Marzy wam się solona słoninka jak sprzed lat? Nie uda się, jeżeli nie dopilnujecie tej 1 rzeczy z solą
AdobeStock
Newsy

Marzy wam się solona słonina jak sprzed lat? Nie uda się, jeżeli nie dopilnujecie tej 1 rzeczy z solą

Solona słonina, znana też jako sało, raczej nie należy już do najpopularniejszych przekąsek. Gotowe solone wieprzowe sadło trudno dostępne jest w sklepach, ale nie przejmujcie się - łatwo zrobicie ją samodzielnie. Musicie tylko pamiętać o jednej rzeczy.

Kiedyś ten przysmak był u nas bardziej popularny, a dziś niestety stał się raczej zapomniany. Mowa o solonej słoninie z przyprawami - sprawdza się genialnie jako zakąska i dodatek do kanapek. Trudno ją dziś kupić, ale to żadna przeszkoda. Soloną słoninę - taką, jaką wciąż jadają chętnie nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy - można bez trudu zrobić samodzielnie w domu, choć wymaga to nieco cierpliwości. 

Jak zrobić sało - soloną słoninę?

Słoninę soloną, wędzoną czy z przyprawami można często spotkać u nas pod nazwą „sało”. To po prostu „słonina” w języku rosyjskim, ukraińskim i białoruskim. We wschodniej Europie do dziś przysmak ten jest ogromnie popularny.

Kluczowym składnikiem słoniny w takim wydaniu jest sól - ma ona za zadanie wyciągnąć całą wilgoć ze słoniny i niejako ją wysuszyć. Dzięki temu, słoninka nabiera przyjemnej konsystencji i niesamowitego smaku.

Niezwykle ważne jest to, by soli użyć jak najwięcej - słonina musi być pokryta grubą warstwą soli zarówno z wierzchu, jak i pod spodem w słoju czy w kamionkowym naczyniu. Nie obawiajcie się takich ilości - słonina wcale nie będzie przesadnie słona, bo przed spożyciem należy dokładnie wyczyścić i wytrzepać z nadmiaru oblepiającej ją soli. Solona słoninę zróbcie z poniższego przepisu. 

Zobacz także
Prażuchy

Przepis na swojskie prażuchy. Danie jak za dawnych lat najlepiej smakuje ze skwarkami ze słoniny

Śledzie w śmietanie wyjdą przepysznie, jeśli dodacie do nich ten owoc. Nada wyrazistości i charakteru

Śledzie w śmietanie wyjdą przepysznie, jeśli dodacie do nich ten owoc. Nada wyrazistości i charakteru

Przepis na sało (soloną słoninę)

Do przygotowania słoniny w takim wydaniu będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • kilka grubych (na 5 cm) pasków lekko poprzerastanej słoniny z cienką skórą, z małą ilością mięsa

  • gruba sól kamienna niejodowana

  • czosnek

  • kminek

  • majeranek

  • liście laurowe

  • papryka słodka mielona (lub inne lubiane przez was przyprawy)

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Słoninę, wraz ze skórą (musi być bardzo cienka) pokrójcie w paski 15cmx5cm. Nie zrażajcie się tym, że są grube - właśnie tak ma być.

  2. Następnie każdy pasek słoniny ponacinajcie, a w otwory włóżcie kawałki czosnku pokrojone w słupki.

  3. Teraz czas na sól - należy ją mocno wetrzeć w słoninę. Poświęćcie temu dłuższą chwilę, by słonina w całości była pokryta solą.

  4. Posypcie słoninę przyprawami i włóżcie do pojemnika o takiej wielkości, by była w nim ciasno ułożona. To może być pojemnik wykonany z plastiku (przeznaczony dla żywności), ale lepiej, jeśli wybierzecie szklany słój lub kamionkę jak na ogórki.

  5. Gdy słonina znajdzie się już w pojemniku, zasypcie ją solą tak, by wypełniła ona wszystkie szczeliny i odstawcie do lodówki na 2 doby.

  6. Po tym czasie sól wchłonie już wilgoć ze słoniny, dlatego należy ją usunąć. Gdy już pozbędziecie się wilgotnej soli, wsypcie nową i odstawcie do lodówki na 4-7 dni.

