kurczak
Pixabay
Newsy

Marzy wam się kurczak z chrupiącą skórką? Znamy pewien prosty trik. Sprawdza się w 100% przypadków

Szybkie i w miarę łatwe danie na niedzielny obiad w gronie najbliższych? Zdecydowanie pieczony kurczak! Sprawdźcie sposób jak go przyrządzić, aby w środku był idealnie soczysty z chrupiącą skórką z wierzchu!

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez mięsa drobiowego. Przygotowanie kurczaka do obróbki termicznej nie jest zbyt kłopotliwe, jednak samo pieczenie czy duszenie, może spędzać sen z powiek. Najlepszy kurczak to ten z soczystym wnętrzem i chrupiącą skórką. O tą drugą wielu walczy przy stole, gdyż dosłownie rozpływa się w ustach. Perfekcyjne przygotowanie wymaga jednak wprawy. Chcąc sprostać temu zadaniu, należy zastosować jeden prosty trik.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Magda Gessler odpowiada na pytania

Premium zdrowia

Mięso z kurczaka jest jednym ze zdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera sporą ilość białka, przy jednocześnie stosunkowo niskim poziomie tłuszczu. Samo mięso zawiera wiele wartościowych składników, takich jak cynk, selen, magnez, fosfor czy witaminy B3 bądź B6, a także niewielką ilość kalorii. Dzięki odpowiednim wartościom, jest zalecane dla osób dbających o sylwetkę. Aby mieć pewność iż produkt nie zawiera zbędnych dodatków, warto zaopatrzyć się w takie mięso bezpośrednio u rzeźnika czy w sklepie mięsnym. Ostatecznie wybierając taki produkt, należy przyjrzeć się etykiecie, czy aby w składzie nie ma niepożądanych składników.

Trik na chrupiącą skórkę

Chyba nie ma osoby, która nie lubi tej części kurczaka. Najlepsza jest chrupiąca, a jednocześnie rozpływająca się w ustach. Dzięki odpowiednim przyprawom, jakie wchłania z marynaty, samo mięso jest soczyste i aromatyczne, zaś skórka poprzez odpowiednią obróbkę termiczną, przyjemnie chrupie w ustach. Jak przyrządzić idealnego kurczaka? Zamarynowane bądź przyprawione mięso z kurczaka, najlepiej jest ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach, przykładowo ziemniakach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Należy go wówczas piec przez około półtorej godziny na termoobiegu. Dzięki takiemu ustawieniu piekarnika, mięso w środku będzie soczyste, a skórka z wierzchu będzie przyrumieniona, aromatyczna, a przede wszystkim chrupiąca. Koniecznie wypróbujcie ten sposób!

Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą skórkę na każdym mięsie? Posmarujcie je tą miksturą pod koniec pieczenia
Sposób na chrupiącą skórkę na pieczonym mięsie jest tylko jeden. Potrzebujecie trzech składników, a pieczona skórka na kurczaku lub pieczeni będzie chrupiąca i przepyszna. To najlepsza glazura do mięsa.

