Do przygotowania tego specjału, polecamy użyć jednego nietypowego składnika. Chodzi nam mianowicie o łupiny pewnego warzywa.
Już sam wybór gotowania jako sposób obróbki termicznej boczku, nie jest specjalnie popularny. Z pewnością zbyt wielu z was nie słyszało o tym, żeby dodać do garnka z boczkiem także i cebulę razem z łupinami. Nie przypomina wam to czasem barwienia jajek na Wielkanoc?
Ten nietypowy składnik pomoże wam uzyskać oprócz barwy, także i charakterystyczny smak, nieco przypominający niektórym aromat dymu wędzarniczego. Spróbujcie tego patentu, a na pewno nie pożałujecie.
Przepis na boczek gotowany z łupinami cebuli
Składniki:
- 1 kg boczku surowego
- 4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- Kilka kulek pieprzu
- Liść laurowy i ziele angielskie
- 1 łyżeczka soli
- Majeranek
- Pieprz ziołowy
- Słodka papryka
Przygotowanie:
- Czosnek obierzcie, rozduście i wrzućcie do garnka z boczkiem zalanym wodą.
- Od cebuli odetnijcie brudne części i wrzućcie do garnka razem z łupinami.
- Do garnka dodajcie sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie.
- Mięso gotujcie do miękkości na wolnym ogniu, kilkukrotnie je obracając.
- Ugotowany boczek ułóżcie na folii i zasypcie przyprawami – majerankiem, pieprzem i słodką papryką, po czym zawińcie szczelnie folią mięso, tak by przyprawy przyległy do mięsa.
- Gdy boczek ostygnie, wstawcie go do lodówki, by należycie stężał.
- Podawajcie ze świeżym pieczywem.
- Smacznego!