  7. Jeśli po tym czasie sól znów będzie mokra, powtórzcie cały proces. Chodzi o to, by wyciągnąć całe soki i wilgoć ze słoniny. 

  8. Kiedy słonina będzie już sucha, dokładnie oczyśćcie ją z soli i przypraw i posypcie papryką.

  9. Teraz słoninę należy zawinąć w pergamin i odłożyć do lodówki - może być w niej przechowywana od 2 tygodni do miesiąca.

I gotowe! Tak przygotowane sało najlepiej smakuje podane na chlebie w formie cienkich plastrów z dodatkiem cebuli. 

Źródło: wielkiezarcie.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce
Gotujmy.pl
Newsy
Znacie wodę śledziową? To danie jada się w Wigilię jeszcze przed barszczem z uszkami
Wigilia to nie tylko karp i pierogi - w całej Polsce 24 grudnia jada się mnóstwo różnych, typowych dla poszczególnych regionów potraw. Na przykład wodę śledziową - znacie przepis na to ciekawe danie?

Wielu z nas Wigilia kojarzy się głównie z barszczem z uszkami, karpiem i pierogami z kapustą. Ale w różnych częściach naszego kraju świąteczne stoły wyglądają zupełnie inaczej. Na przykład na południu Polski często zamiast barszczu na Wigilię jada się gęstą zupę grzybową, czasami wzbogaconą o białą fasolę. Popularnym daniem są tam także makiełki, czyli kluski na słodko z makiem, miodem i bakaliami. Z kolei na Podlasiu królują potrawy typowe dla kuchni Europy Wschodniej - na przykład wigilijne racuchy. Zaś na Mazowszu i Kujawach często jeszcze przed Wigilią podaje się danie o tajemniczej nazwie - woda śledziowa.  Co to jest woda śledziowa? Woda śledziowa bywa nazywana też zupą śledziową. Potocznie mówi się też na to danie „śledź z ziemniakami”. Jest to postna potrawa, przygotowywana tradycyjnie w regionie Mazowsza oraz na Kujawach. To kawałki śledzia zamoczone w wodzie wymieszanej ze śmietaną oraz z gotowaną cebulą i przyprawami. Potrawę tę podaje się na zimno, z gotowanymi ziemniakami - stąd prawdopodobnie jeszcze jedna nazwa tego dania, czyli chłodnik mazowiecki, choć w kontekście zupy śledziowej jest stosowana dość rzadko (prawdziwy chłodnik mazowiecki jest zupełnie inną potrawą). Sprawdźcie, jak przygotować postną zupę (wodę) śledziową.  W wielu domach ta potrawa jest niejako daniem półświątecznym. Niektóre rodziny jedzą ją jeszcze przed barszczem czerwonym z uszkami w Wigilię, jeszcze koło południa, jako ostatni postny posiłek przed uroczystą wieczerzą. Zainteresowani? Sprawdźcie nasz przepis. Przepis na wodę śledziową Składniki: 1 kilogram matjasów  1 litr wody pół litra mleka 250 ml śmietany 18% 3 cebule 3-4 łyżki octu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1...

Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie
Adobe Stock
Newsy
Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie
Pieczona szynka wieprzowa to rarytas jakich mało. Nie wszyscy jednak potrafią przygotować ją tak, by była soczysta. Ten patent pozwoli wam za każdym razem serwować wilgotne i miękkie pieczyste, które zachwyci wszystkich współbiesiadników. 

