechami Czekoladowego mikołaja Pierniczki w lukrze i pierniczki w czekoladzie Mieszankę czekoladową „wedlowską”, z której w pierwszej kolejności wyjadane były trufle „Bajeczne” i „Pierroty” z drobinkami orzechów Blok waflowy Sezamki I... kawę dla mamy Zabawy świąteczne dla dzieci w zakładach pracy Poza paczkami, zakłady pracy w PRL obowiązkowo organizowały zabawy świąteczne dla dzieci. W dużej sali konferencyjnej, stołówce pracowniczej lub na korytarzu stawała ubrana choinka, a do dzieci wychodził prawdziwy, olbrzymi Mikołaj. Maluchy otrzymywały słodki poczęstunek, a gdy już się najadły i zasłodziły, były zapraszane do zabawy. Najważniejszą, obowiązkową zabawą była ta z noszeniem jajka na łyżce. Do wyścigu ustawiano w rzędach kilkoro dzieci w...

Śledzie po kaszubsku przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Śledzie po kaszubsku zniewolą was swoim smakiem. Dzięki 1 trikowi będą tak pyszne, że aż trudno to opisać
Nie ma to jak śledzie w dobrym sosie. Polacy lubią je jeść nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Oto doskonały przepis na śledzie po kaszubsku.

Kiedy najdzie was ochota na zjedzenie smacznego „śledzika”, pierwszym odruchem jest zerknięcie w stronę lodówek w sklepach spożywczych. Czasem jednak od zakupu śledzia w gotowym sosie, odstręcza jego nieapetyczny wygląd czy też nieświeżość. Co zrobić, by śledzie po kaszubsku nabrały smaku? Zamiast tego, warto przygotować sos po swojemu, we własnym domowym zaciszu. Nie będzie to specjalnie trudne, a smak, jakość i świeżość zrekompensują czas poświęcony na przygotowanie potrawy. Samo przygotowanie sosu-marynaty, nie będzie zbyt żmudnym zajęciem. Czas potrzebny będzie jednak na „przegryzienie się” smaków śledzia, przez noc lub dwa dni po nałożeniu go do salaterki. W tym to właśnie czasie, śledzie nabiorą właściwego, perfekcyjnego smaku. Potem wystarczy pajda świeżego, białego pieczywo i uczta gotowa! Przepis na śledzie po kaszubsku Składniki: 50 dag filetów śledziowych a la matias 3 cebule 1 papryka 3 łyżki octu Ziele angielskie Liście laurowe 1 łyżka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Kilka łyżek oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego Połowa pomidorów z puszki (krojonych) Przygotowanie: Śledzie włóżcie do miski, zalejcie wodą w celu wymoczenia i odsolenia. Po dwóch godzinach moczenia, zmieńcie wodę i moczcie śledzie następne dwie godziny. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka. Paprykę obierzcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w półplasterki. Rozgrzejcie na patelni olej i duście na nim przez kilka minut cebulę i paprykę. Po chwili dodajcie na patelnię koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ocet, cukier i przyprawy. Sosu nie powinno się zanadto solić – śledzie pomimo wymoczenia wciąż będą dość słone. Duście wszystko razem do...

tatar ze śledzia przepis
Gotujmy.pl/anakola
Newsy
Niepowtarzalny w smaku tatar ze śledzia. Nie ma prostszej przekąski na święta
Tatar ze śledzia to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie ryby, marynowanych grzybków i musztardy sprawi, że danie z pewnością zagości w twojej kuchni na stałe.

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar ze śledzia. Jego przyrządzenie jest banalnie proste! Przepis na tatar ze śledzia Będziesz potrzebować 2 filety ze śledzia 30 gramów marynowanych grzybów 2 jajka 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeża natka pietruszki i koperek Przygotowanie W rozgrzanym do 160 st. C piekarniku umieść czerwoną paprykę. Warzywo piecz przez ok. 8 minut, do momentu, w którym stanie się lekko miękkie, a jego skórka zacznie się marszczyć. Upieczoną paprykę wystudź przez chwilę. Następnie obierz warzywo ze skórki, posiekaj w niewielką kosteczkę i umieść w dużej misce.  Filety ze śledzia umieść w niewielkiej miseczce i zalej wodą. Po kilku minutach moczenia pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do papryki. Jajka umieść w małym rondelku wypełnionym wodą przy pomocy łyżki, a następnie gotuj na twardo przez ok. 8 – 10 minut.  Po upływie tego czasu polej jajka zimną wodą, a po ostygnięciu obierz ze skorupki, a następnie posiekaj w bardzo małą kosteczkę i umieść w misce z innymi składnikami. Cebulę obierz, również posiekaj i także dodaj do innych składników. Podobnie zrób z ogórkami kiszonymi i grzybkami marynowanymi. W misce ze składnikami na tatara umieść również musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.  Gotowe! Tak przygotowanego tatara wykładaj na talerz przy pomocy kuchennego ringu. W ten...