Do przygotowania tego specjału, polecamy użyć jednego nietypowego składnika. Chodzi nam mianowicie o łupiny pewnego warzywa.

Już sam wybór gotowania jako sposób obróbki termicznej boczku, nie jest specjalnie popularny. Z pewnością zbyt wielu z was nie słyszało o tym, żeby dodać do garnka z boczkiem także i cebulę razem z łupinami. Nie przypomina wam to czasem barwienia jajek na Wielkanoc?

Ten nietypowy składnik pomoże wam uzyskać oprócz barwy, także i charakterystyczny smak, nieco przypominający niektórym aromat dymu wędzarniczego. Spróbujcie tego patentu, a na pewno nie pożałujecie.

Przepis na boczek gotowany z łupinami cebuli

Składniki:

  • 1 kg boczku surowego
  • 4 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Kilka kulek pieprzu
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • 1 łyżeczka soli
  • Majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • Słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie, rozduście i wrzućcie do garnka z boczkiem zalanym wodą.
  2. Od cebuli odetnijcie brudne części i wrzućcie do garnka razem z łupinami.
  3. Do garnka dodajcie sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Mięso gotujcie do miękkości na wolnym ogniu, kilkukrotnie je obracając.
  5. Ugotowany boczek ułóżcie na folii i zasypcie przyprawami – majerankiem, pieprzem i słodką papryką, po czym zawińcie szczelnie folią mięso, tak by przyprawy przyległy do mięsa.
  6. Gdy boczek ostygnie, wstawcie go do lodówki, by należycie stężał.
  7. Podawajcie ze świeżym pieczywem.
  8. Smacznego!