Szynka wieprzowa to szlachetne, aczkolwiek dość chude mięso. A jak wiadomo, to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i soczystości w potrawach z mięsa. Możecie próbować ją nawilżyć na wiele różnych sposobów, jednak ten jest nie tylko skuteczny i banalnie prosty, lecz również dostarcza wam smakowitego dodatku do pieczeni.  W jaki sposób można zwiększyć soczystość pieczonego mięsa?  Panie domu szykując pieczeń, często muszą uciekać się do różnego rodzaju sztuczek, by zapewnić sobie kulinarny sukces. Takie mięsa jak schab lub szynka bez wątpienia wymagają dodatkowych zabiegów nawilżających. Efekt wilgotnego pieczystego można uzyskać np. mocząc mięso w mleku lub maślance, jak również nastrzykując je zalewą z przyprawami.   Czym obłożyć pieczoną szynkę, by wyszła krucha i miękka?  Obłożenie mięsa słoniną to stary i niezawodny patent na poprawienie jego kruchości, jak również smaku. Plastry słoniny zabezpieczają szynkę wieprzową przed wysychaniem, co więcej wytapiany tłuszcz przenika w struktury chudego mięsa i nawilża je oraz wpływa na ich smak. Taka pieczeń to niebo w gębie, a przyrumieniona, chrupiąca słonina to dodatek obiadowy prima sort. Spróbujcie zrobić ją z tego przepisu. Przepis na pieczoną szynkę w słoninie  Składniki:  100 g słoniny   700 g szynki wieprzowej bez kości  3 ząbki czosnku  1 łyżeczka soli   1 łyżeczka pieprzu   1 łyżka majeranku   1 łyżeczka cząbru  Sposób przygotowania:  Do dużej miski wsypcie wszystkie zioła, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę.  Szynkę możecie rozciąć na pół i zwinąć w roladę lub pozostawić ją w całości. Natrzyjcie mięso przygotowaną mieszanką ziół i odstawcie na godzinę.  Po tym czasie pokrójcie słoninę w plastry...

Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy
Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzacie domowej roboty smalec, koniecznie dodajcie do niego majeranek!

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziecie potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyjcie, a następnie pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieśćcie na zimnej patelni. Ustawcie średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszajcie mięso i zmniejszcie moc palnika. Odstawcie na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększcie moc palnika. Całość smażcie jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszajcie, a następnie odstawcie do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelejcie do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych . Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny...

Groch się przypala i przykleja do dna garnka przy gotowaniu grochówki? Wystarczy dodać 1 rzecz
Flickr
Newsy
Groch przypala się i przykleja do dna garnka przy gotowaniu grochówki? Wystarczy dodać 1 rzecz
Zapomnijcie o szorowaniu dna garnka po grochówce. Groch więcej się nie przypali, jeśli dodacie do zupy ten składnik.

Kto ma ochotę na zupę grochową? Chętnych do jej zjedzenia jest pewnie wielu, ale do gotowania raczej niekoniecznie - i trudno się dziwić. Zupa ta nie jest trudna do przygotowania, ale zabiera sporo czasu i wymaga czujności. Wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić groch na dnie garnka. Jak sobie z tym poradzić? Mamy na to prosty trik.  Co zrobić, by groch nie przywierał do dna garnka? W przypadku zupy grochowej uciążliwa jest konieczność częstego mieszania i pilnowania, by groch się nie przypalał i nie przywierał do dna. Możecie sobie łatwo poradzić z tym problemem. Wystarczy, że dodacie do garnka jedną kromkę białego, pszennego pieczywa. To sprawi, że groch przestanie natychmiast osiadać na dnie i nie będzie się przypalał tak jak wcześniej.  Jak zrobić dobrą grochówkę? Nazwa tej zupy mogłaby sugerować, że jej podstawą jest groch. Nic bardziej mylnego! Choć ten składnik też jest bardzo ważny, za wspaniały smak i aromat grochówki odpowiada dobrej jakości mięso. Zupa ta powinna być gotowana na kościach - najlepiej wędzonych, choć są dość trudno dostępne w sklepach wędzone żeberka i inne kościste rarytasy. Musi się w niej też znaleźć doskonałej jakości kiełbasa, boczek i słonina. To właśnie te dodatki sprawiają, że grochówka tak pięknie pachnie. Sprawdźcie, jak zrobić tę zupę z poniższego przepisu. Przepis na zupę grochową Do przygotowania zupy potrzebujecie składników z poniższej listy: Składniki: 1 kg kości ze schabu 300 g boczku 300 g kiełbasy 100 g słoniny 2 szklanki suchego grochu 4-5 ziemniaków 1 pietruszka 1 marchew 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie:...