Marzy wam się solona słoninka jak sprzed lat? Nie uda się, jeżeli nie dopilnujecie tej 1 rzeczy z solą
AdobeStock
Newsy

Marzy wam się solona słonina jak sprzed lat? Nie uda się, jeżeli nie dopilnujecie tej 1 rzeczy z solą

Solona słonina, znana też jako sało, raczej nie należy już do najpopularniejszych przekąsek. Gotowe solone wieprzowe sadło trudno dostępne jest w sklepach, ale nie przejmujcie się - łatwo zrobicie ją samodzielnie. Musicie tylko pamiętać o jednej rzeczy.

Kiedyś ten przysmak był u nas bardziej popularny, a dziś niestety stał się raczej zapomniany. Mowa o solonej słoninie z przyprawami - sprawdza się genialnie jako zakąska i dodatek do kanapek. Trudno ją dziś kupić, ale to żadna przeszkoda. Soloną słoninę - taką, jaką wciąż jadają chętnie nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy - można bez trudu zrobić samodzielnie w domu, choć wymaga to nieco cierpliwości. 

Jak zrobić sało - soloną słoninę?

Słoninę soloną, wędzoną czy z przyprawami można często spotkać u nas pod nazwą „sało”. To po prostu „słonina” w języku rosyjskim, ukraińskim i białoruskim. We wschodniej Europie do dziś przysmak ten jest ogromnie popularny.

Kluczowym składnikiem słoniny w takim wydaniu jest sól - ma ona za zadanie wyciągnąć całą wilgoć ze słoniny i niejako ją wysuszyć. Dzięki temu, słoninka nabiera przyjemnej konsystencji i niesamowitego smaku.

Niezwykle ważne jest to, by soli użyć jak najwięcej - słonina musi być pokryta grubą warstwą soli zarówno z wierzchu, jak i pod spodem w słoju czy w kamionkowym naczyniu. Nie obawiajcie się takich ilości - słonina wcale nie będzie przesadnie słona, bo przed spożyciem należy dokładnie wyczyścić i wytrzepać z nadmiaru oblepiającej ją soli. Solona słoninę zróbcie z poniższego przepisu. 

Zobacz także
Prażuchy

Przepis na swojskie prażuchy. Danie jak za dawnych lat najlepiej smakuje ze skwarkami ze słoniny

Śledź w śmietanie wyjdzie przepysznie, jeśli dodacie do niego ten owoc. Nada wyrazistości i charakteru

Śledzie w śmietanie wyjdą przepysznie, jeśli dodacie do nich ten owoc. Nada wyrazistości i charakteru

Przepis na sało (soloną słoninę)

Do przygotowania słoniny w takim wydaniu będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • kilka grubych (na 5 cm) pasków lekko poprzerastanej słoniny z cienką skórą, z małą ilością mięsa

  • gruba sól kamienna niejodowana

  • czosnek

  • kminek

  • majeranek

  • liście laurowe

  • papryka słodka mielona (lub inne lubiane przez was przyprawy)

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Słoninę, wraz ze skórą (musi być bardzo cienka) pokrójcie w paski 15cmx5cm. Nie zrażajcie się tym, że są grube - właśnie tak ma być.

  2. Następnie każdy pasek słoniny ponacinajcie, a w otwory włóżcie kawałki czosnku pokrojone w słupki.

  3. Teraz czas na sól - należy ją mocno wetrzeć w słoninę. Poświęćcie temu dłuższą chwilę, by słonina w całości była pokryta solą.

  4. Posypcie słoninę przyprawami i włóżcie do pojemnika o takiej wielkości, by była w nim ciasno ułożona. To może być pojemnik wykonany z plastiku (przeznaczony dla żywności), ale lepiej, jeśli wybierzecie szklany słój lub kamionkę jak na ogórki.

  5. Gdy słonina znajdzie się już w pojemniku, zasypcie ją solą tak, by wypełniła ona wszystkie szczeliny i odstawcie do lodówki na 2 doby.

  6. Po tym czasie sól wchłonie już wilgoć ze słoniny, dlatego należy ją usunąć. Gdy już pozbędziecie się wilgotnej soli, wsypcie nową i odstawcie do lodówki na 4-7 dni.

  7. Jeśli po tym czasie sól znów będzie mokra, powtórzcie cały proces. Chodzi o to, by wyciągnąć całe soki i wilgoć ze słoniny. 

  8. Kiedy słonina będzie już sucha, dokładnie oczyśćcie ją z soli i przypraw i posypcie papryką.

  9. Teraz słoninę należy zawinąć w pergamin i odłożyć do lodówki - może być w niej przechowywana od 2 tygodni do miesiąca.

I gotowe! Tak przygotowane sało najlepiej smakuje podane na chlebie w formie cienkich plastrów z dodatkiem cebuli. 