Idealne mięso pieczone? Takie, które jest miękkie i soczyste wewnątrz, ale ma chrupiącą skórkę na zewnątrz. Jest wiele sposobów osiągania chrupiącej skórki na mięsie, ale większość z nich opiera się na dostosowaniu sposobu pieczenia . W tym przypadku wystarczy prosta mikstura z trzech łatwo dostępnych składników. Metodę możecie zastosować do zrobienia kurczaka, wieprzowiny i innych mięs. Sposób na chrupiącą skórkę Żeby skórka na mięsie była chrupiąca , musi być przede wszystkim podpieczona. Na pewno będziecie potrzebowali więc piekarnika nastawionego na dość dużą moc. Możecie też wykorzystać grill, szczególnie teraz, w letnim sezonie. Najlepszym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki na każdym mięsie jest posmarowanie go pod koniec pieczenia marynatą, która zawiera w sobie cukier. Dzięki temu na mięsie pod wpływem ciepła powstaje pyszna glazura z karmelizowanego cukru . Zamiast cukru możecie skorzystać też z substancji, które go zawierają: Miodu Syropu klonowego Melasy Brązowego cukru. Przyprawy do pieczonego mięsa Dobrze, jeśli skórka oprócz chrupkości ma oczywiście pyszny smak. Samo mięso nie wystarcza, trzeba użyć dobrych przypraw. Proponujemy dobrać przyprawy do typu mięsa , który pieczecie. Bezpiecznym wyborem, który zawsze się sprawdza, jest dodatek: Słodkiej papryki Ostrej papryki Ziół prowansalskich Oregano Bazylii Rozmarynu Przyprawy curry Pieprzu Kurkumy. Mikstura do powstania chrupiącej skórki na mięsie Możecie oczywiście skomponować własną miksturę, mieszając syrop cukrowy z wybranymi przyprawami. Mamy jednak o wiele smaczniejszą propozycję. Zmieszajcie te składniki: Łyżkę miodu 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki...

mięso z indyka solanka
Adobe Stock
Newsy
Prosty trik, żeby mięso z indyka było soczyste. Wymoczcie je w tym płynie, a będzie doskonałe
Mimo, iż mięso z indyka jest bardzo podobne do kurczaka, to jednak w przygotowaniu jest bardziej wymagające. Jeśli po obróbce termicznej jest suche i niesmaczne to koniecznie przetestujcie ten patent. Dzięki niemu indyk będzie wręcz rozpływał się w ustach!

Mięso drobiowe jest jednym ze zdrowszych tego rodzaju produktów na rynku. Jednym z nich jest indyk. Dzięki wysokiej zawartości białka, a niskiej tłuszczu jest często wybierane przez Polaków podczas zakupów. Jednak jego samodzielne przyrządzenie może nieraz sprawić trudność. By za każdym razem wyszło idealnie soczyste, należy je przed obróbką zamoczyć w pewnej miksturze. Właściwości zdrowotne mięsa z indyka Indyk to rodzaj drobiu, który jest jednym z popularniejszych mięs dostępnych na rynku w sprzedaży. Oprócz niewysokiej ceny ma również wiele cennych składników i wartości, dzięki którym jest zalecane przez dietetyków. Jest świetnym źródłem, takich witamin jak selen, cynk czy witamin z grupy B. Dzięki tym czynnikom, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości mięsa z indyka należy wyróżnić: jest niskokaloryczne, zawiera bardzo niską zawartość tłuszczu, idealne źródło białka dla osób na diecie, wysoka wartość odżywcza, a także jest łatwo dostępny i stosunkowo tani. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, jest zdecydowanie lepszym wyborem niż kurczak, który zawiera tych wartości znacznie mniej. Jak przyrządzić soczystego indyka? Mięso tego rodzaju mimo, iż jest podobne do kurczaka to jednak po obróbce termicznej, ma tendencję do stwardnienia. Wówczas mięso jest niesmaczne i dość gumowate. By uniknąć takiej wpadki, wystarczy przed pieczeniem bądź smażeniem zastosować jeden prosty trik, a mianowicie zamoczyć indyka w solance. Daną miksturę należy przygotować z półtorej łyżki soli oraz jednego litra wody. Przyprawa powinna być dokładnie rozpuszczona w cieczy. Mięso należy przełożyć do większego naczynia i zalać przygotowaną solanką. Indyk powinien spędzić w...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Moczycie schabowe w mleku i cebuli? Dodajcie te przyprawy, a kotlety zyskają niepowtarzalny smak
Tradycyjny kotlet schabowy to ulubieniec większości Polaków, jednak przygotowany z wcześniejszą marynatą i sekretną przyprawą jest zdecydowanie smaczniejszy. Gdy spróbujecie tej wersji, nigdy więcej nie wrócicie do poprzedniej!

Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni. Idealnie soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Jest serwowany zarówno na co dzień, jak i podczas wielu uroczystości. Dzięki wyjątkowemu smakowi sprawdza się w każdych warunkach. Właściwe przyprawienie mięsa, usmażenie pozwala cieszyć się świetnym aromatem potrawy. Jakie mięso wybrać na schabowe? Przed przygotowywaniem kotletów schabowych warto szczególną uwagę zwrócić na odpowiedni wybór mięsa. Najlepiej jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika. Wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso jest świeże i wysokiej jakości. Schab można również zakupić w sklepie mięsnym, gdzie sprzedawczynie mogą pokroić większy kawałek mięsa na plastry, a także jednocześnie je rozbić. Decydując się na taki zakup w markecie, szczególną uwagę należy zwrócić na datę przydatności oraz czy produkt nie zawiera zbędnych konserwantów i dodatków. Jak zrobić kotlety schabowe? Przygotowanie tradycyjnych kotletów nie należy do zbyt skomplikowanych czynności. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Schab trzeba pokroić w plastry, a następnie je lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i przyprawić solą, pieprzem. Później obtacza się je kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Schabowe powinno się smażyć najlepiej na smalcu bądź maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety idealnie wpisują się na tradycyjny obiad podany z gotowanymi ziemniaczkami oraz świeżą surówką czy mizerią.  W czym moczyć schabowe? Aby mięso w kotletach nie było twarde czy gumowate, a idealnie soczyste i z wierzchu z chrupiącą, rumianą panierką wystarczy zastosować podczas przygotowań pewien trik. Po...

Mięso pieczone z chrupiącą skórką
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Jak zrobić chrupiącą skórkę na mięsie? To najlepszy sposób
Chcecie przyrządzić soczyste, ale chrupiące z zewnątrz mięso? Wykorzystajcie te sposoby!

Wszyscy wielbiciele mięsa na pewno zgodzą się, że najlepszy kawałek mięsa to taki, który jest soczysty w środku, ale na zewnątrz ma przypieczoną, pyszną skórkę. Taka różnica tekstur to prawdziwa uczta dla podniebienia. Chrupiąca skórka nie powstaje jednak zazwyczaj sama. To prawdziwa sztuka, która wymaga umiejętności kulinarnych i wyczucia, ale też wiedzy! Mamy dla was 3 propozycje, dzięki którym przygotowywane mięso będzie zawsze przepysznie chrupiące z zewnątrz. Jak powstaje chrupiąca skórka? Skórka na mięsie to po prostu bardziej spieczona część, która zostaje poddana działaniu temperatury. Za przypiekanie wszystkich produktów spożywczych na skutek działania wysokiej temperatury jest odpowiedzialna reakcja Millarda . To reakcja chemiczna, która zachodzi na skutek połączenia cukrów z białkiem w wysokiej temperaturze. Produkty tej reakcji odpowiadają za charakterystyczny smak przypieczonych wyrobów. To dzięki nim mamy skórkę od chleba i skórkę na pieczonym mięsie. To ten sam proces, który wykorzystuje się też przy wypalaniu kawy. Reakcji tej ulega też cukier przy karmelizacji – to dlatego cukier ze śmietanką mogą stworzyć aromatyczny kajmak czy toffee. Jak zrobić chrupiącą skórkę na mięsie? Już znacie ten proces, teraz musicie nauczyć się go odpowiednio kontrolować. Mięso, które jest źródłem białka, najlepiej połączyć z czymś, co dostarczy cukrów, by reakcja zaszła. Można to uczynić za pomocą kilku sposobów. Dodawanie miodu do marynat Wiecie na pewno, że dobrze jest zamarynować mięso przed upieczeniem. Dodajecie do marynaty miodu? Jeśli tego nie robicie, spróbujcie! Skórka pięknie się karmelizuje. Wykorzystajcie pomysł na dobrą marynatę do mięsa: Olej lub oliwa z oliwek...