Źródło: wielkiezarcie.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Groch się przypala i przykleja do dna garnka przy gotowaniu grochówki? Wystarczy dodać 1 rzecz
Flickr
Newsy
Groch przypala się i przykleja do dna garnka przy gotowaniu grochówki? Wystarczy dodać 1 rzecz
Zapomnijcie o szorowaniu dna garnka po grochówce. Groch więcej się nie przypali, jeśli dodacie do zupy ten składnik.

Kto ma ochotę na zupę grochową? Chętnych do jej zjedzenia jest pewnie wielu, ale do gotowania raczej niekoniecznie - i trudno się dziwić. Zupa ta nie jest trudna do przygotowania, ale zabiera sporo czasu i wymaga czujności. Wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić groch na dnie garnka. Jak sobie z tym poradzić? Mamy na to prosty trik.  Co zrobić, by groch nie przywierał do dna garnka? W przypadku zupy grochowej uciążliwa jest konieczność częstego mieszania i pilnowania, by groch się nie przypalał i nie przywierał do dna. Możecie sobie łatwo poradzić z tym problemem. Wystarczy, że dodacie do garnka jedną kromkę białego, pszennego pieczywa. To sprawi, że groch przestanie natychmiast osiadać na dnie i nie będzie się przypalał tak jak wcześniej.  Jak zrobić dobrą grochówkę? Nazwa tej zupy mogłaby sugerować, że jej podstawą jest groch. Nic bardziej mylnego! Choć ten składnik też jest bardzo ważny, za wspaniały smak i aromat grochówki odpowiada dobrej jakości mięso. Zupa ta powinna być gotowana na kościach - najlepiej wędzonych, choć są dość trudno dostępne w sklepach wędzone żeberka i inne kościste rarytasy. Musi się w niej też znaleźć doskonałej jakości kiełbasa, boczek i słonina. To właśnie te dodatki sprawiają, że grochówka tak pięknie pachnie. Sprawdźcie, jak zrobić tę zupę z poniższego przepisu. Przepis na zupę grochową Do przygotowania zupy potrzebujecie składników z poniższej listy: Składniki: 1 kg kości ze schabu 300 g boczku 300 g kiełbasy 100 g słoniny 2 szklanki suchego grochu 4-5 ziemniaków 1 pietruszka 1 marchew 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie:...

Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy
Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzacie domowej roboty smalec, koniecznie dodajcie do niego majeranek!

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziecie potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyjcie, a następnie pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieśćcie na zimnej patelni. Ustawcie średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszajcie mięso i zmniejszcie moc palnika. Odstawcie na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększcie moc palnika. Całość smażcie jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszajcie, a następnie odstawcie do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelejcie do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych . Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny...

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to udo
AdobeStock
Newsy
To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to cudo
Wygląda zaskakująco? To pyszne ciasto przypomina tradycyjną wędlinę i może mocno zaskoczyć gości, którzy zobaczą je na stole. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste - przekonajcie się sami.

Pamiętacie jeszcze blok czekoladowy z dzieciństwa? Ten przysmak można zrobić w jeszcze inny, ciekawszy sposób. Wygląda wówczas bardzo efektownie, a do tego świetnie smakuje. Ewa Wachowicz nazwała to ciasto „leniuszkiem”, ponieważ jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga w ogóle włączania piekarnika. Bardziej pasuje do niego jednak nazwa „czekoladowe salami”, bo tak właśnie wygląda - kakaową masę z orzechami i herbatnikami należy zawinąć w kształt kiełbaski, dzięki czemu (dodatkowo oprószone cukrem pudrem) ciasto do złudzenia przypomina tę suszoną kiełbasę. Nieźle zaskoczycie domowników, gdy podacie im takie ciacho na deser! Zobaczcie, jak je zrobić z poniższego przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na ciasto leniuszek (czekoladowe salami) Ewy Wachowicz Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kostka masła (200 g) pół kilograma mleka w proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 200 g herbatników 4 łyżki kakao 3 łyżki migdałów 1 filiżanka espresso 1 kieliszek rumu cukier puder Przygotowanie: Zacznijcie od pokrojenia migdałów i uprażenia ich na suchej patelni. Herbatniki rozkruszcie na kawałki. W garnku roztopcie masło. Następnie wsypcie 4 łyżki kakao, szklankę cukru i wszystko razem wymieszajcie. Dodajcie filiżankę espresso, szklankę wody, zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy masa będzie już chłodniejsza, cały czas mieszając powoli wsypujcie mleko w proszku.  Wsypcie do masy herbatniki, uprażone migdały, kieliszek rumu i wymieszajcie.  Podzielcie masę na 3 porcje. Każdą z nich wyłóżcie na folię spożywczą i zawińcie jak kiełbaskę. Końce zwiążcie...

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...